Home » Forum » 2 keizersnedes 3e keer

2 keizersnedes, 3e keer?

16 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
BINL
2 keizersnedes, 3e keer?

Hallo allemaal. Ik ben op zoek naar mensen die al twee keizersnede’s hebben gehad hoe bevalt je dan de derde keer? Ik ben voor de derde keer zwanger heb veel erover gelezen, maar weinig concreets hier over kunnen vinden. Kan iemand zijn ervaring delen? dank je wel

specht
ervaring

Wat was de reden van je keizersnedes?
Bij mij bij kind 1 loslatende placenta, dus keizersnee.
Kind 2 normale bevalling maar enorme nabloeding,
Kind 3 keizersnee omdat kind in een stuit lag, en de navelstreng begon uit te zakken.
Kind 4 probeemloze natuurlijke bevalling natuurlijk wel in het ziekenhuis.
Dus twee keer een keizersnee hoeft geen probleem te zijn voor een probeemloze natuurlijke bevalling.

Aagje Helderder
Ik ken

een aantal vrouwen bij wie de gynaecoloog bij het begin van de derde zwangerschap (na twee keizersneden) meteen aankondigde dat het nu een geplande keizersnede moest worden. Bij één bekende zei de gynaecoloog na de tweede keer al dat de derde niet meer natuurlijk zou gaan.

Maar ja, dat was ooit (allemaal 5+ jaar geleden), ik zou zeggen, vraag een preconceptieconsult bij een gynaecoloog of een verloskundige om het te overleggen. Tenzij je al in verwachting bent, maar dan kun je ook bij beide terecht.

Aagje

BINL
Reden keizersnedes

1e keer: drama met eind een spoedsectio, hersenvliesontsteking kindje etc...

2e keer: op mijn eigen verzoek, ik wilde nooit hetzelfde meemaken.

Nu ben ik 41, en wil eigenlijk niet meer natuurlijk bevallen. 13+5 weken in verwachting en in begeleiding bij de gyn. Vorige keer ben ik er vroeg mee begonnen, met vragen...

Ik twijfel nu of ik dit nu ook moet doen, of dat het een soort beleid voor is.

specht
BINL

Mijn ervaringen zijn al van meer dan tien jaar geleden, en ik wilde zelf het liefst een natuurlijke bevalling.
Ik weet nog wel, dat de gynaecoloog dit in principe een kans wilde geven, en er geen extra risico in zag.
Wel beviel ik in een academisch ziekenhuis waar 24 uur per dag een spoedsectio razendsnel uitgevoerd kan worden, omdat iedereen in huis is. ( bij kind 3 binnen 10 minuten)
Ik heb niet enorm aangedrongen op een natuurlijke bevalling, als hij een keizersnee had geadviseerd was ik daarin meegegaan.
Wat mij het meeste van de laatste bevalling is bijgebleven is het feit dat ik mij echt veel beter voelde en sneller opknapte dan na de andere bevallingen. Misschien ook iets om rekening mee te houden.
Hadden de problemen met jouw kindje iets te maken met de bevalling, of werd het een spoedkeizer omdat je kindje ziek was?

BINL
2e reactie

Hoi specht,
Dank voor het delen! De 1e keer wilde het kindje niet indalen, ingeleid, ruggenprik, wel ontsluiting, 1 persen zonder weeën, in week 43. Plancenta blijven zitten door de spoed, curretage erna en kindje 2 weken op de neonathologie omdat het veel te lang duurde.
2e geplande sectio fluitje van 1 cent, snel hersteld, bij beiden 1 jaar borstvoeding gegeven.

Ik weet het niet. Met 2 schoolgaande kinderen kan ik me niet nog 1 natuurlijke ellende veroorloven. Ik ben erg aan het twijfelen.

Ad Hombre
zwakke plek

Was het niet zo dat een keizersneelitteken een zwakke plek geeft wat dan weer een risico vormt bij een volgende bevalling?

In de VS hebben ze daar natuurlijk veel meer ervaring mee en heeft het zelfs een naam, VBAC:

http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=438&np=463&id=...

Aagje Helderder
Oké ik had niet goed gelezen

Sorry. Je bent al in verwachting en je bent onder begeleiding van de gynaecoloog. Dan heb je ook al wat controles gehad.

Je posts roepen een aantal vragen bij mij op:
1. Wat maakt dat je nu twijfelt over wel of niet natuurlijk bevallen terwijl je dat bij je tweede bevalling niet deed? De vorige keer heb je om een keizersnede gevraagd, dat interpreteer ik als dat je zelf wist wat je wilde en daar geen twijfels over had.
2. De vorige keer heb je het blijkbaar heel vroeg bespreekbaar gemaakt. Wat maakt dat je nu het onderwerp bevallen nog niet bespreekbaar hebt gemaakt. Zit dat in je eigen twijfel, in de gynaecoloog die je treft, in nog iets anders?
3. Heeft de gynaecoloog uit zichzelf nog niets daarover gezegd bij het opnemen vab je anamnese?

Ik raad je aan het bespreekbaar te maken bij je volgende controle. Als je zelf nog niet duidelijk hebt wat je wilt, is het des te belangrijker om informatie van de professional te krijgen. Dat kan jou helpen duidelijkheid te krijgen in je wensen, maar ook in de (on)mogelijkheden, de richtlijnen in je ziekenhuis enzovoorts.

Aagje

Aagje Helderder
Nog beter gelezen:

Eigenlijk twijfel je niet. Je wilt niet meer natuurlijk bevallen, zeg je in #4. En blijkbaar toch ook wel een beetje, geef je in dezelfde post aan. En je begint er niet over bij de gynaecoloog.

Blijven de vragen: waar zit dan toch dat beetje twijfel? En waarom bespreek je het niet met je gynaecoloog?

Aagje

BINL
@Aagje

Dank voor het meedenken!

Het is dezelfde gyn van 6 jr geleden.

Ik ben er nog niet over begonnen, omdat ik hoopte dat zij er iets over zou zeggen. Naiëf misschien, maar ik wil er niet voor moeten “strijden” en er weer zelf over beginnen. Daarom hoopte ik dat er inmiddels een soort lijn is, die getrokken is, voor mensen die recenter bevallen zijn. Voor mij is dit nl 6 jaar geleden.

Ik hoop dat je nu mijn gedachten beter kunt begrijpen. 15 augustus heb ik weer controle, dus ga ik maar eens over beginnen.

Dendy Pearson
Ik

Ik heb er twee gehad. 1e was na een bevaling van 41 uur en de tweede was gepland omdat ik niet meer natuurlijk wilde bevallen.
Ik heb toen na de 2e keer gevraagt aan mijn gyn wat hij ervan vond. En hij zei dat als ik tevreden kon zijn met twee kinderen, ik het erbij moest laten. Het blijft een operatie, zwakke plek in baarmoedet etc.

We hebben nooit een wens voor een derde gehad verder.
Ik heb wel begrepen dat na twee keizersnedes een natuurlijke bevalling niet meer mag.

Aagje Helderder
Waarom

ga je bij voorbaat ervan uit dat je ervoor moet strijden? Omdat dat 6 jaar geleden ook zo was?
Maar je hebt toen met of zonder strijd (dat weet ik dus niet) wèl gekregen wat je wilde en je zit nu bij dezelfde gynaecoloog. Die heeft jouw dossier van toen en weet van jouw wens van destijds.
Probleem is nu dat jij met onbehagen rondloopt en je arts dat niet weet.
- Misschien is voor haar evident dat het nu weer een keizersnede wordt omdat jij de vorige keer duidelijk genoeg gemaakt hebt dat je niet meer natuurlijk wil bevallen. En gaat ze ervan uit dat wat de vorige keer de afspraak was, dat nu ook zal zijn (je hebt niets concreets genoemd waaruit blijkt dat zij uitgaat van natuurlijk bevallen.
- Misschien is het voor haar evident dat na twee keizersneden een derde bevalling niet natuurlijk kan/mag en denkt ze dat jij dat weet en dat het daarom niet benoemd hoeft te worden.
- Misschien gaat ze wel uit van een natuurlijke bevalling maar is ze vatbaar voor jouw wensen en hoeft het geen strijd te worden.
- Misschien wordt het wel een strijd maar als jij het belangrijk genoeg vindt, moet je ‘m gewoon toch aangaan. En liefst zo snel mogelijk want hoe langer je wacht, des te meer kans dat het je zwangerschap negatief beïnvloedt in de zin van je er niet lekker bij voelen.

En weet je, als je het gesprek een beetje tactisch opent, kan het maar zo zijn dat er geen strijd van hoeft te komen.
Vraag eens hoe zij naar jouw komende bevalling kijkt. Wacht eerst af waar zij mee komt. Als dat niet het antwoord is waar jij op hoopt, geef je aan wat je angsten zijn en wat die nu al met je doen terwijl de bevalling nog ver weg is. Dan kun je vragen wat er me die angst gedaan kan worden en of een geplande keizersnede een optie is waar zij mee kan leven.
Zo eis je niet meteen van alles (veel artsen zijn daar allergisch voor) maar maak je het bespreekbaar en kun je je eigen aarzelingen en angsten op tafel leggen. Wie weet waar dat toe leidt.

Succes!

Aagje

BINL
@Aagje

Eigenlijk heb je helemaal gelijk. Ik ga het ter sprake brengen de volgende keer. Dankjewel voor alle goede raad!

BINL
@Aagje en de andere raadgevers

Beste mensen,
Aangezien jullie met mij mee hebben gedacht, wilde ik ook de afloop aan jullie kort vertellen.
Rustig gevraagd aan de gynaecologe, waarop ze mij met een ernstig blik aankeek en zei: "Jaah, hier moeten we het nog even goed over hebben..."

Ik bevroor helemaal van de paniek... Ze vroeg wat mijn wensen waren, en toen zei ze: "tenzij iemand dat erg graag wil, doen we na een 2e KS altijd een KS, dus we gaan uw baby gewoon halen."

Ik was helemaal opgelucht, en heb direkt daarna flink gehuild. Dat een traumatische bevalling zoveel met een mens kan doen...
Dank voor het meedenken, allen!

specht
BINL

Fijn dat het gaat zoals jij wil.

Aagje Helderder
Fijn!!!!!!

dat je het krijgt zoals je hoopte/wilde. Geeft een boel opluchting en daarmee waarschijnlijk veel meer ontspanning voor het vervolg van je zwangerschap.

Fijn ook dat je het even met ons deelt.

Goede zwangerschap gewenst verder. Hoop op een lief gezond kindje voor jullie gezin.

Aagje

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.