Home » Forum » 2 zwanger en bevallen » Moeder van 3 en 4de op komst 0

Vind je het lastig als jouw baby huilt?
Wil je leren waarom baby's huilen?
Wil je jouw rust bewaren zodra je baby huilt?
Kom naar de middagbijeenkomst van Ouders Online over huilende baby's!

Moeder van 3 en 4de op komst...

44 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Monique
Moeder van 3 en 4de op komst...

Lieve mensen,

Bij deze zou ik graag mijn verhaal met u allen willen delen. Ik ben namelijk eeen alleenstaande en studerende moeder van 3 prachtige kindjes met de leeftijd van 5, 4 en 1 jaar. De twee oudsten komen uit een 3-jarige relatie en de jongste was totaal onverwacht. Met de vader van mijn oudste kindjes verloopt het nu prima en hij is er iedere week voor ze, al is dit maar 2 dagen in de week dat hij hen ophaalt en thuis brengt. De jongste is voortgekomen uit een 'leuke tijd samen', het was wel even moeilijk, maar toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, was ik 16 weken en 4 dagen zwanger, weghalen was geen optie (en ook ik ben altijd anti abortus geweest-of nog steeds). Het contact met hem gaat ook uitstekend, hoewel we geen relatie hebben is hij er iedere week 1 of meerdere dagen om alleen al bij te staan en er voor zijn zoon te staan, maar staat ook altijd klaar voor mij. Na een lange periode ook gekeken of een relatie zou werken en dit is jammer genoeg niet het geval. Hij doet alles voor zijn zoon en neemt hem om de week naar zijn huis.

Om bij het punt te komen waar ik nu vooral tegen aanloop zal ik het zo kort mogelijk proberen uit te leggen. Afgelopen herfst gebeurt er niks meer tussen mij en de vader van mijn jongste zoontje maar hij is er altijd en ik ben gelukkig op de manier hoe alles nu verloopt. De vaders zijn er en ik heb me rust zodra zij weg zijn en mijn kindjes op bedje liggen.

Bijna 4 weken geleden ben ik verder gegaan met mijn leven, in de herfst had ik nog een implanon en deze had ik laten weghalen bij de dokter omdat ik nogal last had van migraines, dit was al jaren zo. Ook zat ik toen in een verhuizing en kwam er uiteindelijk achter dat er in mijn oude woning asbest lag, al 5 jaar lang, waar dus de migraines vandaan kwamen.

Terug komen bij het verhaal dat ik sinds herfst geen intimiteit meer had beleefd en ik dus geen voorbehoedsmiddel ofwel anticonceptie heb gebruikt. Terug naar het punt van 4 weken terug, het moment dat ik voor het eerst weer seks had. Dit was een opvliegend van ons beiden, mij en een ander persoon over wie dit nu ook gaat. Ik heb hem zowat gestalkt met de vraag een morning after pil te halen, hij bleek hier heel laks in te zijn. De derde dag gaf hij aan dat hij deze bij een vriend vergeten was, met alle gevolgen van dien, ben ik nu 3 a 4 weken zwanger van een derde vader voor de vierde keer.

Hij heeft mij lopen dreigen het kind weg te moeten halen, dit deed mij op het moment niet veel omdat ik afgeleid was met school bezigheden (dit is mijn laatste jaar en behaal ook mijn diploma dit jaar). Uiteindelijk heb ik al met familie en vrienden over de situatie gesproken, maar nog niet met de vaders van me andere kinderen. Mijn gevoel en hart zeggen dat ik dit kan en het kind een leven wil gunnen en er voor het kind wil zijn (ik ben namelijk uitgerekend op mijn eigen verjaardag en heb 2 weken terug nog erover gedroomd dat ik zwanger zou zijn). Het is allemaal heel veel en het spijt me bij deze dat ik dit niet kort kon houden.

Ik ben gister naar mijn huisarts gegaan om een verwijsbrief op te halen om een abortus afspraak te kunnen maken, omdat ik gister ochtend achter het gevoel van verstand stond en de keuze kon maken dit nu wel te doen, in het teken van mijn ongeboren kindje die niet naar een leven gevraagd heeft, ik een alleenstaande moeder ben, ook met een Bewindvoering achter me die geen reet uitvoerd en 3 prachtige Kids alle aandacht van me nodig hebben.

Nog twijfel ik, over 2 weken staat de abortus in de agenda en er zijn velen die hen mening al klaar hadden om te steunen dat een abortus de beste optie is, maar ook velen die weten dat ik een goede moeder ben die dit aan kan.

Het is op het moment heel dubbel voor me, ik schakel vooral mijn emoties uit, probeer de moed te verzamelen alleen nog met de vaders van me oudste zoontjes hierover te praten en iedere seconde lijkt steeds langer te duren. Ik ben ook heel erg moe de laatste week, door het huilen iedere dag en de vermoeidheid.

Hebben jullie enig advies, een oprechte mening of eventueel een hartverwarmend verhaal waarmee ik uiteindelijk kan kijken hoe ik hiermee om kan gaan of wat ik uiteindelijk zal gaan doen.

Jippox
mening

Abortus lijkt me voor alle betrokken in dit geval de enige juiste oplossing.

En ik denk dat het tijd wordt om volwassen te worden en je verantwoordelijkheden te nemen. Dus als je al zo dom bent om onbeschermde seks te hebben, dan regel je zo'n morning-afterpil natuurlijk zèlf.

Monique
Jippox

Ik begrijp jouw reactie en daar kan ik me ook bij aansluiten. Zoals ik al aangaf, ik zit zelf in de Bewindvoering en zij voeren geen reet uit. Het geld wat ik krijg in de week is al niet veel en ben ook bezig juridische stappen te ondernemen. Op het moment dat het gebeurde viel de derde dag om een morning after pil te halen net voor de dag dat ik het geld kreeg.

AnneJ
Knel zitten

Zo lastig is het als je weinig geld hebt Monique. Dan ben je gewoon minder goed in staat om snel zaken op te lossen. Met nog een kind erbij wordt dat nog lastiger en duurt het ook langer voor je er uit bent.
Als jij denkt dat het je waard is kun je er desondanks toch voor kiezen om een kind wel te laten komen. Ik snap dat het ook gewoon moeilijk is abortus te plegen op een kindje dat je wel graag wenst.
Dan zou ik wel zo snel mogelijk jezelf laten steriliseren. Vier kinderen in een situatie waar je kwetsbaar bent en financieel aan de grond wens je niemand toe. Ook de kinderen niet. Al ben je dan nog zo'n lieve moeder.
Maar niemand kan die beslissing voor jou nemen. Jij en je kinderen dragen daar de consequentie van.

Liz
Monique

Ik zou niet snel abortus willen adviseren aan mensen, maar ben met Jippox eens dat het in jouw situatie misschien toch wel het verstandigste is.

Nog aan de studie, 3 jonge kinderen, 2 verschillende vaders, bewindvoering...

Misschien tijd om een verstandige keuze te maken.

En inderdaad, om vanaf nu echt je verantwoordelijkheid te nemen (en dus niet zwanger te worden als je het niet wilt). Als je geen geld hebt om een morning after pil te betalen, dan was dat het moment om ergens geld vandaan te halen (van familie of vriendin te lenen) zodat je die dag de morning after pil zelf had kunnen halen en had kunnen slikken. Niet vertrouwen op een man die kennelijk dat vertrouwen niet waard is.

Veel succes met je studie. Ik hoop dat je hem vlot en goed kunt afronden en daarna een goede baan kunt vinden om uit de bewindvoering te komen en goed voor je kinderen te kunnen zorgen.

wil40
Wat iedereen vindt....

Daar kan je erg weinig mee denk ik. Verstandelijk gezien zou ik ook zeggen: je hebt al 3 kleine kinderen en blijkbaar geen twee tientjes voor de morning after pil. Hoe ga je dat financieël oplossen in de toekomst? Kinderen worden steeds duurder naarmate ze ouder worden.

Maar qua gevoel denk ik dat je dit 4e kindje wilt houden. Ik lees niet in je verhaal dat je bijvoorbeeld je huisarts hebt gebeld, snel na de onbeschermde sex. Ik ga je dus zeker geen abortus adviseren.
Heb je dankzij je studie straks een goed betaalde baan? Of heb je dat nu ook al?
Een lieve moeder is het belangrijkste, zeker, maar ga je het redden de komende jaren, ook financieël?
Over 2 weken staat de abortus gepland, als je daar niet mee kunt verder leven, met die beslissing, zou ik het kindje laten komen. Sterkte met je keuze.

Monique
Dank jullie allen

Bedankt voor de reacties, en een ieder heeft ook gelijk. Ik waardeer de reacties ook heel erg en heb het zojuist aan de vaders van me kindjes verteld, er is op dit moment ook een deel van last van me schouders afgevallen. Het geeft me ook meer rust, wetende dat zij mij niet in de steek zullen laten maar dat ze mijn gevoel begrijpen en steunen met de Kids in zoverre zij mij al steunden.

Een abortus is niet niks, het is wel het verstandigste in mijn situatie.

De toekomst zal hoe dan ook niet bepaald kunnen worden hoe nu de situatie is. Een goede baan kan ik krijgen, maar dat betekent ook weer dat er dan geen tijd is voor nog een kleine erbij. Mijn kinderen nu hebben de aandacht nodig die ik ze kan geven, en ook kan geven met wat ik nu wel heb.

Vandaar dat ik nu met wat meer zekerheid en jammer genoeg dat ik er doorheen zal gaan, er vrede mee zal hebben met een abortus, kijkende naar hoe alles nu is en niet hoe het kan zijn. Ik waardeer wat ik nu heb en werk aan mijn financiële situatie met al mijn kracht, daarnaast wil ik heel graag mijn studie behalen en dat kan met de rust die ik nu heb gevonden in al jullie reacties, de reacties van mijn vrienden en familie om mij heen en de reacties van de vaders van mijn Kids.

Steun is erg belangrijk, ook iets wat je niet altijd van veel mensen kan verwachten maar het is er wel.

Gepasseerd op iets wat ik mijn zus altijd mee heb gegeven en nog vele anderen: al is alles nog zo negatief, blijf hoe dan ook naar dat lichtpuntje zoeken om er iets positiefs in te zien.

Het positieve, van deze jammer genoeg moeilijke ervaring, is dat ik steun heb en me kids heb en dat ik naarmate de jaren voorbij gaan anderen in situaties kan behoeden om een domme fout te maken zoals ik die gemaakt heb, wetende dat dit ik niet de eerste en de laatste ben, maar wel degene zal zijn die dit als leermoment voor mijzelf mag meenemen.

Jaina
Monique

Je hebt zeker een problematische situatie gecreëerd en je hebt een aantal moeilijke problemen. Maar die problemen gaan niet opeens weg door een abortus. Abortus is niet het antwoord op je problemen. Het is geen magische toverstok waardoor opeens alles beter wordt. Je baby heeft de problemen niet veroorzaakt. Hij/zij is een onschuldige en hem/haar opofferen gaat de problemen ook niet oplossen. Jullie verdienen allebei beter dan dat.

Je zit in het laatste jaar van je opleiding. Ik zou proberen om de opleiding af te maken en dan zo vlug mogelijk een baan te vinden. Je kan ook praktische hulp krijgen.

Neem bijvoorbeeld contact op met Er is Hulp

http://www.erishulp.nl/

of met VBOK

http://www.vbok.nl/

https://www.siriz.nl/

Ook het Leger Des Heils kan steun bieden en praktische hulp geven

Wees ook niet bang om je familie om steun te vragen. Je hebt ze al over de zwangerschap vertelt dus jullie zijn waarschijnlijk close.

En je hebt al zorg voor 3 kinderen dus de vierde gaat ook echt wel groot worden.

Je kan je opleiding nog voor de geboorte afmaken en dan daarna kan je op zoek gaan naar werk.

een praktische tip: schrijf je kinderen alvast in bij de kinderopvang voor de geboorte. Mochten er dan wachtlijsten zijn dan weet je zeker dat je een plaatsje hebt als je werk vindt. Het kan natuurlijk wel even duren voor je werk heb gevonden maar dan wil je natuurlijk ook niet nee hoeven te zeggen tegen de baan.

Heel veel kracht en wijsheid gewenst voor de komende tijd

Phryne Fisher
Onethisch

Ik vind het echt bizar dat er op zo'n manier gereageerd wordt als in de eerste reacties. Wat een arrogantie spreekt uit die berichten ('abortus het beste', 'dom en onverantwoordelijk'), en dan nog iemand aanraden om zich te steriliseren. Dat kan echt niet hoor.
Verder sluit ik me aan bij Jaina. Overal is een oplossing voor dus als je denkt voor vier kinderen kunt zorgen en houden van, moet je je niet tot abortus laten 'dwingen' door vrouwen die denken dat ze het allemaal zoveel beter gedaan hebben.

Jippox
keuze

Niemand dwingt hier iemand. Er werd gevraagd om meningen en die worden gegeven.

Het lijkt mij dat een keuze voor abortus in dit geval vooral heel erg een keuze vóór de 3 kinderen die er al zijn is, wat een positieve keuze is, en zeker geen negatieve.

Li
citaat van Fokke en Sukke:

"Menstruatie is moord!".

Elke maand waarin je zorgt dat je niet bevrucht wordt, verdwijnt er een potentieel kind. Als er toch een bevruchting heeft plaatsgevonden terwijl dat niet de bedoeling is, moet de medische stand een handje toesteken.

Meer dan dat is (vroege) abortus niet. Er worden ook embryo's weggegooid na IVF, of door een spiraaltje verhinderd zich te nestelen in de baarmoeder. Maar daar doet niemand moeilijk over.

Triva
Als je nog

niet eens in staat bent om een morningafterpil te kopen dan is er geen ruimte voor nóg een kind.

Monique
Ik begrijp jullie reacties echt wel...

Het is ook moeilijk al een heel verhaal verteld te hebben met de geheleerstejaars voorgeschiedenis.. Ja ik heb het niet breed, je leest ook dat ik in de bewind zit die geen reet uitvoert. Dat betekent nog niet dat ik geen shit zelf kan kopen. Op het moment dat het gebeurde betaalde de bewind mijn amper uit omdat de zaken bij hen niet op orde waren, ik leende de weken er voor na de feestdagen al geld van naasten om mij heen. Had de schaamte om dan 15euro te vragen voor een morning after pil omdat het stom was geen condoom te gebruiken, uiteindelijk zijn er twee die er aan mee werkten en vind het wel erg rot om over mij als persoon te oordelen als de man net zo goed een aandeel hier in heeft gehad. Beide onverantwoordelijk en meneer heeft zelf het geld wel, was zelf zo laks om het te laten voor wat het nu is. Bekijk de situatie vanuit beide kanten en oordeel niet alleen over mij als persoon als het gehele verhaal niet duidelijk genoeg is.

Bedankt voor hen die wel enig begrip kunnen tonen voor wat er speelt en mijn weg naar de afspraak voor abortus toe nog enige medeleven tonen.

Monique
Mijn Kids..

En over mijn 3 kindjes gesproken, zij komen niks te kort. Ze hebben net as mij een dak boven eigen hoofd, zijn altijd verzorgd, met respect opgevoed en zien er altijd goed uit. Zij eten en drinken goed, soms nog meer dan een volwassen persoon kan.

Oordeel over iets waar je een weet van hebt en niet wat onbekend voor je is. Graag alleen serieuze reacties van mensen die de ervaring enigszins delen of eerder gezien hebben..

Egel
nog een mening

Mooi Monique, hoe je langzaam zekerder wordt van je beslissing.
Niet al te boos worden op de mensen hier hoor, want abortus is voor sommigen een moeilijk onderwerp.
Hoewel inderdaad enkele mensen wat hard reageren.

Ik heb er niet zo'n moeite mee, met name niet als het een vroege abortus is (hoe later, hoe meer het een echte baby is). Ik ben verder ook niet gelovig, dat zal ook uitmaken.
Dat zie je ook aan de reactie van Jaina. Jaina, je geeft wel goede adviezen voor als ze echt nog heel erg zou twijfelen en/of neigt naar de zwangerschap doorzetten. Goede links en zo. Maar, eerlijk gezegd vind ik je opmerkingen als: 'Maar die problemen gaan niet opeens weg door een abortus. Abortus is niet het antwoord op je problemen.' zo ontzettend ontkennend. Het raakt kant noch wal.
Monique heeft een paar problemen (hoewel ze ook vertelt dat het best goed gaat met de kinderen en gelukkig ook al met beide vaders, fijn!), waaronder financiele problemen en een nog niet afgeronde opleiding en momenteel ook een niet-geplande en eigenlijk ook niet-gewenste zwangerschap van een derde man, die zich ook niet verantwoordelijk gedraagt. En ja, zelf was ze ook niet al te handig geweest als ze nu geen zwangerschap had gewild.
Inderdaad Jaina, klopt: na de abortus zijn haar financiële problemen niet plotseling voorbij en is haar opleiding ook nog niet afgerond. Dat niet inderdaad. Als je het zo uit wil leggen, het 'geen antwoord op je problemen'.
Ze voorkómt echter wel een hoop toekomstige problemen! Een hoop extra financiele narigheid (of dat het veel langer duurt voor ze eruit is). Een opleiding die misschien niet, of veel later wordt afgerond (en daardoor ook weer financieel minder goed voor zichzelf kan zorgen, daar problemen mee houdt, waar dan 4 kinderen last van hebben). En: 3 vaders om rekening mee te houden. En: het stigma van 4 kinderen van wel 3 vaders (goed, van dit laatste hoef je je misschien niets aan te trekken).En 'last but not least': grote kans op een lastige relatie met de vader van het vierde kind.

Dus in tegenstelling tot Phryne, ben ik het niet eens met die stelling 'dat het geen antwoord is op de problemen'.
Ieder mag uiteraard wel verschillend over abortus denken.

En mijn mening is dan: ja, doen, geen spijt van hebben, er wel van leren. Wel liefst snel doen...
sterkte Monique!

Aagje Helderder
Li off topic

Het citaat van Fokke en Sukke is onzin, net als jouw opmerking: 'Elke maand dat je zorgt dat je niet bevrucht wordt verdwijnt er een potentieel kind'.

Een menstruatie is de afvoer van baarmoederslijmvlies. Dat gebeurt ook bij vrouwen die niet seksueel actief zijn en die zich dus niet eens hoeven te beschermen tegen zwangerschap.
En een niet bevruchte eicel is geen potentieel kind. Nooit. Net zomin als een losse spermacel een potentieel kind is (al dacht men daar in vroegere tijden anders over, maar de biologie heeft ondertussen anders aangetoond). Voor potentieel kind is een bevruchte eicel nodig. En van een zwangerschap is formeel pas sprake als een bevruchte eicel zich innestelt in een baarmoederslijmvlies.

Aagje

Li
Monique

Je lijkt goed te weten wat je wilt, mooi. Mijn moeder heeft haar leven lang nooit spijt gehad van haar abortus (nummer 3 en zij zelf was niet heel sterk). Laat je geen onzin aanpraten die niet in deze tijd past.

Aagje Helderder
On topic

Ik vind de stellige adviezen die hier gegeven worden wel ver gaan. Zowel de adviezen die zeggen dat een abortus het beste is als de adviezen die zeggen dat dat juist niet moet. Het is zo'n persoonlijke afweging die ts moet maken. Zij kan alleen beoordelen welke waarden, argumenten, omstandigheden en emoties het belangrijkst zijn in dat afwegingsproces.

Aagje

Li
Aagje

Dat was een cartoon. Een grap dus. Ik weet wat menstruatie is.

De cartoon is grappig omdat hij op een overdreven manier laat zien dat je in dit soort zaken niet zo stellig kan zijn. Ongetwijfeld hebben artsen iets afgesproken over het gebruik van het woord "zwangerschap", maar dat is ook maar een afspraak.

Zolang je binnen de grenzen van de wet blijft, bepaal je zelf (al dan niet op basis van een religie) en heb je niets te maken met oververhitte breinen die in een paar cellen een zowat levensvatbare baby zien.

Wat Monique doet moet ze zelf beslissen, maar suggereren dat ze zich schuldig zou moeten voelen voor wat dan ook vind ik schandalig.

Sfera Sleutelbeen
Aagje, advies

Je zegt dat adviezen voor of tegen abortus er niet toe doen omdat ze zelf een afweging moet maken.
Maar daarvoor komt ze nou juist op dit discussieforum om raad vragen. En natuurlijk neemt ze daarna zelf een beslissing waarbij ze de argumenten voor en tegen tegen elkaar kan afwegen.

En voor Monique, ik zou in jouw schoenen ook voor abortus gaan. Je zit al in bewindvoering zeg je, je bent hard aan het werk om je toekomst te verbeteren en een vierde kind zet toch alles op zijn kop. Misschien is het wel ziek of gehandicapt. Wees blij met de kinderen die je nu hebt.

Veel succes met je beslissing.

Aagje Helderder
Li

Dat Fokke en Sukke cartoon en humor is, is mij natuurlijk bekend.
Maar ik was op het verkeerde been gezet door de opmerking die jij er achteraan maakte en die in mijn ogen klonk alsof dat jouw opvatting/mening is over een potentieel kind en dat je die koppelde aan de visie van Fokke en Sukke.

Aagje

Aagje Helderder
Sfera

Ik zeg niet dat adviezen in het algemeen er niet toe doen. Ik zeg alleen dat ik de in deze situatie gegeven adviezen wel erg stellig en erg uitgesproken vind. Ze lijken meer gegeven vanuit het referentiekader van degenen die reageren, dan dat ze proberen ts te helpen meer zicht te krijgen op wat voor haar in deze situatie belangrijk is.

Aagje

Li
OK

Snap ik. En ik weet wel dat een eicel of een zaadcel niet een half kind is, want ik heb net dochter overhoord bij biologie :-). Is ook eigenlijk niet zo belangrijk, althans niet in dit draadje.

Volgens mij zijn wij het verder wel eens.

Aagje Helderder
Ha ha

ik zei ook dat het off topic was... ;-)

Jaina
Li

Hoe kom je erbij dat niemand moeilijk doet over embryo's die bij IVF vernietigd worden? Er zijn genoeg mensen die daar ook moeite mee hebben.
De katholieke kerk wijst ook IVF af, vooral om deze reden. Spiraaltje heb je meerdere vormen van maar sommigen hebben inderdaad een aborterend effect. Genoeg mensen die om die reden dan ook niet voor die anticonceptie kiezen.

Jaina
Monique

Als jij prima voor drie kinderen kan zorgen en alles nu goed gaat met je kinderen is er geen enkele reden om aan te nemen dat je niet voor 4 kinderen kan zorgen. ik weet niet hoe je levenssituatie is maar je schrijft dat je drie kinderen goed verzorgd worden en het aan niks ontbreken. Blijkbaar doe je het dus ondanks je problemen heel goed met de kinderen.
Uiteindelijk zal je zelf je keuze moeten maken maar laat je niet aanpraten dat je het niet aan zou kunnen of dat je er een enorme pijnhoop van hebt gemaakt waar je niet meer uit kan komen. Als je drie kinderen goed kan verzorgen en opvoeden gaat dat met vier kinderen ook lukken.

Triva
ja jaina

de vraag is dus niet of ze voor een vierde kan zorgen maar ook of ze voor een vijfde of zesde kan zorgen (meerling) of voor een gehandicapt kind of een gehandicapte meerling. Ik vind het altijd zo verbazingwekkend dat de anti-abortus groep dat nooit noemt.

wil40
Alles kan Triva.

Ik had misschien niet goed voor mijn enig kind kunnen zorgen als het gehandicapt was geweest.
En een drieling moet ik al helemaal niet aan denken:-)
Er zijn geen garanties op een gezond kindje en om kinderen te mogen opvoeden hoef je geen diploma's te halen. Waarom tellen er voor Monique andere regels?

Ze geeft duidelijk aan dat haar 3 kinderen niets tekort komen. Ze doet het misschien wel beter dan ik, met één kind.

Triva
Wil

het gaat mij er om dat anti-abortus mensen ook duidelijk moeten zijn en dus moeten zeggen dat je niet zomaar kiest voor 33% meer kind maar dat het ook 66% meer kind kan zijn, of 100% meer. Of dat het om een kind gaat met een handicap, een kind wat veel meer aandacht en verzorging nodig heeft als kind 1, 2 en 3 samen of een kind waardoor je plannen om snel de opleiding af te maken in het water valt (te vroeg geboren) of waarbij je niet meer die baan kan krijgen die je wil (kind kan niet naar opvang).

Eigenlijk zoals wij allemaal dachten toen we een eerste, tweede of derde kind wilden (tenminste dat hoop ik) maar anti-abortus praat over het algemeen niet zo, nee ze praten over 33% meer kind wat misschien uitpakt als maar 20% omdat een vierde vaak zo makkelijk is, en dat het ook niet 33% meer kost want je hebt al van alles. Van dat alles is opeens geen sprake meer als het toch een tweeling wordt. Ik zou zeggen: strijd met gelijke wapens.

Wilgenkatje
alleenstaand met vier kinderen

Dat lijkt me heel zwaar. Nu zijn ze nog klein en is het in zekere zin te overzien. Ze gaan op tijd naar bed, je hebt ruimte voor andere activiteiten. Als ze opgroeien verandert dat enorm en zal het een hele klus worden ieder kind de aandacht te geven die nodig is.
De vaders zijn nu betrokken, dat is geweldig, maar hoe zal dat gaan als er een andere vrouw, andere kinderen in hun leven komen? Het is een teer evenwicht.

Het is erg jammer dat jullie om wat voor reden ook niet verantwoordelijker hebben gehandeld op het moment waarop kindje vier ontstond. Gedane zaken nemen geen keer. Dit is een pijnlijke les omdat je nu iets gaat doen wat je eigenlijk niet hebt gewild. Hoe zwaar dat weegt en of je het echt gaat doen, kun je alleen zelf besluiten.

Tja, de 'percentages kind' die Triva noemt zijn een indicatie. Je weet nooit waar je voor kiest en hoe het leven zal gaan. Een (op het oog) gezond geboren kind kan later toch veel aandacht nodig hebben, een moeder of vader kan ziek worden of overlijden, het leven is grillig en vol wendingen die je niet ziet aankomen.

Kiezen voor een kind is in alle gevallen een daad van vertrouwen, anders begin je er niet aan.

Aagje Helderder
Triva

Ik vind uitgaan van rampenscenario's nu ook niet meteen strijden met gelijke wapens. Dat vind ik meer bangmakerij.

Natuurlijk is er altijd een kans dat het anders loopt, dat er een meerling of een kind met een aandoening komt. Maar de kans is het grootst dat er sprake is van één kind zonder gezondheidsproblemen.

Ik ben trouwens niet direct anti-abortus, ook niet speciaal pro. Ik vind dat je over dit soort persoonlijke ethische kwesties niet in algemeenheden kunt denken. En dat er met dit soort problemen zorgvuldig en voorzichtig omgegaan moet worden.

Aagje

Pagina's