Home » Forum » 5 km naar school fietsen

5 km naar school fietsen

46 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Erwin
5 km naar school fietsen

Wij wonen momenteel in een dorp waar onze zoon van 11 (3 februari 12) naar school gaat. We gaan volgende maand voor een jaar verhuizen naar een dorp 5 km verder. Na dat jaar is ons huis klaar en gaan we weer terug naar ons huidige dorp.

We gingen er eerst vanuit dat onze zoon ging fietsen maar twijfelen nu of dat niet te ver is. Een bus zou ook een optie kunnen zijn maar dat kost 53 euro per maand.

Mijn vraag is eigenlijk wat andere ouders hiervan vinden en/of hier misschien ervaring mee hebben?

Kaori
doen

Dat zou een gezonde tiener prima aan moeten kunnen. Hele regio's waar kinderen die afstand vanaf de kleuterschool al fietsen omdat er geen bus is en ook in de stad komt het vaak voor. (in het begin vaak met een nek-vel-ouder om te duwen)

en wat dacht je van de 11/12 jarigen die naar de middelbare school moeten fietsen, dat kan ook oplopen tot 20km enkele reis. Die gaan hooguit met slecht weer met de bus.

Half a twin
kan hij vast wennen

Na de grote vakantie gaat hij naar de middelbare dan zal hij ook dagelijks moeten fietsen. 5 km is een prima overbrugbare afstand. Mijn jongste is met 11 jaar vervroegd naar de middelbare gegaan en fietst iedere dag 9 km heen en terug. Gast prima. In ons dorp is geen VO hoger dan VMBO dus ieder kind met hoger advies moet naar omliggende dorpen.

Sinbads vrouw
Zelf fietsen

Erwin? Heb je die afstand zelf al eens gefietst?
Ik heb het gevoel namelijk dat je zelf niet weet hoelang je daar over zou fietsen, dat je die afstand niet in kunt
Schatten.

Maa r als antwoord op je vraag: dat kunnen kinderen prima aan, die afstand.

Erwin
20 min fietsen

Ik heb dat stuk ook gefietst toen ik 12/13 was alleen fietste ik niet alleen. We vragen ons ook af of het niet te koud is in de winter.

Half a twin
koud? Nee hoor

Je moet hem een beetje sportief leren fietsen dan krijgt hij het vanzelf warm genoeg. Hier hebben de kinderen die 9 km enkele reis fietsen nog geen winterjassen aangehad tot nu toe. Een fleece gevoerde softshell is nog warm genoeg.

Niki73
Natuurlijk

5 km, dat is 20 minuutjes fietsen. En na een tijdje nog maar een kwartiertje. Natuurlijk kan hij dat!

Kaaskopje
Kan best

Het is wel een beetje 'oma vertelt' maar ik fietste vanaf mijn 9de 5 km naar en van school. Als het echt hondenweer was, mocht ik met de bus. Het fietspad liep langs een autoweg. Ik kon ook door de duinen, maar dat vond ik in mijn eentje niet prettig. De VO school stond in een ander dorp, dat was opnieuw 5 km fietsen. Alleen met dikke sneeuw ging ik met de bus, bij stormachtige wind en storm reed ik een andere weg, iets langer, maar meer beschut. Het is goed voor de conditie, het uithoudingsvermogen en je krijgt er stevige benen van. Niets mis mee, ook niet voor de mentaliteit.

Ik zeg eerlijk dat ik grotere afstanden soms een beetje zielig vind, maar volwassenen die dat moesten doen vinden dát weer normaal :-). Ik heb een half jaar verder moeten fietsen en toen koos ik vaker voor de bus.

Kaaskopje
Niki73

Zo vlot was ik vroeger niet. Mijn dochters wel denk ik. 20 Minuten fietsen betekende tóen voor mij: met de tong op de schoenen aankomen, een rood hoofd en bijkomen in de klas (ik was standaard net iets te laat, iedereen zat er al en die entree in het lokaal was een klasgenoot van toen bijgebleven :-)).

Dees
ja hoor

Ja natuurlijk kan je zoon van dan 12 wel 5 km naar school fietsen, er zijn jongere kinderen die dat al veel verder doen.

Of alleen verstandig is is afhankelijk van je zoon, maar ja als dat niet gaat dan moet je maar om de beurt met hem meerijden. Je zou kunnen afwegen om hem met de auto te brengen (fiets achterop) en hem zelf terug laten fietsen, zodat je jezelf niet te moe maakt door zelf te fietsen.

Erwin
Alleen fietsen niet zielig?

Mee fietsen kan helaas niet vanwege ons eigen werk. We vinden het vooral moeilijk omdat hij alleen moet fietsen. Het is geen gevaarlijke weg maar toch misschien komt hij scholieren tegen van de middelbare die hem pesten. Hij zit in groep 7 (1 klas overgedaan).

Pennestreek
Geen problemen oplossen die er nog niet zijn

En ik hoop van harte dat je dit nog niet zo hebt besproken met je zoon.

De afstand is (als hij fysiek niets mankeert) prima te doen. Zelfs alleen maar goed. In Nederland wordt het maximaal -5 of zo, en hele volksstammen fietsen bij dat weer, gaat niemand dood van. Sterker nog, dat is hartstikke gezond!

Ik zie alleen maar voordelen. Goed voor zijn gezondheid en voor zijn zelfstandigheid.

En als hij pestkoppen tegen mocht komen, dan kun je altijd nog kijken naar andere routes of OV.

Pug
5km

Ik fiets dat met mijn zoon naar zijn sport. Wel door de stad, dus we doen er 25 minuten over. Als het koud is heb je handschoenen en een muts.

Heeft je zoon geen sport nu en hoe gaat hij daar naar toe dan? Op deze leeftijd moet het toch wel allang bekend zijn wat je aantrekt op de fiets als het wat kouder is?

AnneJ
Meefietsen

Ik zou het eerst een keer samen proberen. Dan kun je hem in elk geval ook wijzen op gevaarlijke verkeerssituaties en kun je zien of hij het aankan.
Zorg voor een goed onderhoudende passende fiets. En een mobiel met beltegoed. Een bankpasje waar je zonodig geld op kunt storten onderweg. Kijk vast waar een fietsenmaker zit voor als er onderweg iets mis gaat met de fiets. In deze kou ga je echt geen band staan plakken.
Een goede fietstas of bagagedrager waar zijn schooltas op kan. Of een bak voorin om de tas in te doen.
Als er een goede ov verbinding is kun je altijd later nog besluiten om dat te doen. Of alleen bij heel slecht weer.

Bosbes
mijn kaak ligt op mijn...ehm hoe was die uitdrukking ook alweer

Eerlijk gezegd, ik kan het bijna niet geloven en word er echt wat somber van, dat iemand denkt dat het een punt zou kunnen zijn als een (voor zover bekend) gezonde jongen van ±12 jaar twintig minuten van en naar school moet fietsen.
Wat is er mis dan? Wat kan er zielig zijn? Waarom is een beetje koud erg (handschoenen aan, even later ben je er al).

De reacties zijn deels ook heel meelevend, met meenemen met de auto en dan kan hij terug fietsen - waarom?
Wordt dit zoals in Amerika: alles met de auto want alles is eng, koud, lastig, en vooral heel zielig voor het tere kindje?

Ik ga hier nu niet vertellen wat ik vroeger fietste, wat mijn kinderen op de basisschool en nu op de middelbare fietsen en naar hun clubjes etcetera. Tip: ik heb normale, gezonde kinderen. Tip 2: het regent maar ongeveer 5 keer per jaar zulke erge pijpestelen dat je doornat wordt en als het koud is zijn er kledingstukken ter bescherming. Tip 3: 20 minuten (of 30 of 40) eenzaamheid is geen eenzaamheid, dat zijn gewoon momenten voor jezelf en volgens mij zelfs goed voor je geestelijke gezondheid. Tip 4: het kan ook leuk en lekker zijn, en je kunt je ook vrij voelen, onafhankelijk omdat je zelfstandig heel wat kilometers kunt afleggen, naar een stad of een vriend die wat verder woont, of gewoon zelfs...voor de lol in de natuur!

Sorry Erwin, het kon misschien vriendelijker, maar met deze houding kweek je wellicht een luie, auto-afhankelijke en minder gezonde volwassene.

Wilgenkatje
5 kilometer is prima te doen

En tegen koud weer of regen kan hij zich kleden.

Hij heeft een telefoon voor het geval hij een lekke band krijgt, maar met de banden van tegenwoordig is dat een zeldzaamheid. Alleen fietsen is ook niet zielig of zo. Maar als jij het voorstelt als iets ergs, tja....

Bosbes
en wij zijn geen sportief gezin

Nog iets: wij zijn dus geen sportief gezin. En wij zijn ook heus wel eens lui (ikzelf met name..).
Ja, mijn zoon is wel een beetje sportief, maar de anderen niet.
Maar als 5 km al een punt kan zijn... mocht hij halverwege een lekke band krijgen, kan hij de rest zelfs ook nog gewoon lópen.

wil40
Zoals Bosbes.

Ik kan me er ook niets bij voorstellen dat iemand zich gaat afvragen of een 12 jarige 5 km. naar school kan fietsen.
Ladingen scholieren van 12 jaar fietsen wel grotere afstanden dan 5 km.

Wij hadden school nooit om de hoek en zoon fietste wel meer km. op een dag dan 5 km. Ik was eigenlijk alleen wat bang voor ongelukken, maar die angst zal ik wel levenslang hebben.

AnneJ
Veiligheid

https://www.ad.nl/binnenland/kinderen-steeds-vaker-betrokken-bij-verkeer...

Vroeger werd er ook minder naar de veiligheid gekeken. Ik reed zelf vroeger op een nogal smalle weg zonder fietspad waar nog weleens autoverkeer van rechts een jonge fietser op de motorkap nam. De terugweg, zelfde smalle weg lag vlak langs een kanaal. IKon je ook in terechtkomen als je van de weg gedrukt werd door het autoverkeer.

Wij doen hier nu alles op de fiets maar er is echt weleens een lekke band. Dochter nog toevallig. Vandaag gemaakt maar bleek toch niet in orde, dus is weer terug naar de fietsenmaker. Kan een gevalletje door glas rijden zijn geweest maar shit happens.

Erica
Omstandigheden

Over de afstand, de kou of pestende scholieren zou ik me niet druk maken. Misschien wel over het verkeer, maar wij wonen in een stad. Volgens Erwin is het geen gevaarlijke weg. Of misschien juist over fietsen door verlaten gebieden? Maar hij vreest pestende scholieren, dus dat valt ook wel mee. De vraag rijst bij Erwin wellicht omdat het nog om een basisscholier gaat. Verder is het een beetje kindafhankelijk op welke leeftijd een kind zelfstandig door het verkeer kan fietsen. Ik vermoed dat ik mijn oudste wat dat betreft eerder loslaat dan mijn jongste.

wil40
Zelfstandig fietsen.

Dat bouw je op naarmate ze ouder worden. En het ene kind is vlotter dan de ander hierin.

De zoon van Erwin heeft waarschijnlijk niet veel fiets-en verkeerservaring. De route meerdere keren samen fietsen dus, zodat hij na de verhuizing zelfstandig op pad kan.

margaretha
gedaan vroeger

ik ben verhuisd toen ik in klas 5 zat (voordat het basisschool werd) naar een groter dorp verderop. Dat betekend vanaf toen ong. 6,5 kilometer fietsen op een route waar veel middelbare scholieren ook langs fietsten. Het enige commentaar dat ik toen gehad heb was dat mijn schooltas wel erg kinderlijk was. Voordeel was dat ik later al gewend was aan een deel van de afstand en de route naar de middelbare school (15 km). Het is gewoon niet anders. Paar keer samen fietsen en op evt. moeilijke plekken wijzen. Mobieltje mee, ook handig om af te spreken of hij bv. met een vriendje mee mag en pas later naar huis komt. Ik had er toen meer lastig mee dat ik de enigste van alle kinderen was die tussen de middag op school bleef (en 1 juf)

Jippox
natuurlijk kan dat

Mijn jongste fietst sinds ze 5 en een half jaar oud is elke dag 6,5km naar school. Inmiddels is ze 9. Ik fiets bijna elke dag met haar mee, maar ze gaat inmiddels ook af en toe alleen als het zo uitkomt.

Zoon van 10 zit in de brugklas en fietst elke dag 13 km. Tijdens de zomervakantie heb ik de route een paar keer samen met hem gefietst, om te oefenen, sindsdien gaat het prima alleen. De enige keer dat het niet ging was in december, die twee dagen met ijzel en sneeuw.

Kaaskopje
Niet gewend

Wil: De zoon van Erwin heeft waarschijnlijk niet veel fiets-en verkeerservaring. ===

Ja precies, dat zou voor mijn dochters ook mee hebben kunnen spelen. Die hoefden geen meter te fietsen naar school, dus dan zou een dagelijkse 5 km heen en weer terug wel even een 'dingetje' geweest zijn. Ook voor mij, vanuit ongerustheidsgevoelens. Ik zelf ging tot mijn 9de lopend naar school en stak over met een klaar-over. Wie weet zat mijn moeder ook nagelkluivend in de keuken toen ik later opeens 5 km moest fietsen, maar ik denk het niet. Ze waren nogal laconiek wat dit betreft.

Kaaskopje
Jippox

10 jaar en al in de brugklas? Jeetje. Heeft hij klassen overgeslagen?

Drietje
meefietsen

Ik zou inderdaad de route met hem oefenen. Een paar keer, als dat nodig is. Met mijn kinderen heb ik dat ook gedaan toen ze naar de middelbare gingen (11 en 12 toen). De jongste fietst nu elke dag 9 km heen en terug. Regelmatig alleen, omdat hij een ander rooster heeft dan zijn dorpsgenoten. Dat is geen probleem, nooit gedoe onderweg. Openbaar vervoer is hier geen optie, maar als dat bij jullie wel zo is, dan kan hij toch met heel slecht weer of flinke kou met de bus?

Mijn idee: als je er zelf moeilijk over doet dan doen je kinderen ook moeilijk ;) Ik heb zelf ook altijd moeten fietsen en vond dat best wel lekker, dus ik heb geen medelijden met ze. Ik breng en haal ook alleen maar met gevaarlijk weer (storm of gladheid).

Jippox
kaaskopje

Ja inderdaad, hij heeft groep 2 overgeslagen en groep 7 en 8 in 1 jaar gedaan (was een combinatiegroep dus dat was makkelijk te organiseren). Het heerst een beetje hier: zijn broer van 13 en zit in de 4e (gym), en die van 16 doet dit jaar eindexamen (ook gym). Ook de jongste van net 9 zit 'al' in groep 7.
Met z'n vieren hebben ze 6 klassen overgeslagen :-)

ps. meestal volgt hierop de vraag aan mij of ze dan zo'n slimme vader hebben...

Li
Jippox

en dan aan hem of ze een slimme moeder hebben! :-)

Tijgeroog
Jippox (ot)

Die vader was in ieder geval slim genoeg om met jou aan kinderen te beginnen. :-)

Yaron
Kan prima

Onze kinderen fietsen vanaf de brugklas zo'n 15 kilometer naar school, maar hier uit het dorp fietsen kinderen naar het speciaal onderwijs vaak al vanaf hun tiende naar dezelfde stad, dus die 5 kilometer moet lukken. Ik heb van mijn 6e t/m 12e elke dag ook 5 kilometer naar school moeten fietsen, in het begin samen met een buurjongen en later alleen, de bus reed niet op die route en mijn moeder had geen auto thuis.

Marie
Elektrische fiets?

Als je echt bang bent dat het te vermoeiend voor hem is kun je natuurlijk ook nog investeren in een elektrische fiets.

Maar ik zou zeggen: "geen zorgen voor morgen" en het hem eerst laten proberen.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.