Home » Forum » Roken en baby in bed met ouders risicofactoren wiegedood

Roken en baby in bed met ouders risicofactoren wiegedood

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ad Hombre
Roken en baby in bed met ouders risicofactoren wiegedood

Ze hebben het maar weer eens onderzocht (bron: nu.nl):

"De twee grootste risicofactoren voor wiegendood zouden roken tijdens de zwangerschap (zes keer zoveel risico) en het delen van het ouderlijk bed (vijf keer zoveel risico) zijn. De combinatie van de twee zou 32 keer zoveel risico op wiegendood veroorzaken vergeleken bij baby's bij wie beide risicofactoren niet van toepassing zijn.,"

Dus, helaas voor de fans, samen in een bed slapen met een baby is behoorlijk link! Salomon kon er al over meepraten.

"In Nieuw-Zeeland ligt het aantal baby's dat sterft aan wiegendood hoger dan in andere landen. Met name bij de Māori's ligt het aantal sterfgevallen hoog."

Dus die hippe theorietjes over de superieure babyzorg van natuurvolken worden ook weer eens doorgeprikt. Nodig, want nog steeds voelen veel (met name) vrouwen zich erg aangetroken tot alles wat maar natuurlijk wordt geacht. Laatst zag ik een filmpje van een vrouw die perse in een rivier wilde bevallen. Dat was pas natuurlijk! ;-)

AnneJ
Veiligheid vergroten Ad

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/126-veilig-samen-s...

Je kunt de veiligheid vergroten. Borstvoeding geven en een cosleeper naast je ouderlijk bed. En niet roken natuurlijk. Zeker niet op de slaapkamer.
Het advies tegen wiegedood is tegenwoordig wel om je kind het eerste jaar bij je in de buurt te houden, op je eigen kamer. Je aanwezigheid is veiligheid voor je baby.

Ginny Twijfelvuur
Of in een wieg

Wij hebben trouwens nog anders gedaan.

Mijn man is tijdelijk op zolder gaan slapen:win-win
Hij geen gebroken nachten en de baby een complete bedhelft voor zichzelf.

Li
Wieg naast het bed

Gezellig, handig en best wel natuurlijk. Laatst nog tijdelijk gedaan met een puber.

bieb63
2 heel verschillende dingen

Roken is slecht. Punt. Heeft niets te maken met het fenomeen baby in het ouderlijk bed. De gedachtengang is totaal anders. Dus die 2 zaken met elkaar vergelijken (of in 1 stelling noemen) zie ik niet.
Liever de topic houden met baby in het ouderlijk bed. En ja, ik heb daar altijd al bedenkingen bij gehad. Natuurlijk hebben we onze baby toen wel eens bij ons in bed genomen, maar dan eventjes, niet om met z'n allen te gaan slapen. Veel te heet en veel te veel kans dat je je kind verdrukt. Snap ook niet dat mensen denken dat dat een goed plan is.

Ad Hombre
Bieb

Als je kind niet wil slapen (maar huilen) probeer je de gekste dingen, geloof me. Die van ons wilde zelfs niet bij ons in bed slapen, anders geloof ik dat we daar ook op uitgekomen waren, al vonden we dat zeker geen fijn plan.

Probleem is misschien dat mensen achteraf alles van een rooskleurig sausje willen voorzien. Op zich psychologisch vast gezond, maar sommigen worden daarmee propagandisten van gevaarlijke onzin.

Kaaskopje
Li

Paste het nog?

Li
nou

niet in de wieg, haha! Maar wat wel paste was dat ik het bolletje af en toe een aai kon geven, net als vroeger...

Kaaskopje
Li

Daarvoor zijn kinderen nooit te oud denk ik :-)

mirreke
Onze kinderen

sliepen gewoon bij ons in bed.
Van piepkleine baby tot ongeveer 1 jaar oud, jongste een stuk langer.

Kaaskopje
Bij ons ernaast

We hadden wel een mandje naast het bed, maar op een gegeven moment gingen ze toch naar hun eigen kamertje. Toen de oudste nog baby was, hebben we haar wel eens een uurtje in bed genomen, maar dat was meer rekken tot ze zich echt niet meer in bed liet houden, dus van slapen kwam het dan niet meer. Echt tussen ons in laten slapen vond en zou ik ook nog steeds heel onveilig vinden.