Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Geen kokkie

Geen kokkie

08-12-2019 om 19:27

Voorgerecht kerst (grand voorgerecht)

Wij moeten het voorgerecht verzorgen met kerst.

Ik ben geen kokkie dus wil iets wat niet ingewikkeld is.

Zelf vind ik een grand voorgerecht met verschillende dingetjes wel een leuk idee.

Bijv. een plakje zalm of garnalen op sla, iets met ei, nou ja, jullie snappen het wel.

Wie heeft ideeën wat ik zou kunnen doen/combineren? Ik kan het daar ter plekke allemaal opmaken. Neem wel alle spullen mee vanuit huis.

Er is een vegetariër bij en ben sowieso niet erg van het vlees. Evt. een onderdeel mag vlees zijn.

Zoveel.

Alle voorgerechten kan je in klein formaat maken en mooi presenteren. Carpaccio, kroketje, garnalen, soepje, ragoutbakje, salade, spiesje ham/meloen, broodje met kruidenboter, witlofschuitje met lekkers.

Wat Wil zegt idd

Zou ik doen. Doe je het in buffervorm waar ze t zelf mogen pakken of aan tafel in gangen?
Want met buffet dan zou je bv ragout in mooie schaal kunnen doen dat ze t zelf inscheppen in de mini bakjes.
Soep in kleine glaasjes.
Salade ook.
Stokbroodje met smeersel/ zalm/carpaccio

Geen kokkie

Geen kokkie

08-12-2019 om 21:21

Leuk

Ik zal eens gaan kijken of ik nog kleine glaasjes heb of dat dat de gastvrouw die heeft of dat ik die ergens vandaan kan halen.

We doen het trouwens aan tafel, niet als buffet.

Wat zou ik in de witlofschuitjes (klinkt leuk) kunnen doen?
Iets met blauwe kaas met iets er doorheen en dan een walnoot erop?
En voor wie niet van blauwe kaas houdt (er zijn pubers die daar niet van houden)?

Ragoutbakjes zijn er klein, dus die zijn inderdaad ook leuk te combineren.
Spiesjes met meloen ook leuk!

Stokbrood met kruidenboter is ook wel leuk, vinden de pubers vast erg lekker!

Als mensen nog meer ideeën hebben? Leuk al die inspiratie via jullie.

Lente

Lente

08-12-2019 om 21:28

Met veel keus hoef je geen rekening te houden met pubers

of met anderen die niet alles lekker vinden.
Stel je hebt vier gerechtjes, dan is het al heel mooi als iedereen er twee lust. Dat is het idee van een grand voorgerecht.
En hebben de mensen die juist graag de blauwe kaas en zo lusten, ook een gelukje.

Anemone

Anemone

08-12-2019 om 22:04

Witlofschuitjes

Lekker met blauwe kaas, appel of peer en wat yogonaise erdoor.

Of

Stokbrood met plakje raclettekaas, even snel in oven of magnetron.
Evt. met wat gemalen peperkorreltjes.

Of de miniwraps met zalm en roomkaas.

Of warme repen ananas met karamelsaus.

Voor ieder wat.

Gewoon maken wat je zelf ziet zitten, niet te moeilijk doen. Een goede presentatie is het halve werk. Je kan ook de voorgerechtjes op één of twee grote houten planken leggen. Stokbrood wat extra, of een mooi "breekbrood", kan iedereen pakken waar hij/zij zin in heeft. Vult makkelijk op met wat smeerseltjes erbij.
De zalmwrapjes bij elkaar, wat glaasjes soep, de spiesjes (leuke houten), kleine salade's/ blauwe kaas in witlofschuitjes, het gaat om kleur en variatie.
Die glaasjes kunnen ook borrelglaasjes zijn, of loop even bij een kringloop naar binnen voor klein glaswerk en schaaltjes. Wat mooie theelepeltjes en prikkertjes erbij en jouw voorgerechtjes zijn goed verzorgd.

Tijgeroog

Tijgeroog

08-12-2019 om 23:04

Gepofte mihoen

Je kan mihoen poffen in hete olie, ziet er erg spectaculair uit. Ik doe dat wel eens bij een grand dessert, met poedersuiker erover, maar het kan ook als voorgerecht. Dan zou ik er iets anders over strooien wat past bij de kleur en smaak van de rest, eventueel paprikapoeder ofzo.
Je kan het prima van te voren klaar maken en in een plastic bakje bewaren.

Wam

Wam

08-12-2019 om 23:07

Een trio van

Kies een groente en maak daar 3 gerechten van. Bijvoorbeeld een crèmesoep, een taartje en een salade. Serveer op ieder bord een mini portie van elk. Soep in een klein glaasje op het bord. Puntje quiche ernaast, plukje salade aan de andere kant, of op toast of een stukje brood.

Een trio van biet, prei, knolselderij, wortel, broccoli, courgette, het kan allemaal. Simpel scoren.

specht

specht

09-12-2019 om 12:14

Gastvrouw

Misschien vergis ik mij, maar is een voorgerecht dat uit allerlei onderdelen bestaat op de dag zelf niet heel lastig voor de gastvrouw? Het lijkt mij echt lekker, maar zou toch voor een gerecht gaan.
Ragout moet warm, Soepje moet warm, witlof schuitjes in de oven, stel ik mij zo voor enz.
En na afloop een enorme berg afwas. Het is ook fijn als de gastvrouw van het eten kan genieten.

Jasmijn

Jasmijn

09-12-2019 om 12:48

idd specht

Het is denk ik wel het handigste om iets mee te nemen waarvoor je bijna de keuken niet in hoeft, waarschijnlijk is de gastvrouw al druk met dingen op het gas en de oven, dus kan dat van jou er misschien niet echt bij. Ik zou dat wel even checken, voordat jullie elkaar enorm in de weg lopen (zou in mijn keukentje echt afgesproken moeten worden)

Pirata

Pirata

09-12-2019 om 12:51

om eerlijk te zijn

Over de afwas zou ik me niet zo druk maken.
Maar ik heb zelf meer voorkeur voor één behoorlijk voorgerecht, dan voor zo'n rommelig bord met niet bij elkaar passende willekeurige hapjes. Gewoon een goede vegetarische soep met een mooie broodstengel erbij. Romige mosterdsoep of pittige paprikasoep.
Zo'n grand voorgerecht of grand dessert, mwah. Liever knallen met 1 goed ding.

tip van een kok

Ik ben dol op kerst en koken en leef me dan helemaal uit. Maar bedenk wel dat als je bij een ander een voorgerecht moet maken, je vooral moet zorgen dat je inderdaad niet de oven en het fornuis en allerlei schaaltjes, kommen en dergelijke nodig hebt.
Een voorgerecht maken wat bestaat uit meerdere hapjes is best ingewikkeld als je niet zo van het koken bent. Een soep die je in de pan al meebrengt, met bij thuis gebakken kerststerren van bladerdeeg of gedraaide bladerdeegstengels is makkelijk en ziet er heel feestelijk uit! Mosterdroomsoep is heel kersterig of geroosterde paprika soep
Witlof schuitjes met knolselderij/mandarijn/walnoot salade; ter plekke vul je de schuitjes met de thuisgemaakte salade.Je doet ze dus niet in de oven, want gare witlof wordt slap en dan heb je niks meer aan je schuitje. Heel makkelijk en je bent de gastvrouw niet tot last! En vega.
Wil je echts iets warms denk dan eens aan gemarineerde champignons, of gevulde champignons, en dan serveren op een salade (pas vlak voor serveren, want salade wordt anders slap). Of brie puntjes paneren, bakken en dan met cranberrie compote serveren. Maar dat is al wat bewerkelijker vanwege t paneren en het bakken.

Mag t toch vlees zijn dan is toast met een heerlijke grove pate met kweeperen gelei of cumberland sauce heerlijk en makkelijk.

Kleine glaasjes kun je een doosje kunststof amuseglaasjes kopen bij een horeca groothandel. Ik was ze daarna gewoon af, alles in t glaasje, vorkje erin en samen op een dienblad meenemen. Klaar.

Lou

Lou

09-12-2019 om 13:21

Geen grand voorgerecht

Nog een argument tegen het grand voorgerecht: het is toch best ingewikkeld, al die verschillende dingetjes maken die tegelijkertijd klaar en opgediend en mooi moeten zijn. Zeker voor iemand die zichzelf niet-kokkie noemt, zou ik het afraden.

Wat wel: de fijne soep met stengels van Pirata. Voor je eigen gemoedsrust maak je het eerst een keertje voor jezelf thuis, dan weet je zeker hoe het moet en hoe het smaakt.

Restaurant

Toch zie je dat een kok in een restaurant ook steeds vaker een voorgerecht van drie kleine (amuse)-hapjes presenteert. Diverse exotische combinaties lijken juist trendy.

Maar je kan ook een klein bordje met diverse soorten vis zoals stukje rauwe tonijn, twee kleine plakjes forel en een schepje garnalen op gesneden ijsbergsla aanbieden.
Dan heb je zeker geen gedoe met een magnetron of oven.

Fransien

Fransien

09-12-2019 om 19:28

Of een grote schaal

Een mooi opgemaakte grote schaal met allerlei kleine hapjes waar je uit kunt kiezen. Als je wat steviger dingen neemt zoals olijven, gevulde eieren, tomaatjes, dat soort dingen, ziet het er al snel heel leuk uit.
Als je sushi kunt maken, kun je naast Japanse sushi ook Koreaanse maken. Bij Japanse sushi is de rijst wat zoetig, bij Koreaanse is die hartig en is de vulling ook heel kruidig. En sushi ziet er geweldig uit.

rode krullenbol

rode krullenbol

09-12-2019 om 22:07

Een grote pan rode linzensoep

Te serveren in borden of kommen, tegelijk met een fles olijfolie, een schaal gebakken uitjes en een pepermolen, waarmee de disgenoten de soep dan desgewenst naar eigen hand kunnen zetten.

Amai! Heerlijk toch; het feest voorzien van een extra Bijbels tintje?

Succes gegarandeerd.

Rode krullenbol

Zalm

Ik zou gaan voor een lekker zalmmousse/zalmterrine.
In een grote cakevorm doen, storten en opmaken met krulsla erom heen/tomaatje/citroenplakjes oid. Lekkere minibroodjes/stokbrood erbij met wat kruidenboter-tapenade en klaar !
Kun je ter plaatse op tafel zetten en gewoon een plak afsnijden.
Of je serveert de zalm in mini-glaasjes (overal te koop) met takje dille bovenop.

Vooral gemakkelijk dat je alles vantevoren thuis kunt maken en niet afhankelijk bent van ovens, gaspitten etc die net eff anders werken dan jij gewend bent.

Nog een andere lekkere én makkelijk: rundercapaccio met pijnboompitten, rucolasla en parmezaanse kaasvlokken.
Kun je ook makkelijk meenemen en ter plaatse even bordje opmaken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.