Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tessa

Tessa

27-07-2020 om 12:29

De praktische kant van mondkapjes


Oren

Als je zelf een mondkapje naait en elastiek achter je oren vervelend vindt, dan kan je het elastiek toch zo maken dat het rond je hele hoofd gaat? Dus niet twee korte lussen maar twee lange, horizontale ringen?

skik

Tessa

Tessa

28-07-2020 om 02:07

Lusithania

75 dollar per stuk 😱 Da's veel geld

Lusithania

Lusithania

28-07-2020 om 11:03

Tessa

Nee hoor, maar € 6,30.

Tessa

Tessa

28-07-2020 om 13:55

Lusithania

Staat zo op de site. Kon me al niet voorstellen dat iemand dat er aan zou uitgeven

Tessa

Tessa

28-07-2020 om 14:11

Hypochonder

Gister een corona test laten doen en nu heb ik stress en krijg ik steeds meer klachten. Eerst was het alleen benauwdheid wat ik gewend ben vanwege astma en hooikoorts, keelpijn en een loopneus. Vandaag ben ik ook aan het niezen en heb ik hoofdpijn. Allemaal niks-aan-de-hand klachten maar nu krijg ik er stress van.

Ik hou mezelf voor dat in mijn provincie maar 0,3% positief test. Het zijn 48 lange uren en vanmiddag zit ik pas op de helft.
Ik ben gewoon niet zo goed in rustig en kalm afwachten
🥴

Maar wat ik me eigenlijk afvraag, als ik corona zou hebben, had ik dan niet al echt ziek moeten zijn?

En voor mezelf is het al vervelend maar ik ben de afgelopen week bij 2, qua gezondheid, hele kwetsbare mensen geweest omdat ik het mantelzorgen weer heb opgepakt. Ik ga deze mensen niet nu al waarschuwen want ik wil geen paniek zaaien maar het drukt me wel weer even met de neus op de risico's.

sterkte

Het verloopt nogal grillig, begreep ik, dus ik vrees dat het niet zo is dat je al zieker had moeten zijn als het corona is. Maar je hebt groot gelijk dat het risico erg klein is, dus nog even max 24 uur nagelbijten en dan weer opgelucht (als de astma meewerkt) ademhalen waarschijnlijk.

En inderdaad niet anderen nu al waarschuwen, daar schiet niemand wat mee op.

Sterkte ermee (je meldt je nog wel even na de uitslag hè?)

Temet

Tessa

Tessa

28-07-2020 om 14:30

Temet

Doe ik.

Tessa

Tessa

28-07-2020 om 20:32

Negatief 😁

Om iets voor 19 uur ben ik gebeld dat mijn coronatest negatief was.
Dat is allemaal razendsnel gegaan. Gisteren om kwart voor 12 gebeld voor een afspraak. Ik kon meteen terecht maar ben om 15 uur gegaan en 28 uur later de uitslag.
Ik ben best opgelucht. Morgen weer aan het mantelzorgen.

Mooi zo!

Zie je wel, alle stress voor niks. Wel goed dat je je hebt laten testen.

Groeten,

Temet

Betrouwbaarheid

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5144101/coronavirus-covid-19-testen-wanneer-positief-negatief-coronavraag

De test is niet 100 procent betrouwbaar. Voor zekerheid adviseert men nog steeds, net als bij het begin van de pandemie, om 2 keer te testen. En bovendien kan er iets mis gegaan zijn in de procedure of was je te vroeg om positief te testen.

"Daarom is altijd het advies: is er een sterke verdenking dat je besmet bent met het coronavirus en is de test negatief, laat je dan een paar dagen later (in overleg met je arts of iemand van de GGD via 0800-1202) nog een keer testen.................Andersom: dat onterecht uit de test blijkt dat je corona hebt, komt overigens nauwelijks voor"

Dus zeker zolang je klachten hebt zou ik voor de zekerheid de maatregelen maximaal nemen. En bijvoorbeeld niet nu toch met meer zekerheid op bezoek gaan bij kwetsbare ouderen. Even geduld nog. Hoe de klachten zich ontwikkelen.

Tessa

Tessa

29-07-2020 om 12:26

AnneJ

Was ik opgelucht en klaar om weer naar mijn vader en kennis te gaan waar ik voor mantelzorg, brengt AnneJ me weer van de leg 🤣
Maar je hebt gelijk. Misschien maar de rest van de week even afwachten hoe het gaat. Ik heb nu ook nog hoofdpijn erbij gekregen dus ik voel me toch al niet top.
Als ik maandag nog klachten heb ga ik bellen voor advies en eventueel een 2e test.
Bedankt 😊

Pluis

Pluis

29-07-2020 om 15:57

Als er een sterk vermoeden is

dat je besmet bent is een tweede test bij een eerste negatieve een goed plan. In jouw geval lijkt me dat niet aan de orde, gezien je verhaal

Tineke

Tineke

29-07-2020 om 17:25

AnneJ

Voor de zekerheid adviseert men nog steeds om 2x te testen?? Wie zegt dat nog meer behalve jouw krantenartikel? Dit is geen advies van het rivm, ggd of rijksoverheid.
Er is al bekend dat de viral load het hoogste is net voor of op de eerste ziektedag. Juist snel laten testen dus, je bent dan niet te vroeg.

In de krant

https://www.gelderlander.nl/home/positief-testen-is-niet-altijd-hetzelfde-als-besmet-zijn-hoe-zit-dat~a7cbab85/

"Als je geen symptomen hebt en een negatieve testuit­slag hebt, hoeft dat niet te betekenen dat je het virus ook echt niet hebt."

"Om met de deur in huis te vallen: de testen waarmee het coronavirus wordt aangetoond zijn niet voor honderd procent betrouwbaar. In Duitsland is de afgelopen maanden onder 463 Europese laboratoria onderzoek verricht naar die betrouwbaarheid en kwamen ze uit op 98,2 procent. In die zin: als je van 1000 mensen zeker zou weten dat ze geen corona hebben, zouden er 982 ook inderdaad negatief testen op het virus. En zouden 18 mensen dus wel een positieve uitslag krijgen, terwijl ze eigenlijk geen corona hebben."

Ik heb geprobeerd het bijbehorende Duitse onderzoek te vinden dat is me niet gelukt.
Ik ga er vanuit dat dit door de krant niet uit de duim gezogen wordt.

Mogelijk dat vanwege statistiek en grootschaligheid men bij het testen de 2e test niet meer snel zal inzetten. Dat ontslaat jezelf niet van de plicht om je op de hoogte te stellen waarmee je in zee gaat. Anders krijg je weer schreeuwende koppen dat dokters liegen en de testen deugen niet. Het ligt genuanceerd.

Het feit dat gezondheidszorg beschouwd wordt als een switch on - switch off handeling is niet realistisch. Er is meestal sprake van 'kans' of 'uitsluiting' of er komt geen diagnose.

https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/onvoldoende-verklaarde-lichamelijke-klachten

"Van de 10 mensen die bij de huisarts komen, krijgen er ongeveer 4 geen diagnose. "

Er is dus een behoorlijk hoge betrouwbaarheid (inmiddels?) maar er is geen definitieve zekerheid.

Dennie

Dennie

29-07-2020 om 20:09

Huh?

AnneJ, je kunt geen zekerheid krijgen, die is er gewoon niet.
Natuurlijk zat het leven altijd al vol met onzekerheden, maar nu worden we met de neus op de feiten gedrukt.
De maatregelen zijn er niet om de individuele mens te beschermen, want dat is helaas totaal onmogelijk.
De maatregelen zorgen er hopelijk voor dat we het virus als land enigzins onder controle houden. En dat betekent voorlopig hoe dan ook opflakkeringen en daarbij vallen slachtoffers.
En een ieder moet daarin uiteraard eigen afwegingen maken en daarmee kun je je eigen kans op besmetting nog wat beïnvloeden. Maar wil je een laag risico dan betekent dat wel heel veel beperkingen voor jezelf maar helemaal beschermen kun je jezelf of je naasten niet.

Tineke

Tineke

29-07-2020 om 20:10

Maar

wat jij daar beschrijft gaat over vals-positieven en niet over vals- negatieven. En ja, geen enkele test is zowel op de positieve kant als op de negatieve kant 100%. Het is een keus hoe je de afkappunten kiest. Hier zal gekozen zijn voor zo min gevallen als redelijk mogelijk is te missen, dus een gevoelige afstelling. Dan accepteer je iets meer vals-positieven.

Dat ‘men’ voor de zekerheid nog steeds adviseert om 2 x te testen vind ik nergens terug.

Valse zekerheid

Het is net als met de schijnzekerheid door de mondkapjes -waardoor mensen minder neigen om de broodnodige afstand toch zoveel mogelijk te houden - Heb je negatief getest dan is het dat en ga je gewoon weer over tot de orde van de dag.

Terwijl er nog klachten zijn! A. Het kan alsnog het coronavirus zijn, en B. Ook andere ziektekiemen verspreid je niet graag onder kwetsbare anderen.

Pluis

Pluis

29-07-2020 om 22:12

Nee AnneJ

Zolang je verschijnselen hebt die kunnen wijzen op Corona blijf je zoveel als mogelijk thuis. Mensen op je werk of in de supermarkt zien niet aan je of dat niezen komt van hooikoorts, een gewone verkoudheid of Corona. Je hoeft alleen niet (meer) in isolatie. Afstand houden, handen wassen, desinfecteren en zoveel mogelijk thuis blijven doe je hoe dan ook met klachten. En dus niet naar een verjaardag of een restaurant.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

29-07-2020 om 22:34

Nou nee

Er zijn echt bedrijven waar jij met verkoudheden en niesbuien gewoon dient te komen werken hoor.
Op mijn mans werk mag je gewoon verkouden zijn, de 1,5 meter afstand is bijzonder moeilijk te handhaven. Alleen bij koorts ( dus 38 graden plus) of in afwachting van de uitslag van een coronatest blijf je thuis.
Eigenlijk is het daar nog net als vroeger. Alleen krijgen we nou nog steeds presentjes thuis gestuurd met bemoedigende woorden van ‘we doen het samen’ enz.

Mijn man is ook steeds weer van de leg als hij eens ergens komt waar duidelijk is dat er ‘iets’ aan de hand is.

Ik vermoed ook dat een hoop mensen die zich niet zo aan de regels houden in de openbare ruimte, het doordat ze in hun dagelijks leven ‘gewoon door zijn gegaan’ het gewoon niet zo in hun systeem hebben.

Dennie

Dennie

30-07-2020 om 00:08

Ik zou ook echt niet weten

hoe we dat zouden moeten doen hoor...
Juist in de zorg, dus juist bovenop vaak kwetsbare mensen, wordt er zeker doorgewerkt met klachten.
Altijd al en ik zie niet hoe dat nu veranderen kan.
En gelukkig worden we nu getest maar in begin van corona zelfs dat niet en moesten we toch werken, dat was natuurlijk al te extreem.
Maar als iedereen met klachten thuis gaat blijven krijgen we de zorg simpelweg niet rond.
Bij mantelzorg kun te natuurlijk ook niet altijd zo makkelijk even afhaken

ElenaH

ElenaH

30-07-2020 om 06:37

AnneJ

'Ook andere ziektekiemen verspreid je niet graag onder kwetsbare anderen.'

Natuurlijk wil niemand dat. Maar je kunt jezelf en anderen domweg niet beschermrn tegan het leven zelf. Anders worden we allemaal steriele eenlingen in een zuurstoftent. Dat is geen leven.

40er

40er

30-07-2020 om 07:13

Zorgmedewerkers

Hier waren de protocollen steeds duidelijk. Bij meerdere klachten moest je thuis blijven. Dus niet alleen keelpijn, maar ook verkouden, thuis blijven. Wij zitten beiden in een cruciaal beroep en zijn vanaf het begin ook gaan temperaturen, juist voor een ander.
En, de zorgmedewerkers hier in de buurt, die binnen 1,5 meter komen, dus de persoonlijke zorg, heb ik sinds het begin van de corona crisis alleen maar met handschoenen en mondkapje gezien.
Even ter info, personeel van het plaatselijke verzorgingshuis is ziek geweest, zeker 3 hebben corona gehad. Bewoners die ziek zijn geweest? 0!

zebra

zebra

30-07-2020 om 15:04

tot nu toe

vooral wegwerp maar ik heb ook een stoffen mondkapje, toevallig vorige week gekregen, dit zit echt fijner en je kunt het hergebruiken. Dus als mondkapjes vaker verplicht worden, dan zou ik kiezen voor de stoffen variant, bij slechts af en toe is een wegwerp ook prima.

Tebbie nou op je muil joh?

https://www.parool.nl/amsterdam/mondkapje-vanaf-5-augustus-verplicht-op-drukke-plekken-in-amsterdam~b0565a2e/

Mondkapjes in Amsterdam en Rotterdam.

"Op delen van de Wallen en in drukke winkelstraten zoals de Kalverstraat is het vanaf 5 augustus verplicht om een mondkapje te dragen. Het gebod geldt tot in de winkels in deze gebieden........De verplichting geldt ook op de markt van Plein ’40/’45 en op de Albert Cuypmarkt. ‘De draagplicht is een experiment en komt niet in de plaats van de 1,5 meterregel’, aldus een persbericht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/996537/mondkapjes-verplicht-op-allerlei-drukke-plekken-in-rotterdam

"De mondkapjesplicht gaat gelden in het volledige (winkel)centrum van de stad, het gebied wordt grofweg begrensd door Karel Doormanstraat, Weena, Binnenrotte en Westblaak (zie kaartje). Ook buiten het centrum moet je op sommige plekken mondkapjes gaan dragen: tijdens marktdagen op het Afrikaanderplein, het Grote Visserijplein en de Binnenrotte, én in de twee grote winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. De komende dagen wordt nog bekeken of ook de winkelcentra Keizerswaard en Binnenhof erbij worden gevoegd. De maatregel geldt van 06.00 tot 22.00 uur. Op de eerste dag worden er gratis mondkapjes uitgedeeld."

Met een mooi plaatje erbij van een Rotterdams mondkapje en het commentaar in het plaatselijke dialect spat er vanaf.

Wat Flavia zegt

Gewoon je gezicht niet aanraken. Je handen kunnen besmet zijn, je kunt het weer schoon wassen. Maar zorg dat je het virus niet in je gezicht (oog, neus, mond) komt

Mondkapjesviruswaanzincartoon

https://twitter.com/Cartoonjournaal/status/1289586352187555846/photo/1

Overvolle treinen en stranden.......
Maar je laat je toch niet muilkorven?.........................

AnneJ

Als iedereen zich nou gewoon houdt aan de basisregels van afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen zijn die mondkapjes helemaal niet nodig. Ik vind het zelf ook ondingen en gezien hoe onbenullig mensen ze gebruiken kun je net zo goed een feestmuts op zetten. Ik mijd liever drukke plekken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.