Home » Forum » 45 km fietsen naar school wat praktische dingen

4.5 km fietsen naar school, wat praktische dingen

31 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
lisbeth
4.5 km fietsen naar school, wat praktische dingen

Dochter 10 jaar groep 8 mag/moet dit jaar alleen naar school fietsen. Indien kan fiets ik mee maar dat kan niet altijd.
Nu zat ik een beetje praktisch naar dingen te kijken. Dochter heeft een telefoon. onze nummer staan er in maar ik heb geen noodnummer erin staan. Dan bedoel ik niet 112 maar een nummer wat hulpdiensten kunnen bellen als haar wat gebeurt. Hebben jullie dat wel. Laten jullie de kinderen berichten appen of zoiets als ze er zijn? Bij welk weer gaan jullie taxi spelen. Vorige week regende het, dochter balen en half in tranen want ze werd nat. Man vond het zielig, ik wat minder.
Ze heeft nu een dunne zomerjack maar ik zat me af te vragen of een soft shell jas niet fijner was voor in de herfst om mee te fietsen.
graag wat tips van ervaren fietsouders

LiesK.
net 3 weken brugklas maar al veel fietservaring

Omdat ik geen auto rijd heeft onze dochter al veel fietservaring en al haar derde regenpak. In haar telefoon staat papa en mama geprogrammeerd dus ik neem aan dat hulpdiensten dat zullen bellen. Ook op de basisschool moest ze altijd laten weten dat ze iets anders ging doen dan afgesproken. Na school naar huis was de afspraak en anders bellen of sms sturen. Die afspraak geld nog steeds. Normaal naar school fietsen geen belletje/sms, iets gebeurt onderweg dan wel even berichten.
Soft shell jack zou wat warmer zijn in de herfst maar als ze goed doorfietst krijgt ze het vanzelf warm. Vroeger fietste ik tot november in mijn zomerjas.
Regen daar kan ze nu alvast aan wennen voor volgend jaar, als brugger is het namelijk not done om je te laten brengen en halen. Ik heb dochter de afgelopen twee jaar maar 2 keer gehaald in verband met kapotte fiets. De ene keer lopend toen was haar remkabel gebroken en de andere keer op de fiets, toen reed haar fiets nog wel alleen de bagagedrager was kapot waardoor de tas steeds op de grond viel.

Jippox
hier

zoon van 10 (brugklas) die 3,5 km moet fietsen. Omdat ik 6,5 km precies de andere kant op moet met 2 jongere kinderen moet hij zelf op de tijd letten om de deur uit te gaan. Halen en brengen is dus sowieso ook nooit een optie.
Zijn telefoon neemt hij soms wel en soms niet mee naar school. Hij hoeft het alleen te laten weten als hij na school andere plannen heeft dan naar huis komen. Verder hoef ik niet op de hoogte gehouden te worden. Als er iets is hoor ik het vast wel.
Voorlopig fietsen we allemaal nog in zomerjas. Voor straks hebben we regenpakken die over de gewone jas (ook winterjas) heen kunnen, indien gewenst.

Barvaux
telefoon

Zet inderdaad jou en je mans naam onder papa en mama. Ik heb bovenaan de belangrijkste nummers onder aaa staan, dus er staat bij mij aaanaamman, aaanaamkind1, aaanaamkind2 en aaavastetelefoonthuis.

Ik ben niet zo gek op softshell, mijn jongens hebben een jas die goed waterdicht is, maar dus geen regenjas. Softshell vind ik meer voor dagen dat je zeker weet dat het niet gaat regenen en wanneer is dat nu in de herfst in Nederland? Daar moet je dus altijd een waterafstotende jas bij hebben en ja ik weet dat softshell ook tegen water is maar het voelt gewoon anders.

Katniss
Ervaring

Mijn telefoonnummer staat in de telefoon als 'thuis' en 'mama'. Die keer dat het nodig was had de ambulancebroeder mijn nummer heel snel gevonden. Je zou nog aaa voor je naam kunnen zetten zodat je als eerste in de contactenlijst staat.
Qua jas, de winterjas komt pas vanaf november ongeveer. Mijn dochter fietst nu nog in haar vest of een heel dun jackje erover. Met regen wordt ze nat, maar ze weet waar een gloednieuw regenpak nog in de verpakking ligt ;-)

lisbeth
regenpak

hebben die van jullei dat standaard bij zich, dochter heeft voor op de fiets een mand maar geen fietstas. dan zou ik die al in haar rugzak moeten proppen.

Tonny
Poncho mee

Die kan overal overheen bij onverwachte buien.

Deze afstand fietsen lijkt me prima te doen, ze zit in groep 8 en volgend jaar gaat ze van school. Taxirijden bij regen - niet doen. Natregenen is niet zielig, dat hoort gewoon bij het leven ;)

Reserveer taxiritjes voor echt speciale situaties. Kinderen opvoeden betekent hen helpen zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Vertroetel haar gerust als ze nat thuiskomt, maar laat jaar leren dat tegenslag erbij hoort.

Wat noodnummers betreft - zorg dat ' thuis' duidelijk in haar telefoon staat, naast 06 papa en 06 mama. En maak je niet te ongerust. Ze heeft haar adres bij zich ( boeken" agenda) en bij onverhoopte narigheid ben je snel genoeg opgespoord.

Tonny
Laten bellen/appen als ze er zijn?

Op school bedoel je? Welnee, waarom?

Bel/ app jij ook dagelijks je partner als je veilig op je werk bent gearriveerd?

claire
vroeg?

Kan me herinneren dat je nogal zorgen had over je dochters fietskunsten, ik vind haar vrij jong nog. Dochter,11,fietst nu pas alleen, wel gevaarlijke route. Ze fietst heel goed.
Misschien als je je zorgen maakt (appen als ze aankomt etc) nog even uitstellen?

Barvaux
regenpak

Een regenpak hoeft dus niet als ze maar een goede jas heeft. Mijn tip is dus: investeer in een waterdichte/afstotende jas voor herfst/lente en winter. Ook niet zo'n kort modelletje natuurlijk. Als het dan hoost 's ochtends kun je altijd nog kiezen om haar te brengen of er een regenbroek onder te doen. Als het 's middags hoost fietst ze naar huis en trek je thuis een andere broek aan.

Ciska22
ICE voor je naam zetten

Bij ons krijgen de kinderen op school de tip om in hun telefoon ook het nummer met ICE ervoor te zetten. Ik sta bij kinderen tweemaal in de telefoon. 1 maal gewoon mama en een maal ICE mama(met hetzelfde nummer dan natuurlijk) ICE = IN Case of Emergency. Hulpverleners zouden in telefoon zoeken naar een nummer met ICE is ons verteld op school.

lisbeth
super dank jullie

mijn eigen grens ligt een beetje bij ijzel, ook omdat ik het zelf eng vind om dan te fietsen.

Claire, ze fietst tegenwoordig echt goed, al zeg ik hetzelf. Ze laat zich niet gek maken door de studenten om zich heen. wacht rustig totdat zij vind dat ze kan oversteken. Echter, vorige week werd er zo ongeveer voor mijn neus een fietser aangereden op een punt waar zij ook iedere dag komt. Fietser kon er weinig aandoen. Maar dan zie je hoe snel zoiets gebeurt.

LiesK.
vertroetelen in plaats van taxi spelen

Dat doen wij hier ook. Regen is geen reden om te brengen met de auto. Ik rijd niet en man is al vroeg op pad dus fietsen moet.
Toen ze inderdaad een paar weken terug met soppende schoenen thuiskwam heb ik haar wel vertroeteld. Geholpen dat regenpak uit te doen, schoenen schoongemaakt en laten drogen, lekkere pot thee gemaakt met wat extra lekkers erbij en de volgende dag ging ze weer blij naar school.
Regenpak gaat altijd mee, los in de mand, zodat ze hem anel kan pakken als het plotseling gaat regenen en dan op school in haar kluisje.

Barvaux
ciska

"Hulpverleners zouden in telefoon zoeken naar een nummer met ICE is ons verteld op school."

Ja, leuk, maar aaa komen ze toch eerder tegen ;)

LiesK.
ijzel de grens

Ijzel zou hier ook de grens zijn om te gaan brengen, ook al wil een brugger dat niet dan moet het van mij. De wegen zijn hier meestal goed gestrooid en dus niet glad maar de fietspaden blijven glad doordat daar dan minder gereden wordt.

Barvaux
daarbij

Bij ijzel wordt er ook aangeraden om thuis te blijven, ik ga mijn kind dan juist niet brengen!

LiesK.
halen was beter

Ijzel kan ook gedurende de dag optreden en dan moet je kind toch naar huis, dan moet ik haar ophalen.

Barvaux
Lies

Mijn kind moet dan met de bus maar als dat niet mogelijk is moet je inderdaad halen ja. Scholen horen dit in de gaten te houden en hun kinderen eerder naar huis te sturen overigens!

Juno
Wel ICE

Hulpverleners zoeken in eerste instantie naar ICE, daarna pas gaan ze verder kijken. M van mama, p van papa. Ze gaan echt niet bij de A beginnen en dan scrollen tot ze wat tegenkomen.

Barvaux
Juno

Hoezo moeten ze bij de A beginnen? Hier staat de A er dus die zie je meteen?

Ik denk altijd maar: red nu eerst mijn kind maar en zoek later in die telefoon als je genoeg rust hebt en het niet snelsnel moet dat je alleen maar tijd hebt om bij de i te kijken.

Zolang er geen officiële overheidscampagne over is geweest geloof ik er niet zo in. Ook al omdat er ook SOS als lettercombinatie bekend is. Verder:

"Een woordvoerder van het Nationale Politie Instituut heeft niet de indruk dat de grote lijst met contacten het opzoeken van een contactpersoon bemoeilijkt. "En vaak staat er wel een naam als 'mama' of 'thuis' in. We hebben dan ook niet het idee dat we dit moeten promoten. Dat neemt niet weg dat het wel heel handig is."

Jippox
tja

Natuurlijk wil ik graag gebeld worden als er iets met 1 van mijn kinderen is gebeurt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de hulpverleners die dan bij mijn kind zijn hoe dan ook mijn kind de best mogelijke zorg geven, dat hangt niet van dat contact met mij af.
Ik sta geloof ik onder 'mama' in de telefoons van mijn kinderen. En 'thuis' staat er ook nog wel in. En als ze geen telefoon bij zich hebben (of de batterij is weer eens leeg) dan hebben ze ook nog wel een schoolpas of een agenda enz. waarmee ze te identificeren zijn. Dus dat komt vast wel goed.

lisbeth
volgens mij

staan wij onder onze namen in de telefoon dus niet mama en papa. Thuis staat er wel in maar ik ben naar mijn werk dus dat heeft weinig zin. In de agenda heeft ze niet echt telefoonnnummers staan en die wil ze ook nog wel eens vergeten. oma en opa staan er trouwens als oma en opa erin. dat is dus wel herkenbaar.
Ik denk echter dat ik maar een ICE mama, een ICE papa etc maak.
telefoon is altijd opgeladen, daar letten we echt op.

Tijgeroog
Brengen

Ik werd vroeger vooral gebracht als het heel hard waaide (ik moest tien kilometer door de weilanden fietsen). Sneeuw was misschien ook wel gelukt, maar dat is er in die acht jaar nooit gevallen. Wel als het echt heel hard vroor, maar dat is ook maar incidenteel gebeurd. Bij regen moest ik gewoon fietsen.

Pien
Toegangscode

Bedenk wel dat een hulpverlener/ambulancebroeder pas in de telefoon kan zoeken als deze niet met een toegangscode is beveiligd. Zelf heb ik, tegen grijpgrage kinderhandjes, zo'n code op het toegangsscherm van mijn telefoon. Ik heb weleens zitten denken dat dat niet zo handig is, mocht ik een ongeluk krijgen en bewusteloos zijn.

Mijntje
ouderwets

Tijd voor een pleidooi voor het ouderwetse labeltje in de jas met het telefoonnummer van thuis erop! Of een papier, geplastificeerd. Want hoe deden ze dat vroeger??? :-) Best handig!

Juno
Omzeilen

Ik heb gehoord dat die toegangscode makkelijk te omzeilen is door hulpverleners. Ik weet niet hoe :).

amk
kaartje

ik ga toch maar gewoon een kaartje met nrs aan de psu van mijn dochter toevoegen, telefoon heeft ze namelijk niet, want ze raakt in de war van alle knopjes volgens haar zelf (erg handig thuis met de afstandsbediening)

http://www.oozo.nl/nieuws/delft/65678/politie-publiceert-fotos-van-hardl...

Zelf heb ik bij het hardlopen ook een pasje (oude bonuskaart) met een er opgeplakt label met daarop mijn gegevens mee, want al heb ik mijn telefoon wel mee die heeft a een pincode en b als ik bv te water raak, of hard val / aangereden wordt is die waarschijnlijk gewoon defect.
Een pasje is dan toch iets robuster.

mijk
en anders

een ice-nr in je schermbeveiliging fotoshoppen. Dat scheelt toch tijd. Dus foto met tel nr onderin...
zie hier er zijn dus ook nog apps voorhttp://www.iculture.nl/tips/contactinformatie-op-je-iphone-toegangsscher...

Annet
Telefoonnummer aan fietssleutel

Zoon heeft een label aan zijn fietssleutel. Daar staat mijn mobiele nummer op.
Op de basisschool had hij een label in zijn schooltas met mijn gegevens.

skik
Niet laten bellen of appen

Mijn zoons fietsen ook 5 kilometer naar school. Ik laat ze niet bellen als ze er zijn, omdat je dan juist in de stress raakt als ze het een keer niet doen. Als ze op het nippertje zijn en nog even moeten rennen om op tijd binnen te zijn, als ze meteen met een vriendje aan de praat raken of het domweg vergeten. Ik vertrouw er op dat ze aankomen en als er onderweg iets gebeurd is, zijzelf of iemand anders belt.

skik

Hanne.
ice

Ik kwam er toevallig achter je bij mijn telefoon ondanks de blokkeringscode niet alleen het noodnummer (112) kan bellen maar ook het nummer dat als ice nummer geregistreerd staat.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.