Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Lekkerbek

Lekkerbek

09-02-2020 om 14:43

Falafel kopen

Op vakantie heb ik me rond gegeten aan de falafel maar daarna ben ik het eigenlijk weer vergeten. Nu krijg ik het weekmenu van een site en daar wordt de falafel gecombineerd met zoete aardappel. Klinkt hemels https://www.lekkerensimpel.com/zoete-aardappelschotel-met-falafel/
Maar wat zijn lekkere kant-en klare falafel? Welk merk/winkel? Wie eet ze weleens en heeft een goeie tip?
Ik ga zeker ook eens proberen om ze zelf te maken maar deze keer wil ik ze gewoon kant en klaar kopen.

zebra

zebra

09-02-2020 om 14:52

smaken verschillen

maar ik haal het wel eens bij AH maar bij de Lidl verkopen ze ook vaker dit soort producten. Is gewoon uitproberen wat je het lekkerst vindt.
Het recept ziet er zeker lekker uit, ga ik ook eens proberen binnenkort.

Inspiratie

Ik kreeg inspiratie van je vraag en heb ze zelf gemaakt. Zo meteen de oven in. Dit recept gebruikte ik, maar internet staat er vol mee. Gebruikte wel het handige falafel knijpertje wat ik al jaren in de kast had liggen.

https://www.thisisjoan.nl/2017/08/glutenvrije-falafel-recept/

rode krullenbol

rode krullenbol

09-02-2020 om 16:35

Heu?

Kikkererwten uit blik zijn toch gekookt? Zou je niet beter rauwe, geweekte gedroogde exemplaren kunnen gebruiken? Dan kun je gewoon frituren zonder dat ze uit elkaar vallen en ben je bovendien goedkoper en milieubewuster uit.

Kan

Kikkererwten in blik had ik staan en het vocht had ik al in een vegan brownie gebruikt ivm het eiwitgehalte. De kikkererwten wilde ik gebruiken en rauwe had ik niet nog niet voorgeweekt. Ik weet dat dat beter is, maar frituren vermijd ik even ivm de gluten van de kroketten en de bitterballen en kaassoufle’s daar in zitten doordat de pubers die hiervoor gebruiken. Zo, een hele uiteenzetting.
TS is ook sneller klaar met zelf falafel maken met een blikje dan ze te kopen bij een supermarkt. Ik heb eigenlijk nog nooit lekkere kant en klare falafel gehad. Het smaakt wel maar het is meer een vleesvervanger obv kikkererwten dan wat ik herken van echte verse falafel.

Maza

Die pittige falafel van Maza vind ik het lekkerste. Te koop bij de Albert Heijn.

Lekkerbek

Lekkerbek

12-02-2020 om 15:33

Viessssssssss

Gisteren stond ik in de winkel en heb ik maar de falafel meegenomen die ze daar hadden. Maar het was gewoon niet te eten. Gortdroog en smakeloos ondanks de olie, kruiden en saus die ik er nog extra overheen heb gedaan. Wat een verschil met die in Egypte. Logisch natuurlijk maar ik ben wel klaar met de falafel.
Gelukkig was de zoete aardappel en de broccoli wel lekker en heb ik toch nog wat kunnen eten.

rode krullenbol

rode krullenbol

12-02-2020 om 15:56

Toch maar zelf maken?

Recept van Claudia Roden - Falafel (voor 12 personen)

Ingrediënten:
500 gr kikkererwten of grote gepelde en gedroogde tuinbonen
een grote bos bladpeterselie of koriander of een mengsel van beide, fijngehakt
8 bosuitjes, fijngehakt
zout
¼ theelepel of meer cayennepeper of chilipoeder
2 eetlepels gemalen komijnzaad
2 eetlepels gemalen korianderzaad
6 tenen knoflook of naar smaak, geperst
1 theelepel bakpoeder
plantaardige olie om in te frituren

Week de bonen of kikkererwten 24 uur. Laat uitlekken, spoel ze af en laat ze weer uitlekken. Droog ze heel goed op een theedoek of op keukenpapier.

Hak de (goed droge) bladpeterselie en/of de koriander en de bosuitjes in de keukenmachine en bewaar ze. Drari de tuinbonen of kikkererwten tot een heel gladde massa in de keukenmachine, hoe langer de machine draait hoe beter. Voeg zout, cayennepeper, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad, knoflook en bakpoeder toe en laat de machine weer draaien tot de puree heel zacht is en een samenhangend geheel vormt. Doe de gehakte peterselie en/of koriander en bosuitjes erbij en laat de machine nog even draaien - net lang genoeg om alles goed te mengen. Laat het mengsel 1 uur rusten.

Verhit in een pan een laag olie van ongeveer 2 ½ cm tot die matig heet is. Verdeel de puree in balletjes ter grootte van een walnoot, en druk die uit tot platte rondjes van ongeveer 4 cm doorsnee. Frituur er een paar tegelijk. Het werkt het gemakkelijkst wanneer de rondjes op een bord liggen en hier vanaf met een paletmes in de olie worden geschoven. Ze zijn te zacht om met de hand op te pakken. (In Israël en Egypte is een apparaatje verkrijgbaar waarmee u deze rondjes kunt maken: u stopt er wat deeg in en duwt het er weer uit.)

De olie moet zo heet zijn dat de falafel direct gaan frituren wanneer ze in de olie glijden; zet dan het vuur laag. Keer ze eenmaal om en frituur ze goudbruin, Laat de falafel op keukenpapier uitlekken. Dien ze op met een Israëlische salade en warm pitabrood.

********************************************

Enkele op-/aanmerkingen:

De inweektijd van 24 uur kun je best wel inkorten met enkele uren. Hou er rekening mee dat het weken gepaard gaat met geluid. Mij is het een keer overkomen dat ik een hele nacht wakker lag, omdat ik vanwege die geluiden dacht dat het aquarium op springen stond.

Wie niet over een keukenmachine beschikt kan gerust een krachtige staafmixer ter hand nemen. Let wel: die met een laag wattage kunnen oververhit raken.

In plaats van het apparaatje kun je ook heel goed gebruik maken van een ijslepel. De balletjes vallen dan weliswaar heel wat groter uit, maar door ze enigszins plat te drukken bakken ze toch nog wel tijdig door en door gaar.

Het pitabrood vind ik geen waardevolle aanvulling op de falafel. Ik eet ze juist liever zonder. De salade kun je wat mij betreft ook net zo goed weglaten.

Een zelfgemaakte knoflooksaus smaakt er uitstekend bij, alsook een lekkere chutney met veel gember.

Falafel laat zich prima invriezen. Dus als je in één keer heel veel maakt, dan kun je een voorraad(je) kant en klaar paraat houden in de diepvriezer.

Rode krullenbol

Ik ga het denk ik toch weer eens proberen. Helaas vonden de kinderen het een vorige keer niet lekker, ik had destijds het recept dat bij Felicity Cloake als beste uit de bus kwam.

Dat laatste doe ik trouwens vaker, als ik een bepaald gerecht proberen wil: kijken of Felicity Cloake (van The Guardian) het al eens heeft geprobeerd. Die probeert in haar rubriek "The perfect..." meerdere varianten van een recept uit, en komt dan op basis van haar ervaringen, die ze vrij uitgebreid beschrijft, tot een definitief recept. Een tip voor iedereen die door de culinaire bomen soms het bos niet meer ziet (tenzij je Engels vervelend vindt natuurlijk). En nu maar hopen dat de Britten na de Brexit niet hun oude maten en gewichten weer gaan hanteren, want dan zijn nieuwe recepten in éen klap een stuk lastiger geworden.

Groeten,

Temet

rode krullenbol

rode krullenbol

12-02-2020 om 17:56

P.S.

Mijn buurvrouw, van wie ik dit recept heb, vertelde mij zonet over koriander dat sommige mensen dit kruid heel erg naar zeep vinden smaken. Daar kun je een genetische aanleg voor hebben; zo drukte ze mij op het hart.

Rode krullenbol

Falafel

In Egypte wordt van bonen gemaakt en niet van kikkererwten, ook wordt het daar vers gemaakt, dus dat verklaard enorme smaakverschillen!

Zo'n apperaatjes

" (In Israël en Egypte is een apparaatje verkrijgbaar waarmee u deze rondjes kunt maken: u stopt er wat deeg in en duwt het er weer uit.)"

Erbij hier ook Turkse of Libanese winkels waar je die apperaatjes kunt kopen, bijgesloten in een doos met twee zakjes kant en klaar gemalen mix die je een half uur met de juiste hoeveelheid water moet laten staan. Heel makkelijk

rode krullenbol

rode krullenbol

12-02-2020 om 20:04

Over de falafel scoop

Op het Internet zijn vele aanbieders ervan te vinden.

Zeep

Ik ben inderdaad behept met het "koriander-smaakt-naar-zeep"-gen, en mijn kinderen ook. Inmiddels krijg ik koriander wel weg, maar liever laat ik het gewoon weg uit een gerecht.

Ik snapte vroeger ook al nooit waarom zoveel mensen enthousiast waren over dit kruid, totdat ik las dat het niet voor iedereen hetzelfde smaakt.

De zaadjes vind ik dan gelukkig weer wel lekker.

Groeten,

Temet

Lente

Lente

13-02-2020 om 17:47

Die falafel tang, welk materiaal moet je hebben?

Ik heb op internet gekeken naar aanbieders.
De goedkope tangen zijn van aluminium of zoiets en ik lees in reviews dat deze zwart afgeven, niet in de afwasmachine mogen, etc.
Beter zou zijn om er een van roestvrij staal te kopen. Maar die zijn heel veel duurder.

iemand hier ervaring mee?

Flavia

Flavia

13-02-2020 om 18:18

maar waarom een tang kopen

heb je niet gewoon een andere tang, dan zijn ze misschien iets anders van vorm als je gewoon balletjes draait met je handen maar de smaak verandert er niet door.

rode krullenbol

rode krullenbol

13-02-2020 om 19:07

"iemand hier ervaring mee?"

Ja, ik!

Hier bevindt zich al jaren een roestvrijstalen exemplaar in één van de keukenladen. Elke keer als ik dat ding zie liggen, denk ik: "Zou ik met dat kleine ding die enorme massa tot moes vermalen ingrediënten voor de falafel tot balletjes dienen te maken? Dan is een ijslepel toch veel handiger, want groter?"

Rode krullenbol

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.