Home » Forum » Peuter 15 huilt plots veel in bed

Peuter 1,5 huilt plots veel in bed

7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
OonaV
Peuter 1,5 huilt plots veel in bed

Hallo lieve mama's en papa's

Ons zoontje van 1,5 jaar oud is altijd een flinke slaper geweest.
We leggen hem sinds kleins af aan wakker in zijn bedje, en hij sliep altijd uit zichzelf goed in.
Ik ben daar nog altijd enorm dankbaar voor, want ik weet dat dit niet voor alle ouders zo eenvoudig zal gegaan zijn.

Sinds enkele weken echter, wordt hij enkele keren per week huilend wakker in het midden van de nacht. Hij slaapt flink in, slaapt enkele uren en dan in het holst van de nacht wordt hij plots huilend wakker. Het duurt meestal even, maar we krijgen hem altijd getroost (door hem even uit bed te nemen en te troosten, hem troosten zonder hem uit bed te halen lukt niet).
Nadat hij getroost is, willen we hem weer in bed leggen maar vanaf we ook maar aanstalten maken naar zijn bedje toe begint hij opnieuw heel erg te huilen.

Het gaat nu meestal zo : we leggen hem toch huilend terug in bed. Blijven even bij hem zitten tot hij gekalmeerd is en klaarwakker, maar rustig in bed ligt. Dan proberen we stap voor stap een beetje afstand te nemen om dan uiteindelijk uit de kamer weg te gaan.
We laten dan de deur open en het licht aan en zo valt hij uiteindelijk weer in slaap (tot 's morgens).

Op zich lukt het dus om hem te kalmeren en terug in slaap te krijgen, maar we zijn daar zo in het midden van de nacht toch gemakkelijk een uur tot anderhalf uur mee bezig.
Ik wil graag weten wat het zou kunnen zijn waardoor hij zo huilend wakker wordt, en of er andere methodes zijn om hem sneller terug in te laten slapen.

Bedankt voor jullie ervaringen en advies!

juf Ank
misschien

is dit nachtangst?
Maar als je zeker weet dat hij goed wakker is (soms is dat moeilijk te zien) is dat het niet. Dan heeft hij misschien naar gedroomd hoewel dat vaak later in de nacht gebeurd.

lees hier even:
https://www.cjg043.nl/2018/01/16/nachtangst-bij-peuters-wat-is-het-en-wa...

Oona
Ik denk het niet

Ik denk niet dat het nachtangst is. Hij lijkt me echt wakker en bewust van zijn omgeving.
Vandaag begon hij al na een goed half uur zo te huilen. Ik heb hem getroost, de deur open gelaten en hem weer alleen gelaten.
Dat was even OK tot hij hoorde dat ik de trap af ging naar beneden. Heb hem dan even laten huilen en hij stopte na 5 à 10 min.

Toen ik net wilde gaan slapen sloot ik de deur van zijn kamertje waarop hij (hoewel hij echt vast leek te slapen) al snel begon te huilen. Deze keer werd hij niet wakker wakker en kon ik hem gewoon liefjes weer neerleggen en voorlopig slaapt hij voort.
Ik laat vannacht de deur open.. hopelijk helpt dit..

Jippox
dag

Problemen in de nacht hebben vrijwel altijd hun oorsprong in de dag. Is er de laatste tijd iets veranderd in zijn en/of in jullie leven?

marie
oorpijn?

onze dochter begon destijds al dreumes ook te veel te huilen 's nachts, zonder aanwijsbare oorzaak. Totdat ze looporen kreeg... Bleek ze dus dubbele oorontsteking te hebben, zonder koorts!
Daarna nog jaren gesukkeld met buisjes, amandelen, 's nachts krijsen, maar nooit koorts.

Mijn advies is dus - laat even de oren nakijken.

mijk
Mijn eerste gedachte is ook oren inderdaad...

Rechtop hadden ze dan nog niet zo veel last en liggend ging het zeer doen.

Oona
Kinderarts

Ik maak deze week nog een afspraak bij de kinderarts, maar betwijfel of dat het wel is. Hij slaapt ‘s middags wél goed.. in dezelfde kamer, hetzelfde bedje, dezelfde pyjama en slaapzak,... toch doet hij dit alleen ‘s avonds. wanneer we hem getroost krijgen, begint hij superhard te huilen als we hem weer in bed leggen. Het enige wat helpt is erbij blijven zodat hij kalm in bed ligt en zo in slaap valt. Dit willen we echter geen gewoonte maken.
Ik zit met de handen in het haar, want mijn man en ik maken er zelfs al ruzie over. (Over hoe we het moeten aanpakken)