Relaties Relaties

Relaties

Tineke van Gaal

Tineke van Gaal

29-07-2019 om 14:35

Over narcisme, misschien interessant voor iemand


Marinet

Marinet

09-11-2019 om 18:48

Doenja

Doenja

10-11-2019 om 21:51

Film

Marinet, wat n goede en duidelijke uiteenzetting van hoe een narcist te werk gaat. Het engels is wel tenenkrommend soms maar ik snap dat ze zo meer mensen bereiken. Door de voorbeelden komen er bij mij weer nieuwe herinneringen boven. ‘Oh dat hoorde er dus ook bij!’ Vooral de smear campaign, daar heb ik hier heel veel over geschreven kan ik me herinneren. Hoe machteloos voelde ik me toen...
Jammer genoeg werd er geen aandacht besteed aan een relatie met een narcisr waar ook kinderen in het spel zijn. Dan komt er eigenlijk nog een trauma bij.

Marinet

Marinet

28-03-2020 om 17:07

Goede video Storms

Een nieuwe video van Jan Storms, slechts een week oud.
Erg compassievol tegenover de psychopatische persoon.


https://www.youtube.com/watch?v=q1FMmeTF8as

Video Storms

Bedankt voor de tip Marinet, heel bijzonder om deze man met zoveel kennis zo compassievol te horen praten. Ook compassievol naar zijn vakgebied toe, waar hij hiaten ziet.

Wat voor mij een nieuw idee is, is dat agressie voor kan komen uit het zich nietig voelen van de psychopaat. En ook doordat de psychopaat overvraagd wordt.

Ook heel treffend de omschrijving van de psychopaat als 'geraffineerde kopie van een normaal mens' maar dan juist met als stoornis dat het aan de kern van het menszijn, het bewustzijn ontbreekt.

Marinet

Marinet

29-03-2020 om 22:16

Thera

Ja dat raakte bij mij ook iets dat al heel snel overvraagd zijn van de psychopaat. Terugkijkend kan ik zeggen dat ik mijn ex ook ontzettend overvraagd heb. En ik dacht ook wel eens "maar Marinet je hebt hier gewoon met een patient van doen" als hij weer eens een breakdown had nadat ik iets heel gewoons had gevraagd. Maar ja, hij deed zo bijdehand over alles dat ik helemaal niet door had toen wat een zwakke basis hij had.

Wat mij ook trof was dat de psychopaat juist iemand wil die hij bewondert met eigenschappen waar hij gebruik van wil maken maar dat hij die vervolgens wil afbreken, klein en nietig wil maken omdat hij zichzelf te klein voelt er naast. Dat is bij ons naadloos zo gebeurd. Ex geeft het zelfs toe.

Ja ik heb het interview een paar keer gekeken. Na alle strijd en chaos blijft er voor mij uiteindelijk alleen maar compassie over.

En de mening dat mensen als Storms ver vooruit lopen op het professionele veld van therapeuten.

uit een ander draadje

"Voor mij ligt daar toch echt een groot verschil nog tussen een borderline stoornis of een narcistisch stoornis. (ook al vatten sommige deskundigen dit misschien samen)
De persoon met borderline problematiek kan ook echt heel leuk en lief doen/zijn. De persoon met narcistische persoonlijkheid eigenlijk niet, die zet lief gedrag alleen maar strategisch in, om (narcistisch) doeken te behalen"

Het laatste wat ik begrepen heb van Sam Vaknin is dat mensen kunnen switchen tussen borderline, narcisme en psychopathie. Een borderline bijvoorbeeld kan een periode hebben waarin zij eigenlijk puur als psychopaat handelt.

Wat ik ook begrepen heb is dat een borderline gezien kan worden als een 'failed' mislukte narcist. Iemand probeerde narcist te worden (dat gaat natuurlijk onbewust in de vroege jeugd bijna altijd) maar dat lukte niet helemaal en werd borderline.

Marinet

Marinet

17-08-2020 om 19:20

re thera

Thera: Het laatste wat ik begrepen heb van Sam Vaknin is dat mensen kunnen switchen tussen borderline, narcisme en psychopathie"

Ze horen in ieder geval allemaal tot de cluster-b persoonlijkheidsstoornissen volgens de DSM V dus allemaal varianten van narcisme.

Bovendien is de grens tussen een verborgen narcist en een borderliner nauwelijks te trekken, ook niet door doorgewinterde psychologen.

Dus wat elders gezegd wordt als dat borderliners grappig en lief kunnen zijn: ja maar dat kan net zo goed een manipulatie van de kwetsbare narcist zijn. In ieder geval lijken borderliners ook vaak 'publiek' nodig te hebben en daar mensen voor te gebruiken.

Little Shaman, die meer mijn 'vibe' is dan Vaknin wijt het ontstaan van kwetsbaar narcisme itt openlijk narcisme aan wat het meeste werkte tijdens het ontstaan van de narcistische wond. Als op schuldgevoel werken meer effect heeft dan een grote mond op zetten, wordt dat pad gekozen. Daardoor zouden er ook meer vrouwen borderline/verborgen narcist zijn omdat een grote mond opzetten van hen minder gepikt werd. Misschien dat dat al aan het veranderen is door de emancipatie van de afgelopen decennia. (denk ik dan ineens)

Jessa

Jessa

17-08-2020 om 22:04

Ieder geval....

Is het totaal geen aandacht besteden aan zo’n persoon, echt de allerbeste oplossing.

wat is 'aandacht besteden'

Daar kun je van alles mee bedoelen..
Ik vermoed dat jij bedoelt, zorg dat je geen contact met zo iemand hebt.
Maar wat als zo iemand je baas is? Of je ex waar je nog mee te maken hebt. Of je man/ vrouw terwijl je nog niet gescheiden bent. Of je ouder?

Dan is alleen het advies 'geen aandacht aan besteden' niet afdoende.

Zelf besteed ik eigenlijk veel aandacht aan mijn ex met een sterk vermoeden van narcisme die nog bij mij in huis woont. Alleen hij merkt dat niet. Voor hem lijkt het alsof ik geen aandacht aan hem besteed. En dat werkt wel goed. Hij negeerde mij voor lange tijd. Ik kon er tegen op een gegeven moment. Vooral toen ik bedacht dat het toch niet uitmaakte wat ik deed. En nog een heel lang verhaal hoe ik leerde om er tegen te kunnen, maar dat terzijde. Lange tijd leek het of er nog een spanning was bij mijn ex over het negeren van mij. Het was zo opzettelijk, het kon niet anders of hij verwachtte daar een bepaalde uitwerking van. Hij heeft ook tegen iemand gezegd dat hij mij kapot wilde maken. Maar ik kon er zo goed tegen en het duurde zo lang, dat op een gegeven moment die spanning (hoewel ik daar geen last van had) weg leek. Vergelijkbaar met de stilte na een orkest waarin eerst door niemand doorbroken wordt, omdat het nog bij het muziekstuk hoort. Dan wordt die stilte verbroken en is het klaar. Voor mijn ex hoorde zijn negeren nog bij een spel, vermoed ik dan he.. Hoewel het voor mij al duidelijk was dat het spel uit was.

Marinet

Marinet

18-08-2020 om 13:38

Bovendien (Jessa/ Thera)

is 'gewoon geen aandacht aan besteden' ook wel een manier om elke discussie over het onderwerp dood te slaan.

Je zal namelijk eerst vrij zeker moeten weten of iemand echt een bepaalde pathologie heeft wil je overgaan tot grey rock of geen aandacht aan besteden aan zo'n persoon. Er zijn veel mensen die zich wel eens entitled voelen, een leugentje om bestwil plegen, vreemdgaan, een beetje manipuleren.
Dat maakt die mensen nog geen (verborgen) narcist of borderliner. En mensen verdienen altijd een tweede kans, voor mij ten minste wel. Misschien geen derde of vierde kans.

Als er uiteindelijk door een samenhang van factoren vast te stellen is dat er sprake is van een emotionele dysregulatiestoornis kun je je conclusies trekken en no-contact gaan, geen aandacht aan besteden. En ja dan is no-contact het beste.
En zoals Thera zegt: dat gaat niet altijd.

Om tot een afgewogen inzicht te komen maar ook om te kijken hoe je om kan gaan met cluster-b mensen in situaties waar je geen no-contact kan bewerkstelligen, denk ik dat een 'gewoon geen aandacht aan besteden'niet voldoet. En dat je het er wel degelijk over moet hebben hoe een en ander in elkaar kan zitten en zo doende elkaar kan steunen.

Jessa

Jessa

18-08-2020 om 19:42

Marinet

Geloof me dat ik al meer dan 20 jaar deze persoon zo ken zoals die doet.
Al 20 jaar dat gemanipuleer, slechtifferrol spelen, anderen beschuldigen, geen verantwoordelijkheid nemen. Jaloezie, neerbuigende opmerkingen maken, passief agressief gedrag vertonen. Dat al meer dan 20 jaar lang!

Nu is het voor mij makkelijk omdat het geen naast familielid is. Maar al met al is geen contact echt beter voor jezelf, ik zie hoe iemand (wel naaste van deze persoon) Nog dagelijks worstelt met de eigen identiteit en het gemanipuleer van deze persoon. Diegene loopt nu bij een psycholoog om ermee om zijn leven weer een beetje op orde te brengen. De strijd die hij dadelijk moet voeren.....Allemaal de schuld van de verborgen narcist die zich van geen kwaad bewust is.....zegt die. Die moet je gewoon weg doen; zoals je doet met een rotte appel uit de mand.

Pennestreek

Pennestreek

18-08-2020 om 20:00

Tuurlijk Jessa

Alsof je een ouder of de vader of moeder van je kinderen ‘gewoon weg’ kunt doen... Was het maar zo’n feest.
En met jouw opstelling bevestig je de ‘slachtoffers’ nog eens in hun schuldgevoel, want als ze die narcist nou eens ‘gewoon weg doen’ is het hele probleem toch opgelost? Dus...

Marinet

Marinet

18-08-2020 om 20:09

Jessa

Ik zeg toch dat je no contact moet gaan als het kan? Maar het kan dus niet altijd. Al was het maar omdat de rechter omgangsrecht met de narcist verplicht.

Jessa

Jessa

18-08-2020 om 20:33

Marinet

Ook als er een diagnose is vastgesteld?

Lijkt me sterk dat een rechter omgangsplicht verplicht als de diagnose is gesteld. Dan laat hij dus toe dat de ander misbruikt wordt. Lijkt me niet de bedoeling van ons rechtssysteem.

Maar ja, aan de andere kant....laat maar eens een officiële diagnose vaststellen. In mijn geval vindt de persoon in kwestie dat die helemaal niets mankeert en dat de omgeving zich maar eens moet laten nakijken.

Diagnose

Het gaat niet om een diagnose maar om feitelijk strafbaar gedrag.

De een met een diagnose is niet dezelfde als een ander.

Een diagnose 'laten stellen' heeft geen enkele zin.

Gaan we alle kinderen uit huis plaatsen van ouders die een diagnose hebben? Dat kon nog wel eens heel wat meer trauma opleveren.

Die pleeggezinnen namelijk hebben, zonder diagnose, ook niet allemaal geestelijk gezonde ouders. Het komt vaker voor dan je denkt dat er psychische problemen zijn of persoonlijkheidsproblematiek.

Jessa

Jessa

18-08-2020 om 20:40

Pennenstreek

IK kon dat voor mijzelf gelukkig wel doen. Ik dus. Ik spreek vanuit mijzelf.

Helaas merk ik nog iedere dag om mij heen hoe personen nog steeds gebukt gaan en vechten tegen het narcistisch misbruik. Deze slachtoffers hebben ook een persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld door de narcist. Vreselijk om te zien. En de narcist zelf? Die blijft vrolijk doorgaan alsof er niets aan de hand is......En schiet bij het minste geringste in de slachtofferrol.

Jessa

Jessa

18-08-2020 om 20:44

Eerlijk gezegd

Als ik op het hele drama terugkijk en wat die narcist allemaal heeft aangericht en nog steeds aanricht, zou ik ervoor zijn om kinderen uit huis te plaatsen bij personen die overduidelijk de diagnose NPS hebben. Het is puur misbruik.

Jessa

Jessa

18-08-2020 om 20:46

Trauma

Het trauma waar kinderen en later in hun volwassen leven mee moeten leven is verschrikkelijk en daar komen ze vaak nauwelijks meer bovenop.

Marinet

Marinet

18-08-2020 om 22:18

Jessa

Ja narcisme geeft trauma's bij kinderen maar is ook veroorzaakt door trauma's, vergeet dat niet. Al te makkelijk om de narcist te haten.

Maar goed ja het is een probleem, narcistische ouders. Maar om maar te zeggen: haal kinderen daar weg is nogal onrealistisch. Narcisten laten zich niet testen en al ze het al doen is de huidige psychologische praktijk niet voldoende bekend met het fenomeen om interventies te plegen en soms zelf uberhaupt een diagnose te stellen.

En narcisme beweegt zich op zo'n continuüm dat het heel moeilijk zal zijn te bepalen wie nog wel zijn kind kan opvoeden en wie niet.

Tineke van Gaal

Tineke van Gaal

19-08-2020 om 10:59

Verhaal in de krant

Telegraaf.nl: Inge's man liet haar alleen op de camping: Hij is een psychopaat.
https://www.telegraaf.nl/vrouw/90625968/inge-s-man-liet-haar-alleen-op-de-camping-hij-is-een-psychopaat

Marinet

Marinet

19-08-2020 om 16:19

tja dat artikel

Zo moeilijk, dit soort artikelen. Aan de ene kant weét ik hoe je gevangen kunt zijn in zo'n relatie, hoe gekmakend die ander kan zijn en hoe je ondermijnd wordt.
Aan de andere kant denk ik: deze man had dus geen diagnose. Ik geloof wel dat hij narcistisch is als ik het zo hoor maar hij kan ook bipolair zijn of autistisch. Het te makkelijk roepen van een etiket maakt dat de term inboet aan geloofwaardigheid, zeker als het geuit wordt door een ex.
Ik weet dat je gevangen kunt zitten in zo'n relatie, en toch denk ook ik: "maar waarom neem je dan in Godsvredesnaam vijf kinderen met zo'n man?'

Jessa

Jessa

21-08-2020 om 13:35

narcist is ‘bang’ van mij

Verborgen narcist heeft blijkbaar kritische vragen gekregen over de omgang met mij en de kinderen of liever gezegd géén omgang.
Als excuus wordt nu door de narcist verkondigd dat die bang van mij is en dat er dáárom geen contact is. Zo vals en ongegrond vind ik dit. Uiteraard kreeg ik dit via via te horen.

Doenja

Doenja

21-08-2020 om 14:46

Uit balans

Het doel van een narcist is jou uit balans brengen. Daar teert hij op. En dat is wat hij geprobeerd heeft. En daarnaast spiegelen ze alles. Dus terwijl hij zegt dat hij bang van jou is, hoopt ie, denkt ie dat jij bang van hem bent.

Jessa

Jessa

21-08-2020 om 15:00

Doenja

Ja, dat uit balans brengen heb je helemaal gelijk in. In dit geval krijgt de narcist vanuit de omgeving vragen want de kleinkinderen zijn er nooit.....Dit excuus wordt ingezet om mij als oorzaak aan te geven en waarom de verborgen narcist zijn kleinkinderen al jaren niet meer ziet. De narcist weet dat echt zo overtuigend En zielig te brengen dat de omgeving het nog gelooft ook.
Want de narcist is de zieligheid zelfde die zo graag de kleinkinderen wil zien.....(In werkelijkheid toont deze persoon 0,0 belangstelling) maar ja, die rot moedert hè waar die zo bang voor is belemmert het contact.

Deze persoon doet zich heel kwetsbaar voor naar anderen waardoor de omgeving heel snel alles regelt en doet voor de narcist. De narcist is altijd het slachtoffer. Echt heel erg.

Jessa

Wat had je verwacht?

Je van de narcist losmaken moet ook inhouden nu je schouders op te halen.

Ze maken verhalen om de werkelijkheid zoals die zich aan hen voordoet zo te kunnen ervaren dat hun facade heel blijft. Volgens mij is dat de eerste reden hier dat er wordt verzonnen door de narcist dat hij/zij bang is.

En zo’n verhaal krijg je niet veranderd. Dus het beste zeg je als iemand jou daarmee confronteert, o ja, zegt hij/zij dat... en verder niets.

Jessa

Jessa

21-08-2020 om 15:42

Thera

Eerlijk gezegd had ik niets anders verwacht....

Het beeld van de getergde, bange kwetsbare persoon die zoveel moet doorstaan in die boze buitenwereld moet in tact blijven. Ontzettend bizar dat zovelen er nog altijd intuinen en de verborgen narcist nog altijd de hand boven het hoofd houden.
Zelfs degene die thuis emotioneel mishandeld wordt, niets mag ondernemen, niets mag zeggen waardoor de narcist zich ongemakkelijk voelt. En dan heb ik het over volwassen personen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.