Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Schoen zetten, hoe vaak?


Lou

Lou

22-11-2020 om 12:05

Toch even overleggen

Ik zou toch even overleggen nog, kijken of je op één lijn kan komen. Het is niet leuk om ruzie te krijgen over zoiets lolligs als schoencadeautjes.

Argumenten genoeg om je aan twee keer per week te houden.
- Juist het feit dat hij niet elke dag een cadeautje krijgt, houdt het leuk.
- Je wilt ook niet dat hij de enige van de klas is die zo veel cadeautjes krijgt.
- Het is ook voor hemzelf fijner om ongeveer op het gemiddelde te zitten.

Vervolgens kun je 's ochtends je eigen gedicht voorlezen dat erbij zit in de schoen, waarin staat dat piet waar-schijn-lijk elke dinsdag en elke vrijdag tijd heeft om langs deze schoorsteen te komen. Mits er een mooi lied klinkt.

Soit

Soit

22-11-2020 om 12:08

Compromis

Wij deden ook altijd 2x per week volgens mij. Ik zou voor een compromis gaan en dit jaar om de dag doen. Dan kom je op 4 keer uit. Dan kan je het ook 2 x beperken tot een paar pepernoten o.i.d.

Guera

Guera

22-11-2020 om 12:43

Elke dag

Ze mochten hiercelke dag zetten maar alleen op woensdag en zaterdag zat er wat in. Een kleinigheid of iets nuttigs als knutselspul of een leesboekje. Zelden snoep

Wilgenkatje

Wilgenkatje

22-11-2020 om 12:48

Schoen vullen met wat ?

Iets wat opgegeten wordt. Een oranje Piet ( aangeklede mandarijn). Kruidnootjes die je knoopt in een kinderzakdoekje. Kikkers en muizen, lekker ongezonde nostalgie. Een zakje chocolademunten.

Een vergrootglas. Een crunchie voor in het haar. Een paar leuke sokken. Een kleine kalender 2021 met een favoriet dier erop.

En doe er een geprint rijmpje bij.

2x per week

Mijn kinderen mogen ook 2x per week hun schoen zitten. Mijn jongste kinderen zitten nog in de sinterklaasleeftijd. De oudste kinderen geloven allang niet meer natuurlijk (15-17) maar hebben er geen bezwaar tegen om hun schoen te zetten om de kleintjes gezelschap te houden

Mijn beste vriendin laat haar kinderen wel elke dag de schoen zetten maar het is altijd een verrassing of er wat inzit. Dat is ook wel leuk. Het verschilt bij haar ook erg per keer wat er in zit. Soms alleen wat pepernoten, soms iets van speelgoed maar bijvoorbeeld ook wel eens een pakje drinken om mee te nemen naar school (normaal krijgen ze altijd drinken uit een beker en ze vinden die pakjes heel bijzonder) of iets nuttigs zoals een paar sokken.

De reden dat wij het niet elke dag doen is dat ik vind dat het ritueel wel leuk is maar ook vermoeiend en de jongste kinderen zijn dan vaak ook vroeger wakker etc. Maar misschien dat als het elke dag is het op een gegeven moment ook gewoon wordt en dat wel meevalt.

Bij ons zetten de kinderen dus maar 2x per week hun schoen en ze krijgen elke keer wat lekkers (pepernoten, chocolade munten, marsepein...) en een cadeautje. Voor de oudste kinderen vind ik het wel heel lastig om wat te bedenken dus zij mogen helpen wat te bedenken wat voor hun geschikt is.

Wat ik ook wel eens heb gedaan is iets groters kopen aan het begin (zoals een lego doos of playmobil) en daar dan elke keer een stukje van in de schoen doen zodat ze aan het einde de complete set hadden. Dat was ook leuk.

Mammavan2

Mammavan2

22-11-2020 om 13:09

1x per week

De kinderen mogen hier elke zaterdag, van intocht tot pakjesavond de schoen zetten, en dan wordt die gevuld.
Andere dagen mogen ze hem best zetten, maar dan zit er niks in.
Bij beide kinderen in de klassen en ook bij vrienden gaat het allemaal op dezelfde manier

Dees

Dees

22-11-2020 om 13:19

Pirata

Ja die schoenen worden in de avond gevuld, het kind is alleen om.6 uur wakker als er een schoem gezet is. Is er geen schoen gezet dat slaapt hij in het weekend gerust tot 9 uur.

Jesse_1

Jesse_1

22-11-2020 om 13:46

schoen zetten als puber

En dan wel zingen uiteraard. Hier zingen ze per definitie het hele sinterklaasliedjes boek en dan nog een of twee andere als bonus.

Ze hebben het vast slecht hier als ze dat nog doen voor een stukje chocola!
Het klinkt wel apart hoor, al die stemmen met de baard in de keel ipv die kinderstemmetjes, maar deze Sint geniet er net zo goed van.

Bij ons was het schoen zetten altijd wekelijks op zaterdag. Klein kadootje (wat ook echt min of meer in de schoen past).

Verschillen: Ik weet dat een van onze kinderen een klasgenootje had waarbij er een nieuwe Xbox in de zak van Sinterklaas zat op 5 december. Daar kunnen we toch niet tegenop.

Jesse_1

Jesse_1

22-11-2020 om 13:47

O, en...

De eerste avond (van de intocht) moesten de kinderen hun verlanglijst in de schoen doen!

Flavia

Flavia

22-11-2020 om 14:04

Elke dag

Schoen zetten mag elke dag, alleen maximaal 2x per week kwam er wat in.
Nu staat maat 42 bij de kachel, en wordt er nog steeds gezongen en komt er een wens voor het kado bij. Daar wordt gewoon over onderhandeld: geen kruidnoten, wel tumtum of schuimpjes en of Piet wil precisie strooien. Denk alleen dat dat met een kitten in huis geen succes wordt.

Wat kwam er zoal in: op de eerste zaterdag de sinterklaas-estafette-ketting. Een papieren strookjes ketting waar dochter en sint steeds wat strookjes met een berichtje aan maakten. Die niet alleen bij mij kwam maar ook bij haar vader of opa en oma, net waar ze die avond sliep. Die is er geweest tot ze naar de middelbare ging.
Aan kadootjes, de al eerder genoemde mandarijn Piet, chocolade munten, een playmobil poppetje, een sleutelhanger, en nu een oogschaduw, een gripje voor het racket.

Piet

Piet

22-11-2020 om 16:17

2x per week

Toen mijn kinderen nog geloofden werd er twee keer per week (di en za) de schoen gezet. Op di ging er iets in waar niet mee gespeeld kon worden in het weekend waar ze wel mee konden spelen.
Sinds dit jaar geen gelovige kinderen meer en nu is het alleen op zaterdag de schoen zetten. 1e keer is dan standaard een chocoladeletter.

Pianopapa

Pianopapa

22-11-2020 om 20:00 Topicstarter

Reactie partner

Zonet nog eens een gesprek gevoerd hierover. Mijn partner heeft vroeger als kind met haar broertje en zusje ook elke dag iets in de schoen gekregen en heeft daar fijne herinneringen aan. Die gunt ze haar (enig) kind nu ook. Hierop bezuinigen vindt ze misplaatste ‘kneuterigheid’.
Natuurlijk vond ik het vroeger ook spannend (al herinner ik me niet meer hoevaak de Sint langskwam), maar mijn vriendin voelt het als liefde om haar kind die spanning te gunnen. Voor haar was het een feest van drie weken en niet alleen pakjesavond. Ik zie echter ook hoeveel haar familie van spullen en lekker eten houdt, en hoe veel van de spullen ook eindeloos blijven liggen. Ik hou niet van die overdaad. Alsof je kind (liefde) tekort komt als hij af en toe moet wáchten op iets. Maar dan ook iets écht leuks. Ik word steeds allergischer voor al die overconsumptie in deze maatschappij. Al die megatonnen Chinees plastic die worden verkocht, alles kan en mag overal....nou ja, ik draaf door. Maar ik wil niet dat mijn kind een verwend nest wordt die op zijn 10e alles al heeft.

Tabitha

Tabitha

22-11-2020 om 22:23

Pianopapa

Is dan het eerder geopperde idee om een doosje playmobil, Lego of iets anders over meerder dagen te verdelen, geen mooi compromis? Kind krijgt elke dag iets, maar heeft geen overload aan goedkope meuk.

Pianopapa

Pianopapa

23-11-2020 om 09:23 Topicstarter

Tabitha

Zo hebben we het vorige jaren ook gedaan: alles wat in onderdelen kan ook opsplitsen. Er gaan sowieso maar cadeautjes van 1 tot max. 3 euro in per keer.
Sprak trouwens vanochtend de moeder van een klasgenootje die nu om een verdrietje te troosten voor de tweede keer zijn schoen mocht zetten. Hij was verbaasd geweest want ‘hij had toch al een keer zijn schoen gezet?’. Zo zie je weer een ander uiterste...het is maar net welke gewoonte je je kind aanleert.

piet

piet

23-11-2020 om 11:49

zingen

hier twee pubers van 18 en 15. En ja, die zingen nog wel als ze hun schoen zetten. En als wij (man en ik) onze schoen er bij zetten, zingen wij ook. Zonder zingen geen cadeautjes helaas.

Tamar

Tamar

23-11-2020 om 12:35

hier ook

2x per week, omdat 1x echt te lang wachten was. Toen ze wat ouder waren viel daarover te onderhandelen: misschien geeft Sinterkaas wel iets groters als je maar 1x per week je schoen zet! In de tijd van 2x per week was het sowieso 1x een snoepje, 1x een cadeautje. Ik weet nog een schroevedraaier uit een kindergereedschapskist, waar zoon zielsgelukkig mee rondliep. Dat was echt het hoogtepunt van dat jaar. En cadeaus verdelen deden we ook (zoals die gereedschapskist).

Zonnehoed

Zonnehoed

24-11-2020 om 09:20

Bezuinigen?

Het gaat toch helemaal niet om het geld, het gaat er wat mij betreft om wat je een kind meegeeft. Ik zou mijn kinderen nooit elke dag iets in de schoen geven, ik vind dat veel te veel van het goede, te materialistisch. ik wil dat ze blij zijn met een kadootje en het niet voor kennisgeving aannemen (elke dag een kadootje lijkt me ook nogal saai) en denk dat ze er dan ook veel minder van genieten dan als ze afentoe iets krijgen. Hier is/was dat een of twee keer per sinterklaasperiode, nogal karig als ik het hier zo lees maar ik heb nooit klachten gehad. Overigens kregen ze hier ook niet 30 plastic action dingen in de zak, maar een paar leuke en mooie kado’s. Het hele idee van Sinterklaas gaat mij ook meer om de gezelligheid en de sfeer er om heen dan om zoveel mogelijk kadootjes.

Ik kan me helemaal vinden in jouw weerzin tegen de consumptiemaatschappij, dus zou dan je vriendin tegemoet komen met inderdaad mandarijnen, tandpasta, sokken en dat soort dingen.

ik stopte van de week bij de jongvolwassenen

een letter in hun schoen en t vriendinneke van zoon was verrast. Deden ze al jaren niet meer thuis dus ik zei dat ik dat elk jaar nog deed.

Tamar

Tamar

24-11-2020 om 11:44

O ja

Mijn ouders lieten me kiezen: of 1x per week vanaf de intocht, of elke dag vanaf een week voor 5 december.

Raffie

Raffie

24-11-2020 om 14:55

Hier ook 1 keer per week

En ik ben eigenlijk verbaasd hoeveel er hier 2 keer per week doen/gedaan hebben!

Maar goed, zo zie ja maar dat je wat je gewend bent, heel normaal vind.

Lastig hoor pianopapa, ik kan me je weerzin goed voorstellen, vooral voor al die chinese plastic troep, waar láát je het straks allemaal?
Hoewel, het meeste gaat niet lang mee, dus kan zo de prullenbak in natuurlijk...

Jullie zouden hier een compromis in moeten kunnen vinden, maar je partner klinkt niet echt als iemand die daar voor openstaat. En dat zal in meerdere dingen lastig kunnen zijn/worden.

Oh ja en off topic: hier zingen de 12 en 14 jarige ook nog braaf als ze hun schoen zetten, en afgelopen weekend waren de schoenen ineens op een hele gekke plaatsen teruggezet! (ze volgen ook het Sinterklaasjournaal nog )

Soit

Soit

24-11-2020 om 16:19

Ach

ik denk niet dat je kind meteen verpest is of nergens minder blij van wordt als hij elke een kleinigheidje in de schoen krijgt. Al heb ik het zelf niet zo gedaan wil niet zeggen dat er wat mis is als iemand anders dat wel doet. En hoezo chinese meuk, daar ben je toch echt zelf bij en dat heeft niks met heel veel cadeautjes te maken. Je kan ook elke dag een verantwoord, educatief cadeautje er in doen Wij hebben ook nooit klachten gehad van 2 a 3 keer in de week. Hoezo zou je daar klachten over krijgen?

Triva

Triva

24-11-2020 om 16:25

Raffie

Voor hele kleine kinderen vind ik 1x per week wat weinig, het ligt er ook aan wat je er in doet maar als je het alleen op zaterdag doet kunnen ze soms maar 3x hun schoen zetten in de hele sinterklaasperiode.

Berm

Berm

24-11-2020 om 18:26

Hier en raffie

Hier ooit 2x per week, een keer iets lekkers en een keer een klein kadootje.

Raffie: Die chinese plastic troep is ( in het algemeen vaak) dan ineens wel weer goed bij kinderverjaardagen, want dan mag het niets kosten. Of geeft men dan ook prijzig educatief verantwoord speelgoed?

Ik was zomaar benieuwd omdat de meesten onder ons die shops heel goed weten te vinden als dat zo uitkomt, maar in discussies daar op tegen zijn. Ik bedoel dat een beetje als: ik koop geen story of privé maar weet toch wat er instaat door de kapper.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

24-11-2020 om 22:40

Geen rommel

Hier kregen ze meestal een keer iets van snoep in de schoen en dan de andere keer in de week wel een zinvol cadeau wat ook gerust duurder mocht zijn dan 2 euro. Niet zinvol als in een tandenborstel of zo, maar een tijdschrift, potje slime, knutselspullen, douchegel in een mooi flesje.

Hulppiet

Hulppiet

25-11-2020 om 14:36

Leuke rommel

Ach, wat heet rommel Vooral in de gelovige tijd kregen ze vaak iets in de schoen dat ze van pappa of mamma nóóit zouden krijgen. Dat was echt niet meteen plastic troep, maar wel af en toe lekker onverantwoord of totaal niet educatief en al helemaal niet nuttig.
We houden de hoeveelheid “vreetgoed” altijd wel beperkt, maar ook dat is iets dat we met z’n allen alleen maar in Sinterklaastijd krijgen. Geen pepernoten in oktober. Dan is de exclusiviteit in november al een groot deel van de pret en hoeft het helemaal niet zoveel en zo vaak.

Hangkous

Hangkous

25-11-2020 om 14:53

Juist ja

===Ach, wat heet rommel Vooral in de gelovige tijd kregen ze vaak iets in de schoen dat ze van pappa of mamma nóóit zouden krijgen. Dat was echt niet meteen plastic troep, maar wel af en toe lekker onverantwoord of totaal niet educatief en al helemaal niet nuttig.===

Warme herinneringen. Badkrijt. Ieder 3 kleuren, dan konden ze in bad zittend de muur maar maken en daar op tekenen. Doekje er overheen en het was weer weg volgens de verpakking.
Van het gladde bad en de tegels liet het spul zich prima verwijderen maar de voegen dat was wat moeilijker en een 3 en 5 jarige leren dat ze niet op de voegen mochten tekenen was dan ook weer flink ingewikkeld. En hit bij de kleuters, dat wel.

Uiteindelijk heen ik flink geholpen om het op te maken. Iedere week als ik de badkamer deed sneed ik een stukje van de krijtjes af.
1x en noooooit meer.

piet

piet

25-11-2020 om 15:20

yep

Of snoep dat ze anders nooit kregen. Een flesje met daarin een soort zure suikervloeistof bijvoorbeeld, of een lolly van een euro. Ze vroegen regelmatig of ze dit mochten kopen, maar dat mocht nooit van me. Maar van Sint mag alles natuurlijk.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-11-2020 om 15:21

Oh ja

Sint gaf wat ze van mama niet kregen. Mijn dochter wilde heel graag zo’n Fur real friends kat die bewoog en mauwde. Peperduur ding, en ik had al voorzien dat hij na een week vooral zou gaan stof vangen. Uiteindelijk kreeg ze hem van Sint, en meldde mij fijntjes dat Sint tenminste niet zo gierig was als mama Na een week was inderdaad de lol eraf, en kwam hij alleen nog maar tevoorschijn als er vriendjes kwamen spelen. En zo hebben we wel meer cadeaus gehad.

Dees

Dees

25-11-2020 om 18:47

Hier

Ach dit jaar heb ik voor 1 euro per stuk een soort mini jenga gekocht, een knutselset zelf stuiterbalken maken en een kleisetje. Meneer heeft sinds de intocht het kleisetje gekregen en verder nog niets, waarschijnlijk krijgt hij van de week nog een tweede cadeautje en misschien laten we het laatste cadeau voor 5 december erbij.

Voor de zak heb ik een adventskalender met Lego in de vakjes (20 euro) een hard benodigd dekbedovertrek en een boek. Verder hebben de oma's en opa's nog ieder 1 of 2 cadeaus gekocht maar die krijg ik binnenkort binnen.

CC

CC

27-11-2020 om 14:19

Hier elke dag

En meestal zit er nog iets in ook! Ook vrij grote dingen...zo had mijn moeder twee mooie stenen en een boekje opgestuurd voor in de schoen...dat krijgt hij dan allemaal. Hetzelfde met boeken. Hij leest nogal veel, dat vind ik prima...Boeken zijn wat dat betreft net kleren: er is gewoon een constante stroom van passende boeken, net als met kleren.
Ik koop geen 'kleine dingetjes', behalve als ik zeker weet dat hij er gelukkig van wordt en je een pakje pokemonkaarten klein vindt. Ik wil niet teveel troep in huis halen 'om maar iets te geven'. dus het moet een aanvulling zijn op iets wat hij al heeft.

Hij heeft al een Rembrandt bijbel gehad, een pokemonbal-blik met drie pakjes kaarten en een munt erin, stenen, een boekje, twee boomhut boeken, een detective spelletje en volgens mij was dat het. Op pakjesavond krijgt hij nog wat echt grote cadeaus zoals Lego Boost en Gravitrax en dat was het dan. Mijn mans moeder is nogal van de pakjesavond, dus die koopt die dure dingen uit naam van sint. Hij wordt dus echt wel heel erg verwend...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.