Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Nausicaa

Nausicaa

29-01-2009 om 21:18

17-jarige zoon wil het huis uit.

Ik ben moeder van een net 17 jaar geworden zoon. Hij heeft het syndroom van Gilles de la Tourette en AD(H)D. Hij is van kleins af aan al bezig met het verleggen van grenzen, komt zijn afspraken niet na, is vreselijk impulsief, heeft wat geld betreft een ontzettend groot gat in zijn hand, verzorgt zichzelf niet goed, neemt zijn medicijnen uit zichzelf niet in en school is een drama. Is met een uitstekende intelligentie na twee jaar VWO afgestroomd naar het VMBO en zelfs toen was het nog spannend of hij zijn examen zou halen. Hij rookt al langere tijd en blowt soms. Is gevoelig voor verslavingen en zorgt regelmatig voor hoge telefoonrekeningen i.v.m. online casino's op het Internet..... Leeft "bij de dag", houdt weinig tot geen rekening met de rest van het gezin (mijn dochter en ik) en is absoluut niet sociaal.

Hij krijgt steeds meer moeite met het zich aan de regels te houden en dit heeft onlangs geresulteerd in het weglopen van huis. Is na twee dagen weer teruggekeerd, maar heeft sindsdien zijn zinnen gezet op het zelfstandig gaan wonen. Hij volgt een vier-jarige opleiding in de ICT, maar ook hier is het nieuwtje alweer vanaf. Hij zou het liefst een BBL-opleiding gaan doen: 4 dagen werken, 1 dag naar school. Ik ben ervan overtuigd dat hij op dit moment absoluut ongeschikt is om zelfstandig te gaan wonen en zie het ervan komen dat hij binnen onafzienbare tijd "in de goot" ligt. Heeft iemand ervaring hiermee of tips hoe ik dit moet aanpakken? Een goed gesprek is helaas niet mogelijk; hij vindt het allemaal gezeur en ik kan op dit moment niemand bedenken die enige invloed op hem kan uitoefenen.

Rest me nog te zeggen dat het een kind is wat van kleins af aan heel veel struktuur nodig heeft gehad en deze ook heeft gekregen. Na zijn geboorte heb ik mijn baan opgezegd en ben -tot zijn 6e levensjaar- fulltime moeder geweest. De basis is goed en dat geeft me enigzins vertrouwen dat hij uiteindelijk goed terecht zal komen. Ik ben positief ingesteld en begin elke morgen zonder zorgen. Die volgen in de loop van de dag wel.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Marmar

Marmar

29-01-2009 om 22:51

Reactie

Mijn dochter is nu 18 jr. Uit die ervaring denk ik dat je het beste met hem in gesprek kan blijven om zo zijn idee 'zelfstandig gaan wonen' bespreekbaar houden. Uit je berichtje lees ik niet dat zijn plan is dit morgen al te gaan uitvoeren, hij zal daarvan ook wel de onhaalbaarheid inzien. Maar ga samen met hem uitpuzzelen wat wèl haalbaar is - op termijn. Zijn 2-daagse experiment heeft hem vast al wel de ervaring gegeven dat het erg moeilijk is om als 17-jarige 'snel' ergens terecht te kunnen. En zelfs 'langzaam' is behoorlijk moeilijk. Het kost veel inspanning om van alles te regelen, iets huren kost veel geld, en 'in de goot' overnachten is nogal oncomfortabel.
Via St MEE kan je hulp & ondersteuning krijgen. Met het zoeken naar oplossingen. Wellicht ook een opvoedingscoach die hem thuis opzoekt (en jou daardoor wat ontlast). Je kan ook nu al een aanvraag WAJONG de deur uit doen (dat moet voor zijn 18e verjaardag!), gezien zijn beperkingen kan het zijn dat hij die krijgt toegekend. Ik ken de precieze voorwaarden niet, maar wie niet wagt, die niet wint.
St Mee kan je ook adviseren over een evt aanvragen van een PGB, als dat mogelijk is.
Er zijn veel vormen van 'begeleid wonen'. St MEE heeft daar een goed overzicht van en hoe je zoon zich daarvoor kan aanmelden.

Ik ken ook iemand

ik ken ook iemand wiens zoon ong. zoals die van jouw was en die via stichting MEE mét begeleiding zelfstandig is gaan wonen. dat gaat natuurlijk niet 1,2,3, maar daar hebben ze hem wel van overtuigd.en zo hebben ze hem langzamerhand begeleid tot nu. hij woont nu volledig zelfstandig. hij krijgt nog wel ondersteuning van stichting MEE, er is iemand die z'n financïen bijhoudt en iemand die 'm helpt bij z'n daginvulling/structuur. die laatste komt elke week nog en die meneer van de financien 1 keer per maand volgens mij.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.