Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Dombo

Dombo

11-07-2020 om 07:12

Slim kind maar praktisch dom

Ik heb een dochter van 10 die op school hele goede cijfers haalt. Cito scoort ze op alle onderen I of I+, maar thuis kan ze met praktische zaken soms zo dom zijn. We herkent dit ook bij zijn/haar kind?


Karaf

Karaf

30-07-2020 om 10:02

Leuk draadje eigenlijk

Het is zeker herkenbaar, beide kinderen doen het op school erg goed (1 hoogbegaafd, de ander vooral erg gemotiveerd), maar ik zie andere kinderen in hun omgeving die slimmer overkomen door wat ze kunnen of zeggen.

Om de voorbeelden kan ik alleen maar lachen, dus ik hoop eigenlijk dat er nog meer voorbeelden komen. Gewoon, omdat kinderen zo aandoenlijk grappig kunnen zijn!

Intussen ga ik zelf ook nadenken over een voorbeeld.

Of vinden jullie dat niet kunnen, lachen om de "domheid" (noem het liever onhandigheid) van je kinderen/pubers?

Triva

Triva

30-07-2020 om 11:14

er is ook een verschil

tussen schoolwijs en 'streetwise'. Dat kan enorm zichtbaar zijn in het dagelijks leven buiten school.

Lissa

Lissa

30-07-2020 om 12:08

Big Bang Theory

Kijk voor voorbeelden naar the Big Bang Theory op Netflix. Sheldon is een enorm uitvergrote variant van een mens met dit soort grote contrasten. Natuurlijk is het zwaar overdreven maar vaak ook hilarisch. Hij vindt zichzelf een genie, is dat ook, maar is intussen totaal niet zelfredzaam. Dat heeft hij dan weer niet in de gaten, ervaart het ook niet als een probleem. Hij vindt het heel vanzelfsprekend dat andere mensen hun billen onder hun kont uitlopen voor hem. Heerlijk om een comedy-personage te zijn!

Dendy Pearson

Dendy Pearson

30-07-2020 om 15:11

Oenig

Ik heb twee geteste hb’ers in huis. Vriend van dochter is zelfs uhb.
Alledrie zijn ze in het dagelijks leven wat oenig. Wel op verschillende vlakken. Het is net of het leren van sommige vaardigheden wat verdrongen is door het aanleren van dingen die (nog) niet nodig zijn.
Ik hoop voor onze jongste bijv heel erg dat zijn motorische skills nog een beetje bijtrekken voordat hij naar het VO gaat. Of dat er in zijn toekomstige gymnasiumkklas meer van die kinderen zijn die niet nornaal kunnen rennen of een bal niet kunnen vangen, zodat hij niet zo opvalt😅

Ik vind dom niet leuk klinken. Oenig, klunzig of bijzonder onhandig klinkt aardiger. Maar ik herken het dus zeker.

Stickertje

Stickertje

30-07-2020 om 16:50

Zolang je niet beseft wat het nut is doe je het niet.

Waarom zou je op de wc plassen? Zolang je moeder je luiers nog verschoond heb jij tijd om dingen te leren en te ooi nddoeken die je graag wil doen/kunnen.
De jongste hier kon fietsen zonder zijwieltjes net als zijn 2 jaar oudere neef en 3 jaar oudere zus. Zo kon hij meedoen met hun spel. Dat was belangrijk!

"Mam waarom val ik zo vaak van mijn fiets en zus een neef niet? "
"Jij hebt nog een luier aan een zus en neef niet. Die prop zorgt ervoor dat je niet goed op je zadel blijft zitten. "

Binnen 2 dagen was de luier overbodig. Toen had zindelijk zijn en bewezen nut .

Dendy

Hopen mag, maar verwacht er maar niet teveel van. Sommige mensen, ik spreek uit eigen ervaring, blijven hun hele leven stuntelig. Gelukkig hoef je, als je eenmaal van het VO af bent, nog maar zelden in teamverband een bal te vangen.

Groeten,

Temet

Triva

Triva

31-07-2020 om 13:33

Temet

Daarbij, wat is er eigenlijk mis met het niet kunnen vangen van een bal? En als hij er mee zit: álles gaat beter door te oefenen. Een bal leren vangen zal niet snel beter gaan in een gymzaal met uitlachende klasgenoten overigens. Wel thuis elke avond even 10 minuten in de tuin.

Maar waarom moet iedereen toch in alles goed zijn vraag ik mij af? We vragen toch ook niet van de grootste topsporter in de klas dat die alleen maar tienen haalt?

Triva

Triva

31-07-2020 om 13:36

overigens

vind ik onhandig iets heel anders dan wat hier bedoelt wordt. Ik heb het dan dus toch meer over 'streetwise', over snel begrijpen hoe iets in de praktijk werkt, zelfredzaam zijn (boodschappen doen, de telefoon durven pakken, een kaart versturen). Dat heeft allemaal weinig te maken met onhandig zijn.

Mijn 18jarige begreep totaal niet wat hij aan moest met de papieren rekening van de apotheek (eigen bijdrage medicijnen) die overigens (daar heb ik over gebeld) op naam van zijn vader binnenkwam. Hij dacht dat hij met die brief naar de apotheek moest om daar te gaan pinnen. Dat is totaal geen domheid, hij had het gewoon nog nooit eerder meegemaakt. Hij betaalt met pin, ideal, tikkies etc maar niet naar aanleiding van een brief die op de mat valt.

molletje

molletje

31-07-2020 om 13:42

Dendy Pearson

Op dochters gymnasium zaten er veel meer zoals zij. En gym was ook niet zo belangrijk in hun ogen. Er was zoveel te ontdekken dat veel interessanter was dan een bal vangen!
Ik heb overigens wel geprobeerd om dochters balgevoel wat te verbeteren door steeds met haar te oefenen. Maar ze vond het gewoon echt niet interessant. Als ik een bal gooide plofte die voor haar op de grond en dan kreeg ik vervolgens een uitleg hoe je de tafel van 3 kon zien in de garagedeur. Ik heb het opgegeven. Ze kon overigens wel heel goed dansen, dus die beweging kreeg ze wel.

bieb63

bieb63

31-07-2020 om 14:50

Ik ken wat mensen (dit gaat even over volwassenen)

die behoorlijk intelligent zijn en goede baan. Toch vind ik sommigen van hen toch best wel 'dom' om het zo maar even te zeggen. En dat komt o.a. omdat zij weinig kranten, achtergrondnieuws e.d. lezen, dus beperkt zijn in feitelijke info, maar vooral bijv. de réden van een bepaalde maatregel of beleid. Je kunt het daar wel of niet mee eens zijn, maar m.i. alléén als je de achterliggende redenen weet, de overwegingen, de consequenties enz. Vaak zijn dergelijke mensen nogal overtuigd van hun gelijk, zonder echte onderbouwing.

Dus ja, in die zin kan iemand best beschikken over een goed intellect, maar dat zegt vaak niet alles.

Triva zou ook mijn zoon kunnen zijn.

Zoon werd 21 en kreeg van oma een bedrag. Hij kwam thuis en zei. Ik heb van oma een papiertje gehad en daar moet ik mijn rekeningnummer op invullen en t moet in deze envellop en in de bus doen.
Maar waarom moet je dat dan invullen en in waar is die bank dan. Hij had nog nooit een overschijvingsgezien.

Slimme mensen

Hebben later meestal een partner en op het werk een managementassistent, probleem opgelost!

Die kunnen alleen geen bal voor je vangen

Triva

Triva

31-07-2020 om 23:59

hmmm

maar een overschrijvingsbewijs? Jemig dat is echt oud....

Ot....Triva das echt oud he.

Ja schoonmoeder is bija 84 en weigert principieel om iets via de computer te betalen. Ik denk dat ze een van de weinige is die nog zo’n boekje thuis gestuurd krijgt. Heeft al wat hilarische situaties opgelevert hoor, pff. Whahhaha. Boze schoonmoeder die belt naar bedrijven dat ze maar gewoon een overschrijving moeten sturen en dat ze anders niet betaald etc. Kocht altijd dr kleren via zon postorder maar ja... dat ging niet meer. T houdt dr bezig

ElenaH

ElenaH

01-08-2020 om 08:32

Ach

Mijn (ex-)schoonmoeder is 81 en die heeft er ook moeite mee. Haar vingers kunnen de knopjes van de apparastjes niet goed bedienen, dus tikt ze per ongeluk steeds de verkeerde pincode in. Nu heeft ze mijn ex gewoon gemachtigd en deelt ze hem mee welk bedrag waarheen moet. Werkt prima.

Lou

Lou

01-08-2020 om 12:53

Mijne ook

Ik heb ook zo'n schoonmoeder van 84. Ze vindt internetbankieren te moeilijk. Die lange controlegetallen kan ze niet intypen, omdat ze na vier cijfertjes alweer is vergeten waar ze was gebleven. Maar ze wordt ook boos op alle bedrijven die ze niet "gewoon" op papier kan betalen.

Dus het aantal overschrijvingsboekjes in Nederland staat in elk geval op twee.

mijn schoonmoeder heeft niets van computers of zo in huis en wat er een keer doorgegeven moet worden doet een van de kinderen. De meterstand of zo. Maar betalen wil ze gewoon echt niet. Ook niet als een van ons t doet.

Zus

Zus

07-08-2020 om 16:05

gym op het gym

Mijn dochter kon ook nog geen bal vangen maar heeft goeie cijfers voor gymnastiek gehaald altijd. Hoe ze dat deed: bij balsporten heel hard heen en weer rennen, dan lijkt het of je goed bezig bent. En ze was zo bang voor de bal, dat ze bij trefbal altijd als laatste overbleef. En dus won .

Lou

Lou

07-08-2020 om 19:49

Zus

Terug naar de titel van dit draadje: jouw kind is slim maar praktisch slim

Zus

Zus

08-08-2020 om 15:58

Lou

Goed punt, realiseer ik mij nu ook

@Emma

@Emma

09-08-2020 om 09:23

Dat met het vangen van een bal....

Wat is daar praktisch aan? Het ging bij praktisch toch over streetwise, overleven in de samenleving, handig in het oplossen van waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt?
Ik heb in mijn hele leven nog nooit een bal hoeven vangen. Behalve dan in de gymles op de middelbare school, waar ook nog eens erbij werd vermeld dat het ozo belangrijk is voor de sociale vaardigheden.
Ik heb er niks van geleerd en qua lichaamsbeweging deed ik veel aan dans. Maar het zal wel komen omdat ik ook niet goed was in balvangen en mijn schoolleven lang als laatste werd gekozen en op de bank bleef zitten (lekker sportief sociaal vaardig van die leraren).
Het is helemaal goed gekomen met mij hoor, zonder bal

@Emma

@Emma

09-08-2020 om 09:26

btw

Ik had op mijn 14e een bovengemiddeld iq, heb daar ver na mijn 40e pas de vruchten van geplukt, ben motorisch er handig en was ook snel streetwise.

Praktisch

Mijn oudste was ook niet erg praktisch en vaardig als kind. Wel heel slim, maar daar had hij toen meer last dan profijt van (verveling op school o.a). Het viel vooral op als we dingen gingen Doen. Dus, samen in de tuin werkjes doen: hij praatte alleen maar en snapte niks van wat ik deed. Later ging ik bijvoorbeeld pizza bakken met hem (10) en jongere zoon (7). Jongste maakte er wat van, bij oudste werd het een bende. Fietsvakantie: jongste fietste keurig recht met 7 jaar, oudste slalomde, reed tegen stoepjes aan en zat te dromen. Ik hield mijn hart vast toen hij naar de brugklas ging. Terecht: hij viel in de eerste week drie keer van zijn fiets (sommige klasgenoten overigens ook). Kind wilde scheikunde studeren. Dat werd afgeraden door de docent: precies werken op het lab zou een klein drama worden. Maar toen zette hij door en zijn ogen gingen open. Hij werd geen labwonder maar haalde alle tentamens, ook de praktische in een keer. Hij hoopt binnenkort af te studeren. Zijn praktische vaardigheden zijn enorm verbeterd. Toen zijn brein rustiger werd in het alsmaar denken, denken, denken, toen kwam er plaats voor iets anders. Gelukkig maar. Als ouder vond ik dit niet gemakkelijk. Daar ben ik eerlijk in. Ik heb echt wel gemopperd.

Yaron

Yaron

14-08-2020 om 12:13

Ooit

Er is dus nog hoop voor onze dochter, herkenbaar wat jij over je zoon, onze dochter van 12 is altijd aan het dromen/nadenken, fietsen kon ze wel snel, maar ze keek niet uit en fietste midden op de weg. Vorig jaar naar de brugklas 15 kilometer op de fiets, ik hield mijn hart vast, en inderdaad, ze is meerdere keren met de fiets gevallen, midden in de stad op de drukste plekken. Of ze fietste tegen de stoeprand op, of ze was aan het kijken naar de mooie lucht, gelukkig geen rare dingen gebeurd, maar ze heeft er wel van geleerd en het fietsen gaat nu veel beter. Maar verder... ze is chaotisch, laat haar telefoon overal liggen, vergeet haar brood op te eten, neemt geen drinken mee naar school, ik ga ervan uit dat het door vallen en opstaan uiteindelijk wel goedkomt. Maar wat een verschil tussen haar en jongste van 10, die is veel praktischer ingesteld, fietst sinds haar vierde overal zelf naar toe (eerst niet alleen uiteraard). Vergeet niks mee te nemen, kan zelf een ei bakken en dan de keuken achterlaten alsof er niks is gebeurd, bij andere dochter is de keuken dan ontploft of het gas staat nog open. Die heeft dan weer andere dingen die ze moeilijker vindt, zoals leren en voor zichzelf opkomen. Zo heeft iedereen zijn eigen pluspunten en tekortkomingen en blijft het leven afwisselend en bijzonder.

Anneke

Anneke

16-08-2020 om 11:10

Wat mijn baas ooit tegen mij zei

"wat kun jij soms ongelooflijk slim zijn en tegelijkertijd soms ongelooflijk dom"

Ik wist natuurlijk niet of ik gevleid of boos moest reageren dus ik reageerde niet.
Mijn schoonzus is universitair geschoold, zoals ze ook vaak zegt, maar als er iémand echt domme en ook kwetsende dingen kan zeggen, is zij het.

Wat ik maar wil zeggen is: wat is dom? Wat zegt een Cito uitslag over slim zijn? Wat zegt parate kennis over praktisch handig zijn.
Niks.

Triva

Triva

16-08-2020 om 12:04

Anvulling

En wat zegt je IQ over je EQ....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.