Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Pluk

Pluk

11-05-2020 om 22:56

Overgangsnormen VO


Pluk

Pluk

25-05-2020 om 18:20

Kind beslist

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2451805/Overgaan-of-blijven-zitten-in-coronatijd-De-leerling-in-Doetinchem-beslist-zelf

Op deze school beslist het kind, niet de ouders. Ik vind er wel een goed verhaal achter zitten, jullie?

Suus

Suus

25-05-2020 om 22:33

Advies

Nou, het voorlopig advies is doubleren.
School kijkt naar de cijfers van periode 1-2. Daarnaast is zijn inzet niet genoeg, zet thuis te weinig stappen, is niet geconcentreerd en stelt te weinig vragen. Dat zijn punten die al spelen vanaf vorig jaar en waar al gesprekken over zijn geweest (en die zijn terecht hoor want zoon is lui, vindt alles teveel, zet geen stap teveel en is niet initiatiefrijk).
School ziet weinig verbetering en denkt dat hij het niet redt in 5-havo.

We mogen gemotiveerd van het advies afwijken. Doet een leerling dat, dan volgt in het volgende leerjaar een verplicht bijspijkerprogramma. School bepaalt dan wat en hoeveel en wanneer ermee gestopt kan worden. In p2 van het volgende jaar wordt bekeken hoe de leerling er voor staat en welke consequenties dat dan heeft.

Ik vind het lastig: heb aangegeven dat ik schools advies snap (en dat doe ik echt, we hebben al vaker gezegd dat hij wel een keer zal blijven zitten met deze werkhouding) en voor een betere basis is veel te zeggen. Maar anderzijds heb ik ook mijn bezwaren zoals al in eerdere postings genoemd. En dat hij er niet súperslecht voorstaat en die 2x 5.4 mogelijk wel zouden zijn opgehaald en zoon wederom nét over zou zijn, binnen de marges.
Máár: ik vind het slecht dat de leerling dus in het volgende leerjaar met een extra programma wordt opgezadeld. Ze zijn al niet de sterksten, hebben al een achterstand en krijgen dat er dan dus nog eens bij (en dat kan ook het 9e uur zijn dus tot na 17.00 op school).
Ik heb gevraagd waarom er niet voor gekozen is om die zwakkere leerlingen dat bijspijkeren nú aan te bieden en ze daarna overgangstoetsen oid te laten maken. En dan te kijken hoe de leerling ervoor staat, dus vóór de zomer. Antwoord was wat onduidelijk, vermoedelijk omdat docenten dan nu nog alternatieve programma’s moeten maken voor die leerlingen en daar is geen tijd voor.

Eerlijk gezegd vind ik het een zwaktebod van school door de hamer op medio maart te leggen en daarnaast geen perspectief te bieden waar potentiële doublerende leerlingen aan kunnen werken om nog over te gaan.
Er volgt nu nog een advies per vakdocent dat meegenomen wordt in het eindadvies; dat gaat over inzet en vooral progressie in deze coronatijd en of de leerling 5-h aankan. Maar ja, er is nagenoeg niets getoetst, nauwelijks huiswerk ingeleverd (sommige vakken gewoon helemaal niets) dus hoe moeten ze dat beoordelen denk ik dan?
Het definitieve advies moeten we nu dus afwachten. En of toetsweek over 3 weken doorgaat is ook nog niet duidelijk. Heb ook aangegeven dat ik dat ook niet handig vindt dat dat nu nóg niet bekend is, mogelijk willen leerlingen al starten met herhalen en oefenen en de eindsprint inzetten, zeker als er een overgang vanaf kan hangen. Kwam onduidelijke reactie.

Ik merk dat ik teleurgesteld ben in school, m.n. door te kiezen voor de makkelijkste weg en geen beleid te hebben in mijn ogen. Zoon zelf wil gewoon over (ja tuurlijk), maar ik vind het lastig. Tegen het advies ingaan...in 5h starten met een achterstand, een extra programma plús je profielwerkstuk... en ik geloof niet dat hij harder gaat werken en die knop omgaat. Anderzijds wil ik hem niet de dupe laten worden van deze situatie.

Wat moet ik er toch mee...

Bo

Bo

25-05-2020 om 22:52

niet eerlijk

Ik zou het er ook niet mee eens zijn. Kinderen moeten niet de dupe worden van de Corona situatie en dat jullie school ervoor heeft gekozen om geen toetsen af te nemen maakt het voor kinderen onmogelijk om hun cijfers op te halen. Dat leidt tot een oneerlijke situatie. M.i. zou school de hand in eigen boezem moeten steken en bij twijfel kinderen over laten gaan.

Leonoor

Leonoor

25-05-2020 om 23:00

Suus

Als zoon altijd net op het randje speelt, dan had hij het bij een normaal jaar, dus inderdaad met een (kleine) eindsprint (slechts 2 x een 5,4 ophalen tot een 5,5 is zeer reëel voor dat soort jongens) prima kunnen halen. Dan zou hij dus gewoon overgaan naar de 5e.

Als hij nu over wil wetende van het speciale programma, en dat heeft hij ervoor over, laat hem dan overgaan (nog wel goed onderbouwen, maar als zoon echt wil, kunnen jullie daar een goed verhaal van maken).

Als je hem nu laat zitten, is hij sowieso een jaar kwijt.
Als hij over gaat, gaat hij misschien volgend jaar (ook met het extra programma) harder werken en gaat hij misschien wel veel makkelijker over. Of weer op het randje (wat ook genoeg is).

Ik heb zelf trouwens een vergelijkbaar kind. Bleef in de 3e echt op het randje zitten (qua cijfers echt onterecht, maar school beslist). Nou, een jaar zittenblijven heeft hem echt niet harder doen leren. Natuurlijk niet. Met niets doen haalde hij betere cijfers. Saai....

In de 4e grote schok, veel te laat harder gaan werken na een jaar niets doen (had dus qua herhalen van stof niets opgeleverd - wat zonde van dat jaar) en weer veel onvoldoendes en geen compensatiepunten en maar net op het randje nog bespreekgeval en ze hebben hem (echt ongelofelijk) over laten gegaan (met dank aan de mentor die dit soort jongens begrijpt).

Nu in de 5e gaat het tot nu toe prima. Staat ruim op overgaan.

We weten niet hoe het was geweest als hij niet was blijven zitten, maar bij vrienden blijven is vaak een grote motivatie. En zeker jongens die het wel kunnen en lui zijn, kunnen het echt wel als ze willen. En ze spelen op het randje, en vaak gaat het goed (ook bij die van ons), en soms gaat het mis.

Dus mijn advies: besteedt heel veel tijd aan een uitgebreid verhaal waarom het in volgend jaar gaat lukken. Laat het hem niet alleen schrijven, maar maak er een strak verhaal van.

In het ergste geval redt hij het volgend jaar niet. Ach, dan doet hij dat jaar over. Maar hij heeft dan een kans het wel te halen.

Zeetakje

Zeetakje

26-05-2020 om 07:13

Suus

Wat denk ik best meetelt is dat je zoon in een voorexamenjaar zit. Hij begint volgend jaar niet op nul. Er gaan cijfers van dit jaar mee. Misschien is het goed om vooral ook te kijken naar de cijfers van de schoolexamens. Als die gemiddeldes niet best zijn, wordt het volgend schooljaar echt wel zwaar. Als hij dan volgend jaar toch zakt neemt hij die lage cijfers uit de vierde ook weer mee het nieuwe examenjaar in.

Ik ben niet anti zittenblijven. Zeker niet in een voorexamenjaar. Onze dochter zit ook in 4 havo. Ze stond in periode 2 ruim op overgaan zonder onvoldoendes op haar rapport en met alleen voldoendes voor haar se's. Vanaf volgende week gaan ze 2 weken lang de laatste schoolexamens afnemen. Mocht het zo zijn dat haar gemiddeldes die meegaan naar volgend jaar naar beneden kelderen dan doet ze, zoals we er nu inzitten, op haar gemak het jaar over.

Het is al zo'n rare tijd. Als ze dan ook nog eens met onvoldoendes een nieuw schooljaar ingaan, ik weet het niet. Het wordt toch al een raar schooljaar. Ik schat de kans dat ze in september met 1600 pubers tegelijk door de school mogen dwalen erg laag in, dus we houden hier toch wel rekening met nog een flink aantal online lessen. Ik denk dat de schrik van zittenblijven een stuk kleiner zal zijn dan stress van (weer) een jaar lang achter de feiten aanhobbelen en alsnog zakken.

Suus, ik snap de teleurstelling in de school niet

Ik snap eigenlijk niet zo goed, waarom je teleurgesteld bent in de school. Hier op beide scholen nog überhaupt helemaal niks gehoord en zoons school maakt er qua online lessen helemaal een potje van (1 online les per examenvak en de helft van de tijd gaat die niet eens door). Nu zijn wij wel de laatste vakantieregio. Hier verder overigens niet spannend, zoon blijft sowieso zitten in Havo4 en dochter gaat glansrijk naar 4 VWO (3jarige brugklas).

Maar om terug te komen op jullie school. Ik snap het voorlopig advies, als ik zo lees over je zoon. Ik snap ook dat hij best 2 keer een 5.4 nog op had kunnen halen. Maar jullie mogen gemotiveerd van het advies afwijken, dus zoon kan gewoon over.
En ik vind een bijspijkerprogramma volgend jaar dan juist een goed idee ! Snap de tegenzin daarin niet zo. Het is toch fijn, dat er al over is nagedacht om de 'zwakkere' leerlingen in hun examenjaar wat extra bij te spijkeren ?

Ik zou ook voor overgaan met bijspijkeren

Juist omdat zoon lui is is die stok in de vorm van langer aanwezig op school zijn een goede. Als je zo een jaar kunt voorkomen, zou ik t doen. Minder lui wordt ie niet ( zegt zij uit ervaring met een luie doublerende zoon,daarna net geslaagd met 2 compensatiepunten...., die nu gemotiveerd t HBO doet.)
Ik had er voor getekend toen.

Angela67

Angela67

26-05-2020 om 08:46

bijspijkeren / consequenties

Suus,
ik zou 'm gewoon laten overgaan. Want ze hebben volgens mij geen basis om hem 'terug' te zetten als het bijspijkerprogramma niet zo goed door hem gevolgd wordt en/of als zij het zelf niet goed aanbieden etc. Grootspraak nu, maar dat moeten ze dan nog maar eens waarmaken. Laat hem gewoon gaan en dan ervaart hij het zelf.
Want weet je: misschien is hij toch ontzettend blij dat iemand hem een 'schop onder z'n kont' geeft en kan hij halverwege het jaar aankaarten dat bijspijkeren wel wat minder mag . . .
Gewoon doen!
gr Angela

Suus

Suus

26-05-2020 om 09:01

Plussen-minnen

Jongens, ik heb geen oog dicht gedaan vannacht, dat snap je. En maar malen, plussen en minnen afwegen.
En ik weet het niet. Ik voel me in een positie gedwongen die ik niet wil. Tegen advies van school ingaan, hoppa kruis achter zijn naam want ‘hij moest zonodig over’. Is mijn gevoel. Of niet meegaan met de wens van mijn kind (die ik uiteraard ook begrijp) en dat hij me dat kwalijk neemt.
De mentor heeft al vaker dit jaar gezegd dat zoon op deze manier, met deze slechte werkhouding blijft zitten, dus dat komt niet als een verrassing. Zoon zegt net dat hij zich erbij neerlegt als hij blijft zitten, maar liever over wil...ja duh..

Ik ben teleurgesteld in school omdat ze gewoon maar naar een halfjaar kijken en geen kansen te bieden om over te gaan door bepaalde extra lessen, toetsen te maken. Ik vind nu bijspijker lessen op school volgen vanaf 1 juni tot 5 juli bijvoorbeeld veel beter. En dan verbetertoetsen te maken en dan zien welk effect het had en je dus kans hebt om over te gaan en weten waar je nog aan moet voldoen. Er ligt nu gewoon geen plan.
Maar goed, dat kan ik vinden maar school doet er niet aan.

Over ca. 2 weken volgt definitief advies. Stel dat het advies opnieuw doubleren is en toetsweek gaat later alsnog door of PTA’s moeten nog gemaakt worden, dan heeft dat ook geen zin meer toch. De klap wordt kennelijk rond 10 juni gegeven...Ook zoiets onduidelijks. Dus als zoonlief hoort dat het advies definitief doubleren wordt, doet ie toch niks meer die laatste weken?

Ik vind volgend jaar bijspijkeren een minder goed plan. Je start een examenjaar al met achterstand ivm coronatijd, je profielwerkstuk komt erbij, in het slechtste geval nog steeds veel online onderwijs, open dagen/meeloopdagen vervolgonderwijs bezoeken, EN dan nog het bijspijkerprogramma.
Het komt op mij over alsof ze dat bijspijkeren bewust volgend jaar doen om leerlingen af te schrikken tegen het advies in te gaan, zo van vingertje wijzen van “weet waar je aan begint”.

Zoon heeft bijna nog geen PTA’s staan, slechts drie cijfers. Voor biologie een praktische opdracht, CKV en gym (en dat zijn allemaal 7-ens). We horen ook niet welke PTA’s er nog ingehaald moeten worden. Zoon gaat daar ook zelf niet achteraan en dat zou ie wel moeten doen (was commentaar van de mentor).

We hebben al tegen zoon gezegd dat hij, áls we ervoor kiezen over te gaan, met een plan moet komen. Hoe ziet hij dat voor zich, hoe gaat hij het aanpakken etc. Antwoord: “weet ik niet, kan ik over nadenken maar weet ik toch niet”.
Dus ook hieruit blijkt niet dat zoon er écht voor wil gaan en keihard wil werken in dat moeilijke examenjaar. Hij kiest net zo goed voor de makkelijkste weg: gewoon fijn over met mijn vrienden en we zien het wel. Er is geen drive, motivatie om die kans echt te pakken en ervoor te gaan. Hij gaat gewoon verder op de huidige voet schatten wij in.

Maar linksom, rechtsom is de kans groot dat hij een jaar over doet. Maar welk jaar?

Ad Hombre

Ad Hombre

26-05-2020 om 10:38

Suus

"Maar linksom, rechtsom is de kans groot dat hij een jaar over doet. Maar welk jaar?"

Dan maar beter het eerste denk ik. Betere basis.

Zeetakje

Zeetakje

26-05-2020 om 10:43

Suus

Als de pta basis goed is zou ik ook voor overgaan kiezen. Een gelukje dat ze nog zo weinig pta's hebben gemaakt. Dochter heeft in november en in februari voor vrijwel alle vakken een pta gehad en heeft vanaf volgende week de derde pta periode. De pta's voor gym en ckv zijn door het hele jaar heen gepland, dus daar staan ook al best wat cijfers voor.

Als je zoon die paar zevens voor zijn pta's meeneemt, denk ik dat hij best kans van slagen heeft. Het meeste examenwerk moet dan toch nog volgend jaar gedaan worden. Voor heel veel vakken een vijf meenemen is andere koek, maar daar is dus helemaal geen sprake van.

Zeetakje / Suus

Ik denk echt niet dat, tenzij er toch opeens een flinke stijging in het aantal besmettingen komt, er voor wordt gekozen om volgend jaar weer online te starten. De impact daarvan op leerlingen en docenten is enorm, en de huidige cijfers rechtvaardigen dat niet. Op dit moment worden er geloof ik per dag 3 of 4 mensen in het ziekenhuis opgenomen die zo ernstig ziek zijn dat dit nodig is. Van een exponentiële stijging is voorlopig nog geen sprake. De baas van de WHO zegt dat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat er een tweede golf komt. Op deze basis leerlingen nog langer onvolwaardig onderwijs laten volgen en, erger, hinderen in de sociale ontwikkeling die voor zo'n groot deel op school gebeurt, zou ik niet te rechtvaardigen vinden. Schieten de cijfers toch weer omhoog dan ligt het anders. Maar daar kun je nu nog niets over zeggen. Per 1 september mogen ook teamsporten weer zonder anderhalve meter en ik vermoed dat dat nog wel eerder wordt. Dan kunnen ze ook wel naar school. Dikke jas aan, ramen open en gaan. Om al te grote verplaatsingen te voorkomen leerlingen in lokaal houden en docenten verplaatsen. Pauze in de lokalen, dat is allemaal wel op te lossen.

Maar goed, on topic: Suus, ik liet hem overgaan, tenzij de schoolexamencijfers die hij al heeft staan zo slecht zijn dat hij daar echt heel veel last van heeft. Dat zou je kunnen checken in het PTA: hoe zwaar tellen zijn onvoldoendes van dit jaar mee voor het uiteindelijke schoolexamen? Want als je zakt staan die cijfers het jaar erop nog steeds.
Als hij een paar vijven heeft die voor 10% meetellen liet ik hem overgaan. Heeft hij drieën die 25% van zijn schoolexamencijfer vormen zou ik het hem uit zijn hoofd praten. Doet hij dan weer niks dan zakt hij. Eigenlijk kies je dus tussen zeker dit jaar overdoen en misschien volgend jaar overdoen.

Bijspijkeren toch positief ?

Ik snap dat je liever had gehad, dat de school nu nog het een en ander zou doen, maar dat is nu eenmaal niet zo.

Maar ik snap niet zo waarom je tegen bijspijkeren volgend jaar bent ? Bijspijkeren zal hij toch moeten en dan toch liever verplicht op school als zelf thuis ? Dan is de kans een stuk groter dat hij het ook daadwerkelijk doet. Lijkt me alleen maar positief.

Gaan al zijn vrienden wel over ?

Succes met de beslissing nemen. Geen flauw idee of het handiger is om Havo 4 of Havo 5 over te doen.

Maar wie weet ziet hij volgend jaar het licht ....

en slaagt hij in 1 keer (o.a. door de verplichte bijspijkerlessen )

Tamar

Tamar

26-05-2020 om 11:22

Bijspijkeren

lijkt mij zeker positief, ik wou dat wij zo'n kans kregen! En ja, dat wordt hard werken, maar hij heeft tenminste een kans. Als je voor het "luie" alternatief kiest vindt hij dat zelf ongetwijfeld prima, maar dan blijft hij doorhobbelen zoals hij dat tot nu toe gedaan heeft. Een beetje extra aandacht kan wonderen doen.

Angela67

Angela67

26-05-2020 om 11:23

daarom

je kunt beter spijt hebben van iets wat je wel doet dan van iets wat je niet hebt gedaan!
en wat is er mis met zakken? is veel handiger dan 4 havo nog een keer doen. Scheelt overbodige vakken en je krijgt misschien meer 'voorkeursbehandeling' dan wanneer je een van de velen in 4 havo bent.
Gewoon doen! Volwassenen denken misschien dat het vervelend is om met een slechte basis te beginnen maar voor pubers is dat hele verhaal toch echt veel minder belangrijk. Volgend jaar is gewoon een schooljaar in hun ogen en dan leren ze wat er dan geleerd moet worden (of niet).
gr Angela

Bas

Bas

26-05-2020 om 11:24

Suus

Maar het ligt nu toch overal en voor iedereen ingewikkeld?
Dat is gewoon een gegeven.

Deze uitzonderlijke situatie biedt je ook kansen.
Als jij het bijspijkeren niet uit wilt stellen tot volgend jaar dan ga je dat nu doen, al dan niet uitbesteed.

Dat je zoon het niet weet allemaal is toch ook niet zo vreemd, er komt wel veel op hem af.

Ik zou hem gewoon over laten gaan. Veel kinderen gaan over dit jaar, ook als ze 'dat niet verdienen'.

Suus

Suus

26-05-2020 om 11:36

PTA

Zoals gezegd heeft zoon nauwelijks PTA's staan. Voor CKV en gym vind ik niet echt boeiend (je snapt me wel), voor bio wel en dat is een 7.

Ik heb even gekeken: voor dit schooljaar zijn er nog 7 PTA-toetsen die niet gedaan zijn. Bij overgaan naar 5- havo komen die er nog bij (ervan uitgaan dat die dit schooljaar niet meer gedaan worden).

Jullie zijn vrij eensgezind en zeggen over laten gaan.
Als ik het samenvat dan betekent dit dan dus extra werk aan:
- 7 toetsen PTA's van 4 havo inhalen
- bijspijkerprogramma
- profielwerkstuk

Daarnaast is er sowieso weinig tijd voor herhaling van 4h (hebben docenten al gezegd in de lessen) want het examenprogramma moet doorgewerkt worden.

Oh, want vind ik het lastig zeg. Is het verstandig voor een liever lui dan moe leerling, die geen stap harder zet dan nodig, al genoeg gesprekken zijn gevoerd, het gewoon écht niet inziet dat er GEWERKT moet worden. Nee, dat hij ineens het licht gaat zien, daar geloof ik helemaal niets van. Dat had dan al veel eerder moeten gebeuren, wij hebben er genoeg aan gedaan om de ogen te openen. Maar het kwartje valt niet. Zoon heeft écht geen plan hoe hij het gaat doen. Hij zal verdergaan met een houding van 'ik zie wel, maak je niet druk'.
Wat ik er zo van begrijp gaan zijn vrienden met hetzelfde doubleeradvies dit ook negeren. (en ik ben niet zo van dat groepje jongens, daar kan ie beter bij wegblijven maar ja...).
Bijspijkeren op school is op zich niet verkeerd, maar ik had dat liever nu gezien i.p.v. bovenop het nieuwe leerjaar. Maar ik heb niks te willen want school kiest daar niet voor.

Het is inderdaad zoals iemand zegt: ga je het advies negeren of niet ? En kies je dus in feite tussen zeker dit jaar overdoen en misschien volgend jaar overdoen.

Zeetakje

Zeetakje

26-05-2020 om 11:41

Alison

Ik hoop echt dat je gelijk hebt. Het duurt nog ruim 3 maanden, dus wie weet. Hopelijk loopt het in de zomervakantie niet teveel uit de hand.

En dan zien of de docenten die in de risicogroep vallen het aandurven om voor de klas te gaan staan. En of ouders die in de zorg werken hun kind naar school durven te laten gaan. En of gezinnen waar een ernstig zieke in huis is hun kind niet liever thuishouden.

Het klinkt allemaal zo mooi nu, maar zeker nu het er toch steeds meer op begint te lijken dat het virus zich vooral binnen, in ruimtes met groepen verspreidt, ben ik iets minder optimistisch dan jij. Ik hoorde van de week dat er zoveel koren besmet zijn, omdat zingen met meer kracht gaat dan gewoon praten, dus dat de deeltjes zich veel verder verspreiden.

Jouw idee van de pubers de hele dag in hetzelfde lokaal houden, ook in de pauze is heel goed, maar het lijkt me bijna onmogelijk om dag in, dag uit een klas met 30 pubers van 8 tot 3 op een normaal volume te laten praten. Helemaal als ze zelfs in de pauze in datzelfde lokaal moeten blijven.

Ik denk dat mijn kind, dat de klassikale lessen echt wel wat beter te volgen vindt dan online, dan toch liever thuis zit en samen met een paar leeftijdsgenoten uit de straat, van haar hobby en van haar bijbaantje sociaal gaat doen, desnoods nog steeds op anderhalve meter. Ik zeg niet dat ik vind dat we nu in een ideale situatie zitten, maar dat vind ik zeker ook niet van de hele dag met z'n dertigen opgepropt in hetzelfde klaslokaal zitten.

Maar goed, dat is wel heel erg off topic. Nogmaals, ik hoop echt dat het gaat zoals jij vermoedt dat het zal gaan en dat het virus dan daadwerkelijk onder controle blijft.

Voor Suus zou ik ook kiezen voor overgaan als de pta basis goed is. En anders zeker kiezen voor blijven zitten. Ook dat idee went weer snel genoeg.

Angela67

Angela67

26-05-2020 om 12:18

Suus

'Hij zal verdergaan met een houding van 'ik zie wel, maak je niet druk'."

dat zie je goed. En dan kan hij maar beter dat in 5 havo doen. Onder normale omstandigheden was hij nooit over gegaan. Nu kan het wel.
What good is wishing for the past?
Het is niet heilig, 'goed voorbereid het examenjaar ingaan'. Dat is wat wij volwassenen belangrijk vinden en vooral school vindt dat belangrijk want die denken dat slagingspercentages belangrijk zjin . . .
gr Angela

Angela67

Angela67

26-05-2020 om 12:20

nogmaals: voor jouw zoon en die andere jongens is het gewoon een voortzetting van hun puberleventje, of dat nou examenjaar is of niet. En dat is toch prima? Dat los je niet op door ze te laten zitten.
gr Angela

Pluk

Pluk

26-05-2020 om 12:50

Druk

Suus, ik denk dat jij je er minder druk om moet maken. Vraag aan de mentor of hij met je zoon en plan wil maken omdat hij graag over wil. En dan laat je het los, want het heeft geen enkele zin om te blijven zitten dit jaar en volgend jaar zie je wel weer verder. En zo'n ramp is zakken toch ook weer niet.

Mijn ervaring is dat hoe drukker ik me maak, hoe meer mijn kinderen achterover leunen.

Suus

Suus

26-05-2020 om 13:07

Pluk

Een plan laten maken met de mentor ga ik niet vragen, want school cq mentor adviseert immers om te laten doubleren. Deze mentor heeft vorig jaar al veel tijd in mijn zoon gestoken en ziet het niet terug. Hij ziet geen verandering in de werkhouding en motivatie van mijn zoon. Dus ik begrijp school ook wel met hun advies, dat kan ik niet ontkennen.

En zakken is ook geen ramp, net als zittenblijven. Beide zijn reële opties. De vraag is waar je het beste mee af bent.

En ik ken de nieuwe overgangsregeling nog niet precies want die is nog niet gepubliceerd. Dus die wil ik zeker nog uitpluizen. Maar mentor zei al wel dat daarin staat dat als hij besluit over te gaan, dat dan rond de kerstvakantie wordt gekeken hoe hij ervoor staat. En dat dit bij een slechte stand van zaken bijv. betekent dat zoon zich moet terugtrekken van het examen.
Misschien staat er zelfs ook nog een optie in als alsnog terug naar 4havo?

En van zoon word ik niet veel wijzer.
Heb net kort met hem er weer over gehad. Maar mag er vooral niet teveel over zeiken.
Ik vroeg hoe hij eventueel 5-h dan van start wil gaan: vol gas en nu eens echt goed werken zodat hij mogelijk nog in 1x slaagt of beginnen met de gedachte 'ik zak toch dus ik zie wel'. Hoe ziet hij dat? Antwoord: "weet ik niet. Als ik 4h opnieuw moet doen ben ik ook niet gemotiveerd want dat is saai. Voor de rest zie ik wel en weet ik het niet".
Het interesseert hem gewoon niet. Alleen dat hij over is en bij deze klas blijft en klaar.

Tamar

Tamar

26-05-2020 om 13:23

bij deze klas blijven

is inderdaad leuker voor hem. Nu eens echt goed werken gaat er niet in zitten waarschijnlijk, maar misschien net genoeg om het wel te halen. Ik heb al twee luie exemplaren zo door het examen zien gaan, niemand had het verwacht.

Pluk

Pluk

26-05-2020 om 13:41

Antwoord

Antwoord: "weet ik niet. Als ik 4h opnieuw moet doen ben ik ook niet gemotiveerd want dat is saai. Voor de rest zie ik wel en weet ik het niet".
Het interesseert hem gewoon niet. Alleen dat hij over is en bij deze klas blijft en klaar.

Nou dat is dan toch duidelijk? Zijn motivatie is zijn klas en misschien is dat wel genoeg. Ik zou erover ophouden en het verder bij hem laten. En je niet bezwaard voelen naar de mentor. Dat is zijn werk.

Terugtrekken van examen ?

Ik zou wel eerst duidelijk willen van school wat ze verstaan onder "dat hij zich moet terugtrekken van het examen ?" Wat houdt dat in, gewoon Havo 5 blijven volgen, maar niet het examen mogen meedoen ? Dan doet hij natuurlijk niks meer die laatste helft van het jaar. Of krijgt hij dan bijv. de kans alle PTA's te herkansen, zodat hij het jaar erna er beter voorstaat ?

Vind het overigens onzin, dat ze dan die eis hebben. Zal wel met slagingspercentage te maken hebben. Maar dat zal op veel scholen sowieso volgend jaar lager zijn dan normaal. Genoeg scholen, die standaard nu iedereen over laten gaan bijv. Van examen doen (ook al kan je bijna niet slagen) leer je natuurlijk ook veel.

Suus

Suus

26-05-2020 om 13:56

Ja misschien

Ja, misschien moet ik het zo wel bekijken, ik weet het ook niet.
Maar met kerst alsnog teruggezet worden is ook niks.

En oei, wat is ie dwars. Net ook weer "jullie willen toch dat ik blijf zitten dus ik heb me er allang bij neergelegd dat ik blijf zitten". Zucht.
Nogmaals uitgelegd dat die beslissing nog lang niet genomen is door ons, en dat wij voor allebei de opties voor-/nadelen zien en afwegen wat goed is en zijn begrijpelijke wens om wel over te gaan ook meenemen. En we hebben heus ook wel argumenten om wel over te gaan.Maar dat we de adviezen van de vakdocenten over 2 weken afwachten.
Máár ook: dat de komende cijfers die nog gaan volgen, want er komen nog wel een paar toetsen aan begreep ik, óók nu van belang zijn. Als hij voor de komende cijfers alleen maar onvoldoendes laat zien én het definitieve advies is doubleren, wordt het voor ons alleen maar lastiger om tegen het advies in te gaan.
Als hij nú juist laat zien dat hij de komende toetsen goed doet en nette voldoendes haalt, dan staat ons punt om over te laten gaan alleen maar sterker. Maar het is aan hem hoe hard hij daarvoor wil werken en dat hij het dus zelf ook deels in de hand heeft wat mij betreft. De weegschaal hangt nu nog in het midden en hij heeft er zelf ook een aandeel in welke kant het op slaat, heb ik gezegd.
Zijn reactie; jaaahaaaa..... ik ga zo naar buiten de rest van de middag voetballen. Kortom; niet voor school aan het werk dus.
En dan weet ik het niet meer hoor.

Tamar

Tamar

26-05-2020 om 14:00

terugtrekken van het examen

Ik vraag me af of ze dat zomaar mogen doen. En verder is mijn ervaring dat de soep meestal niet zo heet gegeten wordt. Als hij een beetje onder de radar weet te blijven, hobbelt hij wel mee.

Lente

Lente

26-05-2020 om 14:12

Laat je zoon zelf kiezen

Schrijf de voor en tegenargumenten op, bij voorkeur van beide kanten evenveel voor en tegen.
Geef ze aan je zoon.
En geef aan dat hij zelf mag kiezen. Het is immers zijn leven. En hij moet het gaan doen. En jij zal achter zijn keuze staan.
En dan wacht je rustig af wat hij kiest.

Je zoon zegt dat hij zich er al bij neergelegd heeft. Maar hij moet juist leren zijn eigen keuzes te maken. Hij is daarna ook zelf verantwoordelijk of het goed gaat.

Jij maakt het jezelf veel te moeilijk nu.

Suus

Suus

26-05-2020 om 15:35

Lente

Daar heb je wel een beetje gelijk in. Het is zijn schoolleven.
Als ik de keus bij hem laat, zal hij kiezen voor overgang.

Ik vind het lastig, temeer omdat hij doodleuk de hele middag dus al vertrokken is. En zegt dat of hij nu lang/kort leert, hij toch wel slechte cijfers haalt de komende weken. En hij kan het niet opbrengen om hard te werken, en lang te leren, waren zijn woorden. Toen ik vroeg hoe hij het examen dan voor zich zag en of hij denkt dat je daar ook weinig voor hoeft te doen, haalde ie zijn schouders op en vertrok 🤦🏼‍♀️.
Waarmee ik maar weer wil aangeven dat hard werken en ergens voor willen gaan, er niet in zit.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.