Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Mamsie

Mamsie

18-11-2017 om 15:59

Selectieteams

Onze zoon van 10 jaar is een sportief kind (heeft ie niet van z’n vader en moeder trouwens..) en beweegt graag. Hij zit op een teamsport en op dansles. In beide is hij erg goed. Met dansen is ie vorig jaar als jongste ooit uitgekozen voor het demo-team dat meedoet met wedstrijden en demonstraties. En met voetbal werd hij nu vandaag gevraagd voor het selectieteam van zijn leeftijd (de D).

Op zich allemaal leuk, en we zijn ook echt trots op hem natuurlijk. We twijfelen echter wel of hij nu bij voetbal ook in het selectieteam moet. Los van de extra tijd die dit kost (ze trainen daar bv langer) vinden wij plezier ook belangrijker dan prestaties. Daarnaast voetbalt hij nu nog geen jaar...

Een derde overweging is dat onze zoon vrij klein is voor zijn leeftijd en dat ik wel eens heb gehoord dat intensief sporten de groei kan remmen. Onze zoon danst nu 2 uur per week (intensief), en heeft 2 uur per week voetbaltraing + zaterdag een wedstrijd. Het selectieteam traint 3 uur per week + conditietraining thuis. Wordt de kans op blessures of vertraagde groei groter als hij gaat meedoen met de selectie?

Onze zoon wil niets liever dan in de D1 meespelen (weet trouwens niet dat ons vandaag is gezegd dat hij daar welkom is).

Wat zouden jullie doen?

Ik denk

Dat met intensief sporten bedoeld wordt elke dag een paar uur,dus een u of 3 p dag constant trainen.Dat is niet aan de orde,dit zou van mij wel mogen. Mijn dochter heeft ook redelijk veel op niveau gesport ongeveer de uren die jij aangeeft en is nu 1,80
Zo als ik lees gaat t om een uur per week meer,van 2naar 3 uur. Die conditietraining is zelf te bepalen,als zoon goede conditie heeft is dat al goed.
Blessures,ja dat kan altijd maar ik zou er niet meer verwachten.

Kortom,van mij zou hij mogen.

Mogen?

Het is de keus van je zoon. Dan heb je sterke argumenten nodig om daar niet in mee te gaan of onvermogen van jou kant.
Wie weet gaat er anders een voetbalcarriere verloren.

Triva

Triva

18-11-2017 om 18:58

maar

waarom nog conditietraining als hij ook nog danst, dat is voor jongens die de rest van de week aan de xbox zitten.

Leesvoer: https://www.jmouders.nl/vrije-tijd/sport-en-beweging/blessures/kleiner-door-topsport

Marjoleine64

Marjoleine64

18-11-2017 om 19:37

Vertraagde groei

Ik heb het wel zien gebeuren, jongens van een jaar of 10 die meerdere sporten vrij intensief deden, die inderdaad vrij klein bleven. En dan in de zomerstop een flinke groeispurt kregen. Die groeispurt was soms zelfs zodanig dat ze na de zomerstop weer allerlei klachten kregen in gewrichten omdat het lichaam niet meer in balans was. Deze jongens deden ook selectie voetbal (3x trainen plus wedstrijd) en tennis. Uiteindelijk hebben ze er niets aan overgehouden, hoewel ze niet echt groot geworden zijn. Maar hun ouders zijn ook niet groot, dat speelt zeker ook mee. Wat mij toen vooral opviel was die zomerse groeispurt, die werd echt verklaard door te zeggen dat het lichaam dan weer tijd en energie over had om te groeien, en dus wat ging inhalen. De blessures in september zijn natuurlijk wel te voorkomen door het seizoen rustiger te beginnen, en de trainingen beter op te bouwen. Maar helaas houden veel jeugdtrainers daar onvoldoende rekening mee.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

18-11-2017 om 19:46

Een van mijn kinderen

zat op een gespecialiseerde training waar heel duidelijk gesteld werd 'topsport creëert korte mensen'. De stelregel was: als je een centimeter in de maand groeit moet je minder trainen. Als je nog harder groeit, moet lje nog minde trainen.
Dochter moest op een gegeven moment inderdaad trainingen overslaan om haar gelegenheid te geven om te groeien.

Aagje

Jesse_1

Jesse_1

18-11-2017 om 20:48

De conclusies vliegen je hier weer om de oren.

Het is niet duidelijk waarom bij kinderen de groeispurt in de zomer plaats vindt. Dit kan meerdere oorzaken hebben.
Een selectieteam van voetbal (D) is niet zo intensief dat dit de groei remt. Althans, niet als we het over 3 uur training per week hebben. We hebben het hier niet over topsport volgens mij.
Of kent iemand statistieken dat topvoetballers gemiddeld kleiner zijn dan gemiddelde mannen? (En dan nog nog: wat zou daar de oorzaak van zijn?).

Ik denk dat een remming op de groei niet is waar je je nu zorgen over zou moeten maken. Misschien wel over de druk in het algemeen. Is er bij het dansen ook regelmatig een aanwezigheid op zaterdag vereist? Want m.i. zegt een selectieteam dat je volledig ervoor beschikbaar stelt, dus alleen afzeggen voor training of wedstrijden als het onvermijdbaar is. Dus niet zomaar voor een weekendje weg of een feestje.
Als je geregeld voetbal zou moeten/willen afzeggen voor dansen zou ik dan ook zeker vooraf met de voetbal overleggen.

Triva

Triva

19-11-2017 om 04:12

jesse

Heb je mijn link gelezen?

Ik geloof er ook niet zo in dat het al misgaat in de D1 van een amateurclub overigens.

Verder eens voor wat betreft afzeggen. Zou niet leuk zijn als deze jongen er weer uitgezet wordt omdat hij te vaak andere verplichtingen heeft.

Bijzonder wel, nog geen jaar op voetbal en dan D1 al ligt de bijzonderheid wel aan het aantal D-teams natuurlijk.

Mamsie

Mamsie

19-11-2017 om 07:30

Dank

Fijn, jullie reacties. Ik ben vergeten om hierboven te melden dat zoon naast de sporten die hij doet ook heel veel beweegt. Is altijd buiten, aan het trampolinespringen, hockeyen of voetballen. Dus hij is geen topsporter, maar komt zeker wel aan 3 uur vrij intensief bewegen per dag. En hij is ook al erg klein voor z’n leeftijd (10 jaar 128 cm lang). Dat komt niet door het bewegen, maar hij (en wij) hopen wel dat hij de komende jaren wat groei ‘inhaalt’. En zou dat lukken als hij in 2 selectieteams zit waar ook in de trainingen het maximale gevraagd wordt....

Voor de zomervakantie (toen hij net een half jaar op voetbal zat) had hij telkens pijn in zijn kuiten. Eerst alleen na voetbal/dansen, later ook al tijdens de training en nog weer later de hele dag. Dit is in de zomervakantie vanzelf overgegaan, was wel iets van overbelasting dus, denken wij...

De voetbalclub waar hij op zit heeft 11 teams in de D. Hij zit nu in D8. Wij vonden het ook nogal een sprong naar D1, maar volgens de coach van D1 is hij motorisch heel vaardig en heeft ie balgevoel. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat ie het uiteindelijk helemaal niet redt in het selectieteam....

Verder zijn de wedstrijden van voetbal alleen op zaterdag en van dansen vrijwel altijd op zondag. Dat bijt elkaar dus in principe niet.

Blijft staan dat we het hem enerzijds best gunnen en ons anderzijds afvragen of de belasting niet te groot is. Voor zijn lijf, maar inderdaad (zoals hierboven gezegd) ook mentaal. Pfff, lastig.....

Triva

Triva

19-11-2017 om 08:13

nou.

Als hij al zoveel beweegt gaat hij niet meer bewegen maar anders bewegen, het zal geen optelsom worden, elders gaat er iets af. Je moet ook niet denken dat ze bij voetbal het maximale et uit halen. Er zijn wel intensievere sporten, spreek met zoon af dat het voor een half jaar is (mei) en dat jullie dan kijken of het past met al het andere.

Lente

Lente

19-11-2017 om 10:49

Wel laten gaan

Maar ik zou wel een gesprekje met de club hebben over hun beleid t.a.v. overbelasting. Je kunt als voorbeeld noemen de klachten die je zoon voor de zomervakantie had. Heeft je zoon die klachten gemeld bij de trainer?
Een verstandige club bouwt rust in als een jonge speler bij elke training pijn heeft.

Jesse_1

Jesse_1

19-11-2017 om 23:40

Trivia

Ja, ik heb je link gelezen, maar heeft hier iemand ook statistiek op losgelaten of is het een willekeurige waarneming?
Er zijn namelijk ook zat lange topvoetballers.

Ik denk dat een 'gewoon' voetbalselectieteam geen topsport is. We hebben het over 3 uur trainen in de weken (ipv 2).

Ik onderschrijf helemaal jouw #10.

Jesse_1

Jesse_1

19-11-2017 om 23:45

Lengte voetballers

Volgens voetbalzone is een speler uit de top van de eredivisie 1,84.
Dat is volgens mij gelijk aan de gemiddelde lengte van andere mannen van die leeftijd (ik heb even geen exacte tabellen bij de hand - even snel gegoogeld).

Triva

Triva

19-11-2017 om 23:55

jesse

Zijn de keepers daaruit gehaald?

Jesse_1

Jesse_1

20-11-2017 om 16:01

Trivia

Dat zijn verdedigd ingestelde spelers zie ik.
Ik weet niet of die statistisch gezien langer zijn dan aanvallers of middenvelders.
Spitsen/keepers/centrale verdedigers zullen gemiddeld genomen wel iets langer zijn denk ik.

Overigens is het de vraag of dit geldige gegevens zijn. Eigenlijk wil je kijken naar in Nederland opgegroeide topvoetballers en niet naar in Nederland voetballende topvoetballers.

sportmoeder

sportmoeder

20-11-2017 om 16:53

volgens mij valt het wel mee

Ik vind het allemaal niet zo intensief klinken hoor. Het gaat toch gewoon om de D1 van de lokale voetbalvereniging? En een gewone dansstudio?

Er zijn veel kinderen van die leeftijd zijn die écht aan topsport doen (regionale en landelijke selecties) en een stuk meer (vaker/intensiever) trainen. Sommigen op die leeftijd al dagelijks 2 uur of meer. Dan is het belangrijk om de groei goed in de gaten te houden.

Maar ik lees ook wat anders in je bericht. Dat jij plezier belangrijker vindt. Daarmee suggereer je dat presentatie en plezier tegenstrijdig zijn. Terwijl dat in veel gevallen juist hand in hand gaat.

"Ik heb het wel zien gebeuren, jongens van een jaar of 10 die meerdere sporten vrij intensief deden, die inderdaad vrij klein bleven"
Individuele gevallen zeggen natuurlijk niets. Je weet gewoonweg niet wat er was gebeurd al kind minder intensief had gesport. Ik vind dat je erg voorzichtig moet zijn met uitspraken op basis van 'wat je in je omgeving hebt zien gebeuren'.

meisje uit de zwemgroep

Die op echt hoog niveau ( EK en WK) traint is toch gewoon 184 nu. Er wordt daar echt wel goed gekeken naar lengte, gewicht en spieropbouw. Ook bij de andere meisjes die een andere watersport doen werd daar goed naar gekeken, maar dan praat je echt over uren per dag trainen in een hoog tempo/niveau.
Ik denk dat je je veel te druk maakt.

Stel nou dat er een grote club komt kijken en die willen m inschrijven voor de jeugdopleiding, dan kun je verder kijken of je dat wil. dan praat je over elke dag na school er naar toe om te trainen, op voeding te letten etc.
Nu zou ik hem de lol gunnen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.