Home » Forum » Zoon groep 5 vreselijk veel moeite met schrijven

Zoon groep 5 vreselijk veel moeite met schrijven

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Daantje
Zoon groep 5 vreselijk veel moeite met schrijven

Mijn zoon in groep 5 nu, heeft een werkelijk onleesbaar handschrift. Letter lukken niet altijd even goed, de rechte lijn is vaak ver te zoeken... Het schrijven ziet er erg krampachtig uit, en het gaat heel traag.

En als hij dan ook nog eens moet óverschrijven (dwz eerst in het boek kijken waar de opdracht staat, dan weer terug naar het schrift om te schrijven, dan weer terug naar het boek om te kijken....) dan duurt het een eeuwigheid.

Het geven van het antwoord zelf is meestal geen probleem, maar omdat het schrijven zolang duurt komt hij vaak in tijdsnood. (Andere jongens in de groep gaat het ook nog steeds niet heel soepel af, maar de mijne lijkt het extreem moeilijk te vinden)

Wie herkent dit? Moeten we er wat aan doen (wat) of gaat het vanzelf beter?

Juliea
Naar een kinderfysiotherapeut

Mijn kind is daarvoor in groep 5 naar een kinderfysiotherapeut geweest, speciaal voor schrijven dus. We kijken het nu even aan of het nog nodig is.

Alcedo atthis
Fysiotherapeut inderdaad

Hier ook een zoon die in groep 5 naar de inderfysiotheraput is geweest om beter te leren schrijven. Hij kon ook geen rechte lijn trekken, niet binnen lijntjes kleuren en had een onleesbaar handschrijft. Maar het belangrijkste: schrijven leverde kramp en pijn op in zijn hand en arm, het ging hem stress opleveren.
Het is behoorlijk verbeterd door de fysiotherapie, maar het blijft wel zwak.

AnneJ
Greepje

Hier hielp ook een dikker greepje om pennen en potloden maar het blijft lastig vooral nu er meer geschreven moet worden op de middelbare school. Kramp en pijn ja. Typen gaat beter!:-)

Geerdientje
Inkleuren

Kleine vakjes inkleuren in ronde bewegingen (dus niet heen en weer krassen!) is een goede oefening.
Als zijn werk er echt onder lijdt zou je juf kunnen vragen of hij op een toetsenbord mag werken (alfasmart oid).

ishtar
Ergotherapie

zoon (groep 4) is nu bij een ergotherapeute. Onder andere om zijn schrijfmotoriek, maar ze kijken daar naar veel meer. Zijn slechte schrijfmotoriek kan ook komen doordat hij bijvoorbeeld beter zich kan concentreren als hij op een 'wiebelkussen' zit. Of dat een nader soort pen voor hem beter werkt. Daar kijkt een ergotherapeut ook naar. (en van een fysio weet ik dat niet)

Alcedo atthis
Ja hoor

"Daar kijkt een ergotherapeut ook naar. (en van een fysio weet ik dat niet)"
Ja hoor, die van ons in ieder geval wel. Hier dus ook een kind dat op een wiebelkussen zit en eindeloos heeft geëxperimenteerd met aparte pennen en greepjes. De fysiotherapeute keek veel verder dan alleen maar hand/arm/pennegreep.

Fiorucci
Ja,zeker

Ook hier riante ervaring met kinderfysio,zij kijken absoluut veel verder dan hand/arm/pennegreep.

ishtar
Dan

zal er weinig verschil zitten tussen kinderfysio en ergotherapeut;-)

jasset
Ergo

Mijn zoon heeft ook ergotherapie voor het schrijven. Een ergotherapeut is speciaal opgeleid voor ( onder anderen) de fijne motoriek. Omdat er weinig ergotherapeuten zijn, doen fysio's dit werk ook steeds vaker. Hun werkgebied is echter meer de grove motoriek.( maar het kan natuurlijk best dat zo'n fysio hierin heeft bijgeleerd).
Wij zijn trouwens erg tevreden over de ergotherapie. Het gaat heel leuk en spelenderwijs. De oefeningen voor thuis zijn ook echt leuk, het zijn allerlei fijnmotorische oefeningen, daarvoor krijgt hij elke week iets anders mee naar huis. Het is niet zo dat er voortdurend geschreven wordt.

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.