Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Haas

Haas

19-07-2020 om 13:46

Bang om op de snelweg te rijden: wat helpt echt?

Al jaren vermijd ik zo veel mogelijk het rijden op de snelweg. Nu heb ik toegezegd met een paar vrienden richting buitenland te gaan volgende maand, en ook te rijden, maar hoe raak ik de angst kwijt? Buiten de snelweg rij ik prima, nooit een ongeluk gehad, en vroeger ook op de snelweg zonder probleem. Ik snap niet waarom ik bang geworden ben.
Wie heeft een goede tip?
Haas

Phryne Fisher

Phryne Fisher

19-07-2020 om 13:50

Rijles

Misschien kun je nog een of twee keer een rijles nemen. Schijnt best vaak voor te komen.
Op de snelweg rijden is natuurlijk ook best gevaarlijk, een foutje van jezelf of een medeweggebruiker en het kan voorbij zijn. Die angst houdt je alert.

Triva

Triva

19-07-2020 om 14:01

Inderdaad

Rijles nemen.

@Emma

@Emma

19-07-2020 om 14:03

Extra rijles nemen

Dat gebeurt heel vaak. Rijscholen hebben daar ervaring mee.

Triva

Triva

19-07-2020 om 14:05

Het is

vaak de snelheid die je niét gewend bent. Door het twee uur te doen met iemand naast je ben je er zo overheen. Snelweg rijden is veel makkelijker dan op alle andere wegen maar de angst zit in dat snelle of dat je niet genoeg ruimte krijgt omin te voegen of bang bent om van rijstrook te wisselen. Gewoon even oefenen onder begeleiding dus. Geef vooraf goed aan waar je bang voor bent.

Lente

Lente

19-07-2020 om 21:35

Simulatie programma is nog beter.

Er zijn rijscholen die dat hebben.
Dan kun je bepaalde situaties eindeloos oefenen. Dus stel je vindt het eng om de snelweg op te rijden. Dan kun je dat tijdens een normale les een paar keer oefenen, als de les alleen daarover gaat.
Maar met simulatie programma kun je dat in dezelfde tijd heel veel keren oefenen.

Ik zou dus op zoek gaan naar een rijschool waar je een paar uur kunt boeken in een simulatie omgeving. Dan kun je daar afstemmen wat je precies wilt oefenen, waar je bang voor bent.

vingerhoedje

vingerhoedje

20-07-2020 om 22:44

reactie

Ik heb vrij laat pas mijn rijbewijs gehaald, mede omdat ik bang was om op de snelweg te rijden.
Toen ik mijn rijbewijs had ben ik meteen de snelweg op gegaan. Met klamme handen dat dan weer wel. Ik kneep in het stuur. Mij hielp het heel erg dat ik nu zelf kon bepalen hoe ik zou rijden. Inhalen als er echt ruimte is, en anders maar achter een vrachtwagen blijven rijden, zorgen voor veel ruimte tussen mij en de voorganger en zoveel mogelijk rechts rijden.
Ik rij nu heel veel op de snelweg. Meerdere keren per week naar een andere stad circa 40 km rijden. Maar heel soms ben ik toch bang, op plekken waar ik nooit eerder ben geweest. Dan ben ik bang dat de motor uitvalt ofzo. Ik rij dan zoveel mogelijk rechts en probeer ergens anders aan te denken. Dat helpt meestal.

Triva

Triva

21-07-2020 om 15:43

Lente

Prima idee maar daarna moet TS alsnog de auto in. Het kan echt goedkoper: gewoon 2 uur rijles nemen en dan eens kijken hoe het er bij staat. De snelweg is gewoon iets wat je moet voelen, die snelheid, de wind die tegen je aan blaast en het verkeer. Als TS goed weet wat het probleem precies is (alles, vooral het invoegen, het wisselen van rijstrook, het uitvoegen waar anderen invoegen of gewoon alleen de snelweg) kun je het af met 2 uur. Als dat niet kan kun je daarna altijd nog een simulatieoefening doen als de rij-instructeur denkt dat het zinvol is. Ik denk dat het weggegooid geld is omdat je de snelheid niet goed ervaart en teveel in de 'theorie' zit maar goed misschien past het bij TS.

Haas

Haas

25-07-2020 om 23:14

Gedaan

Door omstandigheden moest ik als enige rijden en heb vandaag 770 km afgelegd. Soms 90 p.u. achter een vrachtwagen maar wel gedaan. Het is denk ik gewenning. Ik ben wel kapot vanavond, maat ook trots.
Haas

@Emma

@Emma

25-07-2020 om 23:23

Haha

Goed gedaan Haas!
Mooi dat je hebt kunnen wennen al kan ik me voorstellen dat je gesloopt bent.

ElenaH

ElenaH

26-07-2020 om 06:52

Goed zeg!

Goed gedaan Haas! Moe maar voldaan.

vingerhoedje

vingerhoedje

26-07-2020 om 06:53

Haas

Super goed gedaan! Ik snap ook dat je gesloopt bent!
Maar nu vaker gaan rijden op de snelweg, dan overwin je waarschijnlijk je angst!

Konijn

Konijn

23-08-2020 om 21:54

toch..

Goed zeg, Haas!
Bij mij en ook bij een vriendin van mij trouwens, helpt het gewoon-doen verhaal niet zo. Wij doen het namelijk toch wel, dat rijden op de snelweg maar we blijven soms angstig. Al rijden we elke dag. Ik vertrouw andere automobilisten gewoon niet. Vandaag nog, ik reed een afstand van 120 km over de snelweg en zag slingerende en appende bestuurders, mensen die 140 reden en Belgen (sorry) die enorm aan het klungelen waren. Ik kan zelf voldoende of misschien zelfs goed rijden ( 33 jaar ervaring nooit ongeluk gehad of veroorzaakt) maar ik zie zo vaak situaties waarvan ik denk: dat gaat een keer mis. En dan zie ik die ongelukken gewoon voor me, bbrr. Wat mij helpt zijn de volgende gedachten: de snelweg is veiliger dan andere wegen, ik rijd op mijn eigen manier, ik wil de vrijheid van autorijden blijven ervaren. Autorijden is bovendien mijn barometer: ga ik in het algemeen niet zo lekker, dan word ik banger in de auto. Ik weet niet wat voor mij de oplossing verder nog kan zijn. Ik probeer het vooral niet te groot te maken als ik een keer niet durf. Dat heb ik ook wel ontdekt. En blijven rijden is toch ook in mijn geval wel een belangrijk ding.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-08-2020 om 21:59

Anticiperend rijden Konijn

Dat is juist voor dit soort situaties.

Als ik Belgen zie hou ik automatisch afstand (sorry maar meermalen meegemaakt dat die zonder te kijken invoegen op jouw plek, is dat iets wat anders gaat in België?).

Als ik mensen zie stuntelen geef ik ze de ruimte.
Of ga er ruim langs. Net wat van toepassing is.

Bekend zijn met de weg helpt mij ook. Ik rij iedere dag dezelfde 20 kilometer snelweg, al jaren en dat stuk doe ik fluitend.
Als ik verder moet rijden vind ik het ook wat spannender worden op de snelweg.

Afmeting auto

Huur een grotere auto ( evt. automaat) om te kijken of je dat nare gevoel in een grotere auto mindert.
Vroeger reed ik in een fiat uno. Later in een stationwagen. Ik had echt het gevoel dat overig verkeer meer rekening met het type grotere auto. Dat gaf ongemerkt ook een geruster gevoel; ontspannen rijden. Je hebt dan meestal ook meer vermogen. Meer vermogen is niet bedoeld om je aan te zetten tot harder rijden maar tot de rust van de wetenschap dat je kan optrekken als het moet.

Triva

Triva

24-08-2020 om 17:28

Flanagan

Dus iemand die al onzeker is wil je uit de eigen auto halen waar men aan gewend is in het stadsverkeer en eventueel in een grotere zetten om te ervaren dat men anders omgaat met jou in een grotere auto en dat je eventueel meer vermogen hebt wat je niet hoeft in te zetten? En dan, stél dat dat allemaal zo is? Moet men dan een grotere auto kopen?

Waarom niet?

Als Haas hierdoor zich wel veiliger voelt, dan lijkt mij dat voor Haas als voor het overige verkeer een goede oplossing. Onzekere rijders pik je er snel uit; Stel een vrachtwagen moet bij een oprit invoegen en Haas durft geen ruimte te maken. Daar ontstaan menig gevaarlijke situaties door.

Toen wij met de uno naar Zwitserland reden en ik bergopwaards een vrachtwagen wilde inhalen, zat er opeens een Porsche bijna in de achterbak. Voor ons een reden om bij de eerstvolgende trip gedurende de reis een Vectra te huren.

Een grotere auto huren betekent niet meteen dat Haas er ook één moet kopen. Misschien helpt het al bij meer vertrouwen krijgen bij het rijden op de snelwegen.

Wij kochten niet een grotere auto om harder te kunnen rijden maar omdat de uno te klein was voor een kinderwagen en wij ook meer botszone wilden. Daarbij was de uno trouwens veranderd in een harmonica nadat een panda niet zat op te letten.

Dus als Haas zekere rijdt in een groter model, mag Haas van mij best een groter model huren of kopen. Want genoeg momenten waarop een automobilist een stuk snelweg meepakt.

Konijn

Konijn

24-08-2020 om 18:42

mannen

Volgens mij is de oplossing die Flanagran aandraagt de oplossing die ook vaak door mannen wordt gekozen. Zorg voor een veilige auto met voldoende kreukelzone enzo. Dat zijn mannen die in een volvo rijden, omdat het de veiligste auto is. Dat biedt ook zekerheid he. De meeste vrouwen denken bij onzekerheid dat het aan hun ligt maar de meeste mannen + Flanagran denken dat je met een veilige auto het meest geholpen bent. Ik weet het niet. Volvo is mijn ding niet.

Mijntje

Mijntje

24-08-2020 om 18:45

SUV

Aha, dus een grote SUV kopen zodat je anderen de weg af kan schuiven?
Ik weet het niet hoor
Je kan vast via kleine weggetjes naar het buitenland. Doe je dan wel wat langer over maar je ziet nog eens wat. Kleine weggetjes zijn ook weer niet zo veilig trouwens (sloten en bomen).

Comfort

Ik rij idd in een volvo. Ik zou de v70 voor geen goud willen inruilen voor een suv vanwege comfortable stoelen en goede wegligging. Geen wonder dat de Rijkspolitie ook voorrkeur gaf aan de v70.
Ik hoef geen suv want dan heb je minder zicht op kinderen die achter je auto langs rennen terwijl je achteruit rijdt. Een suv dweilt ook meer in verhouding met een auto met een lager zwaartepunt. Dus nee, ik schaam mij niet.
Daarnaast is de kwaliteit zo goed dat dit vervoersmiddelen al 17 jaar mee gaat en motorisch gezien nog wel 10 jaar mee kan. Over milieubewust rijden gesproken...

Maar een botszone moet je niet onderschatten; toen de uno tijdens stadsverkeer een nare tik kreeg zodat zelfs het dak een knik vertoonde, hoorden we rond die tijd over een ernstig ongeluk ter hoogte van de drukke afslag Efteling. Een moeder met dochtertje en twee vriendinnetjes in een compacte auto werden van achteren aangetikt door iemand die de file op die afrit onderschat had. De twee vriendinnetjes op de achterbank hebben het niet overleefd. Daar moet je, al dan niet met kinderwens, toch niet aan denken.
Zo kregen vrienden te maken met een spookrijder. Gelukkig had hun volvo een sterke bumper en ze kwamen zonder ernstige kleerscheuren ervan af. De neuzen van beide auto’s werden tijdens die frontale botsing de lucht in gestuwd en de spookrijder tuimelde over de weg. Hun auto heeft hen echt beschermd.
En toen kind rijbewijs haalde, kon kind twee maanden de volvo lenen om zo rijervaring op te doen. Die bescherming van een onervaren rijder vind ik persoonlijk een heel belangrijk iets. Daar doet niet aan af of je man of vrouw bent. Het is een keuze.

Ik geef niet aan dat de aanschaf of huur van suv bedoeld is om iemand van de weg te drukken. Haas heeft behoefte aan meer vertrouwen in zichzelf wanneer Haas op de snelweg rijdt. Niet iedereen heeft daar moeite mee, Haas wel. En als Haas zo meer vertrouwen wint , waarom dan niet?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

24-08-2020 om 20:51

Flanagan heeft wel gelijk

Vind ik dan.
Wegligging doet ook wat. En die is bij een Fiat Uno (ook in gereden) anders dan in een flinke stationwagen. Die stuurt anders, reageert stabieler en trilt minder. Voor mij maakt dat wel verschil.

Triva

Triva

24-08-2020 om 22:02

Zolang

je niet weet wat de reden is/was helpt een andere auto huren niet. Ik verwijs toch weer naar de eerder genoemde rijlessen. Een goed instructeur lost dit op.

Konijn

Konijn

24-08-2020 om 22:27

17 jaar

oud en milieuvriendelijk. Nou dat lijkt me niet hoor. Moderne auto's zijn absoluut schoner en zuiniger en veiliger voor de bestuurder en, niet onbelangrijk, ook voor de omgeving.
Maar wel grappig he Flanagran, dat ik gewoon wist dat jij in een volvo reed! Je haalt ze er zo uit. Want volgens mij zijn de volvorijders dus ook niet zo zeker op de weg. En dat lossen ze op met de keuze voor deze auto. Geeft niet. Ik ben ook onzeker, dus verschil in dat opzicht niet veel. Compenseer het alleen niet op die manier.

Pennestreek

Pennestreek

24-08-2020 om 22:49

Konijn

Nou nee hoor. Hier een zoon die zéér zeker is op de weg, en in tientallen verschillende auto’s rijdt voor zijn werk. Zelf heeft hij .... een Volvo.
En wat Flanagan denk ik bedoelt is dat een auto 17+ jaar rijden milieubewuster is dan steeds een nieuwe kopen. Zo’n auto moet geproduceerd worden en dat is ook niet echt milieu-neutraal.

Grote auto

Wij hebben 2 auto's, een stationwagen (geen volvo) en een boodschappenwagentje (type kleine vrouwenauto)

Het kleine autootje heeft wel veel vermogen, dus ik kan er makkelijk 140 mee rijden, maar omdat ie klein is, doen mensen veel moeite mij in te halen of gaan niet aan de kant als ik er aan kom op de linkerbaan.

Als ik met de station rijdt, doen mensen dat wel. Het verschil is zeer opvallend. Dus een grote auto rijden heeft wel degelijk zin!

Mis (ot)

Konijn, je hebt het mis. Tijdens verblijf in VS kozen we voor een Europees merk.
Dus geen chevrolet, of een dodge daar reparatiekosten relatief hoog kunnen uitvallen, eenmaal terug in Nederland.
In die omgeving waren vooral volvo-dealers, vandaar.

Je mening is wrs op basis van de gemiddelde leeftijd van de volvo-rijder. ( 60+)
Je hebt het mis; de rijder is niet onzeker maar verkiest comfort van heerlijke stoelen van deze relatief dure auto.
Trouwens, heb je zelf ervaring met een volvo dat je een mening kan vormen over die rijders? Tip; huur er een eentje voor je een mening vormt.

Haas

Haas

24-08-2020 om 23:02

Vroeger grote auto

Ik had vroeger een grotere auto (MPV) maar toen de kinderen de deur uit gingen en man en ik uit elkaar gingen vond ik het belachelijk om alleen in een automaat met 7 stoelen te rijden. Ik heb nu een Toyota Auris gekocht, niet super klein maar niet super groot. Ik moet zeggen dat ik me veel veiliger voelde in de MPV maar ik kon en wou het niet meer betalen.
Ik blijf eraan werken maar de ergste angst is eraf. Ik geloof echt dat ik het moet blijven doen, zo vak mogelijk.
Haas

ElenaH

ElenaH

25-08-2020 om 07:09

Niet kijken naar wat er mis kan gaan

Maar naar hoe je vervolgens voor oplossingen zorgt. De kans op ongelukken kun je (iets) verkleinen, maar dan zul je toch blijven rijden met het idee dat er nú gelukkig niets gebeurd is, maar de vólgende keer misschien wel.

Wat ook helpt, is kijken wat je kunt doen als je toch bij een ongeluk o.i.d. betrokken raakt. Zet het nummer van de ANWB in je mobiel, zorg dat je een hamertje, brandblusser en EHBO-doos bij de hand hebt, misschien standaard een deken (voor als je in de winter strandt) en flessen water (zomer) in de auto. Flesje motorolie, koelvloeistof (pas bijvullen als de motor is afgekoeld!). Leer hoe je je band moet verwisselen (zorg dat je weet waar je reserveband en krik liggen).

Er zijn vast nog wel meer dingen te bedenken om te zorgen dat je het gevoel van controleverlies kunt beperken als er iets mis gaat. Daarmee wordt een incident minder oncontroleerbaar en rijd je misschien minder rond met het idee dat je aan de goden bent overgeleverd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.