Home » Forum » Alweer borstvoeding vs flesjesvoeding

Alweer borstvoeding vs flesjesvoeding

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
AnneJ
Alweer borstvoeding vs flesjesvoeding

http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1802959/2014/...

"Daarom hebben we voor dit onderzoek broers en zussen uit eenzelfde gezin gevolgd. De ene kreeg de borst, de andere flesvoeding. Door kinderen binnen dezelfde familie te vergelijken, konden externe factoren - zoals de sociale achtergrond van de moeder - uitgeschakeld worden."

Afgezien van een voordeel in de weerbaarheid tegen infecties als pasgeborenen is er geen extra langetermijn voordeel in borstvoeding boven flessevoeding.

Dat weerbaarheidsargument lijkt me verder een prima aanbeveling om toch maar borstvoeding te geven maar geen reden dat moeders zich schuldig zouden moeten voelen.

bibi63
Helemaal nee eens

Als het even kan, is de beste optie borstvoeding voor de eerste maanden. Inmiddels duidelijk. Maar een kind van 3 dat nog 1x per dag een slokje uit moeders borst neemt, niet mijn ding, maar ieder voor zich uiteraard. Lijkt mij iig geen belangrijke gezondheids waarde. En veel kinderen uit de jaren 80 zijn metde fles grootgebracht. Achteraf mss een niet zo goede tijdshype, zijn we weer van teruggekomen, maar ach, volgens mij hebben die kinderen daar niet erg veel schade onder geleden.
Bibi

bibi63
En nog iets

Mij lijkt dat op het moment dat de baby tandjes krijgt (gemiddeld met een maand of 6) borstvoeding niet meer echt 'de bedoeling' is. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het niet goed voor het kind zou zijn, maar ik denk dat de natuur het niet zo heeft bedoeld.
Dus áls borstvoeding gepromoot/gestimuleerd wordt lijkt mij dat het advies zich vooral moet richten op de eerste periode, de periode dat de voeding voor een kind louter uit melk bestaat. Dat maakt het voor moeders die tegen die borstvoeding opzien ook wat overzichtelijker, i.p.v. gedoe over zo lang mogelijk, minimaal 6 maanden en dat soort gedoe.
Bibi

Yaron
eindelijk

Mijn oudste is de enige van vier die geen borstvoeding heeft gehad en hij is ook de enige die nooit bij de dokter komt of onder controle is geweest bij een kinderarts of kno-arts. Hij is heus wel eens ziek of verkouden, maar de andere drie hebben astma, vaak oorontsteking of ernstige koemelk-en kippenei allergie en zij hebben 6 tot 18 maanden uitsluitend borstvoeding gehad. Ik heb mijn twijfels over bv weleens geuit bij een kinderarts, maar dan kreeg ik als reactie dat het vast erger was geweest als ze kv hadden gehad.

AnneJ
hoe lang

Het lijkt me nou ook weer geen argument om moeders die langvoeden weg te zetten.
Dat er goede kunstmelk is wil niet zeggen dat de natuur bedoeld heeft dat we alleen de eerste 3 maanden voeden of totdat een kind tandjes heeft. Dat is nou ook weer onzin.
De meeste kinderen hebben een grote melkbehoefte tot een jaar of 2-4. De WHO houdt 2 jaar aan voor borstvoeding.
En ook later lust een kind nog wel een glaasje. Niets mis mee omdat puur natuur te krijgen van je moeder.

bromvlieg
Tandjes ?

Dat maakt toch niks uit. Een baby met tandjes kan gewoon aan de borst drinken hoor.

bromvlieg
Gewoon beginnen

En niet zo piekeren over de termijn. Zes maanden lijkt een eeuwigheid als je kindje nog niet is geboren, maar als je na de startperikelen goed op dreef bent is borstvoeding gewoon erg leuk, knus, efficiënt en praktisch. Uniek ook. Iedereen kan van alles met dat humpie maar alleen dit is voor jullie samen. Tuurlijk, het is ook weleens lastig, kinderen krijg je niet voor je gemak :) het kan een kick geven dat het ukkie zomaar op jouw eigen melk ponden aankomt. Superleuk :). ( je ziet, ik heb er goeie herinneringen aan. Of ze er perse gezonder van zijn geworden, geen idee, maar dat was niet mijn primaire motivatie.

Nils
Bromvlieg

Maar veel moeders vinden bv geven geen positieve ervaring, sterker nog, een aantal van mijn familieleden / vriendinnen wilden er bij een tweede niet eens aan beginnen. Ik ben blij met de fijne periode, eigenlijk zoals jij hem omschrijft. Maar het is ook fijn te lezen dat het met de gezondheidsvoordelen wel meevalt. Ik heb trouwens nooit anders begrepen van artsen.

dirksmama
Wat boeit het nou of het 'fijn' is

Je bent als vrouw geschapen met borsten, die vanzelf melk gaan maken als je een kind krijgt. Het is gewoon de beoeling dat baby's borst krijgen, van nature, vanuit de schepping, whatever. Je hebt die borsten niet voor niks, gebruik ze gewoon.

bromvlieg
klopt Nils

zulke familieleden/vriendinnen heb ik ook. Zo is het leven, iedereen is anders.

En tja Dirksmama, ik vind 'fijn' toch best plezierig naast het 'gebruik ze gewoon'.
Zwanger zijn vindt de ene vrouw geweldig, de andere voelt zich vreselijk. Er is geen andere manier om een kind te krijgen, en als het fijn voelt is dat wel zo mooi toch? Idem dito met borstvoeding, waarbij wél een alternatief bestaat.

dirksmama
Bromvleg

Ook als het niet 'fijn' voelt is zelf voeden gewoon het logische gevolg van een zwangerschap, vind ik.

Jaina
Alternatief

Natuurlijk heeft de natuur het zo bedoeld dat je een kind zelf kan voeden maar tegenwoordig is er ook een uitstekend alternatief beschikbaar. Borstvoeding is inderdaad beter maar dat maakt flesvoeding nog niet slecht. Als je enorm op ziet tegen borstvoeding geven of een ellendige periode hebt dan is er niks mis mee om over te schakelen op flesvoeding. Toevallig ging borstvoeding geven mij redelijk makkelijk af en daardoor heb ik ook bijna elk kind borstvoeding gegeven (mijn jongste dochter alleen niet)en dat was een praktische, mooie en gezonde oplossing. Maar als het niet zo goed was verlopen dan was er ook niks mee om over te schakelen op flesvoeding of gelijk met flesvoeding te beginnen. Bij de tweeling ben ik bijvoorbeeld vrij vlug overgegaan op flesvoeding omdat er maar weinig uitkwam. Nou zijn die ook geboren in een tijd dat borstvoeding niet echt een prioriteit was bij de gezondheidszorg dus iedereen zei ook dat het beter was. Had ik achteraf gezien vast langer vol kunnen houden maar zo was het ook best.

Kunstvoeding is echt een prima alternatief. Toen mijn schoondochter een baby kreeg wilde ze absoluut geen borstvoeding geven en ik vond het heel goed hoe ze in het ziekenhuis omgingen met haar wens. Heel respectvol en behulpzaam en geen seconde proberen haar een schuldgevoel aan te praten.

Nils
Dirksmama

Tja, als "jouw schepping" en de natuur hun zin gekregen hadden, was ik er niet geweest en mijn borsten ook niet. Zeker als het om het lichaam van vrouwen gaat en hoe ze dat wensen in te zetten, vind ik vrijheid een groot goed. Die vrijheid ervaar ik als een enorme verworvenheid en niet als vanzelfsprekend. Eng hoe complete vreemden op basis van een dogmatisch wereldbeeld wel wat te zeggen denken te hebben hoe anderen met hun lijf dienen om te gaan. Brr, krijg er de kriebels van...

Nils
Nog een aanvulling

Ik heb een enkele keer kritiek gehad op de duur van de bv-periode (te lang) en dat vond ik om bovenstaande redenen heel vervelend. Ik zeg toch ook niet tegen kinderloze vrouwen dat ze hun eierstokken verkeerd gebruiken? En dat een man geen knip mag zetten omdat de natuur een zaadlozing zonder zaad niet zo bedoeld heeft? Ik vind het net zo vreemd om iets van het borstgebruik van een ander te vinden.

dirksmama
Nils

't Is maar wat je als vrijheid ervaart natuurlijk. Voor mij is en blijft gewoon zelf voeden een logisch gevolg van ouderschap. Gat het niet, geen nood, voor kinderen die geen borst kunnen krijgen van hun moeder bestaan al duizenden jaren oplossingen. Net zoals een bril een oplossing is als je ogen het niet op zichzelf kunnen, net zoals een stok een oplossing is als je benen het niet op zichzelf kunnen.

Kunstvoeding is helemaal niet 'modern'...er werd in de Steentijd al geflest. http://www.archeologie-westdrenthe.nl/10-hoogtepunten/nieuwe-steentijd-n...

MamaAfrica
re bibi63

Zo heeft de natuur het WEL bedoeld.

Daarom heten melktandjes zo, omdat kinderen in die leeftijd nog borstvoeding horen te krijgen. Als ze tandjes wisselen dan veranderd de kaak ook en daarna kunnen ze niet meer aanhappen en borstdrinken. Het lijkt mij ook vrij logisch omdat wij als mensenras vrij oud worden en onze 'jongen' heel lang "hulpeloos" en "in het nest" blijven.

Of het in deze moderne tijd nou zo'n geluk is om je kind tot 7 jaar borstvoeding te geven, dat is weer een andere vraag. Waar de meningen over verdeeld zijn. Maar zo heeft de natuur het wel bedoeld.

Donsje
gevoel

Tja, meningen verschillen. En daarom vind ik ieder moet het voor zich weten. Voor alles is wat te zeggen. Ik vond mezelf voordat ik bevallen was echt geen 'borstvoedingsmoeder'. Moest er niet aan denken, maar ja, omdat allergieen nogal voorkomen in de familie, vond ik dat ik het in ieder geval toch maar moest proberen.
Ik had me voorgenomen; ik ga er niet mee zitten tobben.

Zoonlief 6 maanden borstvoeding gegeven zonder problemen. Resultaat; kind met allergieen en puffers. Nog voor de 6 maanden al duidelijk. Nou daar hoef ik me dus niet schuldig over te voelen, dat had hij ook gehad als hij flesvoeding gegeven had.

Toen dochterlief, na 3 maanden was ik er helemaal klaar mee. Ik zag het niet zitten om te kolven op mijn werk. Nog tot 5 maanden half borst- en flesvoeding gegeven. En toen gestopt. Resultaat; Geen allergien of puffers nodig.

Tja; toen wist ik het zeker. Elke moeder moet gewoon zijn gevoel volgen. Dan heb je een gelukkig kind en een gelukkige moeder.

+ Brunette +
Eén argument heb ik nog nooit horen noemen

Poedermelk beschouw ik als medicijn. Voor als je borsten niet willen meewerken. Gezonder of niet: staat er weleens iemand bij stil dat pas geboren kalfjes wreed bij hun moeder worden weggehaald zodat jij als mensenvrouw kunstvoeding kunt geven?

Temet
Jottem

Jottem, Brunette, nog iets waar een kersverse moeder zich schuldig over kan voelen. Daar hadden we nu net behoefte aan.

Er wordt in Nederland ontzettend veel zuivel gebruikt. Als je dat zielig vindt voor kalfjes is dat misschien iets om tegen te ageren, maar flesvoedende moeders lijken mij dan niet de hoogste prioriteit, eerlijk gezegd.

Groeten,

Temet

Dalarna
inderdaad brunette

Die kalfjes worden sowieso wel weggehaald omdat wij ook nog na de zoogperiode nog melk drinken.

Overigens zijn er boerderijen die dat niet meteen doen.

+ Brunette +
Off-topic

Sorry, die paar maanden borstvoeding maken inderdaad weinig uit wat dierenleed betreft. Ik walg van de hele vlees-, zuivel- en eierindustrie. Ben mijn vegetarische dieet aan het uitbouwen. Eieren eruit en minimaal zuivel. Laatst wat zitten surfen. Discussies over de plofkip (zielig maar minder milieuvervuilend) versus de scharrelkip (minder mishandeling maar grotere aanslag op milieu). Niemand die op het idee komt om gewoon helemaal geen kip meer te eten. Tjaah, te lekker. Kippen de dupe.