Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Scholen weer open na 6 april?

Ik ben wel erg benieuwd of de scholen 6 april open gaan, wat denken jullie? Ik maak me er namelijk best zorgen om, omdat ik het onderwijs werk.


Asperges steken

Dat deed ik na mijn eindexamens. Prima tijd ervoor, want het begint vroeg in het jaar. In warme tijden begint het 's morgens al heel vroeg en moest het 's avonds nog een keer. Tussendoor toch vrij. Ondertussen zijn alle velden wel bedenkt met folie, dus wellicht kan het meer gespreid over de dag.
Wat verdiensten betreft, ja, dat is zo, maar dat was altijd al zo en dat was ook voor iedereen al zo. Ik geloof dat ik toen 2,50 (guldens) per uur verdiende. Maar voor 2,50 kon ik een houten kratje van een bepaald merk bier kopen, die kratjes ging ik verven, daar kwam een plank op en dat werd mijn eerste bed, met onderkast. en een paar kratjes op elkaar werden mijn eerste kast. Ik heb ze nog, die kratjes, Oerdegelijk, Nu vormen ze op zolder een kast.
Ik hield er nog een treinticket naar Toulouse aan over, waar ik in een internationaal zomerkamp van stichting Emmaus ging werken. Kost (van een Franse kok, geweldig, behalve het ontbijt) en inwoning (nou ja, een bed dus) gratis en de restrictie dat je net als de mensen die in een Emmauscommuniteit leefden slechts 15 gulden per week mocht uitgeven. De herinneringen aan die drie weken staan gebrand in mijn geheugen.
Geld kan misschien in getallen wel weinig zijn, maar de waarde ervan zit hem toch in wat je ermee doet.
Veel succes voor je zoon.

Tsjor

Hier op school

Op onze school gaan we er eigenlijk vanuit dat er voor de zomervakantie niet echt meer school op school meer zal zijn. Voorlopig blijven we ons op afstandsonderwijs richten. Dat is, zeker als ik hier lees en als ik zie hoe het op mijn eigen zoon's school geregeld is, best van goede kwaliteit. Nou scheelt het dat onze leerlingen al gewend zijn het meeste werk op hun laptop te maken en veruit de meeste methodes op zijn minst digitaal leermateriaal hebben waar ook mee gewerkt wordt. Ze hoeven bij ons in de les niet hun telefoon in te leveren dus stiekem onder de les Whatsappen of op je laptop gamen was altijd al een issue, daar verandert deze situatie niks aan. Er wordt van de leerlingen wel wat meer eigen verantwoordelijkheid verwacht, ze kunnen nu makkelijker lessen skippen, maar huiswerk moet gemaakt en ingeleverd worden en als ze dat niet doen wordt het net zoals anders in Magister genoteerd.

Voor de eindexamenkandidaten wordt gekeken naar herkansingsmogelijkheden en de N-termen op zo'n manier dat ze goed de kans krijgen om te laten zien dat ze de stof beheersen maar ze het diploma zeker niet cadeau krijgen. Onze school normeert doorgaans nogal streng op SE's, de CE-cijfers zijn meestal hoger dan die van de SE's en bovendien toetst het CE bij talen vaak andere vaardigheden dan bij de SE's dus iedereen moet een kans krijgen ook zonder het CE aan de einddoelen te voldoen.

skik

Triva

Triva

26-03-2020 om 09:30

Tsjor

"Maar vooral: ik ben benieuwd hoe wij er straks allemaal uitzien als de kappers pas 1 juni open mogen gaan. "

Op dit moment mogen ze 6 april weer open. De 1 juni regel geldt op dit moment alleen voor die evenementen.

Eindexamen 2021

Mijn zoon doet volgend jaar eindexamen en ja, dat wordt pittig. Al vermoed ik dat de scholen echt nog wel opengaan dit jaar. Het duurt nog 3,5 maand tot het begin van de zomervakantie, op een gegeven moment gaan de schadelijke gevolgen van leerlingen zo lang thuis houden zwaar wegen. Het RIVM houdt zich niet alleen bezig met het virus zelf maar ook met de gevolgen van de maatregelen. Want een kapotte economie en een slechter opgeleide bevolking zijn allebei slecht voor de gezondheid. En dan neem ik de psychische problemen nog niet eens mee waar veel mensen in zullen belanden als ze te lang geïsoleerd moeten leven. En het effect op de gezondheid van kinderen als ze maanden binnen zitten zonder sport, naar school fietsen etc.

Triva (ot)

Ik geloof er niks van dat de kappers op 6 april weer open gaan. Misschien wel voor 1 juni, maar niet op 6 april al.

Mensen die zoals ik het haar behoorlijk kort dragen ("kort haar" blijkt voor verschillende vrouwen verschillende dingen te betekenen, heb ik inmiddels door), zijn de klos. Het is bij mij niet tondeuse-kort, anders had ik geen probleem gehad, maar ik moet toch echt wel eens in de 8 weken laten knippen als ik nog iets van model wil hebben. Anders is het pieken en pluizen geblazen. Eigenlijk zou ik over een week of 2 wel weer eens moeten, dat gaat nu niet gebeuren.

Ik vrees de videovergaderingen met het team straks: éen dame heeft een hoofddoek, dus die komt goed weg, de andere dames hebben lang haar dus dat gaat langer goed (elastiekje erin), mijn mannelijke collega en ik zijn de enigen met kort haar. En hij heeft beter haar dan ik dus ik ben straks de grootste slons.

Misschien de camera maar gewoon uit.

Groeten,

Temet

We're two months away for knowing everyone's true haircolour

Tenzij er flink thuissetjes haarverf ingeslagen gaat worden ziet de wereld er over twee maanden echt heel anders uit!

skik

Grappig

'Temet ik heb gekeken naar de link en hoopte op iets grappigs maar ik zag een hysterische dame waar ik weinig om kon lachen.'

Ik vond het filmpje erg grappig. De hysterie was duidelijk gespeeld, maar de opmerkingen over de bladmuziek en huiswerkbegeleiding vond ik heel leuk.

Triva

Triva

26-03-2020 om 10:44

Temet

Ik zei ook niet dat ik dat wel geloof, ik zei dat ze NU tot 6 april dicht moeten blijven. Die 1 juni regel geldt NU alleen voor evenementen. De regering wilde duidelijk maken dat iedereen kon stoppen met de voorbereiding van de mei-evenementen.

Volgende week horen we meer. Ze zullen toch niet meteen van 6 april naar 1 juni schieten voor kappers, scholen etc?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

26-03-2020 om 10:51

Prioriteiten

Mijn prioriteiten liggen inderdaad niet bij het zorgen dat alle schoolwerkjes consciëntieus worden gemaakt. Ik ben allang blij als we elkaar de hersens niet inslaan en ik ook nog wat werk gedaan krijg. Ja liefst wel met gekamd haar want er komt soms ineens een ingepland videogesprek. Ik moest er van de week al een in pyjama doen

Flavia

Flavia

26-03-2020 om 10:54

Scholen

Ik denk scholen zeker tot 1 mei want ze willen wachten op de resultaten van onderzoek en dat duurt nog een week of 5-6.

Meivakantie

De meivakantie eindigt in de meeste landen op 4 mei, en dan is 5 mei meteen een vrije dag. 6 mei zou dus een prima datum zijn om de scholen weer open te gooien.

Skik, zullen we nu dan thuissetjes haarverf gaan hamsteren?

Landen?

Scholen natuurlijk. Ik word nu al steeds dommer. Lekker dan.

Yaron

Yaron

26-03-2020 om 11:16

Jammer

Jammer dat niet alle scholen hun best doen om de leerlingen verder te laten gaan met wat ze zouden moeten doen. Bij onze kinderen en op het VO gelukkig wel. Net een half uur naast jongste gezeten, die heeft nogal moeite met automatiseren en normaal krijgt ze daar geen instructie bij, het is gewoon kilometers maken in het erin te krijgen. Nu heb ik haar wat sommen voorgedaan op de oude manier en vond ze het leuk en ook handig op die manier. Maar ik kan en wil niet de hele dag bij haar zitten, want er zijn nog drie kinderen die af en toe mijn aandacht nodig hebben. Gelukkig redden die zichzelf met school en zijn het vrij 'brave' leerlingen die hun werk goed voor elkaar hebben, zonder dat ik me daar mee hoef te bemoeien.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

26-03-2020 om 11:43

Kapper

Het merendeel van de jochies uit zoon’s klas hebben normaal van dat hele korte haar aan de zijkant en dan bovenop een stuk langer. Zo’n kapsel wat je eigenlijk om de 4 weken moet laten bijwerken.
Die hebben nu al allemaal teveel haar op hun hoofd.
De noodzaak om het haar te kammen is er ook niet zo nu ze de deur niet uitgaan en zo zie je nu op de webcams allemaal jongens met een ongeordende bos haar.

Zo ook mijn zoon. Die had eigenlijk vorige week gemoeten, maar ik had zelf twee weken geleden al bedacht niet naar de kapper te gaan.
Hij heeft nogal een woeste haarbos van zichzelf en het ziet er nu niet meer uit🤣

Ik heb wel een tondeuse, maar wat de kapper kan kan ik niet. Heb wel aangeboden zijn hele hoofd te kortwieken, maar dat vertrouwt hij niet.
Ik vind dat hij mooi haar heeft, dus ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het hem gaat staan als hij gedwongen lang haar krijgt.

Meivakantie

Bij de meivakantie is slechts de week van Koningsdag verplicht. De meeste scholen geven 2 weken. De ene school plakt hem er voor, een andere er achter. Hier hoeven ze pas op 10 mei weer naar school qua meivakantie. En dan hebben ze die week het schoolreisje naar Toverland (al denk ik niet dat ze gaan). Onze school heeft nog wat studiedagen aan Hemelvaartsdag geknoopt dus die week zijn ze hier ook vrij.

Nog mooier

Ik was inderdaad even vergeten dat maar één week van de meivakantie vast staat. Nog mooier, want dan kun je zelfs gefaseerd opengaan: een deel al op 6 mei, een ander deel een week of meer later.
Maar het blijft koffiedik kijken. Uiteindelijk moet iemand het durven om te zeggen "we openen de scholen weer", wetend dat de hele samenleving ze op de vingers kijkt en er van alles van vindt.

Dan hopelijk ook alle sportaccomodaties, ik mis mijn lessen.

ik hoop

Ik zit vreselijk te hopen dat uit het RIVM onderzoek blijkt dat kinderen maar minimaal aan de verspreiding bijdragen. Dat geeft dan een mooie rugdekking aan een besluit om de scholen weer open te gooien per, inderdaad, 6 mei (of later als dat nog in de vakantie valt).

En als dan niet het hele land van verontwaardiging ontploft - grote kans van niet, ik denk eerder dat men collectief een zucht van opluchting slaakt - dan is de volgende stap dat het 'volwassen' leven weer op gang komt per 1 juni.

Het zou mooi zijn als halverwege dat RIVM onderzoek al wat indicaties konden worden gegeven, zodat scholen en scholieren (en ouders!) alvast een beetje idee hebben welke kant het mogelijk opgaat.

Groeten,

Temet

Sydney

Ik mis mijn zwembad. Mijn zoon mist zijn voetbal.
Nog even en we overleven corona en overlijden massaal aan de silent killer: de sedentary lifestyle. Die zorgt namelijk ook voor een heleboel doden. Maar ja, het komt niet zo dreigend dichtbij als een virus.
Ik heb nog nooit zoveel gezeten, normaal ren ik de hele dag door de school, loop door de klas, nu alles achter die pc.

Pennestreek

Pennestreek

26-03-2020 om 12:40

Hier teleurgesteld in MBO en HBO

Beide kinderen zijn gisteren (!) pas begonnen. Dochter op MBO heeft wel een rooster met wat (!) lessen, en wordt dan geacht voor haar laptop te zitten. Verder niks. Bij zoon op HBO is het helemaal onduidelijk. Ook al omdat er vooral praktijk ingepland was dezer weken. Het valt mij bar tegen, ik had echt gedacht dat het op MBO en HBO allemaal beter geregeld zou zijn. En mijn kinderen vallen mij ook tegen. Er wordt niet of nauwelijks gecommuniceerd met ons, met school, met klasgenoten. Iedereen wacht af. Veel gamen, veel films, heel weinig school. En verder ook weinig beweging. Zo'n opmerking als hierboven ergens, 'ik verveel me, dus dan kan ik net zo goed schoolwerk doen', die had ik hier wel willen horen. Hoewel 'dan kan ik net zo goed helpen in huis' ook zeer welkom was geweest! Maar helaas, ook daar hebben ze geen last van...De puberteit was zeker nog niet echt over .

AlisonH

'Ik heb nog nooit zoveel gezeten, normaal ren ik de hele dag door de school, loop door de klas, nu alles achter die pc.'

Hier ook inderdaad. Normaal fiets ik naar het station, nu ga ik met de auto naar mijn werk. En simpele dingen zoals een wandelingetje naar de bieb zijn ook vervallen. Zitten was het nieuwe roken, toch? Nou, dan sta ik er slecht op.

Triva

Triva

26-03-2020 om 13:19

Pennestreek

"Het valt mij bar tegen, ik had echt gedacht dat het op MBO en HBO allemaal beter geregeld zou zijn.'

Nou dat vind ik behoorlijk naïef. Alle praktijklessen (behalve voor IT achtige zaken) hebben al een probleem. Verder ben ik niet onder de indruk van het gemiddelde MBO voor wat betreft duidelijk communiceren, duidelijke afspraken, duidelijke opdrachten.

Blij dat mijn zoon BBL doet, hij werkt nu de hele week (kan gelukkig in zijn tak van sport) maar hij had graag zijn laatste praktijkexamen gedaan. Hij moest nog een paar keer oefenen.

Marina

Marina

26-03-2020 om 13:45

De school

hier schrapt allerlei activiteiten in april/mei om dan lessen in te kunnen halen: projectweek, afscheid eindexamenkandidaten (al voor het vervallen van het CE), activiteitendag, studiedag. Als de scholen nog niet open zijn, werkt het niet natuurlijk, maar zehebben zo al anderhalve week gecompenseerd.

Kinderen als verspreider

Als uit het onderzoek blijkt dat kinderen geen grote rol spelen in het verspreiden van het virus dan zit je nog wel met alle volwassenen. Hoe creëer je draagvlak om de scholen te openen maar de rest van het land zoveel mogelijk dicht te houden?

skik

AlisonH (off topic)

Ik had uit lock down verveling geprobeerd blonde plukjes in m'n haar te maken, dat was behoorlijk mislukt. Kon nog net naar de kapper voor die sloot om het weer in de oorspronkelijke kleur terug te verven. Verf verder m'n haar nooit dus ik zit voorlopig wel goed! Ik denk dat de kappers het straks druk gaan krijgen met het bijwerken van uitgroei en het oplossen van mislukte thuisverfpogingen.

skik

Skik

Als half Nederland zeven weken met zijn kinderen thuis heeft gezeten denk ik dat het draagvlak enorm is gegroeid.

Groeten,

Temet

Angela67

Angela67

26-03-2020 om 17:24

temet: hulde

.

Draagvlak

Snap ik, dat ouders heel graag willen dat hun kinderen overdag weer onder de pannen zijn. Maar ik bedoel draagvlak voor de overige soft lock down maatregelen. Hoe wil je de sluiting van bijvoorbeeld sportclubs rechtvaardigen en handhaven als je wel honderden kinderen en tientallen personeelsleden in een gebouw bij elkaar stopt.

skik

Ad Hombre

Ad Hombre

26-03-2020 om 17:53

skik

Mochten de cijfers inderdaad stabiliseren dan kan ik me voorstellen dat die discussie gevoerd gaat worden. Maar die kans lijkt me vrij klein, tot nu toe wijzigt de situatie iedere week. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de scholen voor de zomervakantie weer open gaan.

Als je het artikel hieronder leest is er weinig reden tot optimisme, maar god weet waar RIVM straks mee aankomt.

https://www.vox.com/2020/3/18/21181009/coronavirus-in-kids-symptoms-covid-19-risk

Het redeneren Skik

"Hoe wil je de sluiting van bijvoorbeeld sportclubs rechtvaardigen en handhaven als je wel honderden kinderen en tientallen personeelsleden in een gebouw bij elkaar stopt."

Ik snap dat mensen zo kunnen redeneren, maar het is natuurlijk een drogreden. Je weegt het belang af en de kansen op mogelijke besmetting.

Kinderen die naar school gaan, naast een goede onderwijsvoorziening en andere ontwikkeling ontlast het ook de werkende ouders die de economie weer vlot moeten trekken. Dat is eeern zeer groot belang.

Sporten kun je nog in je eigen huiskamer of in je eentje buiten en dan gaat het niet over kinderen per se.

Omdat je iets doet wil niet zeggen dat je dan ook de rest maar vrijgeeft.

En juist omdat je dan bijvoorbeeld schoolgang voor basisscholieren weer vrijgeeft wil dat zeggen dat je mogelijk juist andere mogelijke besmettingshaarden nog stricter dichthoudt omdat je de, hopelijk kleinere, kans op besmetting op scholen wil compenseren doordat elders stricter de beperken zodat de kans hetzelfde blijft.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.