Home » Forum » Zindelijk worden drukke dreumes

Zindelijk worden drukke dreumes

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jackie
Zindelijk worden drukke dreumes

Vorige week al mijn vragen geplaatst over mijn super actieve en drukke (bijna)dreumes van 11,5 maand. Nogmaals dank voor de reacties. Waar ik het eigenlijk ook over wilde hebben is het helpen zindelijk worden van drukke beweeglijke kids. Ik schijn ook zo te zijn geweest maar blijkbaar had ik nog wel het geduld om op het potje te zitten af en toe. Mijn moeder zette mij daar op en maakte er een gezellig momentje van met speelgoed o.i.d. vertelde ze. Nu vroeg ik me af hoe ik dat over een tijdje bij mijn zoon kan proberen, ik kan me namelijk niet voorstellen dar hij langer dan een minuut stil kan zitten. Speelgoed daar moet mee gegooid worden (is leuk) en een boekje, geweldig om te scheuren. Ik zou niet weten hoe ik het zou moeten aanpakken en met een tweede baby op komst zou ik het zo graag willen dat hij met 2 jaar al zelf kan. Ik weet natuurlijk dat ieder kind anders is en sommigen er gewoon later klaar voor zijn, maar ik zou zo graag alvast wat willen probéren.. En kijken of hij het oppakt (zo niet dan later weer proberen natuurlijk). Wat kan ik doen? Maak ik mij er onnodig druk om en wordt hij na een tijdje wat rustiger? Iemand ervaringen met wiebelkont dreumessen en potjes? Ik zie t helemaal voor me dat hij al poepend de kamer door rent:)

Lilian1
ik zou nog even wachten

Dit is erg vroeg, je vangt nu vaak alleen wat per toeval. Richting de 2-2,5 jaar heb je meer kans. Zelf kunnen is dan nog een groot woord, je zult moeten helpen bij de knopen,op de wc klimmen etc. Wat later gaat dat steeds meer zelfstandig.

Anneque
Geduld

"...zou ik het zo graag willen dat hij met 2 jaar al zelf kan"."

Je kunt veel willen, maar dit laat zich echt niet afdwingen ;-) Volgens mij is het met zindelijk worden net zoals met leren zwemmen: je kunt zo vroeg beginnen als je wil, maar ze doen het pas als ze er klaar voor zijn. In the end heb je er, wanneer je heel vroeg begint, gewoon langer over gedaan ;-)
Het klinkt alsof hij er nog niet klaar voor is, en hij is ook nog erg jong vind ik.

Ik herken het wel, hoor. Ik heb 3 kinderen relatief kort na elkaar gekregen, weet dus wat het is om met een zwangere buik een drukke dreumes om me heen te hebben. Ik lag soms ook te piekeren: hoe moet dit dan, wanneer de baby er is. Hoe geef ik bv wanneer mijn oudste een driftbui heeft. Hoe ga ik überhaupt zelf naar de wc met die 2, later 3 kleintjes om me heen???

De antwoorden hierop kun je bijna niet van te voeren bedenken. Je groeit erin, wordt steeds handiger en pragmatischer, ook makkelijker in sommige dingen. En je leert dat je veel zaken gewoonweg niet onder controle hebt. Dat is soms lastig, maar het geeft ook wat rust. Je hoeft hem dus nu niet per se zindelijk te "maken". Probeer erop te vertrouwen dat oplossingen zich tegen die tijd wel aandienen.

Dendy Pearson
Veel te vroeg

Joh, dat is nu toch nog veel te vroeg.
Je zou aankomende zomer een potje neer kunnen zetten, hem lekker in zijn blootje kunnen laten lopen en dan zien of hij interesse heeft. Maar grote kans dat dat nog ruim een jaar duurt hoor.
En verder komt het allemaal vast wel goed. Je groeit erin heb ik gemerkt. Sommige dingen heb je niet in de hand en dan doe je op dat moment wat je goed lijkt. En als dat verkeerd uitpakt doe je het de volgende keer anders. Het scheelt enorm dat de kinderen zich er later niets meer van herinneren:-)

Marie
vast tijdstip

Bij mijn kinderen (meisjes) begon ik vanaf de eerste verjaardag met het introduceren van het potje. Gewoon om te leren dat die dingen er zijn en dat je daar in je blote billen op moet zitten (waarom je ze daar met kleren aan erop zou laten zitten heb ik nooit begrepen).

Meestal zette ik ze erop na de fruithap rond 10.00/10.15 uur tijdens Teletubbbies ofzo (vonden ze leuk).

En soms deden ze per ongeluk een plasje. En dan prees ik ze de hemel in natuurlijk en mochten ze het plasje zelf in de wc gooien en doorspoelen (vonden ze geweldig).

Dat bouwde ik langzamerhand op tot twee keer per dag erop, met elke verschoning, etc. Voor en na de middagdut (met 18 maanden tijdens middagdut droog).

En met 2 jaar overdag in blote billen laten lopen en waren ze zomaar dag en nacht droog.

We hebben het nu wel over meisjes. Jongetjes doen er vaak wat langer over.

Onze jongste had ook geen "zitvlees" trouwens. Die wilde ook nooit langer dan 10 sec. op het potje zitten. Die zette ik al heel gauw met de wc-verkleiner op de wc en dan een boekje lezen.
Voordeel van de wc was dat ze er niet af durfde en dus wel moest blijven zitten en zo de rust leerde nemen om te plassen/poepen.

Ik weet hoe je je voelt hoor. Hier schelen de meiden 19 maanden.

Maar echt alles komt op den duur goed!

Tip - neem zoveel mogelijk rust als dat kan. Middagdutjes zijn daar ideaal voor.

Li
hier

3 tegelijk in de luiers gehad. Eigenlijk wel makkelijk hoor. Je verschoont zo'n ding wanneer het je uitkomt ipv dat er constant "Mamaaaaaaa!" uit de WC komt omdat je moet helpen afvegen of zo.

Ik zou het lekker even zo laten.

Jackie
even aankijken

Bedankt voor de tips en geruststelling. Ik weet dat het nog vroeg is om echt te beginnen maar dacht zelf ook aan voorjaar/begin zomer voor het uberhaupt introduceren van het potje. In mijn omgeving zie ik veel kids met anderhalf al overdag zindelijk (net als bij jou Marie) waaronder ook mijn eigen neefjes. Dus daarom vroeg ik het me af of het bij de mijne misschien ook zou kunnen (daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat hij letterlijk alles zelf kan maar meer het aangeven hij moet). Maar zo niet dan niet hoor, Li zoals jij zegt met meerdere kleine kids is het misschien wel juist handiger nig ff in de luiers.
Ik denk dat ik over een maand of 2-3 kijk hoe hij er op reageert, als hij echt nog te wiebelig is en geen interesse toont dan wacht ik er nog een paar maanden mee.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.