Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

03-07-2018 om 13:43

Ouders van VMBO Kader/Basis leerlingen


Tango

Tango

07-11-2019 om 22:32

Vervolg

Vanmiddag hadden we het gesprek op school. Mentor, leerjaarbegeleider en RT-mevrouw waren hierbij aanwezig. Zoon was er ook bij en wij als ouders.
Het was een goed gesprek. Zoon heeft eerst verteld waar hij mee zit. Met name de leerjaarbegeleider begreep dit heel goed en kon hier ook woorden aan geven die hij herkende.
Daarna ging het over de mogelijkheden die school kan bieden. De RT-er begon over Kurzweil (beetje laat) en RT Engels. Ze werd daarin afgeremd door de leerjaarbegeleider die zei dat ze meer het idee had dat we juist niet teveel van zoon moeten vragen. Zij was meer voorstander van het voorstel van de psycholoog (die inderdaad contact had gehad met de mentor) om eerst het intelligentie-onderzoek af te wachten.
Dit gaat dus gebeuren. In de tussenliggende tijd wordt per week bekeken, door de leerjaarbegeleider samen met zoon, welke uren hij naar school gaat. De planning voor volgende week is vandaag gemaakt. Hij gaat de komende week alle ochtenden, hierin vallen de theorievakken (op 1 uur wiskunde na) en 1 verplicht praktijkvak. Zo wordt per week bekeken hoe we het iets kunnen opbouwen, voorlopig nog niet tot het 8e uur.

Ik heb de psycholoog daarna weer gebeld en zij maakte meteen ruimte in de agenda zodat zoon volgende week dinsdagochtend (dat is dus 1 ochtend minder school) getest kan worden. Ze zit bij ons in de buurt, zoon kan er zelf heen fietsen. Hij ging heel gemotiveerd meteen kijken hoe hij moest rijden

Er wordt dus veel gedaan, wat heel fijn is. Intussen moesten we van de leerjaarbegeleider zo min mogelijk aan hem trekken. En dat is best lastig moet ik zeggen. We zitten zo in het patroon van: je moet dit en je moet dat leren. Ik merk wel dat zoon weer iets vrolijker wordt dus dat doet zeker goed.

Gisteren hadden we nog wel een dingetje met de voetbal. Hij zou van club wisselen omdat het bij die ene club niet lukte een team voor hem te vinden. Vorige week had hij dus mee getraind bij de nieuwe club (voor hem al bekend van eerdere seizoenen). Hij vond het eigenlijk niet leuk maar had toegezegd nog een keer te proberen. Toen die afspraak dichterbij kwam ging hij er steeds meer tegenaan hikken en uiteindelijk wilde hij toch niet. Ik vond dit echt vervelend want er waren al afspraken met de club gemaakt. Uiteindelijk moest ik 's avonds weg en heb ik gezegd dat zoon zelf moest afmelden. Wat hij ook nog deed. Dan weet je dus dat hij echt niet wil. Ik laat het nu maar even gaan en we wachten tot kort voor of na de winterstop met verdere actie, of tot zoon zelf aangeeft weer iets te willen. En hij wil echt wel hoor, maar in een team waar hij zich prettig voelt.

Zomer

Zomer

08-11-2019 om 12:04

Tango

Dat klinkt allemaal heel positief! Wat goed dat die test volgende week al kan! Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat. Dat van dat Kurzweil is wel jammer. Dat had meteen in het eerste jaar al geregeld moeten worden. Dan had je nu ook geweten of dat iets was voor je zoon of niet. Nu moet je dat allemaal nog ontdekken. Dat vind ik wel een aderlating van school. Maar ja, je moet verder en het is nu zaak om vooruit te kijken. Fijn i.i.g. dat je zoon al een stuk vrolijker is! Ik zou mij over dat voetballen nu even niet druk maken. Alleen als je zoon er zelf mee komt. Dit traject eerst maar in goede banen leiden.

Zomer

Zomer

14-11-2019 om 20:50

Tango

Hoe gaat het nu met zoon? Heeft hij de test inmiddels gemaakt? En lukt het hem om de theorievakken bij te wonen?

Tango

Tango

14-11-2019 om 22:18

Beter

Hoi Zomer, het gaat zeker beter met zoon nu hij alleen theorievakken volgt. Hij is deze week zonder al teveel gedoe naar school gegaan. Maandag had hij zelfs 1 praktijkvak gevolgd. Van te voren maakte hij zich er heel druk over maar achteraf viel het erg mee. Dat zijn dan weer positieve ervaringen. Morgenmiddag moet hij met de leerjaarbegeleidster bespreken hoe het is gegaan en wat hij er evt. volgende week extra bij gaat doen. Ik ben heel benieuwd wat hij gaat zeggen. Hij gaf net bij mij wel aan dat het goed was gegaan maar ik kreeg niet echt een antwoord op welk vak hij er extra bij wilde pakken. Ik dacht misschien gym maar hij vindt deze gymleraar echt niets dus dat wordt hem niet denk ik.

Zoon is afgelopen dinsdag getest. We krijgen de uitslag over anderhalve week. Ik ben heel benieuwd. De psychologe zei dat het goed was gegaan en zoon vond dat ook. Hij zag er vooraf tegenop, het leek hem heel lang (2 uur) maar achteraf vond hij ook dat meevallen.

Wat ik wel lastig vind is dat de toetsen allemaal gewoon door gaan en dat we thuis gewoon moeten leren, terwijl er geen extra ondersteuning vanuit school wordt ingezet. Volgende week heeft hij weer een toets Engels en ik vrees alweer voor een laag cijfer. Dat doet zijn zelfvertrouwen dan weer geen goed.

Verder gelukkig ook positieve dingen. Er moet een werkstuk voor maatschappijleer worden gemaakt. Toen ik de opdracht las dacht ik dat het niets zou worden. Zoon was echter best gemotiveerd en deed het samen met 2 meisjes. Tot nu toe gaat dit heel positief. Ik heb er nog niets in hoeven te begeleiden. Ze hebben afgelopen weekend een keer afgesproken en komend weekend doen ze dat ook weer. Vandaag hadden ze vragen aan de docent gesteld over dingen die ze niet begrepen.

En verder gaat zoon waarschijnlijk weer voetballen, bij zijn vroegere club. Na wat overleg daar wilden ze hem tegemoet komen om hem in een team met wat jongere spelers te plaatsen, omdat hij het andere team niet als prettig had ervaren. Ik was heel blij met dit begrip. Dinsdag gaat hij meetrainen, hopelijk wordt dit een succes. HIj wil echt wel graag, maar door alle gebeurtenissen is het lastig voor hem om zich ergens prettig te voelen.

Zomer

Zomer

18-11-2019 om 15:50

Tango en @nnemoon

Wat fijn dat het nu goed opgepakt wordt door school en dat het zoveel beter gaat met je zoon. Ik begrijp wel je angst voor de toetsen die maar door gaan. Heeft hij nu niet meer tijd om smiddags te leren? Hopelijk komt het met voetbal ook goed. Dat zou fijn zijn!

@nnemoon, hoe is het inmiddels met zoon? Elke dag een stukje beter?

Zomer

Zomer

18-11-2019 om 15:58

Dochter

moet flink aan de slag deze week. 4 toetsen. Dat wordt blokken. Over Engels maak ik mij geen zorgen. Over bio wel. Verder heeft ze vanochtend Wiskunde gehad. Ook dat moet goed gaan. Daarna heeft ze nog een groen vak met heel veel theorie dat geleerd moet worden. Hmmm, dat wordt nog een dingetje. Het is zoveel. Zelfs ik vind het veel. Maar goed, we doen ons best!

Dochter is er voor het eerst uitgestuurd in de klas. Ze zat zo te keten. Zij niet alleen, nog een paar zijn er uitgestuurd. Nu moest ze een uur nablijven wat ik prima vind. Ook moest ze een formulier invullen, soort reflectie. Waarom ben je er uitgestuurd, wat heb je gedaan, vond je dit terecht etc. Ook prima. Kregen we ook nog een brief thuis gestuurd (terwijl melding ook in magister staat) waarin staat dat dochter er is uitgestuurd, waarom en of we hierover in gesprek met dochter willen gaan en of we de bijlage getekend willen terugsturen. Tja, ik moet zeggen dat ik het wel heel overdreven vind allemaal. Ben je er 1x uitgestuurd in 3 jaar. Vooral die brief nog aan ons toe. Daar mag je wel iemand voor in dienst hebben die dat allemaal doet. Wat een administratie zeg. Of dit nu is omdat het hier lager onderwijs betreft, ik weet het niet.
Verder hebben we begin december een mentorgesprek. Ik ben benieuwd!

Tango

Tango

18-11-2019 om 22:29

Haha, Zomer!

Zeker overdreven hoor. Je zou toch haast blij zijn als je kind er een keertje uitgestuurd wordt? Ik wel hoor, zoon is op school zo braaf, die wordt echt nooit de les uit gestuurd.
Nablijven en reflectie prima, maar een formulier laten ondertekenen door ouders vindt ik wel ver gaan. Er thuis over praten kan ook nog wel.
Hier deden ze dat laatste ook weleens als zoon een keer bij een les was weggebleven. Ook een keer toen hij helemaal niet weg was gebleven, maar per vergissing afwezig was genoteerd. Toen was ik wel een beetje boos, want de mentor zei dat we hem daarop moesten aanspreken. Dat maak ik dan zelf nog wel uit, of ik zoon aanspreek of niet....
Zo te lezen heeft je dochter het flink druk met toetsen. Heel veel succes met leren voor jullie beide!

Tango

Tango

18-11-2019 om 22:47

En dan even het vervolg hier

Tja, waar zal ik eens beginnen....
Zoon is vorige week dus getest. De test was goed gegaan, in de zin van hij heeft goed meegewerkt en de psychologe vond hem een leuke en lieve jongen.
Maar hij scoort dus echt heel wisselend. Op de reken/wiskunde onderdelen scoort hij gemiddeld. Maar verder echt laag en heel laag. Een gemiddeld IQ was eigenlijk niet te scoren omdat alles teveel uiteen ligt, maar zou ongeveer tussen de 65 en 70 uitkomen. Veel te laag dus eigenlijk voor VMBO basis.....
Volgens de psychologe is het gedrag dat zoon laat zien volkomen logisch. Hij gaat meer en meer tegen dingen aanlopen die voor hem veel te moeilijk zijn en daardoor wil hij niet meer naar school.
We zagen het eigenlijk al wel een beetje aankomen, maar ja, je wil er niet aan.
Ze vond hem emotioneel ook heel jong, wat absoluut klopt. Hij is 15 maar komt meer over als 11/12.

Maar ja, hoe nu verder? Er komt uiteraard weer een gesprek op school. Nog meer aanpassingen voor de komende periode, want ook nu zijn er nog veel te veel faal-ervaringen, moeilijke dingen etc. En dan natuurlijk kijken wat voor hem een betere plek zou zijn.
En twijfelde ik niet een paar maanden terug nog over of hij misschien toch naar praktijkonderwijs zou moeten? Nu vragen we ons eigenlijk af waarom niemand heeft gezegd dat hij daar gewoon veel beter op zijn plek zou zitten. Hoe heeft de basisschool het zo verkeerd kunnen zien? En hadden we niet toch moeten luisteren naar de onderzoeker destijds in groep 8 die zei dat hij naar PRO zou moeten?
We hebben hem de afgelopen jaren dus echt heel erg overvraagd.

Zoon heeft van de psychologe ook een korte uitleg gekregen. Hij kon zich er wel in vinden. Achteraf begon hij, heel logisch, toch wel over dat hij het moeilijk vindt om van school te wisselen. En hij begon heel veel dingen te vragen of hij die nu nog wel of niet moet doen op de huidige school. Want als je toch weggaat, moet je dan nog wel PTA toetsen maken?

Veel vragen dus..... wordt vervolgd.

Triva

Triva

19-11-2019 om 04:56

Tango

Wat een nare toestand nu. Aan de ene kant, hij heeft het gewoon gered tot in de derde en toen werd het juist veel gemakkelijker voor mijn zoon. Nog maar een paar theorievakken en veel praktijk.
Je weet, ik heb áltijd mijn twijfels gehad over het advies vd basisschool. Ik wist al die tijd dat kader veel te hoog gegrepen was. Zo raar, ik ben nooit zo stellig omdat je het kind niet ziet maar wat jullie basisschool deed was absurd.

Ik denk ook dat Groen niet geschikt was, dat gedoe met dieren en allergie en hij had gewoon niks met groen. Dat hij nu liever naar theorie gaat ipv praktijk zegt ook alles. Dat hoort andersom of gelijk te zijn. Groen werd het vanwege het slechte advies vd basisschool. Niet omdat hij dat zo graag wilde.

Is er op basisniveau helemaal niks wat hem wel interesseert, dus 1 vd 10 profielen/sectoren? Bedenk serieus dat je bij pie de vier theorievakken ned, eng, wiskunde en nask doet. Ik denk dat dat veel beter bij hem past. De vraag is of de praktijkvakken bij hem passen. Maar er zijn er nog 8.

Ik zou heel erg oppassen met praktijkonderwijs. Alsof hij daar géén praktijkvakken doet. Hij is al zover gekomen! Bedenk echt dat hij na pro toch mbo moet gaandoen. Je kunt maar beter nu een richting/ profiel vinden wat meer bij hem past.

Mijn advies: andere vmboschool met praktijkvakken die hem meer interesseren en de derde over doen. Kijk eens of hij een dagje mag meelopen bij die praktijkvakken van een andere school. Je hebt nog een half jaar om je er op te oriënteren. Houd rekening met vervoer via ov naar een eind verder.

Veel succes.

MoederVan3

MoederVan3

19-11-2019 om 10:07

Inventariseren wat er allemaal mogelijk is

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, in dit geval een MBO-2 diploma. Je zoon is een doorzetter (ondanks dat hij nu afhaakt), maar hij heeft het tot 3 vmbo gebracht en dat is gewoon knap.
Inderdaad zoeken wat hem wel aanspreekt aan praktijkvakken, zoals Triva zegt.
Toen mijn zoon op het vmbo zat, werkten ze samen met een praktijkschool die hun beste leerlingen in jaar 5 een niveau-1 diploma lieten halen. Het voordeel daarvan was dat die leerlingen in de veilige setting van het praktijkonderwijs MBO konden doen en daarna instromen in MBO-2. Andere leerlingen deden wel vmbo-basis, maar dan een leerwerktraject. Alleen in dat geval moet het praktijkvak wel in de smaak vallen en daar je zoon daar vreselijk tegen aanhikt is dat op deze school geen goede optie.
Weer een andere optie is om als hij 16 is een entree opleiding te gaan doen die hem leuk lijkt. Sommige MBO's hebben afgeschermde entree-afdelingen die meer op een vmbo lijken dan op een massale MBO.
Veel succes met alle afwegingen.

Tango

Tango

20-11-2019 om 22:43

VMBO scholen

Maar Triva, welke VMBO school neemt nu een kind aan met een IQ van lager dan 70? Want dat is dus helaas wel de realiteit nu. Als jij het weet hoor ik het graag hoor, maar het lijkt me onmogelijk. En natuurlijk hoeven we niet met IQ cijfers te komen, maar zoon heeft, zoals inmiddels echt wel gebleken is heel veel begeleiding nodig, herhaling, herhaling etc. Teveel ook om hem thuis te kunnen blijven bieden.
En wij hebben het echt niet gemerkt hoor, dat het in de derde beter gaat. Integendeel, de stof gaat veel sneller, de toetsen vragen veel meer leerwerk en volgen elkaar veel sneller op.
Moedervan3, jouw verhaal klinkt aantrekkelijk. We gaan ook gericht kijken naar praktijkscholen en wat zij te bieden hebben. Zoon kan een aantal vakken wel aan op VMBO basis niveau, bijv. wiskunde en natuurkunde. Het zou mooi zijn als hij dat ook op dat niveau kan blijven doen. Maar wat is haalbaar.
Een bijkomend probleem is dat we hier in het dorp (met grootte van een stad) 1 praktijkschool hebben. Deze staat redelijk goed aangeschreven. Er zitten betere in de regio, maar die vragen redelijk wat reistijd. Geen idee of dat haalbaar is voor zoon. Ik ben bang dat hij dit nu nog niet trekt, wel later als hij zal merken dat de school veel beter bij hem past. Dus wat is wijsheid.
Maandag hebben we gesprek op de huidige school met hopelijk iemand van het samenwerkingsverband erbij, dat wordt nog bekeken of dat lukt.
En intussen zakt de motivatie behoorlijk. Niet alleen bij zoon, maar bij mij ook. Een voorbeeld: zoon moest huiswerk doen voor Maatschappijleer, dit doen we altijd samen. Het was een paragraaf over diverse geloofsovertuigingen, veel leeswerk en lastige vragen, o.a. over feestdagen etc. We hebben het gedaan, maar ik merk dat ik er dus geen zin meer in heb, voorlezen van de teksten (waar Kurzweil dus de oplossing voor was geweest denk ik) vragen met hem doornemen die totaal zijn interesse niet hebben. En waar doen we het nog voor. Ik heb het maar niet teveel laten merken maar ik merk dus echt dat het bij mij op raakt....

Zoon doet overigens op school nog steeds halve dagen, met beperkte praktijk. Toetsen maakt hij wel, cijfers worden niet meer geregistreerd.
Hij gaat nog steeds zonder al teveel tegenzin. Wilde zelfs voor het PTA van maatschappijleer (werkstuk) nog gewoon aan de slag gaan. Wat we natuurlijk stimuleren. Maar ik ben heel benieuwd hoe lang hij gemotiveerd blijft....
Er moet wel snel een oplossing gaan komen.

@nnemoon

@nnemoon

21-11-2019 om 08:22

Wat een moeilijke situatie

Tango, wat een moeilijke situatie waar jullie in zitten. Je wil het beste voor je kind maar wat is op dit moment het beste voor hem. Fijn dat er deskundige mensen zijn die met jullie meedenken. Ik begrijp dat je hem graag op basis wil houden maar als dat ten koste van hem zelf gaat, is dat het dan waard? Het zou ook zonde om naar praktijkonderwijs te gaan als hij goed is in wiskunde en natuurkunde.

Hier bij zoon op school heb je een maatwerklokaal. Het volgende stukje neem ik voor het gemak even over uit de schoolgids.

Pré-mbo leerlingen met de minimale leeftijd van 15 jaar komen in aanmerking voor het maatwerklokaal. De school selecteert de leerlingen voor dit traject van wie ze verwachten dat zij niet in staat zijn om een regulier vmbo-diploma te behalen. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. Deze leerlingen zijn gebaat bij een aanpassing van het reguliere onderwijsprogramma , zodat zij door middel van maatwerk toch succesvol kunnen uitstromen naar een mbo niveau 2 opleiding of naar de arbeidsmarkt.

Is zoiets misschien iets voor jouw zoon? Zou dit bespreekbaar zijn op zijn school?

Triva

Triva

21-11-2019 om 16:23

Tango

Hij heeft een overgangsbewijs naar vmbo basis3, dat zegt genoeg. Welke vier theorievakken moet hij nu examen in doen? Eng, Ned en?

Zelfvertrouwen

Tango, misschien heb ik er over heen gelezen, maar ik mis iets over het geloof in zichzelf.. Heeft de psycholoog daar ook iets over gezegd?

Uitleg:
Hier vond school dat kind zich moest aanmelden voor een assertiviteitscursus. Kind vond, om bepaalde reden, zelf van niet. Kind gaf ook aan dat als wij, de ouders, van mening waren dat die cursus zou helpen, wij kind ook niet kenden. Maw. kind zou moeite hebben met het idee dat wij kind niet kenden als wij de cursus opdrongen.
Misschien heb ik dit al eens eerder beschreven, maar het is voor een kind belangrijk dat ouders kind voor vol aanzien. Want als zelfs je ouders niet in je kunnen geloven, waarom jezelf dan wel..
Ik wil hier niet mee zeggen dat jullie dat niet doen, het gaat erom hoe het bij je zoon binnen komt. De psycholoog is de juiste persoon met wie hij daarover zou kunnen raten, als dit ook bij hem leeft. De ouders zijn namelijk niet objectief.
We lezen dat hij alleen plezier heeft in voetbal, mits.. Maar wat voelt hij nu eigenlijk?
Voelt hij dat hij moet presteren, uit deceptie of om ouders te verheugen? Of durft hij dat niet te zeggen?

Hier gaf kind aan minder met moeder te willen oefenen etc., want ze was, in zijn ogen, te bezorgd. Dat knaagde aan zijn ik-waarde. Het gaf hem het gevoel dat moeder druk op hem legde als hij geen voldoende had gescoord. Hij wilde zijn ouders niet teleurstellen.
Je gaf daarbij aan momenteel ook niet veel puf te hebben in het opladen voor een toets. Kijk niet vreemd op als hij dat voelt. Misschien is dat wel de reden dat hij voor dat werkstuk zijn best wilt doen; jou gelukkig maken.

Het klinkt nu even als een psychologische mangel; alsof een stapje omlaag hem aan het leren krijgt. De komende tijd doet hij voor spek en bonen mee; cijfers worden niet geregistreerd. Je zoon kan dat opvatten als weinig vertrouwen in hem zodat zelfs die stap omlaag hem straks niet in beweging krijgt..
Je kunt die tijd ook gebruiken om de hele begeleiding los te laten en een student en je man die taak laten oppakken.
Jaar 1 en 2 heeft hij wel geklaard. Hij kan wel iets, maar laat m.i. het koppie hangen.
Tijd voor andere taktiek, vóór hij eventueel gaat afstromen.
En hecht niet te veel waarde aan die iq van 70; de eerste twee jaar heeft hij wel geschaft.
—-
En verder:
Vind hij koken of bakken leuk? (Dan maar geen electrotechneut.)
Ga naar open dagen, laat hem zien dat daar leerlingen rondlopen die plezier hebben in hun opleiding. Geef hem een doel.
(Goed bedoelde moeder die begrijpt hoe die onrust je raakt.)

Tango

Tango

22-11-2019 om 22:19

Moeilijk

Tja, ik vind het moeilijk hoor, om te bedenken wat nu het beste is.
Die mogelijkheid van @nnemoon lijkt me mooi. Dat is eigenlijk wat zoon nodig heeft denk ik. Juist omdat hij sommige vakken wel kan op basis-niveau. En dan dus vooral meer begeleiding voor de overige vakken, zoals Engels en Nederlands.
Geen idee of dit iets is dat op zijn huidige school kan. Ik ga het zeker meenemen.

Het overstappen naar een andere vmbo school zie ik eerlijk gezegd echt niet als optie. Ik acht de kans klein dat hij het daar wel gaat redden. Natuurljk heeft hij een overgangsbewijs van 2 naar 3 maar is dat dan voldoende? En moet je dan alle overige informatie die we nu hebben achterhouden? En wat als hij daar weer even snel vastloopt? Dan heb je helemaal een probleem.

En wat betreft het geloof in zichzelf. Dit is iets waar de psychologe nu niet naar heeft gekeken. Ze is ingeschakeld omdat zoon dreigde niet meer naar school te gaan. En al pratende leek ons dit de meest voor de hand liggende oorzaak (overvraagd worden). Het geloof in jezelf wordt daar natuurlijk ook niet beter van en ook niet van eindeloos moeten oefenen en dan toch nog lage cijfers halen.
Zoon is verder een gesloten jongen die zich niet uitspreekt over wat hij voelt of wil, in ieder geval weinig.
We gaan nog wel een vervolgtraject in met de psychologe, want we vinden het wel van belang dat hij dit meer gaat leren.
De begeleiding loslaten, aan man overlaten of aan een student, tja makkelijk gezegd. Man heeft daar zeker momenteel de tijd niet voor en al helemaal het geduld niet. En de studenten liggen ook niet zo voor het oprapen. Zoon vraagt daarbij ook een heel specifieke aanpak. Hij neemt zelf heel weinig initiatief.
Ik heb ook echt niet het idee dat hij de goede cijfers voor ons wil halen. Hij kan zelf heel erg teleurgesteld zijn in een laag cijfer voor wiskunde bijvoorbeeld. Omdat hij vindt dat hij beter moet kunnen.
Maar het is misschien wel iets om te laten bekijken met de psychologe. Het zet me zeker aan het denken.
En natuurlijk voelt zoon het als ik niet meer gemotiveerd ben. Dat is logisch. Maar dat is nu wel even de situatie omdat we nog niet weten waar we nu precies naar toe gaan.

Tango

Tango

22-11-2019 om 22:22

En voor Triva

Jij vroeg nog naar welke theorievakken zoon heeft. Dat zijn dus naast Engels en Nederlands, Natuurkunde en Wiskunde. De laatste 2 gaan redelijk goed, al haalde hij nu laatst opeens een onvoldoende voor wiskunde. Begrepen we ook niet echt, hij beheerste het onderdeel wel, maar het vroeg wel veel ruimtelijk inzicht. Mogelijk dat het daarin zat.
Waar ik nu dus ook aan zit te denken is dat het zo vaak gebeurt dat ik geen idee heb waarom hij laag op iets scoort, omdat vaak de toetsen niet terug komen. Dat vind ik iets wat ook anders zou moeten.

Noor

Noor

22-11-2019 om 23:27

Even inbreken

Tango, ik breek even in als buitenstaander, doe niet mee in dit draadje maar lees soms wel mee.
Je schrijft dat je zoon laag scoort, maar dat is toch zeker lang niet altijd zo?
Ik snap dat je nu met een vergrootglas op zijn functioneren zit, maar vraag me af of je hem daarmee recht doet.
Dochter hier zit nu in 5 gym, en als iemand me zou vragen hoe ze het doet zou ik altijd, welgemeend, zeggen dat ze het prima doet.
Dat vind ik echt. Dat wil echt niet zeggen dat ze altijd hoog scoort, ook niet als ze er hard voor werkt. En ze scoort ook regelmatig onvoldoende.
En ja, meestal kijk ik wel even met haar naar het waarom van een onvoldoende. En meestal speelt dan wel mee dat een toets ook pittig was blijkbaar, want veel onvoldoendes in de klas etc.
Ach, er kan zoveel spelen. En het boeit me ook echt niet, het reflecteren doen we om haar zelf te stimuleren naar haar functioneren te kijken maar ik vind een onvoldoende verder echt niet boeiend.
Natuurlijk omdat dochter in grote lijnen ok gaat en toch wel overgaat enz. Maar 'laag scoren' en 'onvoldoendes halen', dat hoort er gewoon bij, in de klas van de dochter iig zeer gewoon en zegt uiteindelijk dus vrij weinig.

@nnemoon

@nnemoon

30-11-2019 om 14:51

Tango

Al iets meer bekend voor je zoon? Ik ben erg benieuwd. Voelt hij zich op het moment beter omdat er minder van hem verwacht word op school? Ik hoop dat er een oplossing komt waar jullie je allemaal in kunnen vinden.

@nnemoon

@nnemoon

30-11-2019 om 14:56

Zomer

Hoe zijn de toetsen gegaan bij dochter? Vier in één week pittig hoor.
Een melding in Magister, een brief naar huis en een ondergetekende bijlage, ze nemen het wel erg serieus bij jouw dochter op school. Beetje over de top hoor!

@nnemoon

@nnemoon

30-11-2019 om 15:17

Update zoon

Zoon heeft acht weken gips gehad, daarna nog een week verwijderbaar gips (brace) en is nu gips vrij. Als hij loopt doet het zeer en af en toe heeft hij een rood of blauw been en soms voelt het van zijn tenen tot zijn knie ijskoud.

De trauma arts dacht dat hij bang was om te gaan lopen wat ik niet zo vreemd vind als je been in acht weken tijd twee keer gezet moet worden. Hij dacht dat fysio hem wel over zijn angst zou kunnen helpen.

Zoon gaat twee keer per week naar de fysio, maar blijft pijn houden met lopen. Zoon huilt praktisch nooit, maar bij de fysio moet hij bijna iedere keer huilen. Na de fysio is hij volledig kapot. Fysio denkt dat hij niet bang is maar dat hij echt pijn heeft.

Van de week terug geweest voor controle bij de orthopeed. Die zei dat het bot na tien weken aan elkaar vast zat maar dat daar ook echt alles mee gezegd was. Hij zei dat hij blij was dat zoon zo voorzichtig was anders had het zo weer kunnen breken. Hij denkt ook dat zoon een lichte vorm heeft van dystrofie aan de hand van de klachten die hij heeft. Hij heeft met zoon afgesproken dat hij nog zes weken op krukken moet lopen en dat hij zelf bepaalt wat kan en niet kan met zijn been.

Dystrofie na een ernstige breuk kan overgaan met rust, fysio en hoge dosering vitamine C. Alleen dat hij met oud en nieuw nog niet normaal kan lopen kwam hard bij hem aan.

Eind deze week begint de toetsweek. Zoon kan helaas niet meedoen met de praktijk opdrachten, hij is al zeven weken niet naar praktijk geweest. In overleg met school mag hij dat op een later tijdstip doen. Met de theorievakken is hij gelukkig bij.

Wij hopen dat hij na de kerstvakantie weer kan staan zonder krukken zodat hij ook weer naar techniek kan gaan volgen.

Tango

Tango

01-12-2019 om 22:42

Jeetje, @nnemoon

Wat een heftig verhaal zeg. Ik word er al verdrietig van als ik het lees. Wat vreselijk naar is dit voor je zoon.
Wat het voor jullie duidelijk dat het zo'n complexe breuk was die zo moeizaam zou genezen?
Ik begrijp helemaal dat je zoon geschrokken is van de mededeling dat hij met oud en nieuw nog niet goed zal kunnen lopen. Dat is natuurlijk nog best een eind weg en dan nog steeds die pijn. Heel naar voor hem.
En dan dat iedereen nog weer iets anders denkt ook. De een denkt dat hij bang was om weer te gaan lopen (wat ook logisch zou zijn) en de ander zegt weer dat hij pijn heeft. Voelt hij zich bij de fysio wel gehoord? Wat naar dat de behandelingen zo zwaar zijn.
Fijn is wel dat de school zo meedenkt en hij zijn praktijkopdrachten later mag doen.

Ik wens je zoon en jullie als ouders heel veel sterkte. Het moet voor jou ook moeilijk zijn om je zoon zo te zien...

Tango

Tango

01-12-2019 om 22:51

Update hier

Ik dacht eigenlijk dat ik laatst een update had geschreven maar blijkbaar niet.
Weet niet meer precies waar we waren gebleven. In ieder geval is in het laatste gesprek op school duidelijk geworden dat zoon naar een andere school moet. Op de huidige school kunnen ze hem niet begeleiden. Dat zeiden ze naar ons idee wel heel makkelijk. Ik vond het ook een vervelend gesprek. Waar ik nog vroeg naar mogelijkheden om deels op VMBO-basis niveau te werken, werd dat eigenlijk gewoon van tafel geveegd. En ook de vragen die ik eerder had gesteld, over een toets maatschappijleer en waarom hij die zo slecht had gemaakt, terwijl hij dacht dat het goed ging, werden niet meer beantwoord. Ze zijn gewoon klaar met hem...
Intussen is hij met man wel aan het leren voor een natuurkunde toets en zei man tegen mij dat hij het dus best begrijpt, maar inderdaad veel meer tijd nodig heeft. Man heeft er echt plezier in momenteel om met hem te werken, is ook zijn favoriete onderdeel, electriciteit, dus ik laat ze lekker hun gang gaan.

Aanstaande vrijdag hebben we een intake gesprek op de praktijkschool. En intussen wordt het bijna onmogelijk om zoon nog naar school te krijgen. Vanavond vertelde hij me dat zijn klasgenoten als sinds het begin van dit schooljaar nauwelijks tot niet tegen hem praten. De klas is aan het begin van dit schooljaar groter geworden en dat heeft voor hem een negatieve werking gehad. Ook zijn vaste vriend laat steeds minder van zich horen en schijnt ook nare berichten naar hem te hebben gestuurd op Whatsapp. Ik mocht ze lezen van zoon, maar heb het nog niet gedaan. Hij wilde er verder ook niet over praten maar hij was erg verdrietig.
Ik heb gemaild naar de mentor dat ik niet weet hoe lang dit nog gaat lukken en dat ze deze week maar in de klas moet vertellen dat zoon van school gaat. Al weten we natuurlijk nog niet eens zeker of hij na de kerstvakantie gaat starten op PRO. Aan de telefoon werd echter gezegd dat er in de derde klas plek is. Ik was eerlijk gezegd liever in de tweede ingestapt en dat zoon dan de derde volgend jaar over doet, maar als dat niet kan, dan nu maar in de derde en dan zien we verder wel. Dit gaat ook niet meer....

MoederVan3

MoederVan3

02-12-2019 om 09:25

Anemoon en Tango

Anemoon, wat vervelend voor je zoon. Ik hoop dat het snel beter gaat, maar overhaast niet. Sterkte.
Tango, doubleren lijkt me echt niet nodig. Je zoon komt met een voorsprong binnen en praktijkonderwijs is veel meer maatwerk.
Hij werd dus ook nog gepest, arme jongen.
Goede keus, denk ik die overstap. Hopelijk zit hij snel weer beter in zijn vel.

Zomer

Zomer

02-12-2019 om 10:26

Tango en @nnemoon

Zo even bijgelezen! Wij waren bij oudste op bezoek geweest en eergisteren teruggekomen. Was erg gezellig en leuk om haar weer te zien. Nu aftellen tot eind januari.

@nnemoon, wat vreselijk voor je zoon. Wat erg dat het zo lang duurt. Hopelijk wordt je zoon nu serieus genomen want hij had wel degelijk pijn en goed dat hij naar zijn lichaam heeft geluisterd, anders was hij nog verder van huis zo te lezen. Hopelijk geneest het alsnog heel goed en houdt hij er verder niks aan over.

Tango, ik heb alles gelezen. Mijn eerste ingeving was ook om hem proberen binnen het VMBO te houden maar lees net je laatste bericht dat dit er niet in zit. Heb je al gekeken bij de nieuwe school? Hier vond ik de Praktijkschool echt 3x niks. Werd er depressief van. Toen ze gelukkig wel naar de school mocht waar ze nu zit had ik nog via een leraar een andere ontdekt en die was wel heel goed. Dat gaf mij wel rust. Mocht ze het niet redden dan zou ze daar naar toe gaan. Maar ik word erg verdrietig van je laatste bericht rond je zoon. In deze klas loopt het qua contacten ook niet lekker dus. Ik hoop zo dat jij over een half jaar kan schrijven over hoe goed het nu met je zoon gaat en dat dit alles een hele positieve draai heeft gekregen. Ik begrijp heel goed dat de motivatie van je zoon nu helemaal over is. Gaat hij nog wel naar die psycholoog? Ik zou hem ook in de 3e laten instromen. Hoe eerder hij iets vindt wat hij echt leuk vindt hoe eerder er in die richting een geschikte opleiding gevonden kan worden.

Zomer

Zomer

02-12-2019 om 13:01

En hier

Gaat het qua cijfers ook niet meer zo geweldig Net een 4.9 op Nederlands. Ze moest een klachtenbrief schrijven. De vorige 2 waren best goed en had ze alleen gemaakt. Ik had haar hier en daar tips gegeven en was al trots, verbaasd ook wel dat ze het zo goed had gemaakt. Ik heb haar nu gezegd dat ik die brief wil zien. Dan gaan we die nog eens goed doornemen. Jammer hoor. Ze staat nog een voldoende maar het houdt allemaal niet over. Heb net haar cijferlijst bekeken en het is allemaal tussen de 5.5 - 6.5 gemiddeld. Alleen Engels staat ze boven de 7. Ik krijg de vinger er ook niet helemaal achter. Ga even met dochter in overleg hoe we dit gaan aanpakken. Gelukkig heeft ze nog de tijd om het e.e.a. op te halen. Verder gaat ze sociaal wel lekker. Had afgelopen weekend ook een logeerpartijtje en ze is nog naar een frisfeest geweest.

@nnemoon

@nnemoon

03-12-2019 om 15:12

Tango

Jeetje ik moest wel even slikken van je berichtje. Dat ze het op school niet meer met hem zien zitten komt al hard aan. Maar dat je hoort dat er bijna niet met hem gepraat word door klasgenootjes vind ik het ergst. Wat moet jullie zoon het akelig hebben in deze klas. Voor mij is hij een kanjer, zo slecht in je vel zitten en dan toch nog gewoon blijven leren voor natuurkunde!

Spannend hoor vrijdag het intake gesprek. Ik hoop zo dat jullie een goed gevoel krijgen op die school, maar vooral dat jullie zoon zich welkom voelt!

Ik zou beslist niet terug gaan naar de tweede, gewoon instromen in de derde!

@nnemoon

@nnemoon

03-12-2019 om 15:19

Tango

In de ambulance zeiden ze gelijk dat bot is goed gebroken. Dat kun je natuurlijk op verschillende manieren uitleggen. Als hij iets ouder zou zijn geweest zou hij geopereerd zijn en zou er een pen of plaatje ingezet zijn. Omdat hij nog in de groei is vonden ze het beter zo te laten genezen. Ze hebben nooit gezegd hoe lang het zou duren. Na negen weken gips hebben we het zelf maar even gevraagd. Orthopeed zei, het kan wel vier maanden duren voordat het bot helemaal hersteld is. Dus hij heeft nog even te gaan.

Tango, @nnemoon en Zomer

@ Tango wat heftig dat school het niet meer ziet zitten met je zoon. En dan ook nog de klasgenootjes die zo naar doen... Ik kan mij goed voorstellen dat hij geen motivatie meer heeft. Zo krijgt hij op die school ook niet het gevoel dat hij welkom is en gewaardeerd wordt. Hopelijk bloeit hij helemaal op in het PRO, in een nieuwe omgeving met andere klasgenoten.

@ @nnemoon pffff vier maanden wat een lange tijd. Wat naar dat hij zoveel pijn heeft. Ik hoop dat het snel beter gaat.

@Zomer jammer dat de cijfers even wat minder zijn. Wel fijn om te horen dat het sociaal zo goed gaat.

Hier

...gaat het qua cijfers erg goed. De cijfers liggen allemaal tussen de 7 en 8,5. Behalve Mens & Maatschappij dat zijn allemaal krappe voldoendes. Het is ook wel een beetje vreemd vak. De onderwerpen sluiten soms niet of nauwelijks op elkaar aan.

Dochter is op dansles geweest en vond het erg leuk. Ze gaat nu 2x per week. Daarnaast ook nog 3x per week hardlopen en nog kunstlessen, dus ze is lekker druk. Ze is ook aan het sparen voor een keyboard, want ze wil graag keyboard leren spelen.

Wij zijn laatst ook op 10 minutengesprek geweest. De mentor gaf aan dat zij zich zorgen maakte omdat dochter zich soms zo weinig met de klasgenoten mengt en zich niet assertief opstelt. Dochter zelf gaf aan dat ze op school wel 3 vriendinnen had waar ze goed mee op kan schieten en ook graag veel sport en met muziek bezig is en daarbij ook vriendinnen heeft. Ze zit school gewoon uit en had geen zin in dat moeilijke gedoe van al die andere meiden (en jongens). We houden het in de gaten, maar zo lang dochter lekker in d'r vel zit en het geen pesten of buitensluiten wordt, zien wij het probleem niet zo.

Tango

Tango

05-12-2019 om 10:53

Zonnestraal

Welk boek hebben ze bij Mens en Maatschappij? Hier hadden wij dezelfde ervaring, onderwerpen sloten niet bij elkaar aan. Bij ons gebruikten ze Plein. Zoon vond het ook altijd een lastig vak. In de tweede kreeg hij extra begeleiding bij dit vak. De docent sprak te toetsen dan met hem voor. Dat hielp erg goed om wat overzicht te krijgen van wat wel en niet belangrijk was, want zelfs thuis kwamen we daar niet echt uit.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.