Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Thirza

Thirza

20-06-2020 om 11:44

Vloer van overkapping in tuin

We willen een houten overkapping en schutting (naast de overkapping) aanbrengen in de tuin.

Allemaal los van oftewel op afstand van ons huis.

Ik twijfel of we de vloer onder de overkapping van hout of tegels moeten maken.

Wie heeft ervaring, ideeën, tips waarom we voor het een of ander zouden moeten kiezen.
Het argument ‘mooi’ is natuurlijk een leuke, maar dat is een kwestie van smaak, sus ik ben meer op zoek naar praktische argumenten zoals onderhoud, hoe lang het mee gaat en meer van dat soort dingen.

Wat is het doel van de overkapping?

Als we het weten helpt het meedenken.
Sini

Dendy Pearson

Dendy Pearson

20-06-2020 om 14:56

Vlonder

Wij hebben een hardhouten vlonder. Mooi. Maar ik moet m wel elke voorjaar schrobben. En in de winter wil het daar nog wel eens glad zijn. Deze vloer ligt er al 15 jaar en is nog prima.
Voor het gemak zijn tegels wel handiger lijkt mij.

Wat voor overkapping?

Wordt die overkapping waterdicht? Ik ga er vanuit van wel, maar vraag het maar even na. Als het nat wordt onder die overkapping zou ik niet snel voor hout kiezen, of heel goede voorzorgsmaatregelen nemen dat het niet glibberig wordt. Stenen zijn weer heter dan hout, maar aangezien de vloer onder een houten overkapping toch permanent in de schaduw ligt (neem ik aan) is dat geen reden om niet voor steen te kiezen.

En je zegt dat de overkapping los staat van het huis. Is er een flink stuk tussen het huis en de kap, of is het centimeterwerk? Als er enige afstand tussen zit, zou ik kiezen voor dezelfde bestrating/betimmering als er aansluitend aan het huis ligt, ik vermoed dat het anders kleiner oogt.

Groeten,

Temet

40er

40er

20-06-2020 om 17:20

Persoonlijk

We hebben beide. Overkapping met vlinder, bij de vijver en een overkapping met tegels. En persoonlijk vind ik de tweede het fijnst. Makkelijker schoon te houden. Als er bij de vlonder iets valt komt het er tussen. Kan onkruid door groeien (en ja, we hebben er anti wortel doek onder).
En de tegels vind ik prettiger aan blote voeten.

Grind

Wij hebben gekozen voor grind (met worteldoek). Bevalt ons prima.

Jo Hanna

Jo Hanna

20-06-2020 om 22:22

Stoep

Bij mij liggen er stoeptegels onder. Met dezelfde tegels maar wel in een ander patroon dan de rest van de bestrating. Ik ben niet zo dol op onderhoud. Hout zou mij teveel werk zijn. En ik kies waar mogelijk ook graag voor hergebruik; ik heb de stoeptegels die er lagen (betontegels van 30x30) hergebruikt, aangevuld met rode waaltjes. Ik hoef alleen maar af en toe te vegen.

Hout.

Het wordt hier niet nat onder de veranda. Het dak steekt wat verder uit dan de vloer en loopt ook iets schuin af aan de voorkant.
Een mooie bestrating is waarschijnlijk nóg iets eenvoudiger in onderhoud.

Afwatering

https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/tuinieren/tuinontwerp/tuintips-om-wateroverlast-te-verminderen/

Bij het aanleggen zou ik ook rekening houden met afwatering. Je hebt er zelf ook belang bij dat water zo snel mogelijk wegzakt en je tuin niet blank gaat staan in de steeds vaker voorkomende plensbuien met water overlast.

"Zorg dat het water weg kan

Dat kan op verschillende manieren. Leg je een terras aan? Laat dan een rand vrij voor een border met planten. Zo kan het water toch weglopen en staat je terras niet vol plassen. Ook kun je kiezen voor een alternatief met halfverharding of waterdoorlatende bestrating, zoals schelpen of schors. Op Riool Info staan verhelderende filmpjes waarin je ziet hoe je (regen)water in de tuin kunt verwerken."

Er staan meer tips in. Hoogteverschillen in je tuin en een vijver als opvangreservoir.

Thirza

Thirza

21-06-2020 om 15:23

Bedankt

Bedankt voor de reacties zover.

Voor de duidelijkheid: de overkapping staat vrij ver (5-7 meter met een gebouwtje ertussen) van het terras aan ons huis en zijn zelfs niet echt in elkaars zicht, nou ja, wel als je op een bepaalde plek in de tuin staat.

Naast de overkapping is gewoon tuin/gras en de vloer onder de overkapping ligt iets hoger dan de rest dus ik zou verwachten dat afwatering niet direct een probleem is, maar het is goed om daar aan te denken.

Ik hoor graag meer ervaringen en tips. Erg handig.

Bo

Bo

21-06-2020 om 18:35

hout

Wij hebben ook achterin de tuin een overkapping. De overkapping is van hout en staat op een houten vlonder. Vind ik persoonlijk het mooist. Het wordt eronder niet nat en ik heb het nog nooit hoeven schrobben. Wij hebben 'm nu 2 jaar. Ik heb er ook een tuinkleed op liggen om het aan te kleden en gezellig te maken. Wij hebben er ook een vast loungebank in laten maken en de kussens laten we tussen april en oktober erop liggen.

Bo

Bo

21-06-2020 om 18:37

Pinterest

Op Pinterest is heel veel inspiratie te vinden over soorten overkappingen. Daar hebben wij ook onze inspiratie opgedaan.

Mams

Mams

21-06-2020 om 18:39

Tegeks

Wij hebben een overkapping met straattegels. Ongeveer dezelfde als in de tuin, maar dan in een ander patroon. Bevalt prima, af en toe vegen is voldoende om het netjes te houden. Hout lijkt me mooi(er), maar veel minder praktisch eerlijk gezegd. Lastiger als er iets iets van eten/drinken omvalt en het heeft meer onderhoud nodig. Op blote voeten lopen lijkt me ook iets minder fijn op een houten ondergrond, vanwege het risico op splinters...

Pirata

Pirata

21-06-2020 om 19:04

Splinters?

In goed vloerenhout zitten geen splinters.
Ik zou kijken naar de ondergrond, verzakt die?
Dan verzakken tegels ook sneller. Hout is beter qua afwatering.
Maar los daarvan, kies wat je mooi vindt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.