Home » Forum » Lange autorit 34 weken zwanger

Lange autorit 34 weken zwanger

36 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jackie
Lange autorit 34 weken zwanger

Mijn man heeft in juni een weekje vrij en wil dan het liefst op vakantie naar een bepaalde bestemming (zijn moeder woont er ook), ongeveer 6 a 7 uur rijden met de auto. 'Probleem' is dat ik dan al 34 weken zwanger ben (als het goed gaat allemaal), en op de terugweg dus 35 weken.
Vliegen is geen optie.

Man laat de keus uiteraard aan mij over, gaat er ook niet van uit dat het doorgaat maar heeft het alleen geopperd als idee. Ik wil best gaan als alles goed gaat, dit is mijn derde (wederom redelijk probleemloze) zwangerschap. Kinderen zijn ruim 2 en ruim 3 en zijn in de auto best te handelen.

Wat zouden jullie adviseren? Gewoon aankijken of beter man helemaal geen hoop geven :)? Iemand ervaring met lange autoritten tijdens de zwangerschap?

AnnaNiem
Zitten

Werk je nog en zit je dan de hele dag op kantoor? Dan moet dit ook wel lukken. Pauzeer regelmatig, strek je benen dan ook. Maar dat zul je met peuters ook wel moeten. Je bent gezond zwanger, niet ziek.

Phryne Fisher
Jawel

Met de auto zou ik dat wel aandurven, vliegen niet. Mocht je weeën krijgen dan heb je daar ook ziekenhuizen.

Kaaskopje
Geen ervaring

Maar om eerlijk te zijn was alleen bij de titel al mijn gedachte 'ik zou het niet doen'.

Is het geen optie (als moeder zelf auto rijdt) om ergens in het midden iets te huren?

Alkes
afhankelijk

Ik kan erg slecht stilzitten. Als zelf niet rijd, zou ik het liefst ieder uur stoppen om stukje te lopen. Toen ik zwanger was vond ik stilzitten in kleine ruimte nog lastiger omdat die buik in de weg zat.
Als je daar geen last van hebt, dan is het vast prima te doen.

Bosbes
Prima te doen

Als het 6 uur non-stop autorijden is kun je dit in bijv 8,5 uur doen: 2 a 3 korte stops, 1 flink lange (lunchen bij een speeltuin). Bij de korte stops ook wandelen.
Het ligt natuurlijk aan de zwangerschap maar als er geen problemen zijn lijkt dit me absoluut geen probleem. Ik zou dat wel heerlijk vinden! Kussentje mee misschien.
Vloog toen zelf (mocht nog op het nippertje) op 1,5 uur afstand. Na die week vakantie was ik ineens pas écht hoogzwanger en deed daarna niet veel meer.
Veel plezier!

Flavia
begin verlof

zo'n weekje vakantie lijkt me een mooi begin van je zwangerschapsverlof.
Zeker als je zwangerschap verder probleemloos is en je een redelijke conditie hebt gaat dat prima.

Ik zou me meer druk maken of de andere 2 wel zo'n lange rit aankunnen.

mirreke
Makkelijk te doen

Je hebt twee probleemloze zwangerschappen gehad zeg je? Je komt terug als je 35 weken zwanger bent, dus nog ruim een maand te gaan?
En een rit van maximaal zeven uur? Ik zie eerlijk gezegd het probleem echt niet. Lekker op vakantie gaan, de rit wat onderbreken om de benen te strekken, ook fijn voor de kinderen.

AnneJ
Verzekering

Let wel op dat je goed verzekerd bent, reisverzekering let ook op de mogelijkheden van transport, mocht het toch nodig zijn om je te laten controleren of onverwachte problemen hebt met je zwangerschap. Het hoeft natuurlijk niet.
En zeker als je al eerder bevallen bent zou ik het gewoon doen.

Jackie
Bedankt

Wat fijn al die reacties, bedankt. Ik kan best lang zitten inderdaad, op werk ging dat ook goed, alleen ben ik al wat vroeger gestopt dus ik weet dan niet hoe het lange zitten gaat zijn als ik 34 weken ben. Maar ik ga het dan gewoon aankijken denk ik.

De auto is inderdaad wat minder spannend dan vliegen, maar het lijkt me toch goed om van tevoren even alle ziekenhuizen op de route uit te zoeken, just in case. Onderweg kunnen we altijd nog vaker pauzeren dan gepland, voor de kinderen ook wel prettig inderdaad.

Bedankt voor alle tips!

Triva
hmm

Bedenk dat als jij niet rijdt jij verantwoordelijk bent om 'drie' kinderen bezig te houden. Mocht je zelf kunnen en willen rijden: dan zou ik dat doen en man het liefst achterin tussen die twee zetten ;) Stuk rustiger voor jou.

Wilgenkatje
overleg met degene die je zwangerschap begeleidt

die weet het beste hoe de zaken ervoor staan. Wij kennen je alleen 'op papier'.

Je kunt niet op grond van een vorige geslaagde bevalling zeggen dat het nu ook naar wens zal gaan. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt.
Zelf zou ik het niet doen. Ons derde kind kwam probleemloos a terme ter wereld. Dat verwachtte ik bij nummer vier ook, maar geenszins. Het werd een gevaarlijke geboorte met 32 weken. Dat had ik nóóit, echt nooit verwacht.

Natuurlijk, overal zijn ziekenhuizen, maar je moet er toch niet aan denken dat je met je gezin op die wijze strandt.

Lang zitten is sowieso iets om voorzichtig mee te zijn gezien tromboserisico. Op kantoor zitten is toch anders dan in een auto.
En juni kan knap warm zijn, ook al minder prettig.

Sorry dat ik even wat wolkjes laat optrekken voor de vakantiezon. Een wijze keuze gewenst!

Marie
andere kinderen

Ik zie het probleem echt niet. Ik zou me drukker maken over de peuters. Daar zou ik wel tegenop zien om die op zo'n lange rit bezig te houden. Of zijn het goede slapers?

Alkes
Marie

Als je post #12 leest zie je wellicht welke problemen er zouden kunnen zijn. Wilgentakje zegt niet dat dit ook bij TS geval is, maar idee dat eerdere twee zwangerschappen probleemloos waren of dat er overal wel een ziekenhuis is, is misschien een beetje kort door de bocht gedacht.

Guera
Nu al gestopt?

Dus voor mijn begrip en het hele plaatje
Je bent nu iets van 30 weken en nu a l gestopt met werken?
Want?
Dat zou ik wel mee laten wegen
Niet echt probleemloos dus
Het duurt nog 4 weken. Er kan van alles gebeuren. Ik zou denken: intentie is.
We beslissen weekje van tevoren of het echt gaat
Zou voor mij ook uitmaken of ik naar een gehucht in Frankrijk ging of een stad in Duitsland. ....

skik
Neem de tijd

Het is maar 6 a 7 uur rijden, dus niet niet helemaal naar Zuid Spanje jakkeren. Als je er de tijd voor neemt en het opbreekt in drie stukjes van 2 uur rijden met even echt pauze lijkt het me prima te doen.

skik

Jackie
Ik

Ik ga er zeker niet van uit dat alles dit keer ook probleemloos zal verlopen, dus wat jij zegt Guera, een week van tevoren die afweging maken lijkt me ook een goed plan.
(Ik ben trouwens om andere redenen gestopt met werken, en omdat ik toch zwanger was ben ik geen ander werk gaan zoeken, financieel redden we het voorlopig prima met 1 salaris.)

Bedankt ook voor de wat minder 'optimistische' bijdragen, ik ben me bewust dat niks zeker is als het gaat om zwanger zijn en bevallen. Hopelijk maak ik de juiste keuze.

Tihama
Kans

8% van de bevallingen vindt plaats tussen 34 en 36 weken.
Het gaat er niet om dat er in het buitenland geen ziekenhuizen zijn. In de omringende landen hebben ze prima gezondheidszorg. Maar je zit dan dus wel langer vast in het buitenland. Je krijgt je gedoe met verzekeringen etc.

En mochten er complicaties zijn, dan worden de problemen nog groter, omdat je alles moet doen ver weg van je sociale netwerk en wellicht ook in een land waar je niet je moedertaal kunt spreken.

Persoonlijk zou ik die gok niet nemen. Ik vind een kans van 1 op 12 namelijk best groot.

Jackie
1 op 12

Oei, 1 op 12 klinkt wel als een 'grote' kans, hoewel het natuurlijk ook veel uitmaakt of het 34 of 36 is, laatste is al bijna voldragen.

Ik woon overigens niet in Nederland, en ben na 7 uur rijden nog geen grens over dus ben ik niet in een voor mij vreemd land.

AnneJ
Bovendien

In elk geval woont de moeder van de man van Jackie op de bestemming.

AnneJ
7 Procent te vroeg

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/118976-vroegtijdige-ge...

Volgens dit artikel is in 'maar' 7 procent sprake van vroeggeboorte, met signalen wanneer daar sprake van kan zijn.

Zwangerschapsdiabetes, een meerling, ben je een DES dochter, een vleesboom met bloedingen.
Controle voor vertrek kan grotendeels uitsluitsel geven.
Natuurlijk is er altijd een risico, maar dat lijkt me hier behoorlijk klein.

Jackie
AnneJ

Er is inderdaad altijd een risico. De controle-afspraak alvast vlak voor eventueel vertrek plannen is ook een goed idee.

Kaaskopje
Jackie

Dus als ik het goed begrijp reis je in je eigen land van a naar b en kun je op je eigen verzekering terugvallen, kun je je goed verstaanbaar maken en verstaan worden en is de enige tegenslag die je kan treffen, dat je voortijdig bevalt en niet direct naar huis kunt? Op zich klinkt dat minder spannend dan wanneer je de reis van land a naar land b zou maken, dus misschien kun je het risico nemen. Toch snap ik niet dat je man dit heeft voorgesteld. Het kan tegen die tijd al warm worden, je kunt meer vocht vasthouden, je zit niet meer lekker met die dikke toeter en dat onder de gordel 7 uur lang.... Je moet echt wel elk uur de auto uit, kinderen dan ook, dus voor alles weer zit ben je 10 minuten minimaal bezig. Dat is dus 6 x 10 en voor de lunch een half uur of meer extra op de reistijd. Dan zit je dus al op anderhalf uur extra op de totale reistijd. Als het echt door moet gaan is het beter om halverwege een appartement te boeken. Dat hoeft niet veel te kosten. Hetzelfde voor de terugreis. Er blijft minder tijd voor schoonmoeder over, maar jij gaat nu voor. Voor de kinderen ook prettiger volgens mij.

Jackie
ja precies Kaaskopje

Daarom vond ik het ook niet direct een slecht plan. Ergens overnachten had ik zelf nog niet bedacht maar dat lijkt me wel iets om te overwegen.

Triva
Grappig

"Het kan tegen die tijd al warm worden"

Grappig om te zeggen als je geen idee hebt om welk land het gaat. Kun je beter vragen of er airco in de auto is.

Jachy: je gaat niet in op de reacties over de andere twee kinderen. Waarom niet? Waatom heeft je man dat weekje niet eerder gepland?

Watervrouw
Moet er niet aan denken

Ten eerste vind ik het risico groot, niet alleen medisch maar ook praktisch. Stel je voor dat je bevalling ergens halverwege op gang komt dan ben je niet alleen in een vreemde omgeving maar moeten er ook twee kleine kindjes opgevangen worden. Natuurlijk komt dat wel in orde maar is voor iedereen niet echt fijn.
Ten tweede vond ik het heerlijk en erg rustgevend om de laatste weken mezelf en ons huis voor te bereiden en me wat in mezelf terug te trekken.
Ik heb niet alles in dit draadje onthouden en weet niet meer waarom jullie daar heen gaan maar als dat niet heel noodzakelijk is zou ik thuisblijven.

Aagje Helderder
Triva/Jackie

Als je hier wat langer bent en dingen onthoudt, kun je serieus een goed idee hebben waar Jackie woont. Volgens mij is het een land waar veel Nederlanders naar toe gaan voor de warmte.

Jackie, ik had redelijk probleemloze zwangerschappen met weinig klachten, maar met 34 weken zo ver van huis gaan en zo’n tijd in de auto moeten zitten, zou ik niet prettig hebben gevonden.
Vanwege de lichamelijke dingen (zo comfortabel vind ik autorijden met een dikke buik niet) maar ook voor het gevoel: als ik moest bedenken waar er ziekenhuizen op de route liggen, zou ik al niet meer prettig weg gaan.
En als kind komt terwijl je een eind van huis bent, moet je zelf vers bevallen en met een pasgeborene ook weer dat hele eind terug. Als baby niet komt in die periode moet je als je 35 weken bent met een nog dikkere buik weer terug.

Het is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik zou het niet zien zitten.

Jackie
Triva/Aagje

Sorry, niet in de gaten dat ik niet overal op in ben gegaan. Mijn man heeft het heel druk op zijn werk, ze hebben in de zomer veel bestellingen waar ze aan moeten werken en begin juni zit sr toevallig een bestellingloze week waar hij dan gebruik van wilde maken voordat hij weer verder moet. Vandaar dat hij zich afvroeg of zoiets wel mogelijk/haalbaar was. Ik heb trouwens in eerste instantie ook nee gezegd en iets in de buurt leek hem ook prima, maar omdat we dan nu toch nog niks gaan plannen was mijn laatste besluit om het gewoon aan te zien.
De kinderen hebben wel eens eerder lang in de auto gezeten en dat ging prima, uit het raam kijken en vrachtwagens tellen is blijkbaar genoeg vermaak. Vorig jaar hebben we de reis ook heen en terug gemaakt, toen waren ze 2,5 en 1,5 jaar, en een maand geleden een weekend weg met 2x 3,5 uur rijden ging ook goed.

Vandaag mijn verloskundige gevraagd wat zij er van vond, die zei dat er natuurlijk geen garantie is maar dat als het goed blijft gaan, zij de kans op een te vroege bevalling wel heel klein acht bij mij. Ze adviseerde het aan te kijken en vlak ervoor gaan we het er nog een keer over hebben.

Ik moet gewoon denk ik vooral kijken hoe ik het doe met die twee kleintjes. Soms hebben peuters opeens een lastige fase en als ik daar thuis al moeite mee heb dan ga ik sowieso niet met ze in de auto zitten. We gaan het zien.

Tihama
Ooooh

Je blijft in je eigen land. Dat is een wereld van verschil.

Ik ging uit van NL en dan ben je met 7 uur rijden per definitie niet meer in NL.

Kenfan
Kijk je er zelf ook naar uit?

Wat voor een soort vakantie gaat het worden? Jullie ergens in een huisje en oma komt geregeld langs, houdt zich met de kleintjes bezig, en neemt jullie wat uit handen zodat jij met de beentjes omhoog kan. Of misschien zelfs een keer met zijn tweetjes uit eten? Echt relaxte week waar je zelf ook naar uitkijkt en die twee lange, ongemakkelijke autoritten waard is?

Of moet je het zien als een langgerekt familiebezoek, waar de uitgebreide familie en oude schoolvrienden van de gelegenheid gebruikt om man weer eens te zien? En jij er een beetje bijhangt omdat ze onderling al snel vervallen in een dialect dat je met moeite kunt volgen. En je dus voornamelijk met de kleintjes bezig houdt. Dat soort scenario's ken ik nl ook. Voor het eerste heb ik een beroep moeten doen op mijn fantasie :), maar in dat geval zou ik schoonmoeder misschien wel uitnodigen mijn kant op te komen.

Rieneke
Zelf ook gedaan met 34 weken

Toen ik (18 jaar geleden) 34 weken zwanger was van mijn tweede, ben ik (alleen) een lang weekend met de trein naar mijn man gegaan die in het buitenland zat voor zijn werk. Een treinreis van 8,5 uur incl overstap. Van te voren wel met mijn verloskundige over gehad, maar die vond het geen enkel probleem. Alleen het advies mijn zwangerschapskaart mee te nemen voor het geval dat.

Als het voor jou goed voelt, moet je het doen. Als je twijfelt niet.
Natuurlijk kun je voor de 37 weken al bevallen. Maar het kan ook best zijn dat je doorloopt tot tegen/ rond de 42 weken. Je kunt toch moeilijk je leven 1,5-2 maanden stil leggen "want stel je voor dat de baby komt als ik niet thuis ben".
Luister niet naar wat "men" vindt dat je moet doen, maar volg je eigen gevoel. Mijn oma vond het bijv al not done dat ik (na de 40 weken) nog op een afstand van 1,5 uur van huis ging voor een dagje uit.
(Met "men" bedoel ik de mensen om je heen, uit je omgeving. Niet de forummers.)

Pagina's