Zwanger worden Zwanger worden

Zwanger worden

Lees ook op

Leeftijdsverschil kinderen

Hoi,

Ik ben moeder van 3 kinderen waarvan de laatste twee samen met mijn huidige partner. De oudste woont bij ons maar gaat om het weekend naar zijn vader.
De kinderen zijn vlak na elkaar jarig en worden deze lente 15, 7 en 3.
De oudste twee hebben aan het begin wel veel aan elkaar gehad, maar sinds hij pubert lijkt hij een beetje los te staan van het gezin. Hij onderneemt nu logischerwijs niet zoveel meer met z'n zusje en broertje.

Nu zouden we graag voor een vierde willen gaan, maar het is verstandiger om daar zeker nog een half jaar mee te wachten.
Dan is het natuurlijk nog de vraag of het lukt en wanneer het zou lukken. Een eventuele volgende zal dus minstens vier jaar schelen met de jongste en 16 jaar met de oudste.

Mijn angst is dat dit een wat versprokkeld gezin wordt.. En ik weet niet hoe dit voor de kinderen zal zijn. Kunnen ze nog wat aan elkaar hebben nu en/of later? Wat doet dit met hun band? Iemand ervaring met dergelijke leeftijdsverschillen? Hoe heb je dat ervaren?

Hoor het heel graag!
Groetjes, Hopsasa

Hilde

Hilde

08-03-2020 om 10:30

Leeftijdsverschil

Mijn dochters beste vriendin kreeg een broertje toen ze 16 was. De aandacht van moeder ging erg naar de baby en veel minder naar haar. Nu de jongste wat ouder is heeft ze af en toe haar moeder weer terug. Ze vond het vreselijk, hoewel ze dol is op haar broertje en later een goeie band met hem kreeg. Babygetut combineren met een puber die ook aandacht nodig heeft lijkt mij als ouder erg ingewikkeld.
Als jullie het willen moet je het zeker doen. Of kinderen een band krijgen hangt van veel factoren af. Het zal zeker een versprokkeld gezin worden maar dat is niet alleen maar slecht.

Flavia

Flavia

08-03-2020 om 10:37

versprokkeld

ook met kinderen dicht op elkaar kan het een versprokkeld gezin worden. Leeftijd is een ding, maar er zijn zoveel andere zaken die daar invloed op hebben. Die zijn niet vooraf te voorspellen.

Paasei

Paasei

08-03-2020 om 10:46

Jongste

Ik ken het andersom; ik ben zelf het 'nakomertje' in een gezin van 4 kinderen. Mijn brussen zijn resp. 10, 14 en 15 jaar ouder dan ik. Wel zelfde ouders dus. Ik was overigens geen uitzondering, dat kwam toen wel vaker voor.

Jouw jongste zal maar 4 jaar schelen met die daar boven. Die groeien dus samen op. Lijkt me leuker dan ik; ik ben als enig kind opgegroeid. Aan mijn brussen heb ik als kind nooit iets gehad. Hele andere leefwereld. Onze band is pas gaan groeien toen ik zelf ook volwassen was. We gaan nu heel goed met elkaar, het leeftijdsverschil telt niet meer. Ik viel wel altijd op oudere mannen... bedenk ik me nu. Had misschien toch iets te maken met het feit dat ik tussen ouderen ben opgegroeid..

Ik was destijds het 'onverwacht kadootje' in een goed katholiek gezin waar 'Gods water over Gods akker' ging. Ofwel, hooguit opletten met de tijd van de maand. Waar mijn ouders wat slordiger in werden toen ze ouder werden (dat kwam dus vaker voor). Maar ondanks het feit dat ik niet gepland was heb ik me altijd geliefd gevoeld en hebben ze nooit de verantwoording voor mij aan mijn brussen over gelaten (oppassen e.d.). Dat vond ik heel goed.

Triva

Triva

08-03-2020 om 12:18

waarom

wil je nog een vierde? Wat voegt dat zo heel erg toe aan de drie die je al hebt? Zie je ook wel de nadelen ipv alleen de kans op een 'versprokkeld gezin' wat je toch al hebt. Zijn er niet genoeg voordelen aan het gezin eens zo laten en verder te gaan met deze combinatie en de rest van je leven?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

08-03-2020 om 12:31

Leuk toch

Als er plek is in je hart, huis en portemonnee, waarom zou je het dan niet doen? Je kunt vooraf niet voorspellen hoe de band tussen je kinderen wordt, en een klein leeftijdsverschil is geen garantie op een goede band.
Mijn oudste heeft drie zusjes in twee gezinnen, met 6, 10 en 12 jaar leeftijdsverschil. Gek genoeg kan ze met de jongste het beste overweg

Hilde

Hilde

08-03-2020 om 12:36

Phryne

Ik wou het net zeggen: zelf heb ik de beste band met mijn oudste zus die 12 jaar ouder is dan ik. Broer en zus vlak boven mij kunnen elkaar niet luchten of zien

Hopsasa

Hopsasa

08-03-2020 om 18:41 Topicstarter

Bedankt!

Bedankt voor jullie reacties! Je weet natuurlijk sowieso nooit hoe een dynamiek wordt. Wel fijn om te horen dat sommigen juist een sterke band hebben met de brussen met het grootste leeftijdsverschil. Goed om jullie ervaringen te lezen!
En tja.. waarom een vierde? Ik kan daar eerlijk gezegd niet echt een zinnig antwoord opgeven. Dat is natuurlijke niet echt een rationele keuze, hoewel we er ook praktisch gezien zeker de ruimte voor hebben!

...

T verschilt zo per gezin en situatie... Ken zat broers /zussen die weinig schelen en totaal geen band hebben maar ook andersom.

Elaria*

Elaria*

11-06-2020 om 13:18

4de

Hallo,

Ik ben zelf een 4de kind en nakomertje
Broers en zus zijn 15 tot 18 jaar ouder dan ik.

Voor mij was dit als kind heel normaal, en ik was erg blij met alle aandacht. Mijn grote broers waren altijd lief voor mij, en mijn zus is een beetje mijn 2de mama, die deed zelfs soms alsof ik haar baby was, als ze ging wandelen met de buggy haha.
Nu ben ik 30 en is mijn zus nog altijd mijn beste vriendin.

Dus groot leeftijdsverschil is inderdaad niet perse iets negatief. Karakters die klikken zijn belangrijker.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.