Home » Forum » Platvoeten bij 4 jarige

Platvoeten bij 4 jarige?

15 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
anoniempje
Platvoeten bij 4 jarige?

Beste,

Laatst zei mijn schoonzus dat ze denkt dat mijn zoontje van 4 platvoeten heeft.
Hoe zie je nu met zekerheid dat ze platvoeten hebben en moet je bij een vermoeden onmiddellijk naar de specialist of kan je ook nog ergens anders eerst om een idee vragen?

Alvast bedankt.

Anneque
Huisarts

Die bekijkt het en verwijst zo nodig door.

Linda99
Tja

Als je zus met zo'n opmerking komt betekent het vast dat je kind nergens last van heeft en jij er niks van merkt. Je kunt inderdaad even langs de huisarts en die zal je waarschijnlijk vertellen dat er niks aan de hand is. Aan platvoeten wordt namelijk niks gedaan als er geen klachten zijn (hier ook een kind met platvoeten)

Tesse
Hier ook een kind met platvoeten

Ik dacht al dat we aan de zooltjes moesten toen de cb-arts zei dat kind platvoeten heeft, maar zoals Linda al zei: als ze er geen last van hebben, wordt er niks aan gedaan.

Triple
Geen ervaring maar

wat voor klachten kan je dan krijgen van platvoeten? Gaat het pijn doen, stuikel je vaak, oid? Ben gewoon nieuwsgierig... :-)

Linda99
Triple

Pijn in je rug en of/knieën kun je er van krijgen. Goede schoenen kunnen dit meestal voorkomen. Maar als dat niet werkt dan pas zijn steunzolen aan de orde.

anoniempje
Gerust

Hallo,

Tof dat jullie zo snel reageren.
Met deze informatie kan ik wel wat.
Het stelt me al zeker wat gerust dat het
niet onoverkomelijk is en dat de huisarts ook al
veel kan doen.

Groetjes,

anoniempje

Martien
Opvolgen

Als je bij de arts bent, eens laten nakijken. Zolang knieën, heupen en rug recht zijn en de kinderen er geen 'last' van hebben, hoeft er niks gedaan te worden. Bij jongste is dit het geval. Ze is nu 10j en bij laatste controle vertelde de dokter dat als ze geen last krijgt (wat hij vermoed dat dat het geval zal zijn) ze niet meer hoeft te komen. Als ze voor haar 14de toch last krijgt, worden het steunzolen voor de rest van haar leven.
BTW ik hoef nu pas een sportsteunzool, omdat ik enkel tijdens sporten last krijg van tintelende voeten.

Miss Elly
Hier doorverwijzing naar fysiotherapeut

Hier een oma die wees op platvoeten van dochter (toen 9 jaar oud). Huisarts verwees door naar kinderfysiotherapeut. Die gaf aan dat we net op tijd kwamen. Geen steunzolen maar een aantal weken fysio en oefeningen. Dit leidde tot een beter spiergebruik en houding. Wel moeten we het in de gaten blijven houden. Daarnaast is het belangrijk goede schoenen te dragen. Dochter mocht Crocs niet meer dragen.

Puck2
Miss elly: net op tijd

Je zegt dat de kinder fysio zei dat jullie "net op tijd" waren. Wat waren dan de gevolgen als jullie niet op tijd waren geweest? En hij gaf ook aan dat goede schoenen belangrijk zijn. De orthopeed hier geeft juist aan dat de kinderen zo veel mogelijk op blote voeten moeten lopen.

Miss Elly
Dat hield in

dat nu nog door een aantal weken oefeningen, haar houding en spiergebruik verbeterd kon worden. Een verkeerde houding kan na langere tijd tot bv rugproblemen leiden.

Martien
Goede schoenen

We kregen ook de tip haar veel op blote voeten te laten lopen (doen we thuis eigenlijk zo goed als altijd, dus dat is Ok), maar ook om op te letten bij aankoop van schoenen idd geen crocs, maar ook geen ballerina'jes of teenslippers, maar schoenen die je voeten op de juiste plaatsen steun geven.
Groetjes

Kari1
Link

http://www.kinderorthopedie.nl/content/kinderorthopedie/platvoeten.asp
Kinderfysiotherapie voor platvoeten helpt niet. Bij anatomische afwijkingen (stijve platvoet) helpt alleen opereren. Bij een soepele platvoet alleen iets doen bij klachten, anders niet. En dat "iets" bestaat dan uit zoeken van schoenen waar lekker op gelopen wordt (kunnen dus stijve of juist hele soepele schoenen zijn). Een ondersteuning erin, alleen als dat de klachten verminderd. Anders dient dat nergens voor.
Kari

Puck2
Klopt kari

Kari, wat jij aanhaalt is precies wat de orthopeed hier ook zegt. Daarom was ik ook wel benieuwd waar de fysio het "net op tijd vond" en wat de gevolgen zouden zijn van te laat. Ik denk dat het net op tijd misschien net op tijd is voor de portemonnee van de fysio?

Kari1
Haha puck

Ik had eerst willen schrijven: "Kinderfysiotherapie voor platvoeten helpt niet, maar de fysiotherapeut heeft natuurlijk ook een hypotheek te betalen."
Maar ach, fysiotherapeuten zijn vast meestal wel te goeder trouw, maar zijn/blijven niet helemaal op de hoogte en schatten hun eigen inbreng te hoog in. Als je kinderen met platvoeten behandelt zie je na verloop van tijd verbetering. Maar als je ze niet behandelt ook, want dat is een kwestie van natuurlijk beloop.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18417345?ordinalpos=25&itool=EntrezSy...
Dat de enige echte “oplossing” bij platvoeten opereren of gips is (en dat gebeurt natuurlijk alleen bij anatomische afwijkingen) was al lang bekend.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9916191?ordinalpos=9&itool=EntrezSyst...
Wat overigens ook echt helpt is afvallen indien er sprake is van overgewicht:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17135610?ordinalpos=38&itool=EntrezSy...
En als platvoeten toch langer blijven bestaan is er ook geen man overboord:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19254974?ordinalpos=8&itool=EntrezSys...
Kari

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.