Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

bicyclette

bicyclette

09-03-2020 om 11:40

Corona en andere virussen (deel 2)

Vervolg op het inmiddels gesloten topic 'Corona en andere virussen'.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Lou

Lou

26-03-2020 om 09:27

Veel altruïsme juist

Ik zie ook wel egoïsme, maar nog veel meer altruïsme. Als ik morgen in quarantaine zou moeten, kan ik kiezen uit tien buren, drie facebookgroepen en nog een paar lokale en regionale platforms om iemand te vragen mijn boodschappen te doen. Een paar vriendinnen van mij die een naaimachine hebben, maken mondkapjes op hun vrije dag. Jongeren en ouderen worden aan elkaar gekoppeld om te bellen tegen eenzaamheid van de ouderen die geen bezoek meer krijgen. Verpleeghuizen worden overspoeld met kaartjes. Muziek op straat, oké niet de beste muziek misschien, maar toch, het aanbod aan hulp lijkt hier en daar wel groter dan de vraag. En zéker groter dan het egoïsme van de hamsteraars, dat inderdaad lang niet altijd zo egoïstisch is als het lijkt. Ik zie vooral veel hulp. "De meeste mensen deugen" (Bregman) in de praktijk. Ook dat is belangrijk om je kinderen mee te geven.

chrono

"Hadden meer mensen mogen doen, dat had wel wat besmettingen kunnen schelen."
Aha. Nu is het eigenlijk mijn schuld. Omdat ik niet net zoals jullie een maand geleden al in isolatie thuis ben gaan zitten
Weet je ik denk dat we hier ieder eigen opvattingen over hebben. Zullen het daar maar op houden.
Net als Lou zie ik ook veel mensen die bereid zijn wat voor anderen te doen. Ook als dat betekent dat zij dan wel naar de supermarkt gaan voor boodschappen of om een kaartje op de bus te doen.

Triva

Triva

26-03-2020 om 09:39

Sara

Als je normaal een voorraad hebt voor 2/3 dagen en je slaat in voor 14 dg en dat doen we morgen allemaal dan is dat een groot probleem. Dat snap je zelf toch ook wel? Je had hier dus begin maart mee kunnen beginnen door elke keer bij je boodschappen het aantal dagen te vergroten.

En ik denk dat de wcpapierhamsteraars nog steeds niet 2 wk kunnen overleven als het hele gezin thuis moet blijven. Overigens is die regel dat als er 1 gezinslid verkouden is met koorts/benauwdheid dat het hele gezin binnen moet blijven er pas sinds maandag.

Chrono

Chrono

26-03-2020 om 09:40

Echt kunstig

Alkes, ik vind het echt kunstig hoe jij mijn bericht denkt te moeten lezen en er een beschuldiging naar jou in ziet. 't Is gewoon een feit en het gaat niet over jou persoonlijk.
Het schijnt nog steeds een schande te zijn om dit grotendeels te hebben zien aankomen. Stop met die onzin en besteed je energie aan niet-ziekworden.

Sara

Sara

26-03-2020 om 09:41

Ja Alkes

Maar ook als jij iemand ziet hamsteren dan weet jij toch helemaal niet wat erachter dit. Misschien koopt die persoon wel voor 5 buren in.

In ieder geval denk ik dat deze ernstige crisis een stuk draaglijker is als er minder zuur op elkaar gereageerd wordt.

Triva

Triva

26-03-2020 om 09:45

Sara

Dat IS dus geen hamsteren. Als iedereen gewoon koopt wat er normaal ook gekocht zou worden is het geen hamsteren. Dus als je voor vijf gezinnen koopt ben je niet aan het hamsteren. Ik zou dus ook nooit iets zeggen in een winkel tegen iemand.

Ad Hombre

Ad Hombre

26-03-2020 om 09:46

Ook Ab (voor Ad)

Op 28 februari
"Moeten nu allemaal maar voor de zekerheid mondkapjes gaan dragen? ‘Daar zou ik heel terughoudend mee zijn. Het is erg moeilijk om ze goed te gebruiken’, antwoordt Osterhaus. ‘En wat reizen betreft: hou het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Als er een negatief reisadvies is, moet je thuisblijven. Anders kun je prima gaan.’

In Nederland zal het volgens Osterhaus zo’n vaart nog niet lopen. ‘In Italië is echt een grote besmettingshaard’, zegt hij. ‘Van daaruit zijn al meerdere mensen uit andere delen van Europa geïnfecteerd. Europa is vooral bezig met het indammen van de infectie. In Italië is dat niet zo goed gelukt, maar in Nederland lukt dat wel.’

(https://newscientist.nl/nieuws/het-coronavirus-in-nederland-viroloog-ab-osterhaus-nuanceert/)
Ik vermoed dat jij een maand geleden nog anders over Osterhaus dacht

chrono

"Stop met die onzin en besteed je energie aan niet-ziekworden."
Fijn altijd die badinerende toon.

Communicatie

Stel je het volgende voor. Je bent op een verjaardag (dat kan straks weer) en iemand die je niet of nauwelijks kent zegt iets waar je het niet mee eens bent. Noem je diegene dan schaapje of kakelende kip? Voeg je diegene toe iets nuttigs te gaan doen? Noem je diegene in zijn of haar gezicht egoist omdat hij andere keuzes maakt dan jij? Lever je commentaar op de frequentie van boodschappen doen? Nee? Waarom hier dan wel? Omdat je verder niks met de mensen hier hoeft. We zijn anoniem. Ik probeer het me toch af te vragen. Zou ik dit rechtstreeks in iemand gezicht zeggen? Nee? Dan hier ook maar niet doen. Het lukt niet altijd maar het scheelt wel.

Chrono

Chrono

26-03-2020 om 10:19

Alkes

Zou helpen als jij je niet bij elk bericht persoonlijk beledigd zou voelen. En schaapje en die kippen zijn niet van mij. Maar wat Ad hier naar zijn hoofd krijgt van sommigen is ook vrij vreemd, dus die gaat tegenreageren.

Chrono

Ook wat Ad naar zijn hoofd krijgt zouden de meeste mensen niet in zijn gezicht zeggen. Daar gaf ik ook een voorbeeld van.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-03-2020 om 10:24

Chrono

Doet Ad nu dus al een maand, want hij heeft niet lopen dringen in drukke supermarkten bijvoorbeeld. Doordat hij (en anderen) al thuis bleven, was er al minder kans op verspreiding, simpelweg door minder mensen buitenshuis bij elkaar.===

Daar zit een kern van waarheid in, hij draagt nu niet actief bij aan verspreiding. Maar toch... Hamsteren hóeft niet. Je ziet dat de middenstand alles doet om te overleven , dus bezorgen is voor veel meer winkels en restaurants een optie. Verzendkosten hebben sommige winkels geschrapt. Alles om je maar aan het online kopen te krijgen. Je kunt gewoon niet met droge ogen beweren dat op volle schaal hamsteren verstandig en "chique" is. De kringloop van het hele proces van produceren tot "afval" (over datum bijvoorbeeld, verse producten die de volgende dag al niet meer gebruikt mogen worden), raakt erdoor verstoord. Een beetje hamsteren is normaal. In plaats van 1 pak koffie, 2. 10 pakken slaat nergens op.

Een keerzijde van de toename van online winkelen, lijkt mij dat het voor het betreffende personeel niet simpel zal zijn om corona-verantwoord te werken. Ik vrees bovendien dat de voorraad geretourneerde spullen ook een drama kan worden. Dat is het normaal eigenlijk al.

Dus kun je zelf naar de winkel, koop je normaal in, dan help je mee om overbelasting, daardoor toch ook extra kans op besmetting onder de werknemers, van de distributiecentra lager te houden. Is je gezin gezond en zonder extra gezondheidsrisico's, doe dan zo normaal mogelijk binnen de gestelde grenzen. Beter voor de economie, de middenstand en voor jezelf. Even eruit. Al is het maar voor een halfje brood. Het irriteert mij nu al dat ik niet spontaan naar een winkel kan gaan. En het is net begonnen...

Datum

Is iedereen zich ervan bewust dat de 1 juni datum alleen geldt voor evenementen waarvoor een vergunning geldt en dat de rest nog op 6 april staat? Daar is erg veel verwarring over. Nou geloof ik die 6 april niet, dat zal nog wel verlengd worden.

Amsterdamse

Amsterdamse

26-03-2020 om 10:35

Egoïstisch

Wat Ad doet of niet doet, doet hij uit puur egoïstische redenen: om zijn gezin te beschermen. Dat hij daarbij anderen niet besmet, is toevallig bijkomend voordeel. Het is onzin om daar nu mee te schermen, dat hij dat doet in algemeen belang, want dat is zijn intentie helemaal niet.

De badinerende toon en het woordgebruik van Ad vind ik enorm vervelend. Het weerhoudt mij om hier veel mee te lezen en te praten, en dat vind ik jammer want er worden veel interessante dingen gedeeld.

Misschien in navolging van het jeugdzorgdraadje van Annej een draadje corona alleen voor Ad?

Kaaskopje

Kaaskopje

26-03-2020 om 10:42

6 april

Nou geloof ik die 6 april niet, dat zal nog wel verlengd worden.===

Dat lijkt me geen kwestie van geloof, maar van realisme. 6 april is over anderhalve week.

Kaaskopje

Klopt. De beslissing wordt komende week genomen. We zullen zien.

Ad Hombre

Ad Hombre

26-03-2020 om 10:45

Alkes

"Ik vermoed dat jij een maand geleden nog anders over Osterhaus dacht "

Potverdikkie, dus ik ben een nog grotere alarmist dan Ab!

Het scheelt dat het voor mij de eerste keer is. Die mexicaanse griep heb ik overgeslagen. Ik heb nog even teruggegoogled op mijn bijdragen op dat gebied:

https://www.ouders.nl/comment/6856431

"Ik geloof wel dat iedereen het er zo'n beetje over eens is dat die Mexicaanse griep campagne wat overtrokken was.

Niet vreemd als je weet hoe de griep in het verleden heeft huisgehouden. Wetenschappers zijn - terecht - bang dat we weer een keer zo'n pandemie gaan krijgen. Maar dit was 'm niet, ik geloof dat we dat nu wel kunnen zeggen. "

Best consistent, toch?
Dit is 'm dus duidelijk wel...

BTW: We zijn over de 1000 posts, hopelijk gaat het goed met forumbeheer!

Ad Hombre

Ad Hombre

26-03-2020 om 10:46

Amsterdamse

"De badinerende toon en het woordgebruik van Ad vind ik enorm vervelend. Het weerhoudt mij om hier veel mee te lezen en te praten, en dat vind ik jammer want er worden veel interessante dingen gedeeld."

Als ik aanval bijt ik terug, overigens valt dat best mee de laatste tijd. Ik laat vrij veel van me afglijden.

Amsterdamse

Gewoon de bijdragen van Ad diagonaal lezen, en/of alles boven een bepaalde omvang standaard overslaan, ook de reacties op zijn epistels even snel scannen en dan kan je de rest gewoon meepikken naar believen. Scheelt een hoop.

Groeten,

Temet

Wilgenkatje

Wilgenkatje

26-03-2020 om 10:52

en iedereen loslaten voor Pasen - neuh

dat gaat ook niet helpen.

Het is allemaal heel verdrietig. Heel veel bedrijven hebben het zwaar, velen kloppen aan bij de overheid (en dus eigenlijk bij ons allemaal). Er komen verscheidene nare vloedgolven achteraan als dit virus enigszins is getemd.
Veel omgevallen bedrijven, veel werkzoekenden, veel patiënten die erger ziek zijn geworden doordat hun onderzoek/behandeling moest worden uitgesteld vanwege de Corona-overbelasting. Alle media krijgen het zwaar door minder advertentie-inkomsten. We krijgen een heel taaie tijd.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-03-2020 om 10:54

Deel 3

Ik heb bij nummer 1006 nummer 3 aangemaakt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.