Home » Forum » Niet mee bemoeien maar toch zorgen

Niet mee bemoeien, maar toch zorgen

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
4 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dochter
Niet mee bemoeien, maar toch zorgen

Mijn vader van 75 heeft sinds kort een nieuwe relatie, voor het eerst sinds zijn scheiding van 20 jaar geleden. Ik heb er mijn twijfels over. Mijn vader is niet wat je noemt relatiemateriaal. Hij is zwaar alcoholist, en is ook buiten de verslaving niet heel geïnteresseerd of betrokken bij anderen. Zijn vriendin is een stuk jonger, werkt (ook) niet en heeft een ruimschoots volwassen (30+) thuiswonend kind. Ze heeft er geen problemen mee dat mijn vader twee dagen per week doorbrengt met mijn moeder (vriendschappelijk).
Ik vraag me af wat haar beweegredenen zijn. Kennelijk kunnen ze gezellig samen drinken, maar dat is in zijn situatie geen voordeel. Daarbij kan ik me niet voorstellen dat een vrouw op de lange termijn akkoord gaat met een partner die nog zo aan zijn ex hangt. We gaan elk jaar met de familie weg en mijn ouders slapen dan ook in een kamer, bijvoorbeeld. Ik moet voor mijn moeder ook geheim houden dat hij een vriendin heeft, ook niet fijn.
Dus wat nu? Vooralsnog houd ik me volkomen neutraal, ik heb hem geadviseerd voorzichtig te zijn, en heb gezegd dat ik niets hoef te horen over romantische ontwikkelingen. Ik ben een beetje bang dat ze of gaat wrikken tussen hem en mijn moeder, of hem gaat verleiden om veel geld aan haar te besteden (wat hij niet heeft, maar graag doet of hij het heeft).
Ik moet het hem natuurlijk gewoon gunnen, maar ik weet ook dat hij in een diep gat kan vallen als het voorbij zou gaan. In het verleden heeft hij door zijn (drank) gedrag nogal eens mensen van zich afgestoten, en dan zit ik vervolgens iedere avond anderhalf uur met een huilende man aan de telefoon.

Wendelmoed
Je vader

Klinkt niet als iemand die naar goede raad zal luisteren of naar dringende verzoeken. En ook niet als iemand die altijd verstandige belissingen neemt. Maar het is uiteindelijk zijn eigen leven dat hij leidt. Het lijkt mij vrij hopeloos om aan hem iets bij te sturen, als je dat al zou willen. Dus kun je misschien beter je energie op je moeder richten en het haar gezellig maken.
Als hij je moeder tekort doet dan kun je hem daar wel op aanspreken lijkt me.
En zorg dat eventuele schulden die hij maakt, beperkt blijven tot hem (dus later beneficiair aanvaarden...).
Mocht je serieus de indruk hebben dat die vriendin met haar (ook lanterfantende?) kind misrbuik van je vader maken dan kun je dat melden via Veilig Thuis of rechtstreeks bij https://meld.nl/melding/huiselijk-geweld/financieel-misbruik-ouderen/ .
Dat jouw vader graag de indruk wekt veel geld te hebben kan natuurlijk verkeerde types aantrekken.

aleid
Wiens

zaak is het? Zijn zaak of de jouwe?
Het lijkt me slim om dat eerst helder te krijgen voor jezelf. En daar naar te handelen moet dat nodig zijn.
En waar dat eventueel een overlap vertoont kijken hoe jij je grenzen kan bewaken. Ben je bv bang uiteindelijk iedere avond anderhalf uur met een huilende man aan de telefoon te zitten? Bedenk dan hoe je dat kunt voorkomen.
De band tussen ouders en kinderen is een lastige. Met veel verwevenheden die oorspronkelijk bedoeld waren om ouders zo goed mogelijk voor hun kind te laten zorgen. Soms zitten diezelfde verwevenheden later behoorlijk in de weg om goed voor jezelf te zorgen...

Dochter
Niet mee bemoeien

Ik heb inzicht in zijn financiën (en/of rekening), maar daar doe ik in de praktijk niets mee afgezien van rekeningen betalen die niet automatisch gaan. Ik zou natuurljk kunnen kijken of hij meer gaat pinnen, maar heb niet de behoefte om een volwassen man te controleren. Andersom zou ik dat ook niet accepteren. Even aankijken maar.