Home » Forum » 6 puberteit 12 18 » 1213 jaar en hoge hakken

12/13 jaar en hoge hakken?!

44 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
maria36
12/13 jaar en hoge hakken?!

Mijn dochter zit in de brugklas en wil er uiteraard, net als anderen, graag bij horen. Zo kwam ze afgelopen week thuis met dat "alle meisjes" hoge hakken dragen en zij ook schoenen met hoge hakken wil!
Ik ben ruimdenkend maar vind dit echt niet goed: 12/13 jaar, nog in de groei, zo jong en dan al hoge hakken, sleehakken, echte volwassen damesschoenen etc.
Dochter heeft dit ook bij ex aangekaard en die liet mij weten haar toch hakken te geven zodat ze niet buiten de boot valt en dat ze die dan geregeld afwisseld voor goede schoenen.
Ik ben het niet met ex eens maar heb hem dat nog niet gezegd aangezien we zeer slecht communiceren en om het minste of geringste de bom barst.
Graag hoor ik jullie mening over deze kwestie.

Annet
Eigen mening vasthouden en ex zijn eigen mening laten hebben

Dus jij koopt geen schoenen met hoge hakken voor haar (heb ik mijn puber nog nooit over gehoord) maar jouw ex kan zijn eigen beslissingen nemen. Het onderwerp lijkt me niet belangrijk genoeg om een bom te laten barsten.

Stoepkrijt
Compromis

Puberella van 13 (2e klas) zit hier naast me op de bank en ik heb de kwestie even voorgelegd. Zij stelt een compromis voor: een paar goede laarzen met ''een beetje een hak van 5 cm of zo'' en dan voor feestjes ''een paar goedkope pumps met echte hakken'' (aldus dochter). Dan hoort ze er wat schoenen betreft prima bij en verpest ze niet haar rug of voeten. Een beetje onderhandelen en je komt vast tot een goede oplossing. Welkom in de wereld van puberwensen :-)

Stoepkrijt
Waarom

waarom verzendt mijn nieuwe pad dat nou 2x?

Wiske71
Hoe hoog

Hoe hoog zijn hoge hakken voor je dochter?
Mijne kwam met dezelfde wensen thuis in de brugklas. Maar het bleek uiteindelijk na wat proeflopen in de winkel dat ze een hakje van 3,5 cm onder haar laarzen wel genoeg vond. Het moet ook wel praktisch blijven.
Inmiddels loopt ze op hakken van 5 cm, maar hoger mag van mij ook niet. Zolang ik betaal krijg ik ook mijn zin. Enkele klasgenoten van dochter lopen/stuntelen wel op die hoge hakken en met en rugtas vol boeken. Volgens dochter ga je giga af als je je evenwicht niet kan houden, dus wil ze ook geen wankele hoge stelten gelukkig.

Wiske

albana
Alleen voor 'uitgaan'

Oudste heeft ook zo'n bevlieging gehad, maar aangezien die al een niet zo geweldige rug heeft, had ik natuurlijk wat extra munitie. Wij hebben ervan gemaakt: Dagelijks gewone schoenen zonder hak (die ik betaal) en voor uitgaan mag ze zelf weten. Dus kwamen er (van eigen geld) wat hakken in huis. Ze draagt ze écht voor de 'mooi' nooit op school...Dat doen alleen 'tutjes' die geen hersens hebben en alleen geïnteresseerd zijn in jongens en uiterlijk, ja, tja....
Jongste is precies hetzelfde, ook hetzelfde 'tutjes-vooroordeel' schijnt nog steeds te heersen.
groeten albana

skik
Tutjes?

Mijn dochter houdt van hoge hakken en kan er ook heel goed op lopen. Dus die gaat wel eens naar school op palen van 9 centimeter hoog. Deed ze vanaf de brugklas.

Mijn dochter is trouwens geen tutje dat alleen maar interesse heeft in uiterlijk en jongens en zonder hersens was ze vast nooit in 4 vwo terechtgekomen. Inderdaad een vooroordeel van je dochters Albana, dat gehakte meisjes tutjes zijn.

skik

Fiorucci
Haha

Nou dat hersenloze tutje van 11 wat ik hier heb heeft toch een prachtig vwo advies op zak..Ze snakt ernaar die hersenen eindelijk te kunnen gebruiken na de basisschool. En heeft ook een paar sleehakken, die ze beperkt mag dragen.

maria36
Pffttt

...Wat moeilijk! De meningen lopen nogal uiteen. Ze wilt trouwens echt hoge hakken of sleehakken.

Mijn 1e gedachte over hakken dragen als 12/13 jarige was ook in de zin van domme tutjes die alleen maar met jongens en uiterlijk bezig zijn, ordinair en waar niets van terecht komt. Echter ben ik daar van teruggekomen net zoals dat welk school nivo gevolgd wordt niets zegt en het in de praktijk niet zo zwart/wit is. Ik denk wel dat houding, opvoeding ed van de ouders van zeer grote invloed/heel bepalend zijn. Ik wil dan ook absoluut ten alle tijde in gesprek blijven met mijn kinderen maar niet in die zin om dan maar overal aan toe te geven.
Helaas delen ex en ik kosten voor de kinderen dus zeer helaas heb ik wel degelijk met hem van doen in dit soort dilemma's. Als we het dan ook nog eens niet met elkaar eens zijn dan word het helemaal moeilijk + ligt het voor de hand dat de kinderen ons misschien uit gaan spelen.
Ik denk er nog eens verder over na.

Tirza G.
Ik vraag me af

Of hakken nou echt zo slecht zijn voor je rug. Ik bedoel: zijn ze slechter voor je als je 12 bent dan wanneer je 32 bent? Groei je er scheef van? Ik liep zelf altijd op palen en kreeg er pas last van toen ik voor mijn werk op lage schoenen moest lopen: verkorte kuitspieren :-) Maar ja, dat was na een poosje ook weer over.

Tirza

Tirza G.
Maria

Ik denk dat niveau er niets mee te maken heeft. Hillary Clinton loopt ook op hakken. En eerlijk gezegd denk ik dat de opvoeding etc. van de ouders er ook weinig mee te maken heeft. Je rol neemt alleen maar verder af, dit is maar een heel klein eerste stapje - al dan niet op hakken.

Tirza

Fiorucci
Klopt tirza

Mijn dochter is dol op alles wat met mode te maken heeft, net als haar vriendin een echte fashionista. Een ieder die mij kent ligt in een stuip als ze zouden horen dat het aan de opvoeding zou liggen. Nee,echt, het is een kwestie van een andere smaak hebben,simpel. Dochterlief komt uit een behoorlijk alto gezin, pa is into Zappa, ma was ooit een punker en beide broers zijn metalheads. En daartussen onze dame op haar hakjes en met rokjes en een tasje. Ze heeft nog geen BB, zoveel invloed heb ik dan nog wel..:))

MerelR
Van de trap gevallen.

Dochter kwam in de tweede ook met de wens om hoge hakken te mogen dragen op school. Voor haar toen pumps gekocht die ze droeg op feestjes en zo maar niet op school. Vanaf ongeveer de derde dit wel toegestaan maar dit bleek van korte duur. Met laarzen met een behoorlijke hak eronder is ze tijdens leswisseling met schooltas en al van boven naar beneden gekukeld en behoorlijk vervelend terechtgekomen. Afgezien van het feit dat ze hier lang last van heeft gehad vond ze het ook nog eens vreselijk voor schut. Op hoge hakken naar school was meteen over...

MJ
Ooit gevraagd aan een orthopeed

die ook nog eens bijklust als schoenontwerper. Volgens hem konden hakken bij jonge pubers geen kwaad, puntneuzen in schoenen wel.
Dochter van 13 draagt prachtige hakken afgewisseld met sneakers.

dirksmama
Ik zou het geen ramp vinden

Goed op hakken lopen is een hele kunst (die ik niet beheers). Ik zie het bezwaar niet als ze het niet de hele week zou doen.

albana
Ik zég toch ook dat het een vooroordeel is?

En ik denk zelfs een vooroordeel dat specefiek op déze specfieke school heerst......12/13 jarigen hebben nogal last van 'vooroordelen', kwestie van bij de groep willen horen en dan dus niet bij de groep 'hersenloze tutjes'. 2 jaar later is dat al allemaal weer 'over'.
groeten albana

Vic
Geen enkel probleem

Mijn dochter (12) zou best op hakken mogen lopen. Dat doe ik zelf ook. Vooralsnog heeft ze er geen interesse in en vindt schoenen met hakken ook niet fijn. Ze mag van mij, sinds de brugklas, ook met make-up op naar school. Ook dat boeit haar niet ;-)

pecas
Hier (spanje) absoluut not done

Dochter in brugklas zit naast me en zegt dat absoluut niemand, zelfs niet die van 18 ooit met hakken naar school gaan. (ik heb inderdaad de vriendinnen van mijn zoons ook nog nooit op hakken rond zien lopen op school) Hier slippers, laarzen, converse, andere hippe gympen, manolines etc. En dat terwijl je in het weekend wel mega hakken ziet als ze uitgaan!
Wie had dat gedacht, dat hollandse meiden massaal op de hakken gingen, het valt iedereen altijd juist zo op dat ze in het noorden níet op hakken lopen!
Pecas

Tirza G.
Eeeeeh pecas

In mijn tijd werd er al op hakken gelopen op de middelbare school. Dat was in de jaren 70 van de vorige eeuw. Je ging de brugklas in op je verantwoorde Piedro's en kwam op palen de eindexamenklas uit.

Tirza

Fiorucci
Tirza,aanvulling

Maarrr...Piedro haalt nu groep 8 niet eens..:)

dirksmama
Spaans vorige eeuw

Toen ik kleuter was hadden we relatief veel Spaanse kinderen op school, omdat hun vaders op de werf werkten. Die vielen op, omdat ze als kleuter al met hakjes naar school kwamen. Blijkbaar toch iets verandert in 40 jaar...

weet ik veel
hoi

Ik ben 11 en mijn mening is: test het 1 weekje uit en als ze er goed op loopt zonder veel te zwikken mag ze hakjes die wel genoeg steun bieden
Ik mocht van mijn 9e al hakjes lopen
En loop nu 9 centimeter
Ik hou zelf veel van mode en voor de mensen die kinderen met hakken dom vinden : ik heb groep 7 overgeslagen en mijn schooladvies is gymnasium.

Juno
Hangt van de hak af

Mijn eerste pump had een klein hakje middenin de hak onder je voet, geen idee hoe die dingen heten. Zwikken en wiebelen tot en met terwijl ik moeiteloos op veel hogere hakken kan lopen waar de hak het verlengde is van mijn enkel.
Hm. Beetje ingewikkeld omschreven.
Het nadeel van té hoge hakken is dat je tenen naar voren glijden, behoorlijk klem zitten en je allemaal lelijke knobbels krijgt. Mijn brugger zou ook nog niet op hakken mogen maar ik ben vrij conservatief. Make-up is ook nog een no-go, een beetje mascara en wat gloss bij bijzondere gelegenheden. Bij een feest zoals een kerstgala zou het wel mogen.
Het is een beetje schipperen maar ik zou geen dure palen kopen.

Heks
Wel sneu voor de jongens:-)

Die meiden zijn in de brugklas toch gemiddeld al een kop groter dan de jongens en dan gaan ze nog op hakken lopen ook....

chantal van der veen
hoge hakken

ik hebt 2 dochters en twee zonen
de twee dochters lopen op hoog hakken 15 cm hoog
en alle bij op gymnasium

Ginny Twijfelvuur
15 cm...

Toe maar. Dat is toch geen lopen meer.....

Toe maar...
Tsja...

De (zogenaamde) moeder heeft in ieder geval geen gymnasium gedaan...

Elisa Gemani
Hoge hakken

Ik snap best dat pubermeiden hoge hakken willen dragen maar het is wel degelijk slecht voor de voeten en het lichaam. Beste compromis is dagelijks een hakje dragen van 1-3cm en de hogere hakken voor speciale gelegenheden te reserveren. Laat je dochter wel eerst goed oefenen en zorg voor stretchen van de achillespezen (kuiten). Mijn zus heeft vanaf haar 12e hoge hakken (>5cm) gedragen en dat heeft gezorgd voor chronische voet- en knieproblemen.

Uit onderzoek blijkt dat het dragen van hakken hoger dan drie centimeter een slechte invloed heeft op de voeten, zeker als deze nog in ontwikkeling zijn (tieners!). Ook het dragen van volledig platte schoenen is niet aan te raden. Een hakhoogte tussen de één en drie centimeter is optimaal voor de voeten.
Het lopen op hoge hakken kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het ontstaan van likdoorns, knieartrose, spreidvoeten en verkorte achillespezen.

Oorzaak spreidvoeten, doorgezakte voet
Een spreidvoet wordt ook wel doorgezakte voorvoet genoemd. Daarbij is de voorvoetboog doorgezakt. De kopjes van de middenvoetsbeentjes drukken naar onderen door. Onder invloed van die druk staan de tenen gespreid en wordt de voorvoet breder. De oorzaak kan erfelijk zijn maar ook leeftijd speelt een rol. Andere oorzaken zijn overbelasting door schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma.

Wat zijn de gevolgen?
De doorgezakte voet heeft een sterk verbrede voorvoet ten opzichte van de rest van de voet. Met het ouder worden kan het dwarsgewelf onder de bal van de voet doorzakken. Daardoor wordt de voorvoet platter, breder en gaat knellen in de schoen. Bij jongeren met een brede voorvoet die te smalle schoenen dragen, is de kans groot dat de grote teen in een hoekstand wordt gedrukt. Hierdoor ligt het gevaar van een verkromming van de grote teen op de loer. Met een brede voorvoet loop je ook kans op hallux valgus, een scheefstand van de grote teen.

Wat gebeurt er tijdens het lopen op hakken?
Tijdens het lopen op hoge hakken verplaatst het lichaamsgewicht zich naar voren en onvermijdelijk moet de hakkenloopster dit compenseren om in balans te blijven. Dit wordt onder meer gedaan door de spieren in de onderrug van het lichaam aan te spannen. Kijk je naar de voet zelf dan zul je tijdens het hakken lopen zien dat het lichaamsgewicht bijna geheel op de voorvoet terecht komt die dus overbelast wordt. Dit kan allerlei gevolgen hebben zoals hamertenen, eelt, likdoorns en metatarsalgie ofwel pijn in de middenvoetsbeentjes.

Bij vrouwen die veel/vaak hoge hakken dragen, verkorten de achillespees en spieren zich geleidelijk. Wanneer er daarna platte schoenen of sneakers gedragen worden komt de hiel niet helemaal meer op de grond. De achillespees moet meer rekken dan gewoon en raakt geïrriteerd of ontstoken.

In het algemeen is het beter om je hakken voor speciale gelegenheden te bewaren en om niet op je hooggehakte pumps door het dagelijks leven te gaan. Toch mogen wel nog wel iets (gelukkig). Een hakje van 4 cm is in het algemeen nog net toegestaan en zou op den duur minder snel tot problemen leiden.

Elisa Gemani
Gelkussentjes

Dan nog een tip: er zijn gelkussentjes te koop die je in schoenen met hoge hakken kan doen. Deze zorgen voor vermindering van de belasting van de (voor)voet en/of de bal van de voet. Ook zijn er antislip-pads te koop die verhinderen dat de voet naar voren schuift. Zorg sowieso voor genoeg ruimte in de voorvoet bij het dragen van schoenen; hoge hakken of niet.

Ely
Hahaha Chantal

Dan hebben je dochters flinke plateauzolen aan of behoorlijk grote voeten anders kom je Pythagoras technisch toch behoorlijk in de knoei :))

Elisa Gemani
Posh

Pagina's