Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Moeder31

Moeder31

15-10-2020 om 07:08

Voorlopig advies e7


Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-10-2020 om 21:11

Ik vraag me dat af

Volgens mij is de havo niet zoveel lastiger dan de mavo. Of althans vind ik het mavo-niveau al heel behoorlijk, weet ik hoe 4 vwo is, dus als daar nog iets tussen zit kunnen de verschillen niet heel schokkend zijn.

Triva

Triva

17-10-2020 om 22:46

Dees

En dat haal je uit een onderzoek met n=1? Wie weet was ze gaan puberen, werd ze ziek, ouders gingen scheiden, geen fijne klas, of had ze er gewoon geen zin meer in...

Triva

Triva

17-10-2020 om 22:49

Onderzoek

Lang geleden heb ik hier wel eens de link naar een onderzoek gezet waar het beste kwart van het ene onderwijs beter scoort dan het slechtste kwart een stapje hoger. En dat slechtste kwart was dus beter dan de afstromers, die waren hier al af.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

17-10-2020 om 23:16

Triva

Het is al laat, ik snap niet wat je bedoelt

Valeria

Valeria

18-10-2020 om 09:13

interessant

Maar hoe meten ze dat dan? Die krijgen toch niet dezelfde stof op dezelfde snelheid aangeboden? Is dat over alle vakken, of per vak?

Triva

Triva

18-10-2020 om 09:17

Tja

Geen idee meer, was interessant onderzoek maar vind het maar eens terug zo verbazingwekkend vind ik het ook niet.

Valeria

Valeria

18-10-2020 om 09:43

per vak

Per vak lijkt me inderdaad niet verbazingwekkend. Over de hele linie lijkt me een kwart best veel. Zeker als in de havo/vwo en havo brugklassen al op verschillende niveaus wordt lesgegeven, dan kun je dat in hogere jaren toch al helemaal niet meer vergelijken?

Maar ja, wat heb je eraan? Je diploma wordt er niet ineens minder of meer waard door.

Bo

Bo

18-10-2020 om 11:45

klopt

Ik kan me dat onderzoek ook herinneren. Het is ook logisch, op bijv. havo en vwo worden dezelfde boeken gebruikt. Het gros van de stof is hetzelfde, met slechts 10-15% verdieping voor vwo. Vwo heeft natuurlijk wel een jaar extra en zo kom je tot die 25%.

Ik ga eens kijken of het ergens terug te vinden is.

Triva

Triva

18-10-2020 om 12:57

Fieke

Thx, dit is eigenlijk nog een minder groot verschil en inderdaad je test het niet op basis van geleerde stof maar op basis van stof waar je geen voorkennis voor nodig hebt.

Als je van havo 1 naar vwo 2 gaat kun je dat vaak ook gewoon zonder dat eerste jaar te hebben gevolgd. Hoe langer je wacht met de overstap van havo naar vwo (en dus verspringt dus van 3 naar 4) hoe meer je hebt gemist maar van havo 3 naar vwo3 is echt geen gigantische stap voor de bovengemiddelde havo leerling. Sterker nog, de verwachting is dat ze het beter doen dan de net onder het gemiddelde leerlingen die met de hakken over de sloot van vwo2 naar vwo3 gingen. Als ze van havo 2 naar vwo 3 gaan doen ze het vast beter dan de 'hakken-over-de-sloot-vwo'ers en zodra ze even bezig zijn gaan ze daar een voorsprong op uitbouwen.

Joep

Joep

18-10-2020 om 14:31

Fieke (OT)

Feel good artikel over de nieuwe brede school Vox college in Amsterdam die een ‘gat’ in het hoofdstedelijk onderwijsaanbod zou vullen, dat volgens onderwijswethouder Moorman ‘doorgeschoten categoraal’ is. Op dat laatste valt wel wat af te dingen. Wist je dat nergens zoveel echt brede, meerjarige brugklassen zijn in Nederland als in Amsterdam? Ik tel er vijf: OSB, IJburg college (1 en 2 worden weer samengevoegd), Spinoza21, Vox college en Spring High. De eerste twee behoren tot de grootste scholen van Amsterdam, de laatste 3 scholen zijn vrij recent opgericht en nu nog van bescheiden omvang maar groeiend. Vier van die vijf scholen hebben meerjarige brugklassen van vmbo basis t/m vwo, Spinoza21 heeft groepen samen vanaf vmbo-t. Brede scholengemeenschappen (vmbo-t t/m vwo-gymnasium) die dakpan klassen aanbieden als Spinoza lyceum en Montessori lyceum Amsterdam behoren tot de grootste en tegelijk populairste scholen van de stad.

De in het stuk als voorvechtster van brede scholen aangehaalde onderwijswethouder Moorman van Amsterdam heeft haar eigen kind overigens naar een categoraal gymnasium in de hoofdstad gestuurd, niet naar een brede school.

Triva

Triva

18-10-2020 om 15:13

overigens

was het onderzoek waar ik naar verwees veel ouder.

Fieke

Fieke

18-10-2020 om 15:44

Het ging mij slechts om figuur 2

de rest heb ik niet gelezen. Maar figuur 2 heb ik indertijd ook in de kranten zien staan.

Fieke

Fieke

18-10-2020 om 15:58

Alhoewel

ik het bij nader inzien ooit wel heb gelezen, maar dan in de Volkskrant. Ik wist niet dat nergens zoveel echt brede, meerjarige brugklassen zijn als in Amsterdam, want ik woon niet in Amsterdam, of daar in de buurt. De door jou genoemde scholen ken ik dan ook niet, maar van OSB en IJburg college heb ik wel eens gehoord.

Lotte

Lotte

21-10-2020 om 20:41

h/v klas les op vwo niveau

Bij mijn dochter op school werd er in de hv klas op vwoniveau lesgegeven. Dochter zat zelf in de vwo klas. Vriendin in hv klas. Toetsen waren identiek. Uitgezonderd de bonusvraag bij de vwo. Die was extra moeilijk, meer boven de stof. Voor de leerlingen die een 10 konden halen.
De toetsen waren gelijk genormeerd. En dan kreeg de hv klas er naast het vwocijfer er ook een havocijfer bij.
De overgangsnormen waren geheel gelijk. Bij de hv klas werd er dus eerst gekeken of je met de vwo cijfers naar de VWO kan. En anders werd het Havo.
Er zijn veel leerlingen doorgestroomd.
Wat betreft de overgangseisen dat is gemiddeld een 6.0 . Dus geen 5.5
En met specificatie de kernvakken (wis, eng, ned) want daar mag je voor 1 kernvak 5.5 staan en moet je dan minimaal een 6.0 voor de andere 2 kernvakken staan. Wat gezien de eindexameneisen niet zo heel raar is.Ze zijn er dus een 0.5 boven gaan zitten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.