Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Anoniem

Anoniem

11-06-2020 om 18:03

Zorgkosten op andere verzekerde


Eenvoudige oplossing Triva

Er kunnen gewoon wooncorporatiewoningen als sociale huurwoningen benoemd worden, net zoals jouw sociale huurwoning bestempeld kan worden als reguliere huurwoning. Je hoeft niet per se iets nieuws te bouwen als jouw huurwoning op basis van je inkomsten aan de sociale huurmarkt onttrokken wordt. Sociale huur is een construct, geen bouwwijze.

skik

rode krullenbol

rode krullenbol

26-06-2020 om 15:49

De hoogste tijd

De meeste huishoudens met een middeninkomen, waarvan jij vindt dat ze *moeten* verhuizen, ElenaH, zijn economische gebonden aan hun woonplaats. Menig werkgever – waaronder de politie, de brandweer, de zorg en het onderwijs! – zou met nog grotere personeelstekorten komen te zitten dan nu al het geval is, als jouw wens op miraculeuze wijze in vervulling zou gaan.

Laat even tot je doordringen om wie het hier gaat en je beseft dat niets minder dan de economie en de veiligheid van de grote steden in het geding is.

Geeft het pas om mensen die met hun rug tegen de muur staan te kwalificeren als ‘asociaal’? Nee toch zeker? Enfin; tussen wal en schip is het slecht toeven. Dat geldt eens te meer in een situatie waarin de wal het schip dan maar moet keren.

Wil de staat zijn rol als ‘nachtwaker’ behoorlijk vervullen, dan komt zij nu in actie met maatregelen tegen de wildgroei van huur- en koopprijzen.

Rode krullenbol

Zonnehoed

Zonnehoed

26-06-2020 om 18:00

Precies

Het gaat om de doorstroom die stagneert. Natuurlijk ga je niet verhuizen naar een kleinere woning die je veel meer kost. Dat is niet de schuld van de scheefwoner, dat komt door marktwerking en een gebrek aan woningen.

Mijn ouders wonen in een enorm huis dat bijna afbetaald is. Maar als ze zouden verhuizen stijgen hun woonlasten enorm en zitten ze ergens op een flatje zonder tuin. Dat gaan ze natuurlijk niet doen, ook al willen ze graag ruimte maken voor een gezin. Dat ligt niet aan hen, dat ligt aan het systeem.

ElenaH

ElenaH

26-06-2020 om 18:22

Zucht

'De meeste huishoudens met een middeninkomen, waarvan jij vindt dat ze *moeten* verhuizen, ElenaH, zijn economische gebonden aan hun woonplaats. '

Het gaat niet om wat IK wil, het gaat om hoe het wettelijk geregeld is. Don't kill the messenger.

ElenaH

ElenaH

26-06-2020 om 18:22

Zonnehoed

'Mijn ouders wonen in een enorm huis dat bijna afbetaald is. Maar als ze zouden verhuizen stijgen hun woonlasten enorm en zitten ze ergens op een flatje zonder tuin. Dat gaan ze natuurlijk niet doen, ook al willen ze graag ruimte maken voor een gezin. Dat ligt niet aan hen, dat ligt aan het systeem.'

Jezus. HET GAAT OM SOCIALE HUURWONINGEN.

Jo

Jo

26-06-2020 om 18:41

ElenaH

Let een beetje op je toon.

Dit geldt ook voor sociale huurwoningen.

Neem mijn 60 jarige zus. Woont in een grote eensgezinswoning...........sinds de kinderen de deur uit zijn, al 15 jaar in haar uppie. Betaalt minder huur dan ik voor mijn flatwoning.

Heeft een laag inkomen, dus van scheefwonen is geen sprake. En toch houdt zij een woning vast die niet meer voldoet aan haar persoonlijke situatie.

Verhuizen is geen optie, want ze zal dan minimaal € 150,- meer huur moeten betalen.

Reden: de hoogte van de huren van de sociale huurwoningen gaan met grote sprongen omhoog zodra deze woning leeg komt.

Maar ja, jij leest niet wat @ Triva schrijft. Als een dolle stier reageer je omdat jij iets vindt. Er is geen wettelijke regeling die iemand uit zijn sociale huurwoning kan zetten. @ Triva doet niks illegaals of asociaals.

Nogmaals geen persoonlijke aanval

Ik wil geen aanval op wie dan ook (Triva niet, andere mensen niet). De woningmarkt is erg ziek in Nederland. Te weinig huizen, Randstad overvol, beter te betalen in andere regio's maar ook te duur in verhouding met wat de huizen waard zijn.
Er zijn meerdere oplossingen te bedenken maar uiteindelijk zal er gebouwd moeten worden, op een "gecontroleerd" manier, zodat de nieuwe woningen niet in handen vallen van beleggers. Bij koopwoningen de verplichting om minimaal 7 jaar er zelf in te blijven wonen (misschien met ontsnappingsclausules zoals bij scheiding of overlijden). Wordt overigens als gedaan in sommige gemeentes. Groot woningbezit reserveren aan woningbouwcorporaties, om de komst van (buitenlandse) beleggers in grote stede (Amsterdam!) te verhinderen (Bernhard van Oranje is er eentje maar er zijn nog grotere spelers). Dit zijn allemaal maatregelen die geen schijn van kans maken zolang het VVD aan de macht is.
Sini

Triva

Triva

26-06-2020 om 20:07

Koopwoningen

moeten ook beperkt worden in prijs als je hra wil. Echt jullie wonen in een luchtballon veroorzaakt door een gigavraag. Kijk maar naar de periferie in Nederland. Dáár begint de stagnering en komt er geen verhuisbeweging op gang. Je ziet het aan alle verhalen hier. Ouderen willen zelfs hun grote huur of koophuis niet uit. Wilde mijn vader ook niet. Appartementje was hoger in huur. Daar zit je dan in een huis met4 slaapkamers. Hier wonen tenminste nu nog 4 volwassenen.

Zonnehoed

Zonnehoed

26-06-2020 om 23:27

Elena

Het gaat juist niet alleen om sociale huurwoningen, het gaat om de doorstroom die stagneert. Als er geen grote dure huizen vrij komen kunnen de middeninkomens niet doorstromen en blijven de goedkope woningen bezet. Er moet dus enorm veel gebouwd worden, ik las vandaag 800.000 woningen, en lang niet allemaal in de sociale huursector.

Smoesjes Zonnehoed

Dat was van het begin af aan een berekenend smoesje. Mensen gaan niet doorstromen vanuit een betaalbare woning naar een veel te dure koopwoning of een voor hetzelfde geld veel minder bedeeld flatje. Dat is pure fantasie en dat blijkt wel. Men roept het al jaren en het gebeurt niet. En dan maar even zeggen dat het hier om asociale huurders gaat.

Mensen willen liever niet hun hele inkomen besteden aan wonen en daar wordt je nu wel toe gedwongen.

Ook mensen met meer inkomen willen een betaalbare huur. Dus er is niets mis met bouwen voor de onderkant. En de middengroep. In de sociale huur. Zo hoog zijn die inkomens niet.

De bovenkant heeft inmiddels genoeg te dure huizen en ontevreden graaiers opgeleverd.

Pirata

Pirata

27-06-2020 om 08:33

AnneJ

Met de strekking van je verhaal ben ik het eens. Er moet veeeel gebouwd worden voor de lagere inkomens. Als het zo door gaat hebben mijn kinderen pas een huis als ze 40 zijn denk ik.

Maar wat bedoel je met "ontevreden graaiers"? Kopers met HRA? Mogen zij geen gebruik maken van de bestaande regelingen?

Triva

Triva

27-06-2020 om 09:23

Annej

Op 2 uur rijden afstand zijn de huurhuizen net zo duur maar de koophuizen veel goedkoper.

Starters en eenpersoonshuishoudens vinden daar dus snel een tijdelijk huurhuis en kunnen met een beetje baan veel beter kopen. Ergo in het westen is de huizenmarkt onderzoekt maar terminaal. Ik kán nergens heen ook al zou ik willen.

Wij begonnen hier bijna 19 jaar geleden met een huur van 777 gulden. De andere helft vd straat was gesubsidieerde koop voor 190.000 gulden. De eerste tijd moesten ze terugverkopen aan mijn verhuurder zonder winst. Waarom kunnen die mensen hun huis nu voor 3 ton in euro's verkopen?

Stampvoetende kleuter

Makkelijk om alleen te kijken naar het verschil aankoopprijs - verkoopprijs Triva. Huiseigenaren hebben al die jaren kosten betaald die jij niet hebt: eigenwoningforfait, ozb, opstalverzekering, overlijdensrisicopremie, netto hypotheekrente, groot onderhoud zoals buitenschilderwerk, vervangen ketel e.d. en hebben risico gelopen dat hun huis onder water kwam te staan.

skik

Triva

Triva

27-06-2020 om 14:29

Skik

Leg even uit waarom de prijs van iets in 20 jaar 3,5x zo hoog is geworden. Ik weet niet wat al die kosten daarmee te maken hebben. Wat is er mis met een normale inflatieverhoging? Echt jullie hebben voor een groot deel gebakken lucht gekocht of je overwaarde bestaat uit gebakken lucht. Doe alleen niet of huurders of starters op de woningmarkt die gebakken lucht makelijk kunnen betalen.

Ook al die overwaardes maakten dat men makkelijk steeds groter ging kopen en hoe meer er gewisseld wordt hoe groter het deel gebakken lucht in de prijs is.

Triva

Triva

27-06-2020 om 14:33

Oja

En flauw je reactie, alsof ik niet weet wat jullie allemaal extra betalen. Jij weet vast niet hoe vaak wij gek zijn verklaard dat we geen koophuis hebben. Kopers denken namelijk dat wij niet begrijpen dat we elke maand ons geld weggooien geloof ik ik hoor dat soort mensen dan weer nooit klagen over al die extra kosten.... wel of ze hun overwaarde niet weer eens moeten gaan aanspreken. Dat was even wat rustiger tussen 2009 en 2016 maar de prijzen zijn weer hoger dan ooit.

ElenaH

ElenaH

27-06-2020 om 16:28

Triva

Bij de volgende verkiezing SP stemmen in plaats van VVD. Dan gaat je loonbelasting wel fors omhoog, maar houden die stoute huiseigenaren in ieder geval minder over van hun overwaarde.

Wat wil je nou?

Je kan mijn reactie flauw noemen, maar die bijkomende kosten heb jij nog niet genoemd. Wel het cadeautje van de hra. De woningbezitters met overwaarde die jij spreekt kunnen zichzelf ook makkelijk rijk rekenen door 20 jaar lang kosten te negeren en alleen naar het verschil tussen aankoop- en fictieve verkoopprijs te kijken.

"Jij weet vast niet hoe vaak wij gek zijn verklaard dat we geen koophuis hebben."
Ik denk ongeveer net zo vaak als wij voor gek verklaard zijn dat we een huis gekocht hebben? Mensen hebben altijd wel wat te zeiken. Mij zal het jeuken. Aan zowel huren als kopen zitten voordelen en nadelen.

Maar je hoeft niet zo zuur te doen als je al 19 jaar sociale huur geniet terwijl je inkomen daar al jaren geen grond meer voor heeft.

skik

ElenaH

ElenaH

27-06-2020 om 16:58

Enne

'Dat was even wat rustiger tussen 2009 en 2016 maar de prijzen zijn weer hoger dan ooit.'

Laat ik mijn huis nou in die periode gekocht hebben! Voor een schijtprijs! Had je ook kunnen doen, Triva. Was je nu een ton rijker geweest. Je had ook aandelen kunnen kopen. Was je ook rijker geweest. Maar ja ...

Triva

Triva

27-06-2020 om 17:10

Elenah en skik

Elenah: Wat maakt dat jij denkt dat wij ooit in staat waren om een vergelijkbaar eengezinshuis te kopen in de buurt van Schiphol?

Skik: wij zitten nog steeds niet in de hoogste categorie dus overdrijf niet zo, zo scheef wonen wij helemaal niet. Ze kunnen beter eens kijken naar al die ouderen die een groot eengezinshuurhuis bezet houden omdat de huur van een klein appartement hoger is. Dat is in mijn ogen ook heel scheef maar op een andere manier. Mijn vader had zijn laatste jaren veel liever op een flatje doorgebracht en al die gezinnen op een flatje in het huis van mijn vader.

Als mijn man met pensioen gaat vertrekken wij naar Drenthe ofzo.

Triva

Triva

27-06-2020 om 17:17

Elenah

" Ik betaal 950 euro per maand en moet ook het onderhoud betalen."

Dat snap ik nu omdat je laat een huis hebt gekocht. Je reageerde op voorbeelden van mij van mensen die in de jaren 90 een huis hebben gekocht vlak voor wij de woningmarkt betraden. Die betalen allemaal veel minder dan wij voor veel meer huis. Wij kunnen echt geen 950 pm betalen voor een koophuis incl al die andere kosten. Een vergelijkbaar huurhuis zal minimaal 1200 zijn. Als onze zonen echt het huis uit zijn kunnen we pas gaan kijken naar kleiner.

ElenaH

ElenaH

27-06-2020 om 17:57

Triva

'Wij kunnen echt geen 950 pm betalen voor een koophuis incl al die andere kosten.'

Kun je nagaan hoe het is voor mensen met een minimum inkomen. Die kunnen niet kopen (te duur) én niet huren (omdat de woning bezet is door scheefhuurders).

Maar goed, het wordt een herhaling van zetten, ik geloof het verder wel.

Triva

Triva

27-06-2020 om 19:41

Elenah

Ja maar waar moet ik dan naar toe van jou?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.