Home » Forum » Dochter maakt geen vrienden en is moeilijk

dochter maakt geen vrienden en is moeilijk

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Elise
dochter maakt geen vrienden en is moeilijk

beste Ouders,
ik heb een dochter van 9, ze zit in groep 6 en is erg moeilijk. Ze werkt ons vaak tegen en maakt ook moeilijk vriendinnen. Ze heeft nu 1 vriendin, die was hier vanavond, maar het eindigt altijd met dat mijn dochter schreeuwt dat haar vriendin nooit meer mag komen en dat ze naar een andere school wilt. Mijn man en ik vinden dit helaasgeen optie, aangezien haar gedrag tegenover haar vriendinnen maakt dat tocg vrij weinig uit. we hebben al verschillende therapien gevolgt,maar het werkte niet. het moet altijd volgens haar gaan. soms komt ze huilent thuis omdat ze word gepest. we hebben al met de jufvrouw gepraat, maar nog steeds heeft ze geen vriendinnetjes en word ze gepest. ik weet niet hoe het nu verder moet. een meisje van 9 moet toch gewoon gezellig vriendinnetjes kunnen hebben en gezellig met hun omgaan? ik zou graag jullie tips willen horen en hoe jullie hiermee om zouden gaan.

ik hoor het graag van jullie

met vriendelijke groet, een bezorgde moeder.

Sanne
Moeilijk

Kinderen zijn niet met opzet moeilijk. Niet dat een zevenjarige denkt, laat ik nou de boel eens lekker verpesten op school en op therapie en zorgen dat ik geen vriendinnen heb. Als het allemaal niet werkt is het onmacht en is de juiste aanpak of hulp nog niet gevonden.

Is ze uitgebreid onderzocht? Is er een diagnose gesteld? Als op een bepaalde manier willen kan ook over controle en onderliggende angst gaan. Lees je al bij zorgenkinderen mee?

Elise
Nog niet

We hebben nog geen echte diagnose gesteld. Dat zullen e pikzwart een keer in overweging gaan nemen. Dankuwel

@Emma
moeilijk

Je dochter is niet moeilijk: de omgang met haar vriendinnen is moeilijk. En misschien zijn de vriendinnen wel moeilijk, in haar ogen dan.
Mijn dochter had dat ook: moeilijk in de klas en met vriendinnen. Een diagnose is alleen belangrijk als het jou en de leerkrachten handvatten geeft beter met haar om te gaan. Ga daarvoor naar een goede gz-psycholoog. Eentje die ook behandelt en openstaat voor contact met de school en die niet alleen diagnoses stelt.

Sally MacLennane
wat wil ze zelf?

Je schrijft: "een meisje van 9 moet toch gewoon gezellig vriendinnetjes kunnen hebben en gezellig met hun omgaan?"

Wil je dochter zélf graag vriendinnetjes, of is ze liever op zichzelf? Zoals je het schrijft is het alsof jullie haar vriendschappen op willen leggen, en zij kan daar niet mee omgaan.

Dat zal een zware druk op het meisje leggen. Ze moet een sociaal vriendinnetje zijn en dat lukt niet, en papa en mama zijn steeds maar ontevreden, want het meisje is niet "gewoon gezellig met vriendinnen" (voldoet dus niet aan de verwachting van papa en mama) en ze wordt nog gepest ook.

Is het mogelijk jullie dochter te accepteren zoals ze is, ook zonder gezellige vriendschappen? Haar te ondersteunen als ze gepest wordt en minder uit te stralen dat het allemaal door haar komt, ook al is het lastig dat ze veel huilt?

Ik lees vooral over een heel verdrietig meisje dat op school gepest wordt en thuis niet geaccepteerd wordt zoals ze is omdat ze niet aan de verwachtingen van de ouders voldoet.

Een diagnose is een mogelijkheid, maar kijk ook eens naar je eigen houding en accepteer dat kinderen wel eens anders kunnen zijn dan het droombeeld dat je hebt.

tsjor
Elise

'Ze werkt ons vaak tegen'. Misschien heb je daar een aanknopingspunt, want over je eigen omgang met je kind heb je in elk geval meer zeggenschap dan over de vriendinnetjes.
Hoe werkt ze je vaak tegen en wat doen jullie dan?
'het moet altijd volgens haar gaan.' Heeft ze het altijd op een of andere manier voor elkaar gekregen, dat alles toch gaat zoals zij dat wil (bijvoorbeeld door te schreeuwen)? Of heeft ze moeite om te zien (gelaatsuitdrukking) wat anderen tegen haar zeggen? Begrijpt ze iets an niet?
Zijn de problemen er altijd al of is er een moment gekomen waarop ze veranderde?
Je zegt dat je wel al allerlei therapieën hebt gevolgd, maar dat er nog geen diagnose is. Waarop zijn die therapieën dan gericht geweest? Heb je die zelf gevonden of via de huisarts?

Tsjor

ouder/ elise
Reactie op Sally MacLennane

Ze zegt zelf ook vaak dat ze geen vriendinnen heeft. Op school word ze gepest, daarvoor zijn we ook naar school toe gegaan en sinds dien horen we niks meer. Ze wilt naar mijn gevoel wel graag vriendinnen, want kinderfeestjes wilt ze altijd graag vieren en ze wilt ook graag worden uitgenodigd. Wij accepteren haar zeker wel thuis, maar ik snap dat u er zo naar kijkt

ouder
Reactie op Tsjor

Wij zijn naar therapieën gegaan gericht op dat ze moeilijk is in de omgang. ze wilt nooit iets doen wat we vragen en schreeuwt en scheld vaak. Een echte diagnose is volgebsmij nog nooit gesteld. We zijn online aan de therapieën gekomen

ouder
Reactie op @emma

Dat zullen we ook nog zeker gaan overwegen. Dankuwel