Home » Forum » Zelf billen afvegen 0

Zelf billen afvegen

7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Roosje Katoen
Zelf billen afvegen

Om mijn zoontje een beetje voor te bereiden op school willen we hem nu leren om zelf zijn billen af te vegen. Achterlangs blijkt te lastig, hij gaat nu wijdbeens staan en haalt het papier voorlangs tussen zijn benen door. Ik vraag me af of dit de handigste manier is, maar weet ook geen alternatief.... is er een makkelijke manier?

Hoe doen jullie kinderen het?

buzz
Ot ojee

Moeten ze dat echt kunnen op de bassisschool, goedemorgen dan hebben we nog een hele klus te leren voor camiel naar school gaat.
mensengoedheid. zal eens bellen als de school weer begonnen is dan hebben we nog een maand.

buzz
Ik

was al trots en blij dat plassen helemaal zelf lukt zonder knoop dicht maken dan.

S@s
Anatomisch best lastig!

Ik ben een aantal jaar leerkracht van groep 1-2 geweest en was geen fan van billen afvegen. Maar toch: jonge kleuters hebben in verhouding nog hele korte armpjes. Eigenlijk mag je dan nog niet verwachten dat ze dit klusje al zelf kunnen. Eén jongetje probeerde het wel een keer (toen ik hem niet hoorde roepen, arm kind) maar smeerde toen zijn hele rug onder...
Naar voren toe vegen lijkt me niet handig om aan te leren, want dat is aanzienlijk minder hygienisch. Als vegen nog niet gaat, gewoon even aan de juf melden, lijkt me. Hopelijk is het een lieve, meelevende juf!
Sas

Carolien
Ja slim om te doen

heel veel leerkrachten zitten er echt niet op te wachten om kinderbillen af te vegen. Toen een van mijn kinderen naar school ging had het tot dan toe geweigerd zelf billen af te vegen. Ik kon op m'n kop gaan staan, maar kind deed het echt niet. Juffrouw deed er niet moeilijk over. Maar na de zomervakantie bij een nieuwe juf was het eerste dat ik hoorde: '... kan de billen niet afvegen; ik heb gezegd ik doe het een keer en daarna nooit meer.' Klonk niet sympathiek, maar was wel effectief.
Dus om dit soort taferelen te voorkomen zeg ik: doen! Maar lastig is het wel.
Groetjes, het vraagt veel oefening en levert in het begin veel vuile onderbroekjes op.
Carolien

amk
Intake gesprek

bij ons intake gesprek was het wel een onderwerp. De opluchting van de juf was ook bijzonder groot toen dochterlief vol trots vertelde dat ze dat wel kon. En wij dat ook bevestigden. Ze heeft het eerst een tijd van achter naar voor gedaan, gewoon door te bukken en dan de hand met papier er tussen door te halen. En nu doet ze het al bijna een half jaar volgens de regelen der kunst. Zelfs met erg weinig papierverbruik.
Heel soms nog een vieze onderbroek, maar volgens mij poept ze ook gewoon heel schoon. Want ook als ik het schoonmaak. (ik laat haar bukken met de billen naar mij toe) zie ik bijna nooit ontlasting zitten.

Roosje Katoen
Ok

Dan gaan we nog maar even door met oefenen, hij hoeft pas over een paar maanden naar school. Van achter naar voor bij een meisje lijkt me idd minder geslaagd ivm infecties, maar bij een jongetje kan dat weinig kwaad denk ik. Ik veeg wel altijd na met een nat doekje. En dan over een tijdje overstappen naar de achterlangs-manier.

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.