Home » Forum » Conflict dansles dochter 11

Conflict dansles dochter (11)

16 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Cindy
Conflict dansles dochter (11)

Goedenavond,

Laat ik bij het begin beginnen. Vanwege het werk van mijn man zijn we van de zomer verhuisd aldaar mijn oudste dochter op een nieuwe school is gestart in groep 7.
Hier heb ik beide kinderen vanaf het begin van het nieuwe schooljaar geplaatst op dansschool X.
Mijn oudste dochter is direct gevraagd voor de selectie waar ze graag in wilde en waar ook een vriendinnetje van school in zit.

Nu is er sinds enkele weken een les "Afrodans" op een andere dansschool Y waar mijn dochter met een ander vriendinnetje op is gegaan.
Stralend heeft ze op dansschool X dat verteld waarna ze van de docente te horen kreeg dat ze geen lessen mag volgen bij dansschool Y.

Ik vond het maar een raar verhaal en ben zelf eens gaan navragen hoe dit nou zit. Nu blijkt dat dansschool X en Y sinds enkele jaren een conflict met elkaar hebben omdat Y gegroeid is en dat ten kostte gaat van het ledenaantal bij X.

Mijn oudste dochter is ontzettend verdrietig hierover. Ze wil graag de Afrodance volgen bij Y, maar ook de selectie bij X.
Helaas dreigt X haar uit te schrijven als ze niet stopt met lessen volgen bij Y.
Van mijn jongste dochter krijg ik nu ook steeds vragen waarom de oudste niet op Afrodance mag van dansschool X, ik kan het haar niet uitleggen.

Hoe kan ik dit oplossen?

wil40
Wel of niet laten chanteren?

Het is een keuze die je samen moet maken. Wat een kinderachtig gedoe tussen 2 dansscholen. En dansschool X wil blijkbaar nóg minder leden?

Triva
dan vraag je doodleuk

waar staat dat in het contract wat we hebben getekend (en inderdaad ze willen blijkbaar nog minder leden).

juf Ank
ik zou me niet laten leiden

door het feit dat zij geselecteerd is. Je bent dan sterk gericht op de prestatie en laat je daardoor chanteren terwijl dochter aangeeft graag die afrodans te willen doen. Gaan zou ik zeggen!

Fransien
Poot stijf houden

Dit is chantage.
Ik zou dansschool X een mail sturen waarin ik aangeef dat ik zus-en-zo van dochter heb gehoord en er van uitga dat dit een misverstand is en ik in de algemene voorwaarden geen enkele bepaling heb gezien dat een kind alleen bij dansschool X les zou mogen volgen. Gaarne bevestiging.

Als het mijn dochter was zou dochter lekker afrodans gaan doen bij dansschool Y en bij dansschool X in de selectie mee blijven dansen.

Als dansschool X zo onprofessioneel is dat ze dochter uit de selectie gooien zou dochter bij mij direct van die dansschool af gaan. Maar iets zegt mij dat die soep niet zo heet gegeten wordt.

Pennestreek
Vreemde actie

als het inderdaad zo is. Je bent gaan navragen schrijf je. Bij dansschool X zelf? Of bij andere ouders of zo? Als je van dansschool X zelf hebt gehoord dat ze niet bij beide scholen mag dansen (van dansschool X), dan zou ik inderdaad een mail sturen met dat je die bepaling niet in de algemene voorwaarden hebt gevonden, en dat zij bovendien niets te maken hebben met wat je dochter verder in haar vrije tijd doet. Dus dat jij ervan uitgaat dat zolang jullie netjes haar contributie betalen, ze gewoon in de selectie kan blijven dansen.

En als ze haar echt om die reden uit de selectie gooien, zijn ze nog veel stommer dan het al lijkt. Ik wens je dochter veel plezier met afrodans, lijkt me echt geweldig!

ook zo
hier ook gehad

Misschien hetzelfde dorp, maar hier was het precies hetzelfde. Dochter zat op dansschool A in de selectie en volgde bij dansschool B een dansstijl die op A niet werd aangeboden. Daar kreeg ze commentaar op en toen we niet wilden toegeven aan de eis dat ze dansschool B moest laten vallen, hebben ze haar uit haar selectiegroep gezet en in een reguliere groep gezet die veel te gemakkelijk en ook te jong voor haar was. Ik heb haar ogenblikkelijk van dansschool A gehaald en bij dansschool B geïnformeerd wat er nog meer allemaal te doen was daar. Binnen de kortste keren zat dochter op dansschool B in de selectie en ze heeft er nog vele jaren met heel veel plezier gedanst. Dansschool A is behoorlijk leeggestroomd ten gunste van dansschool B. Er is ook nog een dansschool C, waar B genoeglijk mee samenwerkt. Het lag dus duidelijk aan dansschool A.
Dansschool A heeft mij nog een rekening gestuurd voor het hele seizoen met een vage reden waarom ik die zou moeten betalen (je kon per maand opzeggen). Ik heb gevraagd of ze geld wilden én een enorme rel of liever geen van beide. Ze kozen voor het laatste en dat was verstandig van ze.

Cindy
Wij gaan opzeggen

Allereerst zou ik graag willen laten weten dat we met dansschool X hebben gepraat en daar de reden van hebben gehoord. Er werd wel aangegeven dat dochter bij iedere dansschool mag dansen, maar niet bij Y. Mijn excuses dat dit niet duidelijk in de openingspost stond.

Wij hebben inmiddels al besloten dat onze beide dochters gaan stoppen bij dansschool X gezien het niet mogelijk lijkt te zijn om op een prettige manier te communiceren.
Volgende week is het vakantie en deze week zal dus de laatste les plaatsvinden waar ze afscheid kunnen nemen.
Uiteraard is de huidige dansschool op de hoogte gesteld van waarom mijn kinderen eraf gaan.

Als ik het verhaal van "ook zo" lees lijkt het over dezelfde dansschool te gaan, maar het is lastig te zeggen of deze school de enige is waar dit gebeurt.

Helaas. Ik voorzie wel een rekening omdat er al geoefend wordt voor een eindvoorstelling.
Het is jammer, maar onze dochters zullen vast wel weer iets anders leuks vinden.

Mariya
Gebeurt hier ook

Zelf heb ik het persoonlijk niet meegemaakt. Maar wat jij beschrijft gebeurt hier vaak zat, in ieder geval wordt er met regelmaat over gesproken. Kind zit bij de ene dansschool maar volgt ook een les bij de andere dansschool --> Eerste dansschool wordt boos en legt de eigen problemen in de relationele sfeer met de andere dansschool bij het kind.

Volgens mij kunnen dansscholen een lidmaatschap elders helemaal niet verbieden en bluffen ze maar wat. Clubjes moeten leuk zijn en een clubje dat dit doet vind ik geen leuk clubje.

Dasha
Oorzaak-gevolg

Ik ken de balletscholen van hier wel redelijk en wat mij opvalt is dat er een soort concurrentie/jaloezie lijkt te zijn tussen bepaalde scholen (familiebedrijven en grote, commerciele scholen). Jaren geleden zat ik bij een klein "familiebedrijfje" waar ook zoiets is voorgevallen. We hebben hier twee vrij grote, commerciele scholen waar een van mijn groepsgenootjes een les spitzen volgde. Dat vond de eigenaresse van het familiebedrijfje helemaal niet leuk en ze wilde dat mijn groepsgenootje weg ging bij die balletschool. Uiteindelijk hebben ze het uitgepraat en was alles oké, het was vooral dat ze van elkaar zijn geschrokken, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je als leerling of ouder het niet leuk vindt om van de ene balletschool te horen dat je niet bij de andere mag komen.

Wat mij ook opvalt is dat die school waar ik zat commentaar had op dat dat groepsgenootje elders een bepaalde les volgde. Maar als ze het zo erg vindt dat leerlingen speciaal daarvoor bij een andere school gaan dansen, en er is kennelijk vraag naar die soort les, waarom biedt ze die dan niet zelf aan?
Er zijn over het algemeen dansdocenten genoeg, hier in de omgeving zijn er ook veel docenten die op meerdere scholen les geven.

mirreke
Hier ook!

Kennelijk bestaat er nogal wat concurrentie om leerlingen tussen scholen die dit soort sport/dans aanbieden.

Anoniem
Andere kant

Ik ben zelf geen dansdocent, maar zou graag willen opmerken dat veel scholen niet willen dat leerlingen elders ook dansen omdat dit vaak problemen oplevert bij leerlingvoorstellingen.

Anderszijds, ouders en leerlingen zijn de klant, en een verbod in plaats van een oplossing is ook niet klantvriendelijk.

Marijne
onzin Anoniem

Een kind kan ook naast dansles op voetbal zitten en een wedstrijd hebben als er ook een leerlingvoorstelling is. Dus het is onzin dat dat de reden kan zijn dat een kind niet op twee dansscholen mag. Het is gewoon een centenkwestie. Die dansscholen weten heus wel dat uiteindelijk het kind, of de portemonnee van de ouders, kiest voor een van de twee.

Willem
Prettige en minder prettige scholen

Mijn dochter heeft een tijdje een school bezocht waar voor iets van 80 euro per maand (maandelijkse incasso) leerlingen onbeperkt lessen kunnen volgen. Anders kostte de wekelijkse les 24 euro per maand, met korting op de volgende wekelijkse les. Het aanbod was er ook groot, er waren elke dag meerdere lessen in meerdere studio's, wat ook zeer verschillende lessen waren. (ballet, jazz, hip-hop etc.)
Aan- en afmelden voor de school was makkelijk. Zowel met in- en uitschrijven (maandelijks mogelijk) als met het verplaatsen van lessen (keertje ziek = recht op inhalen, een les missen was geen probleem).
Voorstellingen e.d. waren alleen voor de vooropleidingsleerlingen, daar deed mijn dochter niet aan mee, wat voor sommige ouders (en kinderen) dan wel een nadeel kan zijn.

Eerder zat ze op een dansschool waar per cursusjaar betaald moet worden, leerlingen alleen in de zomer kunnen stoppen door zich voor komend seizoen niet opnieuw in te schrijven (dus maar 1x per jaar), per les per week betaald moet worden (dus bij drie lessen omgerekend 100 euro per maand), en daarnaast was er niet zoveel aanbod in de lessen. Ook gold dat gemiste lessen niet ingehaald kunnen worden.
Er was maar een 10+ groep op deze school en deze viel ook nog op een tijdstip waarop ze niet kon.
Daarnaast gold dat er niet een specifieke stijl werd gegeven, de beschrijving "10+ groep" bestond uit "jazz, modern, klassiek", maar in de praktijk kwam het neer op wat de docent die voor de groep stond op dat moment een leuk liedje vond om op te dansen. Het kon dan zomaar zijn dat kinderen denken dat ze in een klas "moderne dans" zitten een jaar lang niet in deze stijl dansen. Vooral als er dat jaar een leerlingvoorstelling was waardoor soms maandenlang een en hetzelfde dansje werd herhaald tot de uitvoering.
Als iemand van buiten de school mijn dochter een vraag stelde als "op wat voor soort dansen zit je?" begreep ze dat niet en kon ze er geen antwoord op geven.
Mijn dochter heeft hier op deze school jaren gedanst en elk jaar waren er meisjes die enthousiast begonnen en na een jaar alweer vertrokken.
Daarnaast zijn er nog wel een aantal niet prettige punten aan deze dansschool, maar die hebben niet zozeer te maken met de organisatie van de lessen en het lidmaatschap.

Toen mijn dochter eenmaal bij de andere dansschool zat, gaf ze aan spijt te hebben dat ze niet eerder hier is gaan dansen, want ze voelt zich minder "gedwongen" om te gaan dan bij de eerste school, en ze vond de lessen ook nog eens veel leuker.
Ze gaf bij mij zelfs aan dat aan het eind van het schooljaar ze bij de eerste school de inschrijfformulieren uitgedeeld kregen en zich eigenlijk gedwongen voelde om steeds weer zich een jaar te moeten aanmelden terwijl ze niet weet of dat wel kan met de tennis waar ze toentertijd ook nog op zat.
(De inschrijving moest ook altijd plaatsvinden voor de zomervakantie, want na de zomer was er geen plek gegarandeerd.)

Dansscholen kunnen wel gaan miepen dat ze niet willen dat leerlingen ook lessen volgen bij een concurrent, maar in het geval van mijn dochter spreekt het voor zich welke school de meeste leerlingen zal hebben en waarom. Ik kan begrijpen dat dansscholen ook genoeg leerlingen moeten trekken en niet willen dat hun leerlingen (uiteindelijk) naar de andere dansschool gaan, maar dansscholen moeten ook begrijpen dat hun collega's soms een aanbod hebben dat meer leerlingen trekt. In plaats van leerlingen weghouden van die scholen kunnen ze er ook van leren.
Ik heb zelf ook het vermoeden dat veel kinderen en ouders liever naar een met dansschool 2 vergelijkbare school gaan.
Of de eerste dansschool een tweede danslidmaatschap bij dansschool 2 verbiedt weet ik niet, maar mocht dit het geval zijn, dan lijkt zo'n verbod mij niet houdbaar.

In het geval van dansvoorstellingen die op dezelfde datum vallen lijkt het mij dat kinderen tijdig de keuze moeten krijgen aan welke voorstelling ze mee moeten doen. Verder zie ik geen punt, hoogtens dat het voor de leerling zelf lastig kan zijn om twee voorstellingen te hebben.

Cindy
Nieuwe reacties

Fijn dat er is meegedacht en ook nadat ik aangaf dat mijn dochters eraf gaan er nog gereageerd is.

Het zou goed kunnen dat het een centenkwestie is. Anderszijds gaat mijn oudste dochter volgend jaar naar de middelbare school en wil ze dan misschien niet eens meer dansen. En daarnaast zat ze bij dansschool A voor de selectie en dansschool B voor een hele andere dansstijl. Wat eigenlijk bijna hetzelfde is als twee verschillende sporten beoefenen.

Wij hebben al besloten dat we dansschool A links laten liggen omdat we niet willen dat zij gaan bepalen wat onze dochters buiten de les doen. Ik wil mijn dochters daarnaast ook niet laten opgroeien met het gevoel dat ze in de gaten worden gehouden.

Isa
Erg direct

Ik zie dat het al is opgelost. Maar is het echt zo dat er is gezegd dat "leerling" zich moet uitschrijven bij de andere dansles? Dat lijkt me wel heel direct. Is het niet wat subtieler gegaan?