Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Auto niet uitlenen zoon 21


Verzekering

Vraag je zoon, vanwege het heel behoorlijke inkomen, de all in verzekering te betalen en geef hem de kans om te rijden. Verdeel het onderling goed, noodzakelijke ritten vanwege jullie werk en meer facultatieve ritten onder eenieder te verdelen.

Biebel

Biebel

20-05-2020 om 21:31

Het gaat dus om geld

Ik weet niet of het bewust is, maar je hele stukje ademt uit dat je vindt dat je zoon meer te besteden heeft dan jullie. Dat hij salaris krijgt, zijn opleiding wordt betaald; je blijft het maar herhalen.
Als dat geen gedachte van jaloezie is, maar opmerkingen zijn die je maakt omdat je vindt dat hij te weinig bijdraagt: Bespreek dat dan. Meld dat €100 kostgeld te weinig is. Desnoods spaar je zijn bijdrage om hem dat mee te geven als hij op zichzelf gaat wonen. Maar nogmaals; ik vind het alleen maar goed dat jongeren geen auto kopen, maar hem lenen - en er dan voor betalen.

Gebruik dat salAris dan ook niet als argument voor die auto. Ook niet dat je conservatief bent. Je vindt de status en uitstraling van je auto nou eenmaal belangrijker dan dat je kind leert rijden. Dat kan. Is alleen niet wat ik handig of wenselijk vind in de omgang met mijn kind.

Ad Hombre

Ad Hombre

20-05-2020 om 21:32

Dochters

Ja, met dochters heb je het makkelijker, dat zijn echt mindere brokkenmakers. (gemiddeld dan he, er zijn ongetwijfeld heel veilige jongens en roekeloze meiden)

Rijvaardigheid is belangrijk, maar dat kan ook als ze naast je zitten natuurlijk. Ik weet wel dat ik destijds de no-claim van mijn vader aardig aangetast heb.

Pennestreek

Pennestreek

20-05-2020 om 22:07

Ik vind dat je onredelijk bent ja

Ik ben het in deze eens met vlinder en Biebel. Als je zoon al 3 jaar zijn rijbewijs heeft, maar nooit kilometers heeft kunnen maken, heeft hij ook geen rijvaardigheden en zelfvertrouwen opgebouwd. Dan had hij net zo goed dat rijbewijs niet kunnen halen. Onze zoon mocht vanaf dag 1 lekker met de auto op pad. Hij heeft 1 aanrijding gehad omdat er iemand achterop hem is geknald terwijl hij stilstond bij een rood stoplicht. Als 3e in de rij, dus het was niet omdat hij te laat remde of zo. Dat was in mijn toen net een maand oude (weliswaar tweedehands, maar met veel liefde uitgezochte) auto waar ik erg blij mee was. Tja, shit happens, en ik was allang blij dat hij er niks aan over had gehouden.
Verder denk ik dat je strijd zoekt op de verkeerde plek. Het gaat jullie niet om die auto, het gaat erom dat je het een naar idee vindt dat hij meer te verteren heeft dan jullie. Vraag dan meer kostgeld. Hij kost toch meer dan 100 euro? Vraag hem dat dan ook. Of verzoek hem een ander onderkomen te zoeken.
En op dit moment zou het dus echt niet in mijn hoofd opkomen om mijn kind met het OV te sturen als er een veiliger alternatief zou zijn.
Dus ik begrijp wel dat je zoon en dochter je onredelijk vinden ja.

Jan

Jan

21-05-2020 om 01:56

Lijkt me een gevalletje overmacht

Onder normale omstandigheden is jullie lijn te billijken, alhoewel het niet mijn keus zou zijn.

Maar in deze Corona-tijd iemand het ov in sturen uit pure koppigheid en zonder echte reden is niet alleen een motie van wantrouwen aan het adres van je zoon maar bovenal een dikke middelvinger naar de mensen die wel echt met het OV moeten.

Onbegrijpelijke keuze.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-05-2020 om 02:15

Huh Jippox

Jouw verhaal had mijn verhaal kunnen zijn, echt woord voor woord.

Verder leen ik niks uit, aan niemand. Maar mijn kinderen mogen alles gebruiken. Mijn oudste crosst dus regelmatig door het hele land, in mijn auto.
Hij gaat er ook verstandig mee om, maar dat is denk ik ook te wijten aan de rij-ervaring die hij inmiddels al heeft opgedaan.
Mijn dure camera mag ie trouwens ook gebruiken. Wij vormen namelijk samen met zijn allen een gezin. En in mijn ogen hoort het delen van spullen daar ook bij.
Jullie staan daar blijkbaar anders in.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-05-2020 om 02:16

Dat laatste

Is dus tegen TO

Biebel

Biebel

21-05-2020 om 07:32

No claim staat op min 5

Even op ad ‘ Ja, met dochters heb je het makkelijker, dat zijn echt mindere brokkenmakers. (gemiddeld dan he, er zijn ongetwijfeld heel veilige jongens en roekeloze meiden)’.

Ik weet hoe het werkt met meiden. Maar onze jongedame had 5 uur haar rijbewijs. Werd overmoedig en knalde prompt tegen een auto aan. Met 20 km per uur, straatje was smaller dan verwacht. Onze auto €1700, andere ook zoiets aan schade. Keurig door de verzekering En schade bedrijf opgelost. En kind? Die moest van ons de dag erop meteen weer rijden. Kilometers maken om het goed te leren.

Omdat haar IADH broer al drie schade gevallen had veroorzaakt (dán heb je als ouder recht om te zeggen - even tot hier), staat onze no claim echt zwaar in de min.

Maar vandaar ook dat ik zeg; koop een iets minder dure auto en verzeker hem goed. Want dankzij onze no claim verzekering, leidt een schade geval per jaar niet tot premieverlaging. De no claim wordt dan wel aangepast, dus bij een overstap ga je alsnog de mist in, maar zolang ik hier blijf merk ik er niets van.

Maar goed. Als je vindt dat je kind te veel verdient en er de verkeerde dingen mee doet dan is het blijkbaar een goede methode om hem te ‘straffen’ onder het mom van voorzichtig zijn met spullen

ElenaH

ElenaH

21-05-2020 om 07:47

Jim19

Het klinkt alsof je je zoon niet veel gunt. Jij werkt hard voor je zuurverdiende geld, terwijl hij het blijkbaar bijna kado krijgt (volgens jouw berichten). Ben je jaloers op het leven van je zoon?

Ad Hombre

Ad Hombre

21-05-2020 om 07:54

Biebel

Zo was het bij ons ook een beetje. Een reden om de kinders hun eigen auto te geven. Is misschien goedkoper als je de no-claim effecten meetelt en ze leren er nog meer van.

Biebel

Biebel

21-05-2020 om 08:23

Snap ik Ad

Ik snap dat je het jammer vindt van de verzekering. Maar om daarom extra auto’s ‘op de dam’ Te zetten. Dat vind ik dus een beetje zonde. Sowieso van de kosten maar ook iets ‘vanwege het milieu’. Dochter had ook bedacht dat ze een auto wilde. Want €740 was niet veel. Tot we haar voorrekenden wat die vaste lasten waren. Zeker voor iemand van haar leeftijd.

Ze betaalt ons nu per kilometer voor plezierritjes. En nuttige ritjes (boodschappen, apotheek, school) zijn onze kosten. Ben al blij dat ik haar niet meer hoef te brengen

Kowalski

Kowalski

21-05-2020 om 08:38

Wat ik zou doen in jullie geval

Is wel de auto uitlenen, maar met de zeer duidelijke afspraak dat ALLE mogelijke negatieve (financiele) consequenties van dit lenen bij hem liggen.

Dus sowieso benzine vergoeden, maar ook bij ongeval alle schade betalen en/of hogere premie die verzekeren dan zou gaan kosten.

Op die voorwaarde zou het van mij mogen.

Mijn dochter van 19 (in bezit van rijbewijs sinds ze 17,5 was) leent mijn en mijn man's auto regelmatig. Mijn auto heeft ze helaas al beschadigd, wat krassen aan de voorkant. Ik laat dit verder niet maken dus kost het me (nu) niks, maar het vermindert natuurlijk wel de waarde. Maar ik ben dan ook verder niet echt zuinig of trots op onze auto's, ze brengen ons van A naar B

Angela67

Angela67

21-05-2020 om 09:01

het is inderdaad een soort generatie/veranderend ding

hoe meer ik dit draadje lees, hoe beter ik me kan voorstellen dat het iets is wat in pak 'm beet 40/50 jaar tijd enorm veranderd is. En in het ene milieu is dat makkelijker gegaan dan in het andere. Dus toch iets van het nest waar je uitkomt, hoe je eigen ouders ermee omgingen, etc.
En dan nog eens daarbij de individuele verschillen tussen mensen (hoe je omgaat met andere spullen uitlenen dan auto etc).
Dus als zoon van TS straks 'onze' leeftijd heeft zal hij ook wellicht minder snel z'n auto uitlenen dan zoon/dochter van iemand hier die nú al veel makkelijker is.

Het feit dat TS hier vraagt: hoe verhoudt onze mening zich tot die van jullie geeft aan ook bij TS en partner de zaak aan het kantelen is. En dat is prima. Dat wil niet zeggen dat TS drie jaar lang om verkeerde redenen nee heeft gezegd. En dat betekent ook dat TS naar een nieuwe afspraak kan overstappen. Kost even tijd en moeite om met elkaar te bepalen wat de nieuwe afspraken worden - zelfonderzoek en bedenken wat de nieuwe verstandhouding met zoon wordt - maar ik zou het zeker los zien van kostgeld en salaris inderdaad.

gr Angela

Biebel

Biebel

21-05-2020 om 11:43

Ik geloof niet een generatie ding

Maar meer een soort ‘houding’ of omgeving ding. Mijn ouders leenden me ook hun auto uit, schoonouders deden dat nog makkelijker, net zoals de meeste ouders van vrienden. En ja, ik ben een bijna vijftiger uit een gezin met weinig geld, maar met vrienden wiens ouders wel geld te besteden hadden.

Maar daarentegen had ik vroeger één vriendin bij wie alles netjes moest blijven. Zeil over de tafel tegen ‘verkleuring door de zon’, niet op de bank want dan sleet hij sneller enz. Alles gericht op het maar zo mooi mogelijk houden van spullen (Voor die ene keer dat de Familie of De Pastoor op bezoek kwam). Natuurlijk mag je zorgvuldig zijn- dat ben ik ook. Maar spullen zijn er om ze te benutten / en daar hoort slijtage bij. Of het nou over een bank, eettafel of auto gaat.

Dus of to kantelt? Weet ik niet. Ze noemt heel vaak dat zoon zoveel meer geld verdient en dat hij dat geld niet goed besteedt. Ik denk dat to manieren zocht om haar zoon nog extra de les te lezen. Ben benieuwd wat ze met de reacties dat ze zelf overdrijft doet.

Angela67

Angela67

21-05-2020 om 11:46

overdrijven

dat vind ik een diskwalificatie. Ik denk dat dit issue wel iets blootlegt over wormen en naarden. Dus ja, geld/zuinig zijn op spullen/ergens hard voor werken etc. zijn allemaal 'waarden' en de norm is dús dat je niet je auto uitleent. Die koppeling zou TS kunnen onderzoeken en dan tot conclusie komen dat het gevoelsmatig misschien met elkaar te maken heeft, maar praktisch gezien helpt het niet bij het onderliggende probleem (dat ze vindt dat zoon maar eigen auto moet kopen? ).
gr ANgela

zebra

zebra

21-05-2020 om 11:59

ligt eraan

of de zoon een goede chauffeur is, in dat geval zou ik de auto wel uitlenen, ook voor een oplader van de laptop. Iedereen kan toch eens iets vergeten en die oplader kan voor hem belangrijk zijn.

Hier is het nog niet aan de orde, onze zoon gaat binnenkort beginnen met autorijlessen.

Jacquel

Jacquel

21-05-2020 om 13:43

Daar is Greenwheels voor

Ik heb geen mening over het wel of niet uitlenen van de auto. Maar als zoon per se de oplader wil ophalen, kan hij ook een Greenwheels auto huren. Die betaal je per uur. Snappcar en MyWheels, hierboven genoemd, ken ik niet, maar zijn kennelijk ook mogelijkheden.

Andere insteek: als zoon geen Apple heeft, kan hij voor ca. 30 euro een nieuwe oplader kopen. Nu besteld bij Coolblue is morgen in huis.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

21-05-2020 om 14:19

Nu ben ik nog steeds benieuwd

Hoe de zoon van TS zijn rijvaardigheid op peil houdt/brengt. In elk geval niet met de auto van zijn ouders. Dus hoe dan wel ?

Pirata

Pirata

21-05-2020 om 18:18

Clixx

Gewoon, heel simpel, iedere keer dat hij de auto leent hem laten bijverzekeren bij clixx. Kost wel een bedrag maar de schade wordt dan vergoed (als je allrisk hebt). Ook zak je dan bij schade niet met je tredes.
Heb ik ook gedaan toen mijn neef van 20 mijn auto nodig had. Overigens zonder schade teruggekregen. 🙂

Duur zuur en zuinig

Ik heb een beetje moeite met je woordkeuze... zuurverdiend, dure dingen, zuinig, etc. Door je hele verhaal heen klinkt eigenlijk datje het niet mee eens met de budgetkeuzes van je zoon en dat je hem een flierefluiter vindt. Misschien tijd voor hem om een eigen woning te vinden?
Sini

Ad Hombre

Ad Hombre

22-05-2020 om 09:18

Pirata

Klinkt leuk, maar zo te zien daal je wel in tredes, alleen de meerkosten worden vergoed. ZItten toch wel de nodige haken en ogen aan voor de uitlener, maar het neemt wel een deel van het risico weg.

Pirata

Pirata

22-05-2020 om 09:24

Ik heb gebeld en ze zeiden van niet. Maar ik ga dat nog eens nader uitzoeken dan.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-05-2020 om 09:31

Pirata

Dit las ik in de FAQ:

"Met de Clixx-verzekering weet je dat degene waarvan je de auto leent geen financieel nadeel ondervindt bij schade aan zijn of haar auto. Ook het vergoeden van de terugval in no-claimkorting hoort daarbij. Hoe berekenen we dat?

Als de eigenaar terugvalt in no-claimkorting, vergoeden we altijd een bedrag van € 250,-. Het kan zijn dat de premiegevolgen de komende 5 jaar veel hoger liggen. In dat geval kan de eigenaar van de auto bij zijn huidige verzekeraar een berekening opvragen hoeveel premie hij de komende vijf jaar meer gaat betalen. Daarnaast hebben wij een opgave van het schadebedrag nodig.

Wij kijken dan wat gunstiger is om te betalen. Er zijn namelijk twee situaties mogelijk.

1) De premie die de eigenaar meer gaat betalen is lager dan het schadebedrag. Wij betalen maximaal het bedrag wat de eigenaar de komende 5 jaar meer gaat betalen.

2) Het schadebedrag is lager dan de premie die de eigenaar meer gaat betalen. In dat geval betalen we het schadebedrag aan de eigenaar. De eigenaar kan dan de geclaimde schade terugbetalen aan zijn verzekeraar, waardoor de verzekeraar de no-claimkorting kan herstellen. De schade is dan immers niet meer geclaimd. Dit klinkt ingewikkeld, maar op deze manier houden we de premie van Clixx laag! "

Vind ik inderdaad best ingewikkeld. Haken & ogen.

Maar dat wil niet zeggen dat het in dit soort situaties geen bruikbaar alternatief is. Je loop wel een risico op 'moral hazard'. Omdat de lener weet dat hij extra is verzekerd is is hij/zij misschien toch minder voorzichtig.

Ik vind zelf het gezeur in dit soort gevallen om alles geregeld te krijgen soms nog het ergste. DIt klinkt als nog meer gezeur

Onderschatting en overschatting

Iedereen die rijdt, kan schade oplopen of veroorzaken. Ik lees hier een overschatting van de ouders, want zij kunnen net zo goed een stuur fout maken. Tegelijkertijd kan de jongen uit vrees voor een reprimande van zijn ouders juist extra voorzichtig rijden daar schade een kans op het lenen van de auto helemaal teniet doet. De gedachte dat de ouders toch goed verzekerd zijn, weegt niet op tegen een eventuele NEE na schade.


Toen mijn zoon (20) zijn rijbewijs haalde, wilde ik juist dat hij een maand met onze auto reed om zo extra verkeersinzicht op te doen. Onze auto heeft een redelijke botszone; een stuk veiliger dan de micro- auto van zijn werkgever. Na een maand heeft hij de auto schadevrij ingeleverd.
Ondertussen zit hij al twee jaar dagelijks op de weg en rijdt hij 4x zoveel als Zijn moeder. Schadevrij en met grote verbazing over het aantal bestuurders M/V dat op hun mobiel kijken. En dat zijn bepaald niet alleen maar jonge bestuurders!

—-
Zo ken ik ook een man die zuinig op zijn auto is. Eens bemerkte hij schade en vroeg zijn zoon om een verklaring. Die had de zoon niet, zijn vrouw daarentegen wel.
Laat de gedachte los dat zoon schade kan maken terwijl jullie dat ook kan overkomen.

PS ik mocht ook de auto van mijn vader niet lenen. Nu reed die auto vanwege een slechte koppeling als een krant, dus geen drama. Ik vond het heerlijk om een auto te huren.
Nu vind ik ook dat je zoon wel de boel opblaast als hij zijn zus erbij haalt. Als een auto hem te duur is, kan hij ook overwegen een brommer aan te schaffen. Lekker onder de vleugels van zijn ouders vandaan.

Triva

Triva

22-05-2020 om 18:22

Leuk dat clicks maar vaak daalt je noclaim helemaal niet zo hard met 1 enkele schade. Dus als die ander dat deed dan gebeurt er niet zo veel maar als jij dat zelfde jaar ook een schade maakt heb je opeens wel een probleem en ga je hard omlaag. Dat wordt dan niet verzekerd.

Hier

Dochter mag mijn auto of die van mijn man lenen als we ze zelf niet nodig hebben. Gaat ze er ver mee dan moet ze even tanken. Ze heeft nog geen schade gehad maar dat komt nog wel een keer. Beide auto’s zijn volledig casco verzekerd, dus het risico is laag. Ze studeert en heeft mijn auto nu mee naar haar studentenstad zodat ze hierheen kan zonder in het OV te hoeven. We hebben hier nu echt geen twee auto’s nodig. Hier kwam het goed uit trouwens, zij haalde haar rijbewijs twee dagen nadat ik door een lelijke val en bijbehorende breuk een paar maanden geen auto kon rijden. Zij werd dus direct tot chauffeur gebombardeerd en heeft heel wat kilometers gemaakt.
Ik krijg bij TO ook de indruk dat het meer gaat om het uitgavenpatroon van zoon, en dus is dat iets waar je misschien eens over kunt praten. Kijk jongen, dit kost het per maand aan vaste lasten om zo te leven als wij doen. Daar komt dit nog bij aan boodschappen. We vinden het tijd dat je een iets grotere bijdrage gaat leveren. Als hij straks op zichzelf gaat wonen heeft hij ook geen 1000 euro per maand om aan leuke dingen te besteden.

hoe belangrijk vind je auto

Ik denk dat het ook uitmaakt hoe belangrijk je je auto vindt. Ik heb een oude auto waar ik nul waarde aan hecht. Mochten mijn kinderen - die nog steeds geen aanstalten maken om te lessen - hun rijbewijs hebben, dan mogen ze hem zeker gebruiken. Ik heb hem verleden jaar uitgeleend aan vrienden van mijn zoon (20-jarigen) voor hun gezamenlijke trip naar Berlijn.Mijn eigen ouders leenden hun auto ook uit. Ook toen ik net mijn rijbewijs had.
Ik vind het sowieso een stom idee dat iedereen een eigen auto heeft.
(ik ben dan weer iets minder happig op het uitlenen van mijn fiets)

...

Is het niet een gezonde situatie als een kind van 21 op zichzelf gaat wonen en dan of het ov gebruikt of als hij geld heeft zelf een auto koopt?

Babette

Babette

16-08-2020 om 19:45

Ik begrijp je wel Jim19

Onze kinderen hebben sinds hun 18e hun rijbewijs. Ze zijn nu 21 en 23 jaar. Vanaf het begin mochten zij mijn auto gebruiken. Voor naar de voetbal, naar vrienden of wat dan ook. Ik rekende daar geen kosten voor.
Ze hebben beiden weleens fikse bekeuringen gereden, die ze wel zelf moesten betalen. Vond ik niet meer dan logisch. Mijn 23 jarige heeft een keer een aanrijding gehad, iemand reed achterop. Dat is door de verzekering goed afgehandeld. Het is dus verder altijd wel goed gegaan met uitlenen.
Maar nu ben ik inmiddels op een keerpunt gekomen. Mijn 21 jarige neemt mijn auto vrij regelmatig mee. Als ik dan in mijn auto stap, ruik ik sigarettenrook. Bah! Soms is mijn auto niet afgesloten: vergeten! En van de week is er schade gereden. Geen idee hoe dat is gekomen, niets gemerkt!
Ik ben er nu dus klaar mee. Mijn auto is mijn vrijheid, ik wil 'm niet missen en ik ben er zelf zuinig op. Ik krijg het verweer dat wanneer er iets met de auto niet goed is, dat dan de kosten wel betaald worden. Daar gaat het mij niet om. Het gaat mij om iets waar ik zelf heel zuinig mee ben. De nonchalantheid, het gemak.
Klaar dus. Ik leen na al die jaren (die ook voornl. goed zijn gegaan), niet meer uit.
Misschien wordt het tijd dat ze ondertussen zelf een auto aanschaffen en daar de waarde van gaan inzien.

Eigen auto kopen?

Ten eerste: jouw manier van opvoeden is jouw manier en anderen kunnen dat anders doen, betekent niet dat jouw manier helemaal fout is. Sommige reacties doelen daarop en dat vind ik echt heel stuitend.

Ten tweede: ik vind het zelf helemaal niet zo gek om jullie auto niet aan hem uit te lenen. Hij is nota bene allang meerderjarig en heeft een eigen inkomen. Laat hem lekker zelf een auto kopen als hij wilt rijden. Dan voelt hij wat het is om een auto te hebben en vooral hoeveel dat kost. Wil hij die kosten niet zelf betalen, dan niet. Dan geen eigen auto. Ook zijn eigen keuze. Kilometers maken door ervaring op te doen zoals Vlinder72 aangeeft is ook de verantwoordelijkheid van je zoon zelf, echt niet van jou.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.