Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid


Ad Hombre

Ad Hombre

16-11-2019 om 17:24

bieb

"Maar dat geldt echt niet voor alle mensen. Voor veel mensen is een 'bezit' simpelweg een functioneel iets. Niet iedereen heeft de behoefte om te pronken. "

Gelul, gepronk is ook hier aan de orde van de dag, vaak subtiel, soms openlijk.

Weet je wat jouw probleem is, je begrijpt niet dat alle mensen dezelfde angsten en motivaties hebben. Ze verschillen hoogstens in hoe ze die uiten. Mannen en vrouwen verschillen daar in, maar je hoeft maar naar de schoenenverzameling van Imelda Marcos te kijken om te begrijpen dat zich dat slechts anders uit.

Mensen verschillen ook in de mate waarin ze zichzelf willen bedotten en hogere morele waarden willen toeschrijven. Ik heb persoonlijk liever iemand die trots is op z'n nieuwe mercedes dan een die trots is omdat hij of zij boven zulke dingen staat. Pronken met je 'bescheidenheid' is pas weerzinwekkend.

"Niet iedereen heeft de behoefte om te pronken. Misschien begrijp jij dat niet, omdat dat in jouw wezen is verankerd. Maar geen behoefte aan 'pronken' betekent niet persé dat je nooit iets koopt omdat je het mooi vindt. Maar het zelf mooi vinden staat niet gelijk aan willen pronken."

Dacht je dat die man met die Mercedes wilde pronken? Ben je gek, die is gewoon dol op mooie auto's. Zo maken we ons dat allemaal wijs. Ik bezit voldoende zelfkennis om die neiging *ook* bij mezelf te herkennen. Jij blijkbaar niet. Of je ben echt een beter mens dan ik, natuurlijk.

Het is ook afhankelijk van sociale omgeving waar je mee pronkt. Op de universiteit val je uit de toon met een Mercedes, daar moet het een Volvo zijn of een Tesla. Daarnaast is willen pronken natuurlijk uit den boze. De eerste regel van pronken is ontkennen dat je wilt pronken, maar ondertussen. Dus je bent alvast op de goede weg...

Ik heb trouwens twee auto's. De ene is 15 jaar en de andere is 6 jaar oud en ze hebben al veel te lang geen wasbeurt gehad.

Mamsie

Mamsie

16-11-2019 om 17:40

Precies dat ja

Hoe bieb63 het uitlegt werkt het (in ieder geval voor ons) inderdaad. Wij hebben dus een SUV. Pas aangeschaft, wel tweedehands. Niet om mee te pronken, maar omdat we heel graag met onze kinderen nog een aantal keer op vakantie willen met zo’n auto. Off road rijden, naar IJsland om daar het binnenland te doorkruisen en meer van dat soort dingen doen. Hebben we vroeger ook een aantal jaren gedaan en daar hebben we onwijs van genoten. Na best een tijd sparen (want zo’n auto is een dure aanschaf, maar vooral ook echt érg duur in wegenbelasting en onderhoud) konden we het ons kortgeleden permitteren om er weer eentje te gaan rijden. Ben er superblij mee, kan echt enorm genieten van hoe ie eruitziet en van dagdromen over wat we allemaal gaan doen met die auto. Maar tegelijkertijd voel ik me ook een soort van bezwaard over de belasting van onze auto voor het milieu én dat het eigenlijk not done is om zo’n auto te rijden tegenwoordig. Heb ik wel een beetje last van, maar het plezier dat we eraan beleven weegt er -gelukkig- wel tegenop....

Kaasplankje

Kaasplankje

16-11-2019 om 17:59

Mamsie

Maar wat wil je nu precies zeggen met je bericht? Wat is nu het verschil met iemand die wel pronkt met zijn SUV en iemand die niet pronkt met zijn SUV en hoe meet je dit?

bieb63

bieb63

16-11-2019 om 20:23

Kaaskopje

Dat IS ook niet belangrijk. Alleen heeft niet iederen de behoefte on te pronken.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-11-2019 om 01:14

Bieb

Kaasplankje

Mijntje

Mijntje

17-11-2019 om 08:43

Mamsie

Wat ik dan niet begrijp dat je zo'n auto voor in de vakantie koopt, dus max 6 weken (en dat is ruim genomen, de meeste mensen kunnen niet zoveel weken achter elkaar vakantie opnemen). De andere weken is die auto niet nodig, kan het ook een minder zwaargewicht zijn. Dus voor een vakantie kan je ook een Suf huren als je daar perse in wil rondrijden.
Zolang bedrijven winst alleen denken aan hun winst en overheden bang zijn om minder te groeien en denken aan de korte termijn houden ze dit soort auto's/vliegreisjes etc. in stand.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

17-11-2019 om 12:17

vakantie, auto en zo

Mensen kopen ook een bepaalde auto omdat die geschikt is om de caravan te trekken - dat is evenmin het hele jaar van belang.
Ze zouden het in het dagelijks leven af kunnen met een kleiner, lichter model, voordeliger qua vaste lasten en minder belastend voor het milieu. Maar ja, de gemiddelde mens heeft hoogstens één auto per volwassene voor de deur staan. En zo heeft op vakantie gaan meer bijkomende kosten dan je op het eerste gezicht ziet.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

17-11-2019 om 12:19

Pronken

klinkt negatief, Toch geloof ik wel dat Ad gelijk heeft. Bijna ieder mens heeft wel iets waardoor hij/zij 'gezien wordt' of zich gezien voelt. Al is het niet altijd even bewust. Deels eigen keuzes, deels doordat we kuddedieren zijn en manieren zoeken om mee te doen én af en toe te ontsnappen.

delen

delen

20-11-2019 om 20:06

duurzaamheid

Qua tips, zou ik zeker willen inzetten op het meer delen van spullen. Auto's in elk geval, maar ook gereedschap, elektrische keukenapparaten of andere apparatuur die je niet dagelijks nodig hebt. Scheelt enorm in productie (materiaal, energie, vervoer etc). Ik zit in een buurtapp en daar wordt dit nu gedaan, heel fijn initiatief.

Ouderwets woord misschien maar consuminderen is ook een goede stap. Minder spullen kopen, minder kleding, minder zooi, minder snel iets vervangen (behalve oude apparatuur die veel minder zuinig is dan nieuwe)

Er is nu ook een green makeover programma, ik geloof op sbs, daar komen ook veel handige tips voorbij.

Dees

Dees

21-11-2019 om 07:16

Gas en electra

Na ontvangst van de eindafrekening van de energiekosten zagen we dat we qua verbruik van zowel gas als electriciteit dik onder het gemiddelde van een eenpersoonshuishouden zitten. Nu vraag ik me af wat iedereen hier qua verbruik doet, want ik vraag me af of dat gemiddelde verbruik wel klopt.

Ad Hombre

Ad Hombre

21-11-2019 om 08:54

12.650 KWh

Leuk dat je het vraagt. Nou heb ik een electrische auto die ik thuis oplaad, maar het verbruik is toch behoorlijk hoog. Ik ga alvast voor het record in deze groep!

Hou je vast: 12.650 KWh over het afgelopen jaar!

Maar daar is nog iets grappigs bij te vertellen, want voor mij kost een extra KWh niet ~21ct, maar 14ct!

Da's pas een leuke omgekeerde nivellering! Het blijkt dat je boven de 10.000 KWh in een hogere schijf van de energiebelasting valt en dus aanzienlijk minder gaat betalen!

Nog meer mensen boven de 10.000 KWh per jaar? Win ik?

Flavia

Flavia

21-11-2019 om 10:21

appels en peren

Het is lastig die getallen voor electra met elkaar te vergelijken.
Want het ene huis wordt verwarmd met gas, het andere met stadsverwarming, het aantal m3 zijn verschillend, het aantal aanwezigen per dag / dagdeel, de leeftijden zijn verschillend, de isolatiegraad is anders, en zelfs de positionering van het huis is van invloed: denk aan een hoekhuis vs een middenwoning, aan de buitenkant van de wijk of aan de binnenkant.

Het voorbeeld van Ad laat al zien dat een electrische auto een grote invloed is, maar aan de andere kant heeft hij weer geen benzine/diesel rekening.

Een energie rekening laat alleen het totaal zien, het laat je niet zien waar het verbruik zit, het bedrag van Ad is transport en huishouden zou hij ook nog een kantoor aan huis hebben, dan is het ook nog een deel zakelijk.

Kortom vergelijken met de buren in eenzelfde huis als jijzelf is al lastig laatstaan met een divers publiek als we hier hebben.

inderdaad wel/niet pronken

Daar waar Mamsie heel blij is met haar SUV (hoe ga je daar trouwens IJsland mee doorkruisen, maar dit terzijde?) zou ik er nog niet in mee willen rijden al kreeg ik geld toe. En dat heeft niet alleen met mijn ideeën over duurzaamheid te maken maar evenzeeer met mijn sociale bubbel. Daar is een SUV echt not done.En ja ook ik wil daar in passen

Niki73

Niki73

21-11-2019 om 11:39

Hier

Hier 2300 KWh per jaar, voornamelijk wasmachine, wasdroger, koelkast, vriezer, computers.

Oud, groot en vrij slecht geïsoleerd huis, dus wel een leuke gasrekening (ook koken).

Jo

Jo

21-11-2019 om 12:52

@ Dees

Als ik bij mijn eigen leverancier een aanvraag doe (op een willekeurig adres in mijn flatgebouw) dan krijg ik een berekening voor 950 kwh.

Het Nibud komt uit op 1.000 kwh

En op mijn eindnota van mijn energieleverancier staat 1.900 kwh!

Mijn verbruik was overigens 1.420 kwh. Echter woonde toen nog 1 van mijn kinderen 10 maanden (van dat energie jaar) bij mij.

Gasverbruik is volgens de aanvraag geschat op 800m3
Volgens eindenota is gemiddeld verbruik voor appartement 875m3
Ik heb 574m3 verbruikt.

Dus ja, wat zeggen cijfers?

Enna M.

Enna M.

25-11-2019 om 16:17

het kan blijkbaar, dus doen mensen het

als mensen 4x per jaar op vakantie kunnen en zich een suffe auto kunnen veroorloven, dan doen ze het. Het milieu sparen daar doet men dan alleen maar aan waar het hunzelf uit komt. En het is volgens mij ook echt zo dat hoe hoger het inkomen, hoe groter de voetafdruk is. Mensen met wat hogere inkomens in mijn omgeving investeren wel wat in verduurzaming van hun woning, maar het weegt niet op tegen wat ze allemaal wel niet consumeren (Wel zonnepanelen op het dak, maar dan ook een hot tub. Een volledig elektrische auto rijden, maar dan wel een dikke SUV die alsnog vervuilender is dan een middenklasser auto van 14 jaar oud. Of vegetarisch koken en achter vintage spulletjes aan en dan elke week uit eten gaan en minstens 3x per jaar vliegen. Of 4 kinderen nemen maar die wel in (nieuwe) kleding van fair trade ecokatoen steken en alle vier vanaf 8 jaar een refurbished Iphone. Toch lekker verantwoord bezig, ofzo.)

En ja, daar doe ik ook wel op een bepaalde manier aan mee.... wij eten bijvoorbeeld wel vlees en ik koop ook nog wel eens wat nieuws. En als ik het me zou kunnen veroorloven om in een 4wheeldrive rond te crossen op IJsland.... zou ik dat héél graag doen! Niet vanwege die auto trouwens, maar IJsland..

vraagje

vraagje

29-11-2019 om 13:39

heeft iemand ervaring met radiator ventilatoren?

Ik las er over en vroeg me af of iemand ze heeft en verschil merkt? Is het de investering waard als we toch binnen 10 jaar van het gas af moeten en wellicht dus andere verwarming dan cv radiatoren hebben?

Pirata

Pirata

29-11-2019 om 13:59

Nee

Geen ervaring mee, maar de percentages die worden opgegeven zijn niet zuiver. Ze spreken over 30% vermindering van je energieverbruik. Ga je beter lezen, dan blijkt dat dat is als je ventilatoren installeert én je je keteltemperatuur op dat moment verlaagt, dat je dan *misschien* die 30% haalt.
Probeer eerst je keteltemperatuur te verlagen en kijk wat je dan bespaart. Natuurlijk niet de temperatuur van je warme water, dat moet 65 zijn ivm legionella.

Ad Hombre

Ik moet altijd een beetje lachen om je bijdragen, ik kan het testosteron bijna van achter mijn scherm ruiken 😂 Ik ben echt benieuwd hoe je in het echte leven bent.
Nee, grapje.
Wat ik merkwaardig vind is dat je een redelijk cynische wereldbeeld hebt. Ik weet niet of we allemaal met iets willen pronken. Misschien dat sommige mensen liever met hun kennis pronken en andere meer met hun bezittingen?
Ik heb eerlijk geprobeerd na te denken: waar pronk ik mee... Mijn kinderen, ik ben heel trots op ze. Ik bezit een paar mooie kunstwerken, ik toon ze graag aan bezoekers. Maar of het pronken is... ik weet het niet. Mijn 15 jaar oude Toyota is niet echt het pronken waard en is te groot dus vervuilend mijn milieu bewustzijn valt tegen want ik vlieg ook nog te vaak. Tja.
Sini

bieb63

bieb63

01-12-2019 om 14:38

Wat het punt een beetje is met Ad bijv. in dit verband

is dat iemand (bijv. Ad) er best voor kan kiezen om niet mee te doen aan allerlei beperkingen ivm het milieu. Gewoon omdat iemand daar geen zin in heeft c.q. het zou betekenen dat van alles wat hij/zij wil dan niet (of minder of anders) kan.
Wellicht kan je dat egoïstisch noemen, maar als ik eerlijk ben kan ik er ook wel enig begrip voor opbrengen. Ook omdat ik zelf ook wel dingen doe, die ik eigenlijk niet (of anders) zou moeten doen. Toch probeer ik wel dingen niet of anders te doen, maar eerlijk is eerlijk: ik maak wel keuzes daarin....... en die keuzes zijn uiteindelijk soms best egoïstisch. Maar so be it.

Voor mij is meer het punt als mensen dingen gaan ontkennen of bagatelliseren, maar daarmee eigenlijk hun ('foute') keuzes willen ontkrachten. Geef dan gewoon toe, dat je er geen zin in hebt om je van alles te ontzeggen. Op die manier hou je de discussie zuiver.

Enna M.

Enna M.

04-12-2019 om 22:46

inderdaad

"Voor mij is meer het punt als mensen dingen gaan ontkennen of bagatelliseren, maar daarmee eigenlijk hun ('foute') keuzes willen ontkrachten. Geef dan gewoon toe, dat je er geen zin in hebt om je van alles te ontzeggen. Op die manier hou je de discussie zuiver."

Precies dat. Maar ik denk dat Ad ook wel een beetje gelijk heeft hoor. Van veel mensen vraag ik me toch af of ze bepaalde reizen maken / dingen aanschaffen omdat ze dan kunnen meepraten. Of zichzelf goed voor kunnen doen. In mijn omgeving is het blijkbaar in om naar een ontwikkelingsland af te reizen en daar 'iets goeds' te doen. Er zijn wat bekenden en familieleden al afgereisd naar Nepal, Tanzania, Malawi en Guatemala in afzonderlijke projecten of eigen initiatieven. Ik weet niet hoor, dan zamelen ze geld in waarvan het bedrag grotendeels op gaat aan de reis en gaan ze daar met nul en generlei ervaring een beetje lesgeven aan de onnozele bevolking in een afgelegen bergdorpje, en plakken er nog even 2 weken vakantie aan vast. Voor wie doe je het dan eigenlijk, voor die arme onderontwikkelde mensen of voor je eigen ervaring? Zeg dan gewoon gelijk dat je bent uitgekeken op een vakantie aan het strand in Thailand en aan cv-building wil doen.

bieb63

bieb63

05-12-2019 om 18:39

Inderdaad Enna

Hou het gewoon zuiver.

Ook wel een aardig voorbeeld: vriendin van mij woont in een 2 kamer flatje, met mini keuken en mini balkon. Voor haar is het ondoenlijk (en dat snap ik) om ál het afval te scheiden. Ze heeft een doos in een kast staan voor papier en een tas in de hal voor het glas. In de haar keukentje heeft ze nét ruimte voor 1 afvalbak en op haar mini balkonnetje een emmertje voor groenafval. Kortom, in de bak in de keuken gaat de rest (dus restafval én plastic). M.a.w. plastic scheiden, ofwel PMD, is voor haar in haar woonsituatie niet te doen, of ze moet in de woonkamertje nog een bak gaan plaatsen.... En daar is ze ook heel duidelijk in: ik doe m'n best, maar in mijn woonsituatie kan ik niet álles. Maar...... ze zegt NIET: PMD scheiden is onzin en daar allerlei indianenverhalen bij verzinnen.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

13-12-2019 om 07:39

Overstappen op een andere bank

Gisteravond Zembla gezien? Over de sojahavens, de ontbossing, zelfverrijking, gewetenloosheid? En de geldstromen, de investeerders in de soja-industrie ? De mooie praatjes en de gewetenloosheid ? Ben er beroerd van hoe de wereld wordt vernietigd. Macht en mateloosheid. Gruwelijk.

De Nederlandse handelsgeest. Jaja...

Wilgenkatje

Wilgenkatje

13-12-2019 om 07:40

Dubbele woorden

Pfff ik ben zo kwaad wakkergeworden dat ik dubbele woorden tik, sorry,

bieb63

bieb63

13-12-2019 om 14:54

niet gezien

maar om welke banken gaat het?

Wilgenkatje

Wilgenkatje

13-12-2019 om 15:08

De grote Nederlandse banken

ABN Amro, ING, in wat mindere mate RABO. Investeren volop in sojahavens. Ook is er sprake van gelden doorsluizen naar een belastingparadijs. Daarbij is een bedrijf in Rotterdam betrokken, onderdeel van een multinational. Even terugkijken, Zembla van gisteravond.

Ad Hombre

Ad Hombre

13-12-2019 om 15:24

Wilgenkatje

Maar... soja is toch zo populair bij al die vegahippies?

En vegahippies waren toch goed?

Flavia

Flavia

13-12-2019 om 15:32

De soja is vooral bestemd voor diervoeder, steeds meer diervoeder.
Met nog niet de helft van het huidige areaal kun je de hele bevolking van de aarde voorzien als we allemaal vega hippie zouden worden.

Ad Hombre

Ad Hombre

13-12-2019 om 15:56

Flavia

Ik eet anders regelmatig soja. Dus eigenlijk eet ik dan diervoer en sla een hele productiecyclus over. Best goed van mij

(niks eten zou natuurlijk beter zijn, maar ik ben zwak)

Vogel

Vogel

13-12-2019 om 17:14

Soja

Soja voor humane consumptie wordt in Nederland geteeld, het probleem zit in de krankzinnige hoeveelheden die voor diervoeder nodig zijn, en waarvoor dus regenwouden gekapt worden.

@Ad: dat is inderdaad het idee achter vegetarisch of veganistisch eten: dat je die hele koe overslaat (die de soja een stuk minder efficiënt gebruikt dan jij.)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.