Huisdieren Huisdieren

Huisdieren

Hermelien

Hermelien

27-05-2020 om 12:18

Wel of niet een hond?

Steeds vaker denken mijn man en ik erover na om een hondje te nemen. We zouden dan graag een klein hondje willen. Onze kinderen zijn 10 en 12, dus niet zo heel klein meer, hen lijkt het ook leuk.

Maar waar ik over twijfel: zowel mijn man als ik hebben nul komma nul ervaring met honden. Allebei niet met honden opgegroeid, dus we kunnen niet terugvallen op onze ervaringen of die van familie. Kun je dan eigenlijk wel een hond nemen? Is dat dan verstandig? Heb je dan genoeg aan de cursussen die er zijn?

Ik weet dat er hondenbaasjes op dit forum zijn, hopelijk geven jullie mij jullie ongezouten mening.


Pennestreek

Pennestreek

27-05-2020 om 12:30

Tuurlijk kan dat

Het feit dat je daar over nadenkt maakt al dat ik er vertrouwen in heb .
Lees je van tevoren in, denk na over of je een pup wil of juist een volwassen hond (via herplaatsing of het asiel) en waarom de keus voor een klein hondje? Zet vooral je wensen omtrent karakter op een rijtje en bedenk dan welk ras daar bij past. Heel algemeen gesproken zijn kleineren hondjes vaak feller van karakter. Heb je juist behoefte aan een gezellig vloerkleedje in huis, dan is een grote lobbes misschien juist verstandiger? Ik zou op voorhand in ieder geval niet zo uitgaan van een formaat, een karakter is naar mijn idee een veel belangrijkere factor om een bij je gezin passende hond te vinden.
Leen eens een hond van vrienden, bijvoorbeeld als die een weekendje weg gaan of zo, zodat jullie kunnen 'oefenen'.
En bedenk goed hoe je het in de praktijk gaat regelen. Wie zorgt er voor de hond? Wie laat hem/haar uit? Wat doe je met de hond tijdens vakanties en weekendjes weg? En bedenk ook dat de hond misschien wel langer meegaat dan dat je kinderen nog thuis wonen. Dus als die een deel van de zorg/wandelen op zich nemen, hoe los je dat dan later op (lopen wij hier nu tegenaan, de jongvolwassenen draaien mee in het uitlaatschema nu we allemaal thuis zijn, maar dat vergeten ze nog wel eens en dan blijkt toch ineens iedereen een afspraak te hebben...). Wij hebben normaal gesproken een oppas voor de hond als we allemaal werken/naar school gaan. Daar is ze dan overdag, dus geen uitlaatservice. Kost wat, maar dan heb je ook wat . Onze hond is daar ook in onze vakanties.

Veel voorpret alvast! Wij kunnen ons een leven zonder hond niet voorstellen, we hebben het een paar jaar zonder gedaan, maar dat waren toch een beetje verloren jaren .

Triva

Triva

27-05-2020 om 12:41

Andere tips

Lees boeken!
Neem contact op met verschillende hondenscholen in de buurt en vraag of je eens mee mag kijken en vragen kunt stellen. Deze vragen stel je daar!

Inderdaad: wil je een pup of een volwassen hond, bepaald ras, geen ras, pas op voor broodfokkers, wil je een hond uit het buitenland (afrader als je geen ervaring hebt), weet je welk ras: neem contact op met de vereniging etc.

Deze site geeft op basis van wat je invoert een paar rassen die bij jou passen (let niet op de naam puppytest): https://www.puppytest.nl/de-puppytest/

En idd waarom een klein hondje, op zich zijn die niet feller maar worden vaak verkeerd opgevoed, zo zielig, optillen, oeh grote hond etc. Een wat groter model is toch vaak inderdaad makkelijker.

En....

Vergeet de "onkosten" niet van Fikkie. Als je hondje niet kerngezond blijkt te zijn kunnen de "onderhoudskosten" flink oplopen.
Ik heb 17 jaar een hond gehad en kon me een leven zonder hond toen ook niet voorstellen. Maar nu we intussen alweer jaren kunnen gaan en staan waar we willen, nadat de hond is overleden, vind ik dat toch ook wel erg prettig. Dus nee, ondanks dat ik kan smelten voor een schattige pup, ik wil geen hond meer.

Maar ik raad het ook niemand af, een hond brengt ook gezelligheid in huis. En haren, heel veel haren Daar werd ik ook wel eens wat kriegel van. Maar dat verschilt ook erg per hond, wij konden geen dag overslaan met stofzuigen.

Stickertje

Stickertje

27-05-2020 om 13:04

Keuze voor kleine hond snap ik wel

Wij wonen niet zo heel groot en hebben weer een royale tuin. Hond kan niet niet vanwege kind met giga grote angst voor hond van welk formaat dan ook.
Buren hebben en klein hondje dat leuk kan rennen in de tuin en ook in huis het normale hondengedrag kan vertonen.
De vorige buren hadden een Deense dog. Met een enthousiaste kwispel mepte hij de koffiekopjes van tafel.
Ik ken ook iemand die een grote hond (geen idee welk ras) heeft op 4 hoog in een flat. Dat vindt ik zielig voor de hond. Die kan geen hond zijn maar een soort levende knuffel die zich moet gedragen als schoothondje.
Dus keuze voor kleine hond snap ik prima.

Triva

Triva

27-05-2020 om 13:16

ja maar hallo

gaan we het nu hebben over een Deense Dog als enige grotere hond?

Je hebt ook tussenformaatjes hoor

bieb63

bieb63

27-05-2020 om 13:57

Aanvulling

Nog een paar dingen om over na te denken:

- uiteraard met een pup naar puppycursus. Zeker doen.

- weet dat je bij een pup de eerste periode heel veel werk hebt aan zindelijk maken en opvoeding. Trainen, trainen, trainen. En bedenk dat je er in die periode wellicht ook 's nachts uit moet voor een hondenplas.

- Kortharig versus langharig (even los van het ras): is een mega verschil in haren in huis.

- train je hond/pup direct met alleen thuis kunnen zijn. Je kan kiezen voor een bench, maar in principe is een hal nog beter om alleen te blijven.

Ad Hombre

Ad Hombre

27-05-2020 om 15:10

Denk aan het milieu

Vergeet het milieu niet. Een hond eet meer vlees dan de meeste mensen dus dat is heel slecht voor het milieu. (CO2)

Dus dan kun jij wel verantwoord flextarieen, vegetarieen of wat dan ook, met die hond doe jet het allemaal weer teniet!

margaretha

margaretha

27-05-2020 om 15:21

een hond eet alles

echt niet alleen vlees. Tomaat, aardbei, blauwe bessen, mandarijnen, kaas, brood, vis.
Er was een tijd geleden ophef over een moeder die haar zoon met alleen rauwe etenswaren opvoedde, hun hond at ook vegetarisch meen ik.

rode krullenbol

rode krullenbol

27-05-2020 om 15:34

Hmm ...

Gezien eerdere uitlatingen van Ad Hombre op dit forum, vermoed ik zo maar dat bijdrage #8 een omfloerst 'neen' is als antwoord op de door Hermelien hier voorgelegde vraag.

Rode krullenbol

Pennestreek

Pennestreek

27-05-2020 om 15:50

Stickertje

het formaat zegt heel weinig over de hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft. Dat is een veel voorkomend misverstand onder mensen die geen verstand hebben van honden. Algemeen kun je stellen dat elke hond die te weinig beweging krijgt vervelend gedrag zal gaan vertonen. Maar er zitten zeker verschillen in. Daarom mijn advies om te kijken naar karakter van de hond, eerder dan naar formaat. Ook een teckel en een Jack Russell moeten veel kunnen rennen en bewegen. Itt bijvoorbeeld een Berner Sennen (algemeen gesproken, ook binnen rassen verschillen exemplaren natuurlijk onderling). Ik heb bewust gekozen voor een Ierse Setter, ja, daar zijn we dus minstens 3 uur per dag mee buiten, anders kan ze haar energie niet kwijt. Thuis is ze daardoor de rust zelve.

Probeer het eens

kijk bij https://matcheenleenhond.nl/ of v buurhondje.nl of google op leenhond en je vindt nog heel veel adressen.

Probeer het eens uit.

Elke eigenaar zal je overspoelen met tips, elke hond met zijn eigen eigenaardigheden. Als je het na een paar keer proberen steeds leuker gaat vinden, dan ben je toe aan een.

Maar sta niet verbaasd als je na een paar keer besluit dat een leenhond wel hond genoeg is. Is ook niet erg natuurlijk.

Hava

Hava

27-05-2020 om 16:05

Klein en niet verharend

Kijk eens naar een Havanezer. Echte knuffelhondjes, maar je kunt er gerust 10 km mee lopen.

Ik vind een kleine hond een voordeel met kinderen. Vrienden zijn nooit bang voor onze hond en bij het uitlaten trekken ze de kinderen niet over de weg heen.

Ja, dat is een kwestie van opvoeden, maar dat lukt dan blijkbaar heel veel mensen niet.

Leenhond

Twee jaar geleden besloten wij na het lezen van 63 boeken, het vragen naar 90 ervaringen en urenlang googlen, een labradorpup te nemen.
8 weken later was ik 8 kilo lichter, 1000 grijze haren verder, euro's cursussen en prive begeleidin lichter en had ik spijt als haar op m'n hoofd. De pup hebben we teruggebracht naar de fokker.
Je weet pas hoe het is als je de hond echt in huis hebt. Ik vond het ontzettend beperkend. We kregen juist meer vrijheid door grotere kinderen (toen 10 en 13), en nu was ik alsnog beperkt in mijn doen en laten. Ook het uitlaten vond ik helemaal niet leuk en tijdrovend.
Wat mij van tevoren allemaal leuk leek, bleek ik puntje bij paaltje dus níet leuk te vinden.
Dus mijn advies is om twee weken een hond te lenen. Dan weet je echt wat je er van vindt.

Hermelien

Hermelien

27-05-2020 om 16:45

Wat fijn!

Wat fijn dat er al zoveel tips zijn! De reden dat we voor een kleine hond zouden kiezen is inderdaad het huis. Mijn man en ik zouden heel graag een teckel willen, maar dat is puur omdat ze er zo ontzettend schattig uitzien... ik heb echter begrepen dat dat geen makkelijke honden zijn, dus misschien minder geschikt voor een ‘starter’. We zouden graag een puppy willen, ook omdat onze kat er dan rustig aan kan wennen.

Kosten vinden we geen probleem, net als de opvang. Ik werk fulltime vanuit huis en kan mijn eigen tijd indelen, dus heb dagelijks genoeg tijd om de hond uit te laten. Vakanties wil mijn schoonmoeder wel voor haar rekening nemen.

Een leenhond lijkt me geweldig! Daar ga ik eens achteraan. Zou inderdaad fijn zijn om het aan den lijve te ondervinden, dan weet je waar je aan begint.

Heb ik nog even een vraag over het opvoeden: misschien een domme vraag, maar zoals gezegd heb ik geen ervaring. Leer je dat opvoeden op de cursus? Ik lees weleens wat over angst en socialisatie en ben absoluut van goede wil, juist daarom wil ik niet maar wat aanrommelen...

Dank voor het meedenken!

bieb63

bieb63

27-05-2020 om 17:19

Opvoeden

Iig zo snel mogelijk naar puppytraining, daar leer je veel.

Verder is ons motto: slecht gedrag negeren, goed gedrag belonen. Van het begin af aan. Boos worden, straffen leidt vaak tot angstige honden. Dus ook het plasje in huis: niet boos worden, maar direct corrigeren door buiten te zetten. Elk plasje buiten (in de eerste periode) belonen met een (mini) snoepje. Verder zo min mogelijk aandacht aan schenken. Dus niet boos worden. Gewoon opruimen en weer verder.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-05-2020 om 17:41

Tuurlijk

Een boomertje is goed te handelen. Wel goed kijken dat je niet bij een broodfokker koopt.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

27-05-2020 om 17:43

Teckel

Een teckel is een pittig ras, veel hebben rugproblemen en ik zie er tegenwoordig veel, dus ook hier geldt, kijk uit voor broodfok.

Pluk

Pluk

27-05-2020 om 17:50

Boeken

Er zijn best veel boeken over socialiseren, daar moet je al voor de puppycursus mee beginnen. Het kost veel tijd om een pup op te voeden, neem sowieso drie weken vrij. Ik werk ook thuis, dat is in het begin niet te combineren als je het goed wilt doen. Verder vind ik het niet moeilijk hoor, het kost alleen veel tijd, aandacht en geduld. En kies de hond niet op uiterlijk maar op karakter.

Reken verder op anderhalf uur lopen per dag. Het kan wel. een keer minder, maar niet te vaak. Met volwassen hond kan je dat over vier keer verdelen. Een pup. moet veel vaker (maar wel korter).

Mijntje

Mijntje

27-05-2020 om 17:53

vakantie

Denk ook aan de vakantie, waar laat je je hond? En dan denk ik weer aan al die honden die achter gelaten worden in bossen als de baasjes op vakantie gaan. Dat is dan nu het voordeel van de coronatijd...
Als hondenleek is het wel verstandig eerst een hond te lenen, zodat je meer weet waaraan je begint en je het niet alleen doet omdat je kinderen erom zeuren. Je kinderen worden groot en vliegen uit en dan zit jij met dat beest. Die jij dus moet uitlaten

Mijntje

Mijntje

27-05-2020 om 17:55

ojee

ik lees dat er al een kat is. Veel succes dan. Katten waarderen een nieuwe huisgenoot niet altijd.

Pluk

Pluk

27-05-2020 om 17:57

Kat

Onze kat vond het meteen heel gezellig.

Asha

Asha

27-05-2020 om 18:04

Honden

Een pup is echt heel veel werk in het begin. Een pup heeft voordelen en nadelen natuurlijk. Ze zijn enorm schattig maar de eerste maanden met een pup zijn net zo zwaar als de eerste maanden met een baby (hangt natuurlijk wel af van de pup en de baby). Persoonlijk vind ik een volwassen hond uit het asiel ook een goede keuze. Maar dat is tegenwoordig wel gecompliceerd helaas, er zitten nu vooral probleemhonden in het asiel en het is dus minder aan te raden voor 'beginners.' Ik heb in het verleden wel hele fijne honden uit het asiel gehad maar de laatste keer dat we een hond wilden hebben we er geen kunnen vinden.

Klein ras kan ik helemaal begrijpen. Kleine honden zijn soms inderdaad wat feller maar verschilt ook per ras. Voordeel van een kleine hond is dat je hem makkelijk kan tillen, makkelijk mee met het OV, andere mensen vinden een klein schoothondje op bezoek vaak minder een probleem dan een grote lobbes... Toen wij in de stad woonden vond ik een kleine hond ook veel makkelijker. Nu we op het platteland wonen met auto en meer ruimte is een grote hond ook prima.

Qua ras, heb ik hele goede verhalen gehoord over maltezer leeuwtjes en Lhasa Apso . Lieve rustige hondjes. Kleine poedels zijn ook leuk. je hoeft ze niet zo truttig te trimmen en ze echt leuk en slim vaak.

Triva

Triva

27-05-2020 om 18:40

vakantie?

"En dan denk ik weer aan al die honden die achter gelaten worden in bossen als de baasjes op vakantie gaan. '

We moeten het niet overdrijven he? Al die honden? Daar geloof ik helemaal niks van. Als je al een hond in het bos achterlaat is dat niet vanwege de vakantie maar omdat je er niet mee om kan gaan en geen asielkosten kan betalen. Ik geloof niet dat er nu nog mensen zijn die in september aan een hond beginnen en die in juli in het bos achterlaten.

TS: vooraf echt boeken lezen. Puppycursus is 1 of 2x per week en je moet vanaf het eerste moment opvoeden. Ik kan de nieuwe boeken van Martin Gaus aanraden, prima heldere methode die werkt met belonen en negeren inderdaad.

Mijntje

Mijntje

27-05-2020 om 18:53

triva

Het gebeurt: https://www.nu.nl/weekend/5970910/huisdieren-dumpen-neemt-af-maar-het-gebeurt-helaas-nog-steeds.html
maar idd niet alleen in de zomer. En ook niet alleen om de vakantie, maar omdat mensen zich verkijken.
Heel goed om dus informatie in te winnen. Bezint voor ge begint

Mams

Mams

27-05-2020 om 22:53

Wat toevallig

Wij denken ook serieus na over een hondje. Een boomer, Maltezer, havanezer of shih tsu. In de zomervakantie mogen we drie weken de boomer van vrienden lenen om te proberen hoe we het vinden en om te kijken of er niemand erg allergisch blijkt te zijn.... Wij willen wel perse een volwassen hondje, een pup lijkt ons als onervaren hondenopvoeders net even een brug te ver.

Ik vraag me alleen af hoe je aan zo’n hond komt. Asiel lijkt vooral honden waar ‘iets’ mee is te hebben, en wij zoeken in eerste instantie toch een makkelijke hond waar we onze honden-opvoed-skills op kunnen oefenen. Op internet heel veel aanbod voor pups, maar niet voor volwassen hondjes. En op allerlei sites ook veel honden uit Griekenland en Roemenië enzo. Lijkt ons ook niet perse heel slim om mee te beginnen. Maar dan dus de vraag: waar zoek je wel naar een volwassen hond als je graag een redelijk ongecompliceerde en goed gesocialiseerde hond wilt?

Paola

Paola

27-05-2020 om 23:15

Honden uit het buitenland

Afgezien van het feit dat het waarschijnlijk nu niet eens kan, maar in Nederland moeten we eens ophouden met honden uit het buitenland te halen. Het is een hele industrie waar de vraag het aanbod bepaalt, vergelijkbaar met de weeskinderen in Afrika die geen weeskinderen zijn maar wel de tehuizen moeten opvullen van de verwende VWO-meisjes die na hun examen ‘Engelse les gaan geven in een weeshuis in Ghana’.
Laat de zwerfhonden in Roemenie en Spanje, dan zullen ze zelf de overlast aanpakken. Maar als de honden voor veel geld verkocht kunnen worden aan rijke westerlingen, dan zullen ze ervoor gefokt worden. En blijft de aanwas van hondjes in stand.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-05-2020 om 00:44

Leuk!

Wat kleine honden betreft zit ik dit lijstje voorlopig even niet kiezen, ténzij je een fokker kunt vinden van pups met de nu verplichte langere neusjes .

Affenpincher
Boston Terriër
Dwergkees
Engelse Bulldog
Franse Bulldog
Griffon Belge
Griffon Bruxelles
Japanse Spaniël
Mopshond
Pekingees
Petit Brabancon
Shih Tzu

Onze eerste gezamenlijke hond was een boxer en mijn hartje gast nog steeds wat sneller kloppen als ik er een zie. Ook de boxer zit in de platte neuzen hoek, maar ik denk dat je met goed zoeken al wel pups met wat langere neuzen kunt vinden. Hoe langer hoe beter. Boxers zijn fijne gezinshonden. Uiteraard hebben ze ook hun beweging nodig. Ravotten vinden ze heerlijk.

In mijn geheugen was dit de "schoonste" hond van al onze honden. Oké, ja ook een boxer verliest haren, maar geen dagelijkse wolken op de vloer. Wat het beruchte kwijlen betreft, staat of valt veel door hoe je met hem omgaat. Nooit eigen voedsel delen! Bedelen nooit belonen. Onze boxer kwijlde amper.

Wat vachten betreft heb ik me ernstig verkeken op de vacht van een keeshond. Man wat een klus! Voor mij dus nooit meer een hond met een zo'n dikke ondervacht.
Wij hebben nu een kruising van een Spaanse terriersoort en een andere ook Spaanse jachthond. Hij doet aan een jack russel denken, maar dan groter. Her karakter lijkt er denk ik wel op. Ik zou eerder nier voor een jack russel gekozen hebben, maar nu ik onze hond gewend ben, ben ik wel positiever, maar dit soort honden hebben een "degelijke" opvoeding nodig. Doe je dat niet dan kunnen ze zich minder prettig ontwikkelen. En dan belanden ze in een asiel.

Mijn zus heeft whippets. Ik ben ze gaan waarderen. Lekker zacht en lief. Het beeld van bibberhonden valt heel erg mee. Her zijn wel echte jagers. Je kunt ze eigenlijk niet loslaten in natuurgebied. Konijnen zijn té interessant. Het strand biedt uitkomst, maar ja, dan moet je daar wel bij in de buurt wonen.

Vachten die geplukt moeten worden, hebben de naam minder haarverlies te veroorzaken. Maar dat gaat niet voor alle honden op. Onze hond verhaart flink.
Een vacht die geplukt of geknipt moet worden, blijft geld kosten.

Ik raad een dierenverzekering aan. Ja, je kunt voor medische kosten sparen, maar het is best fijn als je hoge rekeningen kunt declareren, als je het even niet op de spaarrekening hebt staan. Onze hond heeft bijvoorbeeld twee injecties gehad tegen atropie ( allergie). 190 euro! Pffff...

ElenaH

ElenaH

28-05-2020 om 07:30

Mams

'Maar dan dus de vraag: waar zoek je wel naar een volwassen hond als je graag een redelijk ongecompliceerde en goed gesocialiseerde hond wilt?'

Veel rasverenigingen bieden herplaatsers aan. Bijvoorbeeld als het baasje naar een verpleeghuis gaat, of als het niet klikt met de andere honden in het gezin.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

28-05-2020 om 07:32

Tondeuse en Lhasa Apso

Als je voor een hond gaat die geknipt moet worden is het handig als je een goede tondeuse en kappersschaar aanschaft. Het is niet zo moeilijk om je hond zelf te trimmen.

Ergens hierboven werd de Lhasa Apso genoemd als makkelijke hond. Wij hebben een echte en het is wel een pittig ras als je veel verwachtingen hebt. Een Lasha Apso doet graag wat hij zelf wil. Ik denk niet dat je er op een hondenschool iets mee kan eigenlijk😁
Maar het zijn wel erg leuke honden. Erg gezellig, slim en een handig formaat. Wij zijn er iig voor gevallen.

Triva

Triva

28-05-2020 om 08:39

Dendy

Dan snap jij niet wat een goede hondenschool doet. Daar leer je om gaan met jouw hond, ook als die graag doet wat hij zelf wil. Opvoeden etc.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.