Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Evie

Evie

13-10-2011 om 22:12

16+ films op school in 3de klas

In de klas van onze dochter (13/14 jarigen) worden in de les af en toe (zeer) gewelddadige 16+ films getoond
(onthoofdingen, martelingen) in het kader van een lesprogramma. Ik heb al een paar keer aangegeven dat ik dit bijzonder vervelend vind. Men is nu bereid voor onze dochter dan een alternatief te bieden.
Wat vinden jullie ervan dat dit op school wordt vertoond?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
koentje

koentje

13-10-2011 om 23:47

Oh ja...

alleen voor jouw dochter een alternatief. Zal ze leuk vinden....☺

Evie

Evie

14-10-2011 om 09:07

Film

Het gaat om de film 'Beowulf & Grendel'.
Het is bedoeld om de kinderen een beeld te geven van de Anglo-Saksische periode. Zo kan je aan iedere onsmakelijke film een didactisch snufje geven.

Door een alternatief aan te bieden voor onze dochter, wordt zij geisoleerd en gedaan of zij het probeem is.

Sancy

Sancy

14-10-2011 om 09:58

Ach, beowulf

Ik zie me nog zitten in 4 vwo, met een exemplaar van Beowulf in de hand en een wanhopige blik richting docent dat ik het best wílde lezen voor mijn lijst maar dat ik er werkelijk niets van begreep.
De docente pakte het klassenboek, ging in kleermakerszit op het bureau zitten en deed alsof ze het verhaal voorlas, maar gaf in plaats daarvan uit haar hoofd een samenvatting in het Nederlands. Daarna lukte het me om het boek uit te lezen.
Beowulf is een zeer belangrijk werk dat geschreven is in het Oudengels. Omdat er maar weinig van de Oudengelse manuscripten bewaard gebleven zijn, maakt het 10% uit van de nu nog bekende Oudengelse teksten. Het is onmogelijk om goed te begrijpen wat er in Engeland allemaal veranderde na 1066 en de Slag om Hastings, als je niet ook weet hoe de taal en de cultuur voor 1066 was.
Je schrijft: "Zo kan je aan iedere onsmakelijke film een didactisch snufje geven. "
Ik zie dat anders. De film mag dan expliciete scenes hebben, het is de oorspronkelijke tekst die ze beschrijft. En dat wat jij als onsmakelijk bestempelt, is eeuwenlang min of meer de mores geweest. Zie Beowulf als een klassieker, net als de Griekse mythologie met al haar sagen en mythen. En zie de film als een manier, een middel, om de leerlingen met de Oudengelse periode in aanraking te laten komen en ze aan het denken te zetten.
Nou ja, laat ik het zo zeggen: er was een reden dat ik Engels ging studeren, en wat ik hierboven schreef had daar alles mee te maken

Evie

Evie

14-10-2011 om 16:13

Sancy

Sancy,

In jouw reactie heb je het over de liefde voor je vak.
Daar is niets mis mee.
De film zal vast wat (moois) weergeven van die tijd.
Zoals de film Caligula daadwerkelijk zaken weergeeft die gebeurde in de Romeise Tijd (verkrachting door een paard, anale moord met een speer).
Dat maakt zo'n film, juist door die natuurgetrouwe weergave, niet geschikt voor een kind.
En ja: er zullen kinderen zijn die daar geen last van hebben, maar er zijn er ook, en daar heb ik er één van, die daar nachtmerries van krijgen.

Sancy

Sancy

14-10-2011 om 19:42

Inderdaad maar toch

Ik spreek inderdaad uit liefde voor de taal en de cultuur. Maar die heb ik onder andere ontwikkeld doordat de docente op de middelbare school haar enthousiasme en liefde voor die taal wist over te brengen. En dat kwam dus deels ook omdat ze er niet voor terugschrok om ons te prikkelen. Okee, dat het bij mij zo'n impact had is niet bij iedereen haalbaar maar toch is het 'rekken en strekken van het verstand' een gangbare gangbaar gebruik - zo leren we.
Op IMDB heeft de film trouwens een 16+ PG rating in de bioscoop maar een 12+ PG rating voor de tv. Daarmee zeg ik niet dat je het dus maar moet pikken dat het vertoond wordt in de klas, maar slechts dat op basis van die gegevens de film wel in een 3 VWO getoond kan worden.
De PG-ratings zijn slechts een indicatie. Er zullen altijd 12-jarigen zijn die een 16+ film geen enkel probleem vinden en ik ken volwassenen die bij sommige 6+ films bang worden.
Ik zou dan ook het gesteggel over '16+ films in 3 VWO' willen vermijden als het mijn dochter zou zijn, maar met haar praten: wat wil en kan zij zelf doen? Welke oplossing lijkt haar het fijnst? Wat is daar voor nodig?

Evie

Evie

14-10-2011 om 22:42

Inderdaad

"Er zullen altijd 12-jarigen zijn die een 16+ film geen enkel probleem vinden en ik ken volwassenen die bij sommige 6+ films bang worden."
Precies!

En daarom vind ik dat een school van te voren hoort aan te geven welke film er getoond gaat worden en moet je kinderen (en ouders) de mogelijkheid geven om te weigeren naar een dergelijke film te kijken.

Mijn dochter wil de film niet zien, maar had ook geen zin in een (van de klas) afwijkende opdracht.
Ik heb nu met haar afgesproken dat we de film thuis kijken en de gewelddadige delen overslaan.
Ze kijkt dan dus niet me de klas mee.

Evie

Als ik je verhaal lees dan krijg ik ook al de kriebels. Mijn zoon zou ook 2 weken lang `s nachts geen oog dicht doen en er bij het eten nog misselijk van worden. Hij komt ook gewoon niet in aanraking met films waarin vrouwen verkracht worden door paarden (getver) en andere enge beelden.
Hij heeft geen oudere broers en zussen, wij zelf houden er ook niet van, hij is dus niet gehard zullen we maar zeggen. Samen kijken? Maar ik houd zelf ook niet van zulke films.....

Evie

Evie

15-10-2011 om 11:44

Lezer, wil

Lezer,

Ik heb inderdaad grote moeite met het feit dat dergelijke films worden vertoond, maar mijn dochter nog veel meer. Die schoot als kind van 3/4 jaar al in de stress in het sprookjesbos van de Efteling. Tegenwoordig gaat dat beter, maar je moet haar geen detectives laten zien waarin wordt gemoord en al helemaal geen 16+ film, waarin onthoofdingen plaatsvinden.

Wil,
Voor de goede orde: de verkrachtingscene vond niet plaats in de film die werd getoond. In de film die werd getoond onthoofde een kind wel zijn dode vader, omdat hij geen afscheid van hem kon nemen....
Mijn dochter had de keus: of een van de klas afwijkende opdracht maken of samen met mij kijken, waarbij we de enge stukken overlaan.
Zij kiest voor het laatste.

Ook zoiets

in groep 8 werd zoon en z'n klas door hoofd van de school in het kader van 'mooie historische beelden' de film Braveheart voorgeschoteld. Filmkeuring 16 jaar en ouder.
Ik was de enige ouder die naar hoofd toe is gestapt en geeist dat deze film verder niet vertoond mocht worden of ik zou naar schoolinspectie stappen. Filmkeurings leeftijden zijn er per slot niet voor niets.
In de klas en tegen mij waagde hij nog te vertellen dat slechts 1 moeder zo flauw was dat de film blah blah blah.
Later kwamen andere moeders naar me toe om te bedanken, sommigen kinderen zaten idd kotsend thuis.

Evie

Bedankt voor de tip van het eventueel thuiskijken, ik ga dit in de toekomst zeker in de gaten houden. Dat doorspoelen thuis van de gewelddadige scènes vind ik een goed plan.

Lezer

Huilen om een film die indrukwekkend is, is geen probleem. Zeker niet.Maar overstuur raken van gewelddadige scènes is iets heel anders. Ik heb wel degelijk problemen met een 13/14 jarige een 16+ film voorschotelen.
Gewelddadige spellen op de spelcomputer worden hier niet gespeelt. En mijn zoon wil in een pretpark ook niet in de achtbaan, vooral niet als die over de kop gaat. Hij màg er wel in maar wil er niet in. Ik zie al dat hij gedwongen wordt op schoolreis.
Ieder kind is anders en als er zelfs geen rekening wordt gehouden met de leeftijdsgrens is het eind helemaal zoek.
Ja,mijn kind is een "watje". Langzaam aan kan hij steeds meer dingen aan. Op zijn tempo en ik heb daar geen problemen mee.
Ik zou dus ook niet voor hem beslissen. Hij zou van mij die film wel mogen zien maar ik weet welke impact het op hem heeft. Dus het is meer beschermen. Misschien tè beschermend? Zou kunnen.

Kobalt

Kobalt

15-10-2011 om 22:00

Het nut van heftige films

Ik realiseer me door deze discussie dat heftige films voor mijn kinderen een functie hebben.
Mijn kinderen leren die films zien als 'interessant', ze kijken of de speciale effecten goed zijn uitgevoerd, of de film historisch wel klopt. Als het heel goor is, beginnen ze samen te gruwelen: 'Gatver!' Door dat te benoemen nemen ze afstand van wat ze zien en kunnen ze dat relativeren.
Maar het is spel, niet echt, dat is voor hen heel duidelijk. Dat spel helpt hen, volgens mij, om de werkelijkheid te relativeren, om die ook verder van hun bed te plaatsen en daarmee hanteerbaarder te maken. Het werkelijke nieuws, van alle dag, is veel enger en bedreigender dan een afgehakt hoofd met meer of minder bloed. Dat nieuws is dagelijkse realiteit waar je mee om moet leren gaan, zonder weg te zakken in angsten en depressie. Volgens mij hebben heftige films en verhalen, daar een functie in.
Snappen jullie wat ik bedoel? Zoals een kind dat met zwaarden riddertje speelt, intimiderend gedrag van een klasgenoot met teveel testosteron, makkelijk kunnen plaatsen. Die films zijn voor hen een soort oefening, vadertje en moedertje spelen, maar dan anders.
Door het kijken naar enge, heftige films, leren ze om onderscheid te maken tussen emotie en feit. Je ziet een hoop emoties, maar wat gebeurt er nu werkelijk? En waarom gebeurt dat? Dat soort vragen komt dan bij ons toch wel om een hoek kijken. Vooral met oorlogs- en geweldfilms.
Onze dochter van 10, is nog niet zo ver. Die hoort van de voorspelling van de Maja's dat de wereld in 2012 zou vergaan op Discovery en ligt daar vervolgens wakker van. Echt angstig. Maar dat is voor mij geen reden om haar af te schermen van zulke informatie. Ik relativeer het, vertel dat het nergens op slaat en dat ze zich niet mee moet laten slepen door haar angsten. Je werkelijk afschermen van de ellende in deze wereld, is onmogelijk. Als ik meega in haar angsten, lijkt het net alsof ik zeg dat het goed is om bang te zijn. Dus probeer ik als zij iets ziet waarbij ze moeite heeft met de emoties die het oproept, juist te relativeren, feiten te benoemen, kritisch te denken en zeggen dat die angst iets is in haar, dat het iets is wat zij zichzelf laat voelen. En zo gaat het steeds beter en lukt het haar steeds beter om zich niet zo mee te laten slepen door dingen die buiten haarzelf liggen.

Evie

Evie

15-10-2011 om 22:19

Lezer

Lezer,

Mijn beschrijving van mijn dochter toen ze jonger was, was bedoeld als indicatie dat zij altijd al gevoeliger op visuele beelden reageerde dan andere kinderen van haar leeftijd.
Het gaat inderdaad uiteindelijk niet om het leeftijdsstempel dat erop staat, al staat dat stempel er niet voor niets.
Het gaat er uiteindelijk om wat een film met een kind doet. Als zij er nachtmerries van krijgt en er met tegenzin naar kijkt, lijkt me dat signaal duidelijk genoeg.
Jij wilt in mijn stukjes graag lezen dat mijn dochter zelf geen beslissingen mag nemen, maar dat ik alles voor haar beslis. Dat is niet zo, maar als jij dat zo wilt lezen....jij mag er bij fantaseren wat jij wilt.

Evie

Evie

15-10-2011 om 22:48

Kobalt

Ik ben het deels met jouw redenatie eens.
Het belangrijkste zinnetje wat jij schrijft vind ik:
"Onze dochter van 10, is nog niet zo ver"
Met andere woorden: je geeft haar de ruimte en tijd om op haar manier, in haar tempo, de werkelijkheid en de ellende van de wereld te ontdekken.

Daarnaast: niet iedereen kijkt op dezelfde manier naar een film. Sommige kijken inderdaad afstandelijk naar de special effects en hoe de acteur het in deze film doet.
Er zijn ook mensen die helemaal in het verhaal kruipen en bijna zelf lijken mee te maken wat de hoofdpersoon meemaakt.

Tirza G.

Tirza G.

16-10-2011 om 11:37

Precies evie

Mijn zoon speelt computergames en die kunnen behoorlijk gewelddadig zijn. Dat is geen enkel probleem, hij zit er soms om te lachen. Maar films op TV? Echt niet dat hij dat trekt, engigheid niet, maar zieligheid ook niet.
Kobalt, ik vind jouw redenering ook maar tot op zekere hoogte op gaan. Enge films als voorbereiding op de echte engigheid van het journaal. Maar wat je in het journaal ziet, is óók geregisseerd.

Tirza

cato

cato

17-10-2011 om 09:03

Simpel toch eigenlijk

Een film die voor 16+ is, laat als school niet zien aan een groep waarin ook mensen zitten van onder de 16. De groepsleden hebben namelijk eigenlijk geen keus om wel/niet te kijken. Die keus wel geven , leidt tot sociaal onwenselijke situaties. De discussie of kinderen van onder de 16 de film aan zouden (moeten) kunnen hoef je niet te voeren (over de norm); die is al gevoerd door de filmkeuring. Prive mag iedereen doen wat hij/zij wil en kun je wel individuele afwegingen maken.
Ik zou hier op de school van mijn kinderen een put van maken. En dan zou het niet gaan over mijn dochter, maar over het vertonen van de film aan een groep met < 16 kinderren.

Evie

Evie

17-10-2011 om 19:41

School pleegt misdrijf

Ik heb nog even verder het één en ander uitgezocht.
Nu blijkt dat de school zelfs een misdrijf pleegt.

Een overtreding van artikel 240a is een misdrijf (en geen overtreding). Het plegen van een misdrijf levert voor de pleger ervan bovendien een strafblad op.

Artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht zegt:

"Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die een afbeelding, een voorwerp of een gegevensdrager, bevattende een afbeelding waarvan de vertoning schadelijk is te achten voor personen beneden de leeftijd van zestien jaar, verstrekt, aanbiedt of vertoont aan een minderjarige van wie hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, dat deze jonger is dan zestien jaar. "

Het gaat hierbij niet alleen over porno:
De oorspronkelijke bedoeling van artikel 240a was om jongeren te beschermen tegen pornografie. Deze bescherming is uitgebreid met de categorieën geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en alcoholmisbruik en grof taalgebruik.

Fiorucci

Fiorucci

17-10-2011 om 20:10

Evie,strafbaar

Nou, dat vraag ik me af, zie een eerdere reactie die je kreeg in deze draad:
Op IMDB heeft de film trouwens een 16+ PG rating in de bioscoop maar een 12+ PG rating voor de tv.
School is geen bioscoop.

Evie

Evie

17-10-2011 om 21:51

Geen 12+

Het is een misverstand dat deze film voor 12+ geschikt is.
Er bestaat een andere (12+) versie van.
Als je op kijkwijzer.nl Beowulf & Grendel intikt, zie je beide versies verschijnen.
De school had dus heel makkelijk voor de 12+ versie kunnen kiezen.
De versie die op tv is getoond is dus de 12+ versie geweest.

Evie

Evie

25-10-2011 om 10:06

Film geschrapt

De school is uiteindelijk gezwicht.
De film is geschrapt.

Tirza G.

Tirza G.

25-10-2011 om 14:34

Dat is mooi, heel mooi.

Tirza

Opgelost

Fijn!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.