Home » Forum » Zucht constant ruzie

Zucht, constant ruzie

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

44 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
MamavanSenH
Zucht, constant ruzie

Mijn zusje heeft een dochtertje van (zo goed als) 20 maanden oud die hier gemiddeld 3 dagen per week is als mijn zusje werkt. Een hele enkele keer, zoals ook nu, moeten zowel mijn zusje als haar vriend tot laat werken en blijft de kleine hier logeren.
Nu is het echt vanaf het moment dat mijn nichtje begon te kruipen constant ruzie tussen haar en onze dochter. Mijn nichtje heeft een vrij fel karakter in de zin van dat ze speelgoed gewoon uit de handen van S trekt en haar slaat, knijpt, bijt en aan haar haren trekt als ze haar in de weg zit. En ze is heel moeilijk te corrigeren, zodra we er wat van zeggen tegen haar smijt ze zich op de grond en krijst de buurt bij elkaar. Onze dochter daarentegen is een heel rustig meisje die het allemaal maar over zich heen laat komen. Ze laat haar nichtje alles gewoon doen en gaat wel huilen maar komt totaal niet voor zichzelf op. Dus het grootste deel van de dag bestaat uit krijsende driftige dreumes en huilende peuter die dan tegen ons roept dat haar nichtje "tout" is. Vanavond zo dramatisch dat we ze vroeger naar bed hebben gebracht omdat het gewoon niet meer ging, het was alleen maar ruzie en schreeuwen.

Ik neig er nu heel erg naar om te zeggen: we passen niet meer op, zoek maar een andere oppas. Want dit is niet gezellig en ik vind het ontzettend zielig voor S dat ze die dagen niet veilig is in haar eigen huis. Maar het is ook iets wat niet alleen met haar nichtje speelt maar overal. In de speeltuin bijvoorbeeld komt ze ook niet voor zichzelf op en lijkt het wel of de kleine pestkopjes precies haar opzoeken omdat ze weten dat ze een makkelijk "slachtoffer" is. Dus zij moet ook leren wat meer voor zichzelf op te komen denk ik en dat leert ze niet als we stoppen met oppassen. Ze staat overigens op de wachtlijst voor een peuterspeelzaal nu maar geen idee wanneer ze daar terecht gaat kunnen, kan pas volgend najaar zijn. Daar zal ze vast een hoop leren maar hebben we tot die tijd niets aan.

Waar doen we nu goed aan, wel of niet doorgaan met oppassen? En hoe kunnen we S nog helpen wat meer voor zichzelf op te komen?

V@@s
Box

Ik zou voor de dreumes een box aanschaffen, zodat ze daar zo nu en dan in kan, zodat je eigen dochter rust heeft.

(of waar ze zelf in kan, als bescherming tegen dreumes, toen mijn kinderen die leeftijd hadden koos de oudste wel eens voor box, zodat de jongste niet bij haar en haar speelgoed kon komen.

Ginny Twijfelvuur
Dit gaat ze zo niet leren

Zulke jonge kinderen leren niet om voor zichzelf op te komen door onderdrukt te worden. Dit werkt alleen maar averechts.

Het werkt juist andersom, van gezellig samen spelen leert ze.

Ik weet niet of stoppen met oppassen de oplossing is, maar dat je dochter in haar eigen huis veilig moet zijn lijkt mij een goed uitgangspunt.

Ginny Twijfelvuur
Ha ja die box

Daar kroop oudste ook weleens in als ie het geweld van jongste beu was. Wij hebben ook nog een hele tijd de kamer gesplitst met een plank. Oudste aan de ene kant met zijn lego en jongste aan de andere kant met haar dingetjes...

Ginny Twijfelvuur
Oh en mama van s en h

Waarschijnlijk is het maar een fase. 20 maanden is volgens mij wel zo'n frustratieleeftijd waarin ze meer willen dan kunnen.

Jamie
Een jaar op de wachtlijst voor een psz?

Wat lang zeg, hoe lang zitten die kinderen dan nog op de psz voor ze vier zijn?

Mijntje
bovenop

Met zulke kleine kinderen moet je er als ouder bovenop zitten en continu bemiddelen. Laat dat ideaalbeeld van gezellig samen spelen los, ze zijn er te klein voor. Je kan ze proberen niet samen maar ieder apart in een ander deel van de kamer met iets anders te laten spelen, of ze mee naar buiten nemen naar een speeltuin of jou helpen met een klusje ((ieder een doekje geven).
Dat is heel intensief, maar dat is deze leeftijd gewoon. Met jouw dochter komt het heus wel goed hoor, je moet je nichtje vooral veel afleiden, grenzen stellen of bv twee dingen van iets hebbben (indien mogelijk).

MamavanSenH
Ja, de leeftijd

Het is ook de leeftijd inderdaad. Maar het is vooral het grote verschil in karakter tussen mijn nichtje en S, zij zo fel en S juist heel rustig. Die wil gewoon rustig kunnen spelen en dan duikt haar nichtje er ineens bovenop, pakt het speelgoed uit haar handen en duwt haar omver. En dat gaat zo sinds ze 10 maanden was en begon met kruipen, vanaf dat moment begon ze S in de weg te zitten.

Mijn zusje had de box een paar maanden geleden het huis uit gedaan omdat nichtje er niet meer in wilde. Kan natuurlijk proberen hier een box neer te zetten voor haar maar de kans is groot dat ze dat hier ook niet wil. Ze klom er thuis gewoon huilend uit. Voor S zou het wel een idee zijn, als zij dat fijn vind om zich terug te kunnen trekken. Maar eigenlijk moet dat niet nodig zijn in haar eigen huis. Ik heb even niets in huis momenteel waarmee ik de woonkamer in tweeën kan splitsen maar dat is een goed idee om naar de mogelijkheid te kijken.

Wat de peuterspeelzaal betreft, de instroom van de wachtlijst is elk jaar op 1 oktober. We waren door een hoop getwijfel te laat met inschrijven waardoor ze nu op een nieuwe wachtlijst is geplaatst waarvan kindjes doorstromen naar de groep als er plek is en anders automatisch volgend jaar op 1 oktober (dan word weer een hele nieuwe groep gevormd). Dus het kan zijn dat er over een paar maanden plek is en anders kan het duren tot 1 oktober 2016.

Het is ook een beetje de angst voor de toekomst verder. Als dit zo blijft met S dan is ze straks een makkelijk slachtoffer voor pesten en dat wil ik natuurlijk niet. Dus het zou fijn zijn als ze dit soort dingen niet gewoon laat gebeuren maar bijvoorbeeld snapt dat ze speelgoed wat van haar word afgepakt gewoon terug mag pakken.

Ginny Twijfelvuur
Lik op stuk

Ik neem aan dat als nichtje aangedenderd komt en het speelgoed van S afpakt, dat jij dan ingrijpt en het stukje speelgoed teruggeeft aan S? Daar leren ze allebei van.

Daarnaast kan de een aan tafel spelen en de ander op het kleed voor de bank. Of scherm je de speelplek van S af met een rekje. Die bestaan.

MamavanSenH
Natuurlijk

Dat doe ik natuurlijk, ingrijpen. Ik pak het weer terug en spreek haar toe dat het niet mag en indien nodig zet ik haar apart. En soms is ze zo boos dat het speelgoed weer van haar is afgepakt dat ze dat op S afreageert door te slaan of bijten. Maar een dreumes van 20 maanden is nog lastig te corrigeren, ze zal het heus begrijpen wat ik zeg maar ernaar luisteren doet ze nog niet. Maakt niet uit hoe vaak ik haar toespreek of op de gang parkeer, het word niet minder. Het gebeurt vaak ook zo onverwachts. Het ene moment zit ze lief te spelen en dan ineens komt het blijkbaar in haar op dat ze wil wat S heeft en duikt ze er bovenop.

Zo'n rekje ga ik naar op zoek. Lukt vandaag niet meer (drukke middag voor de boeg) maar hopelijk nog wel voor de eerstvolgende oppasdag.

Yaron
lastige leeftijd

Ik weet van mijn jongste kinderen dat ik het tussen 1,5 en 2,5 jaar behoorlijk zwaar vond in combinatie met oudere broers/zus. Oudste was net als jouw dochtertje en dat heeft lang geduurd, maar uiteindelijk is het goedgekomen, hij is niet fysiek, maar krijgt het met woorden wel klaar. Ook met zijn broertje en zusje overigens, die meer als jouw nichtje waren. Ik heb wel bij alle vier de box tot een jaar of twee gebruikt nee, vrijwillig gingen ze er meestal niet in, maar als ze eenmaal speelden was het wel klaar.

Katniss
Allebei hetzelfde

Heeft je nichtje voorkeur voor bepaald soort speelgoed, of wil ze gewoon net wat je dochter op dat moment heeft? In het eerste geval kun je haar afleiden met haar favoriete speelgoed, of ze misschien allebei hetzelfde geven. Het is toch een kwestie van een lange adem. Na 50 keer herhalen valt het kwartje misschien, en ik zou blijven zoeken naar dingen die je nichtje leuker vindt dan speelgoed van S afpakken.

viola
veel te klein

Pas op dat je je eigen kind niet veel te veel als norm neemt.
Je nichtje is echt nog heel klein, en ik denk dat je haar overschat en overvraagt.

Van ruzie is geen sprake, je nichtje is zich nog veel te weinig bewust van de ander.

Probeer vervelende situaties gewoon te voorkomen. Erken dat zij ook wil wat grote nicht heeft, geef vervangers. Neem meer leiding, dat is echt nodig op deze leeftijd, pro actief dus. Verzin zelf leuke veilige activiteiten voor jullie drietjes of hen beide, en houd ze voor de rest wat apart.

Ginny Twijfelvuur
Hekje

Gooi maar eens babyhekje in Google, en dan afbeeldingen. Daar staat wel het een en ander tussen.
Ze zijn niet zo goedkoop, dus wellicht dat Marktplaat een betere optie is.

MarSy
afbijten

Leert je dochter echt wel!

Mijn dochter liet alles afpakken op psz totaal niet weerbaar. Op kleuterschool deed ze dat wel...! Dus geen zorgen, grenzen stellen aan nicht, niet te hoge eisen, samen spelen kunnen kleuters pas en ook niet altijd!

MarSy
oja

Stoelen en dergelijke zijn ook afscheidingsmaterialen en inderdaad buitenspelen!

MamavanSenH
Oh kijk

Dat geeft moed. Ik vind het zo ontzettend sneu voor haar dat ze steeds van alles over zich heen krijgt.

Ginny Twijfelvuur
Dit is normaal hoor

Wacht maar tot je jongste wat groter wordt :-)

Egel
op de gang?

Het kindje van 20 maanden gaat niets leren van op de gang zetten. Misschien voelt ze wel dat ze ongewenst is, maar het waarom ontgaat haar waarschijnlijk volledig. Ik zou je iets meer inleven in je nichtje.

Je bent een grote baby, ziet iets moois en pakt dat. Logisch. Dan pakt een groot mens je interessante speeltje af en je bent het moois kwijt. Dus je gaat huilen want het was net zo leuk. Misschien voelt het wel aan als 'gemeen van die ander', terwijl je nog niet het inlevingsvermogen bezit dat het ook 'gemeen' voelde toen je zelf ook het speeltje afpakte.

Inderdaad: geef een alternatief. Geef je dochter ook woorden als je ziet dat ze het niet leuk vindt (als je dat echt ziet, want misschien gunt ze het haar nichtje soms ook wel). Zeg dan bijvoorbeeld: 'Jij wil er nog langer mee spelen he? Dan mag nichtje het nu nog niet hebben. Wat zullen we haar dan geven? Zo, pak jouw speeltje maar terug en geef dit maar aan nichtje'. Zoiets?
En - als je dochter heel wat maanden ouder is en dat al snapt - soms ook heel bewust het nichtje het ook wel gunnen kan ook leuk zijn. Dan kun je dochter misschien aanspreken op hoe groot ze al is en dat nichtje nog maar klein is. 'Ze kan het nog niet vragen! Ach wat is ze nog maar klein he. Vind je het leuk om het nu even aan haar te geven?'.

Het klinkt een beetje of je de kinderen nu een beetje als concurrenten ziet: de een is lief en kan niet zo goed voor zichzelf opkomen (je bent nu al bang dat ze later gepest zal worden maar haar gedrag kan nog alle kanten opgaan) en de ander is al zeker sinds ze 10 maanden was 'fel' en 'pakt zomaar af' en 'ze hebben ruzie'. Ik denk inderdaad dat je nichtje (en misschien dochter ook wel) overschat. Succes!

MamavanSenH
Egel

Dankjewel, daar ga ik wat mee doen.
Mijn dochter kan zelf nog niet zo goed praten, dat begint nu pas een beetje te komen (tweetalig, dus duurde langer voor het op gang kwam). Ik kan wel voor haar praten natuurlijk. Maar zelf kan ze nog niets zeggen. Ik merk wel dat ze het niet leuk vind als ze ergens mee bezig was en het word afgepakt, omdat ze dan meteen gaat huilen.

Ik heb het idee dat het bij mijn nichtje zoiets is van: ze is ergens mee aan het spelen en ziet ineens bij S iets anders. En dat "iets anders" is enorm interessant dus dat wil ze dan hebben. Op zich begrijpelijk voor die leeftijd maar daardoor is het wel lastig. Want als we het haar zouden gunnen en ze gaat ermee spelen, en S pakt iets anders, dan is dat wat S op dat moment pakt weer zo interessant dat het afgepakt moet worden. Alles waar grote nicht mee speelt is super interessant en moet goed bekeken worden.

Overigens: ik denk niet dat S echt begrijpt dat haar nichtje "nog maar klein" is. Want ze zijn ondanks een jaar leeftijdsverschil zo goed als even lang ;-).

Jamie
inderdaad

Je overschat je nichtje enorm, ze laat heel normaal gedrag zien maar dat is abnormaal voor jou. Ze hebben helemaal geen ruzie, dat kan niet met een kindje van amper anderhalf. Verder is ze niet fel ze wil gewoon hebben wat ze ziet, heel normaal. Dat ze er alles voor doet om het te krijgen past gewoon bij haar leeftijd. Ja, niet ieder kind doet het, jouw kind niet maar dit meisje wel. Een kind van DEZE leeftijd op de gang zetten vind ik echt helemaal verkeerd. Ga gewoon tussen de twee meisjes in zitten en houd zelf een bak met speelgoed in het midden en zorg dat ze elkaar niet zo goed kunnen zien door jou lichaam er tussen te houden. Peuters kunnen ook niet met elkaar spelen, als ze náást elkaar kunnen spelen op die leeftijd is dat al heel wat. Dit is geen peutertje dus dat is al helemaal lastig.

marie
heel normaal

Inderdaad is het gedrag van nichtje normaal. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dan altijd maar haar zin moet krijgen.
Op de gang zetten werkt waarschijnlijk nog niet. Wat wel kan werken is haar wat (door S) wat anders aanbieden om te spelen.

Vraagje - kan nichtje wel alleen spelen? Kan ze zichzelf vermaken? Of wordt ze thuis (omdat ze enig kind is) vermaakt door de ouders?

Dat zelf kunnen spelen is trouwens iets waar kinderen heel verschillend in kunnen zijn heb ik gemerkt. Onze oudste kon zichzelf al vanaf 8 maanden zelf vermaken, jongste kon dat met 4 jaar nog niet.... Toch dezelfde opvoeding gehad....

Trouwens onze meiden schelen 19 maanden en de periode/leeftijd die jij nu doormaakt vond ik achteraf gezien eigenlijk de zwaarste. Was heel blij dat ik 3 dagen per week werkte (gingen ze naar kdv), vond ik veel minder vermoeiend dan 2 dreumesen/peuters bezig houden de hele dag. Vooral omdat jongste de hele dag door "mee wilde doen" met oudste. Wat dus niet werkte....

Over op de gang zetten. Werkte bij oudste heel goed, bij jongste helemaal niet (vond dat geweldig spelletje), bij haar werkte het veel beter om haar vast in kinderstoel met de rug naar de kamer met gezicht naar de muur te zetten (tip voor later).

MamavanSenH
Kan ze

Ze kan best alleen spelen, wel minder dan onze eigen kinderen maar volgens mij prima voor haar leeftijd.
Wat ik wel merk is dat ze ontzettend nieuwsgierig is. Zal ook wel normaal zijn voor haar leeftijd maar bij S heb ik dat nooit gemerkt. Ze loopt overal achter me aan, praat al behoorlijk goed en vraagt de hele dag wat ik ga doen en wil dan mee om te kijken, vraagt wat alles is en wil alles hebben en bekijken. Bijvoorbeeld met koken wil ze op het aanrecht zitten en elk pakje, doosje, zakje pakken en bekijken en overal mee helpen en als ik naar de koelkast ga loopt ze strak achter me aan en ook weer mee terug. Elke kast waar ik in kijk wil zij ook in kijken.
En ik denk dat haar nieuwsgierigheid ervoor zorgt dat als ze S met iets leuks ziet spelen dat ze dat dan ook wil hebben. Het maakt niet uit wat het is of waar ze zelf mee aan het spelen was maar als ze iets anders ziet is dat gewoon ontzettend leuk en wil ze het hebben.

Zal best normaal gedrag zijn. Maar wel lastig als ze daardoor steeds S in de weg zit en die de hele dag aan het huilen is omdat er van alles van haar word afgepakt.
Ik heb geprobeerd deze week om twee speelplekken te creëren door de boel te barricaderen met een stoel en een kamerscherm maar daar trekt mijn nichtje zich niets van aan, ze schuift het gewoon opzij. Dus dan maar op zoek naar een hekje dat dicht kan en ze niet open kan krijgen.

Op de gang zetten doe ik niet als straf maar op momenten dat ze erg driftig is tegenover S (vaak dus als ik speelgoed heb teruggepakt en teruggegeven aan S, dan word ze boos maar dan niet op mij maar op S en reageert dat af door haar te slaan, duwen of bijten). Als ze daar niet uit komt dan zet ik haar even apart om dat te doorbreken. Dat helpt altijd wel, een minuutje is voldoende. En soms is apart aan de andere kant van de woonkamer al genoeg, maar als ze zo boos is en gewoon terug stormt naar S dan word het de gang. Ik moet ook S beschermen, we hebben dagen gehad dat nichtje aan het eind van de dag naar huis ging en S de tandafdrukken in haar arm en wang had staan. Dus als het zover gaat dan moet ze echt even apart.

viola
wat niet gaat gaat niet

Als ze niet samen kunnen spelen, dan gaat dat gewoon nog niet. Leer het ze, ga samen met ze spelen.
Ze snapt je gewoon niet. Ze pakt speelgoed af, jij doet dat ook, en vervolgens wil zij dat ook weer doen. Dat is alles.
Laat ze gewoon alleen samen spelen met speelgoed waar nichtje ook aan mag? Veel geef spelletjes;)

Jamie
nee

Nee zo werkt dat niet, het meisje is nog niet eens twee en dan wordt er hier gepraat over kinderen van nog geen 1 die alleen kunnen spelen? Ik heb ze nog nooit ontmoet ;)

Zoals ik volgens mij al zei: je moet tússen die meiden in gaan zitten en niet toelaten dat het nichtje bij S komt. Jij houdt het meeste speelgoed bij je en je deelt uit aan de meiden. Als ze iets anders willen moeten ze het eerste terug geven. Zo leer je ze náást elkaar te spelen.

MamavanSenH
Kom maar hier

Ik heb hier een kind van nog geen 1 die prima even alleen kan spelen, die mag je best ontmoeten ;-).

Tussen S en nichtje in gaan zitten kan natuurlijk niet de hele tijd, want ik heb nog een bijna dreumes rondkruipen en een huishouden te doen. Voor eventjes kan het natuurlijk, ga ik zeker doen. Maar op andere momenten moet er dan toch iets van een hekje tussen.

Ginny Twijfelvuur
Nichtje meenemen

Kun je nichtje niet met je meenemen als je iets amders gaat doen?
En wellicht helpt het als je er voorlopig vanuit gaat dat huishoudelijk werk er niet echt in zit als alle 3 de kinderen erbij zijn.

viola
mmhh

3 kinderen van die leeftijd, dat is sowieso eigenlijk niet te doen alleen, maar er ook nog huishouden bij doen?
Niet vreemd dat dat misgaat, want dat kan gewoon niet.
Waarom was nichtje ook alweer bij jullie?

MamavanSenH
Oppassen

Omdat mijn zusje en haar vriend beiden onregelmatig werken, zusje heeft ook diensten waarbij ze opgeroepen kan worden en dan pas heel kort van tevoren weet dat ze moet komen werken. Gewone kinderopvang is daardoor erg moeilijk te regelen dus daarom pas ik op.

Ergens is het ook wel goed voor S omdat ze nog niet naar de peuterspeelzaal gaat en erg laat was met haar taalontwikkeling. Nichtje is juist erg vroeg met praten en ik heb het idee dat hoe meer zij praat, hoe meer S het ook oppakt. Maar ja, ik moet zeggen dat ik de laatste weken tot maanden wel regelmatig het gevoel heb dat ik dat oppassen niet meer wil omdat het gewoon niet gaat. Maar dan is mijn nichtje naar huis, en dan mis ik haar ;-).

viola
ik denk echt

dat je het flink onderschat. Drie kinderen qua leeftijd zo vlak op elkaar, dat is gewoon mega moeilijk tenzij je 3 makke lammetjes hebt die de halve dag slapen...
Dat is leuk als alles daar omheen strak gepland en georganiseerd is, huis en tuin daar goed op ingericht zijn enz.
Anders is het keihard werken, het leuk en veilig te houden voor alledrie.

Een huishouden daarbij doen kan écht niet, zul je echt moeten loslaten. Investeer liever in de kinderen, opdat het in de loop vd tijd soepeler kan gaan worden. (Maar dit blijft nog jaren loeizwaar!)

Ginny Twijfelvuur
Nou jaren...

Das wat overdreven. Als ze een jaar of 3-4 worden, wordt het vaak wat makkelijker.

Maar idd. ik denk ook dat je het onderschat. Ik had er maar 1 tegelijk in deze leeftijd en vond het al megazwaar.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.