Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

bieb63

bieb63

20-11-2019 om 13:13

Groente 'opleuken'

Hallo allemaal,

Ik ben op zoek naar wat receptjes om groentes 'op te leuken'. Daarmee bedoel ik niet zozeer groentes verwerken in pastagerechten, ovenschotels, of soepjes, maar voor het wat spannender maken van groentes die je eet bij een stukje vlees, vis of vega. Persoonlijk vinden wij gewoon sperziebonen of spruiten altijd wat saai, en dat komt vooral omdat we er wel voldoende van willen eten. Een schep van een groente is 1 ding, maar als je minimaal 2 ons wil eten wordt het toch wel een berg.... ook al doe je er wat jus over, wat overigens weer lastiger is met een stukje vis erbij of een vegaburger o.i.d. En alles overgieten met saus vind ik ook niet echt een (dagelijkse) optie.

Wie heeft ideeën? Ik heb er zelf wel een paar, maar op zoek naar meer.

Wat wij bijv. lekker vinden en daardoor er ook makkelijker meer van eten:

Sperziebonen:
Beetgaar koken. Dan in een wok een uitje fruiten, sperziebonen erdoor en een blik hele tomaten erdoor en nog even stoven Peper er door en evt. beetje zout. Evt. kan je er ook nog een potje doperwrten door doen.

Broccoli:
Uitje fruiten in hapjespan. Broccoli in kleine roosjes toevoegen en een beetje bouillonpoeder en scheutje water. Dit met deksel op de pan even gaar stoven. Ondertussen van een paar eieren roerei maken en dit erdoor roeren.

Paprika:
Paar (rode) paprika's in blokjes snijden. In een hapjes pan veel! goede (extra vierge) olijfolie verwarmen en hierin de paprikastukjes smoren met wat peper, zout en oregano. Als de paprika gaar is een paar rauwe eieren erdoor roeren, totdat het gaat stollen zoals bij roerei.

Hebben jullie nog andere ideeën met andere groentes?

Jasmijn

Jasmijn

20-11-2019 om 13:20

de sperziebonen

De sperziebonen doe ik ook zo ongeveer, alleen ipv tomaten doe ik er ketjap manis door (een flinke scheut) beetje oosters effect dus. Ook erg lekker.

Maar jouw ideetjes vind ik ook erg lekker, bedankt, ga ik ook eens zo maken

Paddington

Paddington

20-11-2019 om 13:23

Ik moet eerlijk zeggen

dat het standaard stukje vlees/vega met aardappelen en groente bij mij weinig op het menu staat. Als we dat eten, dan eten we er b.v. een salade bij of twee soorten groente. Of we eten een soep vooraf. Op die manier kom je ook aan je 2 ons groente, zeker als je een gepureerde soep eet.

Verder eet ik nooit vleesvervangende dingen. Er komt dan gewoon een vegatarisch gerecht op tafel.

Lente

Lente

20-11-2019 om 14:00

Gegrillde bloemkool

Bloemkool zo goed mogelijk in plakken snijden. Even voorkoken
Uitlekken.
Bestrooien met kerriepoeder of oosterse/Marokkaanse kruidenmix
Husselen met olie
Op bakblik (met bakpapier) in oven grillen/bakken. Of in de koekenpan/grill pan. Mag bijkleuren. Moet een bite houden.

zebra

zebra

20-11-2019 om 14:25

ik lees mee

want ben hier ook altijd wel voor in. Ik heb een partner die graag overal saus over wil maar dat probeer ik zoveel mogelijk te beperken.

Nootmuskaat

We doen hier over veel groenten als bloemkool, spruiten en sperziebonen, nootmuskaat. Zoon doet nog wel eens franse kaas of kruidenboter over broccoli of bloemkool oid.
We maken regelmatig een stoofpotje met groenten en rundvlees daar kun je heel wat groenten in kwijt.
Ik zet ook nog wel eens overgebleven gekookte groenten weg in een soepkom. Die eet ik dan 's avonds of de volgende dag.

Tijgeroog

Tijgeroog

20-11-2019 om 14:52

Gember en kokos bij de sperziebonen.
Knoflook bij de spinazie.

Heel vaak een mix van seizoensgroenten op een grote bakplaat in de oven roosteren.

rode krullenbol

rode krullenbol

20-11-2019 om 14:59

Hmm ...

Ik vind groenten in een ovenschotel verwerken vrijwel altijd wel een feestelijke bereiding ervan. Maar met salades kun je eveneens heel veel kanten op. Wat dacht je bijvoorbeeld van zoet-zure bonensalades?

Rode krullenbol

Flavia

Flavia

20-11-2019 om 15:12

200g in 1x?

Probeer eens wat groenten op andere momenten te eten, dan hoef je die 200g niet in 1x bij een maaltijd te doen.
Wij eten bv zo een zak van 400g worteltjes als snack overdag of 's avonds bij de tv weg. Zelfde voor komkommer, tomaatjes of stukjes bloemkool.

Ook wat sla of komkommer als extra bij de lunch en je zit zo aan die 200g per dag.

bieb63

bieb63

20-11-2019 om 16:08

Klopt Flavia. En Tijgeroog

Maar dat komt er niet altijd van en al doe IK het, de rest van het gezin..... (rauwkost knagen over de dag)

Ja idd groente roosteren in de over is ook lekker. Was weer even uit m'n systeem. Thx.

Pien

Pien

20-11-2019 om 16:35

Spruitjes

Spruiten eten wij als grove stamppot. Met aardappels, gehalveerde (of kleine) spruiten, uitgebakken spekjes en stukjes appel. Wie wil, doet er wat kerriepoeder overheen. Heerlijk vinden we het zo.

Doenja

Doenja

20-11-2019 om 18:23

Pompoen

Parten pompoen besmeren met een mengsel van paprikapoeder, chili, komijn, knoflook en thijm. Op een bakplaat in de oven.
Aubergine half doorsnijden en kruislings inkerven insmeren met olijfolie en Z’atar of n ander oosters kruidenmengsel. In de oven bakken en serveren met n schep yoghurt met knoflook en peper en zout erdoor.
Bloemkoolroosjes omscheppen met olijfolie kerrie en knoflookpoeder. Op een bakplaat in de oven bruin laten worden.
Plakken courgette door ei en panko (grof paneermeel) waar je parmezaanse kaas door heen hebt geschept. Bedruppelen met olie en in de oven.

Extra groente krijg je makkelijk verwerkt in soto ajam met extra bosui tauge aardappel en wortel. Echt een maaltijdsoep is dat hier.

Juline

Juline

20-11-2019 om 18:38

Broccoli

Roosjes broccoli vijf minuten koken.
Snijd ondertussen knoflook in dunne plakjes. Verhit olie in een wok en bak de knoflook en het sesamzaad 1 min. Voeg sojasaus en broccoli toe en bak 2 min. al omscheppend op hoog vuur.

Heerlijk!

Turks

In Turkse winkels verkoopt men standaard potten met tomatenpuree en met paprikapuree, en die laatste is er (ik doe dit even uit het hoofd, spelfouten voorbehouden) in twee varianten: aci (scherp) en tatli (zoet, dus mild). Ik heb wel eens een recept gelezen waarin een schep van die puree (en nou weet ik niet meer of het alleen paprika was of zowel paprika- als tomatenpuree) door de gekookte sperziebonen ging. Lijkt wel een beetje op wat je zelf al beschrijft.

Ik blijf dit draadje volgen, want het raadsel "hoe krijg ik mijn gezinsleden aan de groenten zonder gemekker en zonder elke dag komkommer" heb ik ook nog niet opgelost. Ik heb dan nog niet eens de ambitie dat ieder de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid wegwerkt. Dat dode paard begon zodanig te ruiken dat ik het inmiddels maar heb begraven in plaats van eraan te blijven trekken

Groeten,

Temet

Jasmijn

Jasmijn

21-11-2019 om 10:27

plaattaart van allerhande

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193042/plaattaart-met-herfstgroenten-en-honing

deze hebben we laatst gemaakt. De bodem was van bladerdeeg, maar je kunt de groente natuurlijk ook gewoon zonder de bodem van bladerdeeg bakken, het was heerlijk en zag er mooi uit.

bieb63

bieb63

21-11-2019 om 15:21

haha Temet

Dat dooie paard...… Herkenbaar!

En de rest: bedankt, heb weer wat ideetjes!

Lou

Lou

21-11-2019 om 16:05

Shakshuka

Uien, paprika en tomaten: shakshuka van Ottolenghi. Echt heel lekker, ook als je niet van groenten houdt. https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R931346/yotam-ottolenghi-s-shakshuka

Marinade

Marinade

21-11-2019 om 16:30

Traybake

Deze staat nu in de oven. Alle beetje vergeten groente uit de groentelade gesneden erin gedaan

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193147/traybake-met-mandarijn-en-kip

Doenja

Doenja

21-11-2019 om 17:57

Vandaag

Boerenkool salade!
Halve zak boerenkool roerbakken, zoete aardappel in blokjes bakken in wat olijfolie. Orzo (pitvormige pasta) koken en koud afspoelen. Rozijnen laten wellen in lauw water. Rode ui in halve ringen bakken in olijfolie met peper en zout, als ze bruin zijn een eetlepel Ras el hanout en een theelepel chiliflakes met een eetlepel honing erdoor roeren. Scheutje water erbij en in laten koken tot stroperig geheel. Alles samen omscheppen met rozijnen, halve cherry tomaatjes en gehakte koriander. Eet de salade lauw of koud.

Ik had nog wat reepjes paprika in kruidenazijn staan en ik gooide er nog wat olijven doorheen.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-11-2019 om 19:24

Shakshuka

Bij Jumbo als maaktijdbox te koop. Gister toevallig gemaakt.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-11-2019 om 09:56

Spruitjes

Mijn man vond spruitjes niet lekker, maar hoe ik het maak wel.

1. Kook genoeg spruitjes 'al dente'.
2. Bak krieltjes tot ze lekker bruin en knapperig zijn. (ik doe daar zelf een beetje zout over)

3. In een hapjespan:
Snij ui en paprika en eventueel ook courgette in wat grovere blokken en een teentje knoflook fijn. Snij champignons in plakjes (of wat ik vaak doe: boven de pan in stukjes breken en zo bakken)
Als je het mét vlees wilt eten, snij je ook vlees in blokjes. Kip bijvoorbeeld, of varkensvlees. Spekjes kunnen ook.
Als je vegetarisch eet, kun je dat weglaten, of er vegetarische reepjes o.i.d. door doen.

4. Bak om te beginnen het vlees (als je dat dus wilt) of begin meteen met de ui glazig te bakken, dan de paprika, de champignons, de knoflook en eventueel de courgette.

5. Als je daar klaar mee bent, doe je de spruitjes (afgegoten) erbij en roerbak je even mee. Daarna kun je los met kruiden die je lekker vindt. Mijn riedeltje: een beetje zout, zelf gemalen peper en dan snufjes van kerrie, laos, bonenkruid, koriander, sumak. Nog even samen doorroeren en dan de krieltjes erbij. Weer omscheppen en dan is het klaar. Je zou op je bord zelfs nog wat kaas over het geheel kunnen strooien. Op het schoonmaken van de spruitjes na en natuurlijk de tijd die je nodig hebt voor het in blokjes snijden van alles, is het een recept wat snel klaar is. Is alles gesneden en schoongemaakt (de spruitjes), ongeveer een kwartier.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-11-2019 om 10:01

Oh nog wat kruiden

Ik doe er best veel door realiseer ik me. Ook venkelpoeder kan bijvoorbeeld en je zou er zélfs een snufje kaneel bij kunnen doen. Als je al die snufjes maar gedoe vindt, zou je ook kunnen testen of je het met ras el hanout lekker vindt. Dat heb ik nog niet gedaan, zeg ik eerlijk, maar het lijkt me niet verkeerd.

zebra

zebra

22-11-2019 om 13:46

Kaaskopje

dat met die spruitjes lijkt me lekker. Soms doe ik er zelf ook champignons en wat cherrytomaatjes door en daarna kruidenkaas.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-11-2019 om 21:36

Zebra

Ik vind het zelf heerlijk 😀 tomaatjes kunnen vast ook voor een frisse 'touch". Ik zou dat zelf ook eens kunnen testen. Of misschien een beetje rozijnen, maar dat heb ik ook nooit eerder gedaan.

Doenja

Doenja

22-11-2019 om 21:56

Spruitjes met balletjes

Hier maak ik graag spruitjes met balletjes. Spruitjes, gebakken krieltjes en gehaktballetjes met kleine champignons allemaal in dezelfde grote eerst los bakken en dan samen in een pan. Uitgebakken spekjes erbij. Heerlijk!!
Of je laat de krieltjes weg en maakt er puree bij. Kan bijv. ook pompoen of knolselderij puree zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-11-2019 om 22:00

Groene kool en witte kool

Groene kool

Vegetarisch of met kip in blokjes gesneden.

Rijst koken.

Ook weer uien snijden en glazig bakken in een scheutje olie.
Paprika, niet te groot in blokjes erbij.
Gesneden groene kool erbij roerbakken en samen even laten smoren.

Bij de kipvariant bak je eerst de kip en daarna de rest erbij. Kip uiteraard kruiden met zout en peper.

Ik kruid ook deze groene kool met kerrie, zout en wat peper. Tegenwoordig doe ik er meestal ook sumak bij. Vervolgens strooi ik er cashewnoten overheen, doorroeren, dan een flinke dot geraspte kaas eroverheen, ook doorscheppen. Rijst op het bord scheppen en de groene kool erbovenop.

Witte kool

Hiermee maak ik me er wat gemakkelijk vanaf:
Spekblokjes bakken, eventueel wat vet uit de pan scheppen, gesneden witte kool erbij, roerbakken en smoren, maar nog een beetje knapperig houden.. Klaar! 😀 Hier kun je rijst bij eten, dat komt wat sober over. Gebakken aardappeltjes kunnen vast ook.

Doenja

Doenja

22-11-2019 om 22:07

Savooie kool

Wie eet er nog savooie kool? Ik!
Snij de savooie kool fijn. Een halve is genoeg en de andere helft kun je lang bewaren.
Roerbakken met knoflook, stemgember, gembersiroop en een scheutje sojasaus. Bestrooien met sesamzaadjes of cashewnoten. Lekker bij aardappel salade.

Marinade

Marinade

23-11-2019 om 13:38

Savooiekool

Doenja, ik eet vanavond savooiekool, jouw recept. Lijkt me heerlijk.

zebra

zebra

25-11-2019 om 08:50

gisteren

ook die shashuka gemaakt van de Jumbo. Was lekker en zeker voldoende groenten. Ik weet niet welke kruiden er precies doorheen zaten (was een zakje) maar denk dat dit anders ook eenvoudig zelf te maken is. Er zat wel verse tijm en laurierblad bij.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.