Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
plop

plop

30-11-2019 om 23:32

Schooladvies

Ben even benieuwd, welk advies hoort ongeveer bij de volgende cito uitslagen. Eind groep 7 hebben wij van school geen voorlopig advies gekregen. School doet hier niet meer aan ivm dat leerlingen het hier onderling over praten en dat sommige hier een minderwaardigheidsgevoel van kunnen krijgen.

Spelling 1+
Rekenen 1+
Begrijpend lezen 3-
DMT 2
Technisch lezen 1


Phryne Fisher

Phryne Fisher

01-12-2019 om 00:43

Hier

Op de school van mijn kinderen had je met deze scores een vmbo-t/havo advies gekregen, vanwege die III. Met een beetje mazzel is jullie school schappelijker.

Jesse_1

Jesse_1

01-12-2019 om 01:06

Kind zit nu in groep 8? Dan moet je toch wel een voorlopig advies gekregen hebben omdat je wilt bepalen op welke scholen je wilt gaan kijken? Wanneer is dat gepland dan?

advies

Er is niks mis met een vmbo-TL/havo advies maar als je zelf denkt dat je er meer in je kind zit, ga dan vooral op zoek naar een (brede) middelbare school met dakpanklassen.

Begrijpend lezen

Begrijpend lezen is een hele belangrijke voorspeller voor hoe succesvol een kind kan zijn op het VO en dan denk ik ook aan een Vmbo-t / Havo-advies. Maar het zou me ook niet verbazen als de school er Havo of zelfs Havo-Vwo van maakt. De andere scores zijn wel op dat niveau. Kijk op brede scholengemeenschappen vanaf Vmbo-t of met alle niveaus. Dan zit je altijd goed.

vlinder72

vlinder72

01-12-2019 om 09:55

Groep 8

Volgende maand beginnen overal de open dagen op scholen. Wanneer krijgen jullie dan nu het advies? Je moet toch weten waar je naar kan kijken.

Floria

Floria

01-12-2019 om 12:45

raar

Een klas weet toch allang wie de goede en de slechte leerlingen zijn? Waarom zouden die kinderen dan pas een minderwaardigheidsgevoel krijgen van een voorlopig advies?

Ze zullen het gezeur van ouders wel zo lang mogelijk willen uitstellen, maar volgens mij krijg je dat dan drie keer zo hard als je het advies uitstelt tot een moment waarop er niets meer aan te doen is.

De eerste informatieavonden zijn hier in de stad ook al geweest. Tenzij daar in de regio maar 1 school is met alle niveaus, moet je toch weten waar je naar kunt gaan kijken? En het lukt je qua tijd nooit om bij alle scholen te gaan kijken, dus je moet echt wel weten of je bij de havo/vwo-scholen kunt gaan kijken of dat je naar de vmbo-scholen moet.

Even over begrijpend lezen

Die score valt duidelijk uit de toon. Tien jaar geleden zou ik nog gezegd hebben dat begrijpend lezen een goede indicator is voor het vervolgonderwijs. Maar een niet onaanzienlijk aantal basisscholen heeft lesmethodes begrijpend lezen die meer op teksstructuur dan op inhoud cq tekstbegrip gericht zijn. Eigenlijk dezelfde eenzijdige en IMHO geestdodende benadering die ook het vak Nederlands op de middelbare school teistert. En daar zie je ook vlotte leerlingen slechtere resultaten halen dan op grond van andere vakken verwacht mocht worden.

Dees

Dees

01-12-2019 om 15:51

Vmbo-t

Ik vermoed dat er een vmbo-t en misschien combi vmbo-t/havo in dit. In verband met de lage score voor begrijpend lezen denk ik dat vwo er niet in zit..

Ik denk vmbo tl en misschien tl/ havo

Huh

Wat een flauwekul om de adviezen uit te stellen. Je moet toch weten waar je moet kijken, welke vragen je moet stellen etc? Juist als het zo uiteen loopt, zou ik er toch eens een gesprek over vragen wat de prognose is. Naast de cijfers is bijvoorbeeld ook werkhouding belangrijk. Hoe ziet school het begrijpend lezen? Maar ik zou havo, gezien de andere cijfers niet zo gek vinden, maar begrijpend lezen is wel nodig bij bijna alle vakken dus daarom weegt het wel zwaar. Heeft ze dyslexie?

plop

plop

01-12-2019 om 22:03

dyslexie

Aan dyslexie heb ik zelf ook aan gedacht en op school aangegeven. Daar zeiden ze als je op spelling zo hoog scoort en in groep 6 AVI uit bent dan heeft ze geen dyslexie. Haar zusje en broertje zijn wel gediagnostiseerd met dyslexie en hebben ook een verklaring.

Onzin van school

Juist intelligente kinderen kunnen heel lang compenseren voor dyslexie. Zeker als het zo sterk in de familie zit moet je met een dergelijke afwijkende score voor spelling heel argwanend worden. Meld het op het VO vast bij de aanmelding, jouw kind zal niet de eerste zijn zonder diagnose die later toch dyslexie blijkt te hebben.

Begrijpend lezen, sorry

Ik haalde twee posts door elkaar. Maar het blijft hetzelfde.

stelle

stelle

01-12-2019 om 23:48

valt idd erg uit de toon.
Weet je zelf hoe dit komt?

Compenseren

Intelligentie kan dyslexie verhullen, en op de basisschool komt een kind een heel eind.Maar dyslexietesten worden pas vergoed bij een bepaal aantal D/E-scores (huidige equivalent weet ik even niet, maar in ieder geval bij scores waar een havo-vwo advies ver achter de horizon ligt). Dan kun je het wel melden op school, maar zul je het even goed uit eigen zak moeten bekostigen. Trouwens,die DMT-scores wijzen niet op dyslexie, dat is puur decoderen waarbij de ll niet kan terugvallen op radend lezen.

Maar nogmaals, als de vragen bij begrijpend lezen meer op vorm/structuur dan op inhoud zijn gericht , dezelfde vragen steeds terugkomen, is dat niet motiverend. Veel kinderen vinden er geen klap aan. Maar goed, dat is mijn verklaring. Maar om die nou meteen af te doen als onzin vind ik een onprettige manier van discussieren.

V@@s

V@@s

02-12-2019 om 06:52

DMT

Ook de DMT scores zeggen op zichzelf niets, die zul je moeten vergelijken met de klepel (lezen van onzinwoorden). Inderdaad moet je een dyslexieonderzoek voor slimme kinderen meestal zelf betalen.

Floria

Floria

02-12-2019 om 07:24

maar

Wanneer krijgen jullie nu een advies dan?

Kenfan

Niemand noemt jouw opmerking toch onzin? Ik noem de opmerking van de school onzin dat je geen dyslexie kunt hebben met AVI-uit in groep 6 en goede scores voor spelling.
Dat heeft niks te maken met jouw post, want daar ben ik het mee eens: je kunt een tekst prima begrijpen maar niks kunnen met de vraagstelling.

Marianne

Marianne

03-12-2019 om 14:03

Ga zelf eens kijken

Begrijpend lezen valt erg uit de toon. En dat is opvallend omdat rekenen tegenwoordig ook steeds meer begrijpend lezenvaardigheden vraagt en daar kan je kind het ineens wel.
Vanuit eigen ervaring kan ik je aanraden om te gaan oefenen met begrijpend lezen en er om te beginnen gewoon eens naast te gaan zitten. Hier was er ineens een III in groep 6 en die was volledig te wijten aan slecht en slordig werken. Niet teruglezen, niet alle antwoorden lezen en niet nadenken maar menen 'ach ik weet het wel.'

Wij hebben allebei onze kinderen er echt van moeten doordringen dat ze echt het meest volledige antwoord dat al in de tekst staat willen weten. En dat het echt, echt, echt draait om vraag lezen, tekst teruglezen, antwoord checken. Meer niet. En dat de score heel erg belangrijk ws voor het vervolgonderwijs.

VWO zit er met zo'n score niet echt in, en als je meent dat dat je kind dat wel kan, zul je aan moeten tonen aan de leerkracht dat je kind het wel kan.
En daar moet je snel mee zijn, want binnenkort komt het definitieve advies.

Geen VWO???

Ik sta te kijken van de tot nu toe gegeven reacties en dan vooral het idee dat met deze score geen VWO advies gegeven zou worden. Rekenen wordt net zo zwaar mee geteld als begrijpend lezen en dit staat op 1+, spelling 1+, lezen 1 dit zijn toch echt VWO scores. Ik kan me niet voorstellen dat een school een lager advies geeft, alleen maar vanwege een lage begrijpend lezen score. Daarnaast wordt er gelukkig steeds meer naar het kind zelf gekeken en niet alleen naar de citoscores. Hoe is de concentratie? Kan je kind goed zelfstandig werken? Heeft het nog veel uitleg nodig of kan hij met weinig uitleg al aan de slag. En we zien de uitslag van 1 cito moment. Vaak wordt er naar de citoscores van groep 6, 7 en 8 gekeken.

Ik zou binnenkort gewoon even binnen wandelen naar school tijd bij de docent van je kind. Vraag of ze al een uitspraak zou kunnen doen, omdat je het fijn vindt om te weten waar naar te kijken met vervolg onderwijs enz. De docent Kent je kind en kan er een betere uitspraak over doen dan wij aan de hand van de uitslag van 1 cito

Stelle

Stelle

03-12-2019 om 15:37

Precies

(echt) begrijpend lezen komt overal in terug, ook in rekenen.

Hier wel wat cito's met de kinderen gedaan.
Er werd idd te slordig gelezen.
Of er werd te veel doorgedacht, waardoor ze er niet meer uitkwamen.
Of ze vonden de vraagstelling niet goed genoeg.
Of, zoals dochter hier wel vaker doet, ze geeft haar eigen draai aan het geheel. Maar ze doet het al jaren goed op vwo.

Caesar

Caesar

03-12-2019 om 22:10

Calenzia

Inderdaad, schooladvies moet niet gebaseerd zijn op 1 cito score. Maar beter op de Cito scores van een aantal jaren. Echter, de vraag was advies op basis van gegeven score. Dan zou het advies maximaal HAVO moeten zijn. De belangrijkste indicatoren bij Cito zijn rekenen en BL. Mogelijk dat BL een eenmalig uitglijder is geweest, dat kunnen wij niet weten op basis van de gegeven informatie. Als BL structureel zo laag is, dan is lijkt mij VWO niet realistisch.

Marianne

Marianne

04-12-2019 om 10:47

Calenzia, Caesar

Zoals Caesar redeneert is heel gebruikelijk, zeker voor leerkrachten. De vraag is of dat klopt. Bij mijn kinderen klopte dat niet. Ze kunnen prima begrijpend lezen, ze hebben alleen moeten leren de moeite te doen om dat te laten zien. Ook als de tekst makkelijk en oninteressant is.
Er zijn meer redenen waarom kinderen te lage scores halen. Zoals wat Stella al zei, te moeilijk denken. Maar teveel kennis kan een kind ook opbreken (wit is meestal gewoon een kleur, ook al weet je beter).

Een III op begrijpend lezen alleen zegt niet zoveel, de vraag is waarom heeft een kind een III. En mijn persoonlijke ervaring is dat leerkrachten daar vaak niet veel mee doen. Bij mijn jongste wist de lk zelfs dat het pure slordigheid was, maar dat nam lk als gegeven en als reden voor lager advies, terwijl hij in de klas Nieuwsbegrip op niveau C deed, Leerkracht zag de discrepantie niet. Gelukkig had school een gemengde brugklas. HIj doet het goed op VWO en leert warempel ook langzaam om netter te werken.

Salmonee

Salmonee

04-12-2019 om 17:43

Wat verwachten jullie van dit??

Mijn kind heeft het volgende:

Groep 6:

M6: bl= b
rekenen= a+
avi/dmt=a+
spelling= a+
woordenschat= a+
E6: alles a+ behalve studievaardig heden daar had ze een b.

Werkhouding, motivatie goed. Ze heeft pluswerk. Plusklas en zit in de engelse plusklas. Ze wilt zelf op het vwo. Zijn jullie het daarmee eens??

Salmonee

Salmonee

04-12-2019 om 17:45

sorry

*studievaardigheden

Salmonee

Salmonee

04-12-2019 om 17:51

herkenbaar

Mijn kind zit ook op zo'n school. Vind dat overgens ontiegelijk vervelend, het zou natuurlijk fijn zijn als we het voorlopige schooladvies weten.

Stelle

Stelle

04-12-2019 om 18:11

Salmonee

Serieuze vraag, of wat?
Wat denk je zelf, met welke scores gaan kinderen naar vwo?

Salmonee

Salmonee

04-12-2019 om 18:14

stelle

Wat denk je dan voor schooladvies?

Stelle

Stelle

04-12-2019 om 18:23

Of is eind 6

geen bl getest? (weet niet meer precies hoe het zit)
Dan zou het nog havo/vwo kunnen worden.

V@@s

V@@s

04-12-2019 om 18:23

zijn er echt nog scholen die niet werken met romeinse cijfers?

Maar goed, A+ dat zullen wel I scores zijn. Dat is in principe VWO niveau, maar er zijn nog twee schooljaren te gaan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.