Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Dees

Dees

14-10-2020 om 07:23

Sportfonds


Valeria

Valeria

15-10-2020 om 15:51

Ik vind het anders

Of een oudere onder een scootmobiel komt vast te zitten en daardoor in een sloot verdrinkt, of dat een oudere het diepe bad in springt zonder te kunnen zwemmen. Zwemles helpt niks in het eerste geval.

Kleine kinderen <4 zouden zichzelf in beide gevallen moeilijk alleen kunnen redden, dus daarbij is toezicht cruciaal, niet zwemles.

Bij alles daar tussenin is zwemles wel weer belangrijk.

Maar ja, het is natuurlijk veel te duur om wekelijks/maandelijks een zwemles op niveau voor iedere inwoner van een gemeente te organiseren als die dat niet zelf bijhouden.

ElenaH

ElenaH

15-10-2020 om 16:14

Valeria

Uit het onderzoekt blijkt toch dat er ook bejaarden verdrinken tijdens het zwemmen?

Valeria

Valeria

15-10-2020 om 16:33

Het blijft te duur om zwemles te organiseren voor degenen die dat zelf niet doen en het wel nodig hebben, ook al verdrinkt er uit alle groepen wel eens iemand in een zwembad. Het handigst is om jong te beginnen, maar daarmee ondervang je niet de immigranten die op latere leeftijd hierheen komen, of mensen die het verleren. Bovendien vonden veel gemeenten schoolzwemmen al te duur. Kortom, je kunt er volgens mij weinig aan doen als de mensen er zelf niets aan doen.

Leeftijdsgroepen

@Triva: bedankt voor de gegevens. Ik kon die uitsplitsing van CBS binnen de leeftijdsgroep 0-10 jaar nergens vinden; het staat dus alleen in de tekst. Het komt wel overeen met harde cijfers uit allerlei andere landen.

De kinderen van 5-9 zijn al te oud om per ongeluk (gekleed) in het water te vallen, maar nog te jong om zonder begeleiding te gaan zwemmen. Als ze verdrinken, gebeurt dat vooral in zwembaden, vaak met goede afloop.
In dit document staat vanaf bladzijde 41 een lijst: https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=9545&m=1570097627&action=file.download
'in het water vallen' komt niet voor in de leeftijdsgroep 5-9.

Als het gaat om "vroeg zwemles" (kleuters) of "later zwemles" (groep 5/6), dan gaat het argument "wat als ze in het water vallen" echt niet op. Dat gebeurt gewoonweg niet. Kinderen van 5-9 lopen vooral risico tijdens het zwemmen. En dat risico kun je vermijden. Vroeg zwemles is niet nodig om je kind te beschermen tegen het risico van in het water vallen, want kinderen van die leeftijd vallen niet in het water. Vroeg zwemles is vooral nodig om mee te kunnen met zwemfeestjes.

De verhalen in de media over "niet-westerse" kinderen die verdrinken in zwembaden of zwemwater gaan vrijwel altijd over kinderen die zonder ouders naar het zwembad gekomen zijn. Dat zijn dus al oudere kinderen die geld en vervoer hebben om dat te doen.

Ik wist trouwens niet dat ouderen zo vaak in het water vielen. Ik dacht dat verdrinkingen in die leeftijdsgroep kwamen doordat mensen tijdens het zwemmen of badderen "onwel" werden (daar kan geen zwemles tegenop natuurlijk). Maar als die mensen in het water vallen, dan valt er met de inrichting van de weg en met fietsles/rijkeuringen nog best wat aan te doen.

Wat is wel zou willen weten, is hoe belangrijk de zwemvaardigheid is bij dat 'in het water vallen' van volwassenen. Bij hoeveel ongevallen waren de watertemperatuur, de weersomstandigheden, de hoeveelheid kleding, de uit-het-water-klim-voorzieningen aan de kant, de invloed van medicijnen en drugs... hoe vaak waren die dusdanig dat alleen niet-zwemmers verdronken, en hoe vaak verdronken waren de omstandigheden er naar dat ook mensen met zwembadervaring konden verdrinken?

@Valeria

> Of een oudere onder een scootmobiel komt vast te zitten en daardoor in een sloot verdrinkt, of dat een oudere het diepe bad in springt zonder te kunnen zwemmen. Zwemles helpt niks in het eerste geval.

Zwembadverdrinkingen bij ouderen worden heel vaak veroorzaakt door beroertes en hartaanvallen. Aan de plaats van het ongeval (zwembad versus sloot) kun je niet aflezen of zwemles zou helpen.

ElenaH

ElenaH

15-10-2020 om 16:50

Syboor

'Vroeg zwemles is niet nodig om je kind te beschermen tegen het risico van in het water vallen, want kinderen van die leeftijd vallen niet in het water. '

Hoezo niet? Mijn buurjongetje van 3 is bij het buitenspelen een keer in de sloot beland. En zelf ben ik op mijn 9e een keer een sloot ingefietst ...

grote getallen

Ik denk dat het gaat om de grote getallen. Peuters zijn zelden zonder toezicht en krijgen nauwelijks de kans om in het water te vallen. Iets grotere kinderen gaan er wat meer zelfstandig op uit en dan is de kans op zo'n ongeluk groter.

Was je fiets destijds nog opgedregd trouwens?

Groeten,

Temet

Vlinder

Eigenlijk zou je dus in -zeg- groep 6 een zwemproef moeten doen voor alle kinderen. En wie het niet haalt moet verplicht op zwemles, desnoods gesubsidieerd.

Hangkous

Hangkous

15-10-2020 om 17:22

Blijft ook nog de vraag

Is het kunnen zwemmen een garantie om niet te verdrinken?
20 jaar geleden hadden mijn schoonouders nog een boot (die hadden ze al 30 jaar) witte voor het eerst aan boord kwam werd op een onverwacht moment "gedoopt". Dat was voor schoonvader (de kapitein) de check of de passagiers zich bij calamiteiten konden redden.
Ik heb mijn doop pas op volwassen leeftijd gehad en het ging goed. Tijdens het passeren op het gangboord op een voor anker liggende boot ben ik dus overboord geduwd om te kijken of ik in paniek raakte en mijzelf kon redden. Schoonvader (met veel reddingsbrigade ervaring) paraat om te water te gaan als ik door de paniek en het koude water het niet zou redden.
Toen mijn man klein was kregen ook de soms mee varende neefjes/nichtjes/vriendjes en vriendinnetjes zo'n doop. Mag duidelijk zijn dat een groot aantal bij overboord gaan totaal in paniek raakten en gewoon vergaten hoe dat ook alweer moest dat zwemmen.

Dus ja mijn kinderen hebben op tijd hun diploma's gehaald en daarna ook nog vaak gezwommen om de ervaring er in te houden. Maar of het een garantie is dat ze zich in onverwachte situaties kunnen redden ik weet het niet ik hoop het wel.

Zwemles uit dat sportfonds betalen prima maar wel als ouders daar bewust voor kiezen. Leren zwemmen op jonge leeftijd en dan nooit meer zwemmen is namelijk weggegooid geld. Zwemmen moet je bijhouden als je het nooit meer doet is ineens moeten zwemmen met je winterjas aan als je in de sloot valt gedoemd te mislukken.

vlinder72

vlinder72

15-10-2020 om 17:37

Jippox

Misschien zelfs nog wat ouder. Jaar of 12.

Op het moment dat mensen ervan uitgaan dat ze kunnen zwemmen en ook zelfstandig gaan zwemmen.

Ik lees toch elk jaar weer nare verhalen over pubers die verdrinken in zwemplassen omdat vrienden niet weten dat ze niet kunnen zwemmen. En zwemmen lijkt zo simpel als je het iedereen ziet doen.

ElenaH

ElenaH

15-10-2020 om 18:14

Temet

'Was je fiets destijds nog opgedregd trouwens?'

Ja, mijn vader ging later mee naar de sloot en haalde hem uit het water. Nadat ik door een lieve voorbijganger uit het water was geholpen (ik kon wel zwemmen, maar de oever was te steil voor me) en naar huis was gebracht.

Zwem moeder

Zwem moeder

15-10-2020 om 18:18

Niet kunnen zwemmen

Mijn kinderen hebben 18 en 7 diploma's, 1 van de 2 zit ook op wedstrijdzwemmen en kunnen in veel omstandigheden toch niet zwemmen.

In zee niet bijvoorbeeld, maar ook niet in rivieren met sterke stromingen, of rivieren met veel boten die jouw hoofd niet zien of inderdaad als ze in paniek raken na een val in water.

Dit prent ik mijn kinderen heel.goed.in, open water is gevaarlijk, altijd alert blijven, in zee niet verder dan je knieën enzovoort.

Alleen een A diploma is ook onvoldoende om in center pars een beetje goed door de wildwaterbaan te komen.

Een zwemdiploma is een basis, daarna heel veel oefenen, anders veeleer je het weer

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.