Home » Forum » Schrijven 0

Schrijven

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

12 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
bertje1
Schrijven

iemand nog tips? mijn zoon van 9 schrijft vreselijk... wil met hem oefenen (wat natuurlijk met e.e.a. aan weerstand oplevert..) hoe kan ik dit leuk maken? zijn er 'werkbladen' waar de volgorde van letters op staan en hoe ze moeten?

Pippin
Therapie

Ik zou hiervoor hulp zoeken bij een cesartherapeut of zo. Schrijven is zoveel meer dan alleen maar letters op papier zetten. Het gaat om spierspanning, houding, schouderbewegingen. Zoon kreeg cesartherapie voor zijn schrijven en hij heeft daar nauwelijks geschreven! Het ging juist om touwtje springen, bal vangen, balanceren op een bal, dat soort dingen. Zijn handschrift is er enorm van verbeterd. Het waren hierogliefen, nu zijn het mooie letters (als hij zijn best doet...) Je huisarts weet vast wel wie hier in de buurt in gespecialiseerd is.
Pippin

Guinevere
Ergo of kinderfysio en pippin o.t.

Je kunt het ook aan een ergotherapeut of kinderfysiotherapeut vragen, die hebben ook ervaring.
Pippin, Hierogliefen schrijven met 9 jaar, da's ook een kunst hoor! Zoon (6) hier beweerde vorige week in het rijksmuseum v. oudheden dat ie die hierogliefen prima kon lezen trouwens... ;-)

Sandra
Kinderfysiotherapie

Een van mijn kinderen heeft ook 'schrijfles' gehad van de kinderfysiotherapeut. Zij heeft het trouwens op enig moment overdragen aan de RT'er op school. Dus de RT'er heeft uitleg van haar gekregen hoe ze mijn zoon daar verder bij kon begeleiden.
Het schrijven staat overigens meestal niet op zich. Mijn zoon blijkt prikkels via zijn spieren niet goed te registreren. Zijn (fijne) motoriek is daarom niet optimaal. Zijn lichaamsbeheersing is gewoonweg niet zo goed. Hij kan niet zachtjes een deur dicht doen, of zachtjes de trap oplopen, hij mist die fijngevoeligheid. Die heb je ook nodig bij schrijven. Daarom is het ook goed om dit met een fysiotherapeut op te pakken.

sabje
Mijn zoon van 9 schrijft ook vreselijk

Hij heeft eerst kinderfysio gehad , ook omdat hij moeite had met zowel zijn grove als fijne motoriek,daarna heeft hij ergtherapie gehad en daar heeft hij veel aan gehad.
Ze oefenen daar met schrijven hij leert trucjes met toverletters schrijven maar ze doen ook spelletjes of hij mag wat van lego ofzo bouwen.Wel als doel om zijn fijne motoriek te stimuleren.
Mijn zoon had vorig jaar een 4 voor schrijven en dit jaar een 6!
Thuis kan je ook oefenen kan met schrijven. We verzonnenn dan zinnen die hij op moest schrijven gekke of rare zinnen om het een beetje leuk te houden.En niet te lang.
Verder is bijv.mastermind spelen goed of een ander spelletje waarbij hij zijn fijne motoriek nodig heeft.
Wat zegt school ervan ? Mijn zoon schrijft bijv los en niet aan elkaar.
Belangrijk is het positief te houden en hem te belonen als het goed gaat. Soms is dat moeilijk ik heb verleden jaar ook een hele strijd gehad en zijn er heel wat blaadjes door de lucht gevlogen nu is hij gemotiveerder!Succes ermee!
groetjes
Sabine

xxx
Cesartherapie helpt goed

Ook mijn zoontje van 8 krijgt cesartherapie vanwege zijn handschrift. Het helpt goed en het is iedere week weer een feest om naar toe te gaan. Dmv spelletjes en leuke oefeningen wordt de fijne motoriek geoefend.
Ik vind wel dat de juf/meester hier goed op moeten letten en tijdig moeten aangeven als het schrijven niet goed gaat. Hoe vroeger je met therapie begint hoe beter. Ik zou deze therapie echt aanraden bertje1 !

martine
Kinderoefentherapie

Mijn zoon van 9 krijgt ook "schrijftherapie" van een Cesartherapeute. Inderdaad allemaal spelletjes : voelspelletjes, evenwichtspelletjes, motoriekspelletjes. Ik vind het zeker een aanrader, omdat het helpt maar er bijna niet bij geschreven wordt (dus meer motivatie voor zoon, die al een gegronde hekel aan schrijven begon te krijgen) omdat zij dezelfde dingen op een andere, veel leukere manier met hem kan oefenen !

Martine

krulleke
Ergo

heb goede ervaringen met de ergo therapeute en die kijkt ook naar evt. aanpassingen in papier en pen en een lijnenblaadje onder je schrijfblad, weet niet of een cesartherapheut hier ook naar kijkt.

krulleke

bertje1
Hoi

heb ook aan cesar zitten denken. Het grappige is dat hij dus fijnmotorisch best goed is (hij is wel eens getest) hij legoot (hoe schrijf je dat??) de hele dag en maakt ook heel nauwkeurige tekeningen. Het lijkt of hij 'snel klaar' wil zijn. We oefenen nu, de a of de u wordt gewoon niet netjes afgemaakt (aan elkaar schrijven) en het lijntje waar de letters op moeten? och.. moet dat? hihi. man heeft overigens ook vreselijk handschrift.
bedankt voor de tips. O ja, wat ik nog wel zoek: zo'n blad waar de letters voorgedaan zijn (stippeltjes) en zo.

Bastet
Bertje

Ja,dat deed mijn oudste zoon ook,maar een goede fijne motoriek zegt dus niks.Hij,en ook zijn broer en zus,kregen/krijgen kinderfysio voor hun schrijfmotoriek.
Zij krijgen zulke leuke bladen ook bij haar.Je kunt zelf ook het nodige doen,spelenderwijs.Laat hem balletjes draaien van klei,jongleren,vangen en gooien met een balletje,dat soort dingen.
Groetjes,Bastet

m@rlies
Die bladen hebben ze op school

Ik heb niet alles gelezen, wel de beginposting en een paar berichtjes tussendoor.

Op school kunnen ze je ongetwijfeld helpen aan van die bladen met de "richting" waarin je de letters moet schrijven e.d.

Verder lijkt met mij zinvol dat een deskundige op het gebied van schrijfmotoriek beoordeelt WAAROM het handschrift van je zoontje zo slecht is. Ik denk dan aan een kinderfysiotherapeut met aandacht voor dit domein, maar kan ook gespecialiseerde ergotherapeut of oefentherapeut zijn.

Als de oorzaak duidelijk is, kan de aanpak specifieker zijn inplaats van "zomaar" allerlei oefeningetjes voor fijne motoriek e.d. (terwijl die niet slecht is geef je aan) en die misschien alleen de weerstand doen toenemen.

De deskundige kan jullie dan op het spoor zetten van welke oefeningetjes thuis gedaan kunnen worden en waar je dan op moet letten.

Marlies

bertje1
Marlies

tja, ik weet niet of het echt nodig is, dit onderzoek. Mijn partner heeft ook een vreselijk handschrift, zal er wel 'in' zitten. We zijn nu bezig met oefenen (niet heel veel hoor, elke dag aantal woordjes, waarna ik hem voorlees :-) ik zie wat hij verkeerd doet: hij maakt een a niet netjes af (helemaal recht naar beneden, dan pas volgende letter). Ik heb wel een bevriende cesar met deze spec. dus misschien kan ik er wel eens heen.

Onderwerp gesloten

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.