Home » Forum » Knappe dochter onzeker door stomme opmerkingen

Knappe dochter onzeker door stomme opmerkingen

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

152 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Lootje
Knappe dochter onzeker door stomme opmerkingen

Mijn dochter van 11 is behoorlijk knap. Ze is niet echt een meisje- meisje, maar op feestjes vindt ze het heerlijk om flink uit te pakken. Jurkje, haren mooi, sieraden en ook wat make-up. Niet zo gek lijkt mij.
Maar heo komt het toch dat dit steeds weer uitloopt op een teleurstelling?
Na de kerstviering op school kwam ze huilend naar buiten. Haar beste vriendinnetje (type stoer) vond haar er ordinair uitzien. Met de verjaardag van de juf had een ander close vriendinnetje weer opmerkingen over haar te lange oorbellen. Op het feest van een trouwende tante kraakte het nichtje van de andere kant haar jurk af. Gewoon een leuk H&M jurkje, dus niks heel aparts ofzo.
En op het afgelopen klassefeest had ze zich nog ingehouden qua kleding en make-up, maar weer dat ene vriendinnetje vond haar er stom uitzien. Dat zei ze ongevraagd. Dus weer huilend naar huis. Gelukkig heb ik haar teruggebracht en het is voor die avond uitgepraat. We wonen ook gelukkig bijna naast school, dus ze is nauwelijks gemist.

Ze is er ook wel supergevoelig voor, en trekt het naar mijn idee zich veel teveel aan. Ze maakt het ook heel groot. Maar ze zit er wel mee. En ze vertikt het om dan maar gewoon zonder getut naar een feestje te gaan. Wat ik wel weer stoer vind.
Ik vermoed een beetje dat de andere meiden gewoon jaloers op haar zijn dat ze er zo goed uitziet. Het is ook zo'n leeftijd dat ze daar ineens op gaan letten.
Dat mag je geloof ik niet zomaar zeggen van je kind, maar als moeder ben je niet blind. Ze is echt heel knap. Maar dat verander je niet. Ook vertelde ze dat haar vriendinnetjes steeds vaker dingen zeggen als:' je bent veel te dun' of 'ik vind bruine ogen lelijk' of ' wat heb jij eigenlijk lelijke grote tanden' . Nu is ze slank, heeft prachtige herteogen (echt) en indedaad grote tanden, maar die zijn prachtig wit en staan uit zichzelf al heel recht. En die mond groeit nog wel.

Jemig je verwacht toch niet dat als je knap bent je daarmee problemen krijgt.....

Dendy Pearson
Ach

Mijn dochter (11) is slim en haalde afgelopen jaar alleen maar 10en. Kon ze ook niets aan doen. Maar daar heeft ze ook veel commentaar op gehad, ook echte rotopmerkingen. En er zit in haar klas een kind wat echt verschrikkelijk goed is in turnen. In alle sporten trouwens. Die heeft ook heel wat rotopmerkingen gekregen.

Ik denk dat het de leeftijd is en dat het ook een meisjesding is. Jaloezie etc. En dat de kinderen ermee om moeten leren gaan. En jouw dochter zal moeten leren hier haar schouders over op te halen.

Lootje
Ja maar hoe leer je haar dat dan?

Grappige is, ik heb nog een dochter. Ook best knap.
Maar zij is ook nog goed in turnen, tekenen, en haalt heel hoge cijfers. Maar zij heeft nooit dit soort problemen gehad. Zij is 13.
Ze is gewoon een heel ander type, en zal wie weet meer mazzel hebben gehad met haar klas?

Ik probeer de jongste wel uit te leggen dat ze het zich niet moet aantrekken en dat ze het ook niet persoonlijk moet opvatten. Maar ik merk gewoon dat ze het zich wel aantrekt.
Haar beste vriendinnetje wil zeook gewoon niet mee zien. En ze speelt eigenlijk nooit meer met andere kinderen sinds dat vervelende gedoe, wat vooral met Kerst losbarstte.

Ik heb zo met haar te doen...

bibi63
Lootje

Als ze daadwerkelijk knap is én haar kleding/make-up niet over de top maar gewoon mooi, dan is het pure jaloezie lijkt mij.
Dat lijkt me wel heel vervelend, maar volgens mij is het nog vervelender als je niet bepaald aantrekkelijk bent en je daardoor onzeker voelt én weinig aandacht van jongens enz.
Ik zou haar daar op wijzen. Ze plukt echt nog wel haar vruchten van haar aantrekkelijkheid.
Bibi

Egel
lijkt me ook jaloezie

lijkt me ook jaloezie en ik zou ook met je dochter praten over echte vriendschappen.
Persoonlijk lijkt het me dat er teveel nadruk ligt op haar uiterlijk. Ik vind daarbij een meisje van 11 (!!) met al make-up op helemaal niks - vaak inderdaad ordinair - maar goed, dat is mijn mening en dat maakt voor het verhaal ook niet zoveel uit. Want het kan dus ook een H&M-jurkje zijn.
Misschien merken de kinderen om haar heen dat ze het belangrijk vindt en dat ze er ook wat onzeker over is. Dat is dan gauw een bron voor vervelende opmerkingen.
Hopelijk kan de kring van kinderen om haar heen ook wat groter worden. Gaat ze komend jaar naar de middelbare school?
Succes,
Egel

Lootje
Nadruk op uiterlijk

Die leg ik er bij haar niet op hoor. Dat lijkt me niet verstandig. En make-up. Voor normaal doordeweeks doet ze dat ook niet op, maar het gaat om feestjes! Meer dan de helft van haar leeftijd heeft dan wel make-up. Dus daarom snap ik niet zo goed dat ze dan juist opmerkingen krijgt. Hier op school gaan de kleuters zelfs soms dik in de make-up naar kerst. En de H&M heeft in haar maat toch niet zo heel oridinaire jurkjes? In mijn ogen ziet ze er echt niet ordinair uit. Maar wie weet heb ik geen smaak.

Maar ik,krijg nu toch een beetje het gevoel dat jullie het met die vriendinnetjes eens zijn. Dat ze knap is, en dat ze niet zo moet zeuren, want later heeft ze er genoeg profijt van. Zo redeneerde die moeder van dat nichtje ook al.

Het gaat om een kind hoor. En ze ligt nogal buiten de groep door dit gedoe. Het is feitelijk gewoon pesten.
Maar dat is misschien alleen zielig als je ook nog lelijk bent?

ijsvogeltje
we kunnen haar omgeving niet veranderen

We (en jij) kunnen haar omgeving niet veranderen. We kunnen niet voorkomen dat er flauwe opmerkingen worden gemaakt, dat er jaloezie is of wat dan ook maar. Natuurlijk kun (en moet) je actie ondernemen als blijkt dat bepaalde meisjes vaker rottige opmerkingen maken of haar buitensluiten. Maar je schrijft over verschillende situaties met verschillende mensen.

Het gaat niet om wie er gelijk heeft, en dat mensen hier het met de vriendinnetjes eens zouden zijn. Zo moet je niet naar deze situatie kijken, daar schiet je dochter niets mee op. Uiteindelijk ligt de oplossing bij je dochter zelf, en daar kun je haar mee helpen. Het probleem is niet zozeer dat anderen een flauwe opmerking maken (er zullen namelijk altijd mensen zijn die dit doen), maar dat zij het zich zo aantrekt. Misschien kun je met je dochter eens bedenken hoe ze een volgende keer kan reageren in dit soort situaties. Wat zou ze bijvoorbeeld kunnen zeggen? En ze moeten leren inzien dat rottige opmerkingen vooral iets over die ander zeggen, en niet over haar. Heb je het op die manier wel eens met haar besproken?

Jippox
knap of niet

Dat doet er helemaal niet toe. Ik snap ook niet zo goed waarom je dat er zo bij moet vermelden. Ze krijgt blijkbaar regelmatig vervelende opmerkingen van zogenaamde vriendinnen. Dat is naar en daar zou ik wel wat mee doen, want dat lijkt me wel pestgedrag. Al is het moeilijk vanaf hier te beoordelen hoezeer het haar gevoeligheid voor opmerkingen is en hoezeer het echte gemene opmerkingen zijn.
Kaart het eens aan bij de leerkracht op school.
Laat je dochter verder vooral het gezelschap opzoeken van kinderen die wel leuk zijn in de omgang. En zoals ijsvogeltje ook zegt: leer haar zo nodig wat van zich af te bijten.

Egel
sorry, en eens met Jippox

Mijn reactie was wat te snel geschreven en komt niet over zoals ik het had bedoeld, sorry.
Mijn mening over make-up op die leeftijd doet er juist echt niet toe (dus had ik dat ook niet hoeven schrijven…). Ze mag eruit zien zoals ze wil, dat moet juist prima zijn. Vriendinnen zijn kinderen die haar leuk vinden en geen vervelende opmerkingen maken. Natuurlijk kunnen ze ook wel eens iets niet (helemaal) leuk aan je dochter vinden, maar als dat zo is, moeten ze dat niet zeggen of alleen heel voorzichtig. Op die leeftijd is dat vast nog niet helemaal gepolijst, maar echt rotopmerkingen maken: dat zijn dus sowieso geen vriendinnen en met zulke meisjes moet ze verder niet meer om willen gaan. Ze moet nog wel wat trots hebben.
Vandaar ook mijn hoop dat ze nu naar de middelbare school zou gaan, voor het vergroten van de kring mensen waaruit ze kan kiezen. Maar belangrijker is natuurlijk wat sommige anderen al zeggen: haar gevoel over zichzelf, hoe zelfverzekerd ze wel/niet is, hoe aardig ze zelf doet, hoeveel belang ze hecht aan de mening van anderen, en hoe ze reageert op vervelende opmerkingen.
Ik vind het opvallend dat ze snel huis en meteen naar huis gaat. Er lijkt wel veel werk aan de winkel voor wat betreft haar eigenwaarde.
Sterkte voor jullie,
groeten Egel

Egel
correctie

"Ik vind het opvallend dat ze snel huis.." moet zijn "dat ze snel huilt".

Lootje
Vermelden

Ik probeer de situatie uit te leggen. Maar blijkbaar mag ik dan niet zeggen dat ze knap is. Terwijl dat volgens mij juist erg relevant is in dit geval. Taboetje? Jaloers? Opvallend dat hierover gevallen wordt.

Ik snap dat het aan dochter zelf ligt dat het ze zich zo aantrekt. Maar het probleem lijkt een beetje dat mensen vinden dat ik niet zo moet zaniken. De juf vorig jaar gaf dat signaal af. Deze juf pakte het wat serieuzer op, maar dit jaar begonnen de meiden in haar klas er nog erger over. En deze meiden zijn nogal geniepig geloof ik.

Oftewel, anderen zien het probleem niet, of zijn ook jaloers(?) Dus sta ik er alleen voor hiermee.
Vandaar dat ik hier de vraag probeer.
Haar uiteleggen dat echte vriendinnen je nemen zoals je bent heeft tot gevolg gehad, denk ik, dat ze nu helemaal geen vriendinnetje meer heeft. Ze gaat anderen uit de weg.
En iemand voor de rest van de klas vertellen (zodat iedeen het hoort) dat je er stom uitziet, ja dat vind ik wel gemeen ja. Ze liep dus weg, huilend. Zegt dat kind ook nog "kijk uit dat je mascara niet uitloopt" en dat heeft ze niet eens.

Ze had op het klassenfeest gewoon een skinny spijkerbroek aan met een leuk shirt. Alleen een beetje oogschaduw verder niks en kleine oorknopjes om maar geen aanstoot te geven. De juf heeft het niet eens gemerkt in eerste instantie dat ze weg was. Ook zo stom.
Oja ze zit in groep 7 dus zit nog een jaar bij die twee in de klas. En een woont om de hoek zowat dus buitenspelen doet ze nu ook niet meer. En naar familiefeestje wil ze ook niet meer.

Ik vind het gewoon zielig.

Lootje
Egel

Onze reacties kruisten.
Ja ze huilt heel snel. Maar bedenk dat ze zich thuis al druk maakte over dit. Dus de druk zat er al op.
Ik denk ook dat dat meisje (voorheen beste vriendin) het sowieso gezegd zou hebben. Dat heb ik mijn dochter ook uitgelegd.

Het gekke is dat ze op de sportclubs waar ze op zit dit gedoe dus nooit heeft. Die kinderen zien haar ook alleen in sportkleding. Dus blijkbaar is het dan geen issue meer.
Het is tot nu toe alleen gebeurt bij feestjes, waar ze haar best doet om er mooi uit te zien. En dat kan ze blijkbaar iets te goed.
Ik vind het zelf ook opvallen hoe wauwie mooi ze eruit ziet als ze echte meidenkleding aandoet en iets make-up. Iets waar ze naar mijn idee juist heel trots op mag zijn.
Maarja ergens in uitblinken en er trots op zijn is in deze cultuur heel gecompliceerd heb ik het idee.

AnneJ
slecht gedrag van anderen

Ik hoorde Paul Verhoeven afgelopen week in een documentaire zeggen hoe je in Nederland zo neergemaaid wordt als je boven het maaiveld uitsteekt terwijl ze je in Amerika er om bewonderen. Leuke tweeluik was dat: My America.
Dat is natuurlijk ook gewoon slecht gedrag.
Mag je best wat van zeggen: hee joh, heb je niets leukers te zeggen?
Het is moeilijk om het je dochter wijs te maken er haar schouders over op te halen, dat is hier met mijn dochter nog steeds het geval.
Alleen is het hier ingebeelde lelijkheid. Ze krijgt vaak complimenten, mensen kijken haar na, en dat geeft haar ook weer een heel unheimisch gevoel, ze kan gewoon niet geloven dat ze knap is.
Lastig, lastig. Maar het hoort ook een beetje bij de leeftijd om je die dingen allemaal aan te trekken.
Ik zeg dan ook weleens, als ze voor de duizendste keer bevestiging zoekt, dat het zo jammer is dat je soms eerst 50 moet worden voor je gewoon dat zelfvertrouwen hebt waar het leven zo'n stuk makkelijker mee is.:-)

Temet
gaat dit wel om uiterlijk?

Ik heb dit draadje een tikje diagonaal gelezen, maar ik vraag me oprecht af of dit werkelijk iets te maken heeft met hoe je dochter eruit ziet. Of ze nou mooi is of lelijk, met make-up of zonder, het lijkt erop alsof haar ex-vriendin nu ineens de pik op haar heeft en een stok zoekt om de hond te slaan. En er werkt weinig effectiever dan 'goh, wat zie jij er stom uit'. Je dochter hapt ook nog elke keer, dus dit gedrag blijft doorgaan.

Het grootste probleem lijkt die ex-beste-vriendin te zijn. Dat is dus duidelijk geen vriendin, als ze je dochter in het openbaar afkamt. Het maakt er daarbij niks uit hoe je dochter eruit ziet. Het lijkt me dat je dochter die 'vriendin' gewoon moet dumpen, omgekeerd is dat duidelijk al lang gebeurd.
En meer omgaan met de mensen van de sportclub, die doen kennelijk wel aardig.

Sterkte ermee

Temet

Mijntje
olifantenhuid

Ze pesten niet omdat je dochter zo knap is. Maar omdat ze snel gaat huilen. Dat is namelijk leuk, althans dat vinden die meisjes.
Meisjes kunnen enorme kutwijven zijn. Nu maar ook later als ze volwassen zijn. Gaandeweg moet ook jouw dochter leren een wat dikkere huid (olifantenhuid) te kweken. Door zich goed over zichzelf te voelen, zodat domme opmerkingen haar niet meer raken. Ze zou zich kunnen oefenen in hoe te reageren. Iets terugzeggen dus. Gewoon vriendelijk "o dank je wel" zeggen als ze haar jurk belachelijk vinden. Dat kan jij met haar oefenen.

Ansjo
mijn dochters

zijn ook gepest. Heb 1 binnenvetter qua verwerken, maar die wel haar mond leerde gebruiken en 1 gevoelig kind dat er echt heel veel last van heeft gehad tot en met nu. Woest maakt me dat, nog steeds.
Opmerkingen die de binnenvetter maakte naar die kinderen:
* joh als je niks leukers te zeggen hebt houd dan lekker je mond (zoals genoemd)
* je wilde zeggen dat jij daar geen last van hebt?
* zeg Pietje (heel hard in de klas zodat leerkracht het hoorde), zei jij nou echt ......... tegen mij?
Leg haar in elk geval uit dat het niet aan haar ligt, dat er mensen zijn die uit jaloezie soms mensen te grazen nemen. Dat ze zijn mag wie ze wil en dat het niet per se aan die kleding ligt, maar dat elk ander ding het onderwerp had kunnen zijn. Is het je oorbel niet, dan wel je neuslengte, hoe je haar zit, hoe je uit je ogen kijkt, hoe je ademhaalt enz. Ze vinden altijd wel iets, hoe je je ook probeert aan te passen, dus dat heeft totaal geen zin. Het gaat ook helemaal niet om al die dingen. Het zijn kinderen die zichzelf graag overschreeuwen en kinderen die zelf erg onzeker en/of jaloers zijn aangelegd.
En al die types heb je ook in de volwassenwereld, want sommigen leren het nooit af. Maar haar treft geen schuld; hoe je er ook uitziet, je bent mooi zoals je bent en als een ander daar een probleem mee heeft laat je dat probleem liggen bij de ander. Een knuffel voor je dochter enne, huilen mag als je gekwetst bent. Het is niet altijd handig, maar de verkeerde groep lijkt zich altijd te moeten aanpassen en dat is van de zotte.

Annet
Knap als aanleiding kan wel

Als uiterlijk van je dochter opvallend is, valt ze dus ook op bij familieleden op school, jongens op feestjes, leerkrachten, etc. Als andere meiden merken dat ze extra positieve aandacht krijgt hierdoor, is dat voldoende reden om de kop boven het maaiveld af te hakken.

Mijntje
anders

Maar als ze niet knap was geweest, hadden ze wel wat anders gevonden om jaloers op te zijn. Rijke ouders, mooi huis, nieuwe schoenen, mooi kunnen zingen. Het gaat erom hoe ze zich daartegen weert.

Fiorucci
Meiden....

Meiden onder elkaar zijn gewoon vaak vals, echt verschrikkelijk. In elke klas zit wel een zgn. Queen Bee, met haar volgelingen. En hoor je niet bij dat groepje, dan heb je een probleem. Mijn dochter van 14 heeft hier vaak mee te maken gehad, vooral eind lagere school. Ik ben ook nog steeds niet dol op "vrouwen onder elkaar" die graag roddelen, anderen neermaaien etc. Want ook volwasssen vrouwen zijn er bepaald niet vies van. Ik trek me inmiddels niks meer aan van wat anderen vinden, maar dat moet je ook maar kunnen.

Lootje
Bijzonder

Ja ze heeft wel een bijzonder uiterlijk. Tel daarbij op dat ze snel huilt, en hop.
Ik vind het gewoon zo jammer. Want het lijkt inderdaad dat je hier niet boven het maaiveld uit mag steken. En nouja je uiterlijk bepaal je niet.
En als je je dan nog leuk optut dan ga je denk ik net over de grens of zo.

Ik denk er sterk aan om met haar iets van een kindercoach oid te bezoeken. Of is ze daar al te oud voor?
Iemand ervaring?

Ardenna
Lootje

Je uiterlijk bepaal je niet maar je IQ ook niet en je sporttalent ook niet. Kun je iets bedenken waar mensen je om pesten wat je wel zelf bepalen kunt of kom je dan met kleding of een bril? Mag je dan wel gepest worden?

Angela67
stap eens af van dat uiterlijk

ik heb toch de hele tijd het idee dat je wilt benadrukken dat ze zo mooi is. Beschouw het 'gewoon' als gepest (om wat voor reden dan ook) en de opmerking: je hoofd boven het maaiveld uitsteken vind ik ook wat raar, past niet echt hierbij. Het valt kennelijk kinderen op dat ze wat aan haar uiterlijk doet, dat is anders dan anders en kennelijk trekt dat pesters aan. Daar zit het probleem en het ontwikkelen van haar kracht en haar zelfvertrouwen, dat kan haar helpen. niet praten over hoe jammer het is dat ze opmerkingen krijgt als ze mooi is.
gr Angela

Jippox
Nogmaals

Ik denk eerlijk waar dat haar uiterlijk er niets mee te maken heeft. Ze wordt gepest omdat ze 'hapt': het is haar gedrag waarop gereageerd wordt. Haar uiterlijk is hooguit een aanknopingspunt om opmerkingen over te maken. Dat had net zo goed wat anders kunnen zijn.
Daarmee zeg ik overigens nadrukkelijk niet dat het haar eigen schuld is! Die meiden zijn fout bezig en ik zou daar dus over in gesprek gaan met de leerkracht. Want het gebeurt op school en moet dus liefst daar meteen worden aangepakt.
Hoe rot het ook is: zulke 'pestende types' voelen haarfijn aan wie een geschikt slachtoffer is. Dat staat volkomen los van andere eigenschappen (knap of lelijk, slim of dom, rijke of arme ouders, enz. enz. het doet er allemaal niet toe) juist wie kwetsbaar is (snel huilen, weinig weerwoord, gauw geraakt) wordt gemakkelijk slachtoffer van pestgedrag. Dat gedrag is wat het pesten triggert, de eigenschappen worden slechts ter ammunitie gebruikt.

AnneJ
uiterlijk doet er niet toe?

Natuurlijk is het ook hoe je er op reageert, maar het zijn wel degelijk de opvallende, afwijkende, zieke, kwetsbare kinderen die het doelwit zijn. En dat is gewoon laf.
Iemand moet die pestkoppen er op aanspreken. Dat is juist het voortdurende probleem. De pestkoppen wordt de hand boven het hoofd gehouden en daardoor voelt het slachtoffer zich extra kwetsbaar en lukt het niet om er een steviger houding bij te ontwikkelen. De volwassenen zijn daarbij heel hard nodig.
Dat is juist wat Bob van der Meer zegt dat het pesten juist toegenomen is naarmate we meer 'weerbaarheids' en andere trainingen zijn gaan geven waarin de gepeste maar moet veranderen.

Ardenna
Jippox

Maar waarom deed het nichtje dan ook nog eens vervelend? Het is dus niet alleen op school.

Jippox
AnneJ

Niet perse. Zeker niet alle afwijkende kinderen worden gepest. Het is volgens mij niet zozeer de afwijking die je kwetsbaar maakt, maar vooral heel erg de uitstraling die je hebt.
En ja, de pesters moeten worden aangepakt. Dat sowieso.

Annet
Jaloezie kan zeker meespelen

ook bij minder kwetsbare kinderen.
Meiden kunnen heel venijnig zijn en (onbewust) erg gevoelig voor concurrentie.
Ook in deze discussie zie je ergernis over de topic starter dat ze het uiterlijk vermeldt. Dat hoort namelijk niet en moet afgekeurd worden.

AnneJ
Roodharigen

http://www.podcasts.com/radioarchief/episode/roodharigenlanddag-van-de-v...
Fantastisch genoten op de roodharigendag van de VPRO. Wat ik niet naar mijn hoofd heb gehad als kind, maar ik vond het alleen maar grappig.
Maar bij de psycholoog die op die dag ook een tentje had zaten volwassen mensen en bejaarde mensen te huilen om het pesten in hun jeugd.

gonniegans
wat is knap?

Jij vindt haar knap als moeder. En ik geloof best dat het ook echt een mooi meisje zal zijn, maar ik geloof niet dat kinderen op deze leeftijd dat al erg belangrijk vinden. Je hoort erbij of niet, en dat heeft ook vaak met karakter te maken. Pas je makkelijk bij de groep? Snel huilen helpt natuurlijk niet en werkt als een rode lap op de pesters. Probeer haar wat opmerkingen mee te geven die ze kan zeggen. One-liners, zodat de pester met z'n bek vol tanden staat.

Ik weet dat het niet makkelijk is om een kind van zich af te laten bijten, waarbij dat niet in z'n karakter zit. Heb er zelf ook zo eentje. En ik vind 'm ook erg mooi, alleen ik heb niet het idee dat de andere jongens dat ook zo zien ;-)

AnneJ
Ik zou weleens willen weten

Of het kinderen op tijd lukt om weerbaar te worden tegen pesters. Door wat ouders aanmoedigend zeggen, door een traject, door wat je ook kunt verzinnen zonder in te gaan op de pesters.
En hoeveel tijd ging daar dan over heen.
Bij mijn zoon is dat vreselijke gevoel gepest te worden pas opgehouden toen de schoolomgeving op het voortgezet onderwijs veilig werd en er adekwaat op het pesten werd gereageerd. Niet eerder. Vanaf dat moment kon zijn zelfvertrouwen groeien en was hij er snel vanaf.

Adinde
Rood haar Adinde

Mijn drie kinderen hebben rood haar maar zijn daar nooit mee gepest. Ik heb het idee dat dat tegenwoordig niet meer een aanleiding is om te pesten. Toen ze klein waren, kreeg ik alleen maar heel vriendelijke opmerkingen erover. Grapppifg dat dat zo veranderd is.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.