Home » Forum » Boeken met stoere heldinnen gezocht

boeken met stoere heldinnen gezocht

32 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Lara Croft
boeken met stoere heldinnen gezocht

Mijn dochter is dol op stoere verhalen zoals De Grijze Jager en Artemis Fowl. Vaak met een wat Middeleeuwse setting, met of zonder magie. Of met Elfen en zo.

Maar in veel van die boeken zijn het de mannen/jongens die de stoere helden zijn (op Madelyn in De Koninklijke Leerling na, maar zelfs die begint als nuffig verwend prinsesje). Nu ben ik op zoek naar stoere avonturenverhalen waarin meisjes of jonge vrouwen de hoofdrol spelen.
Wie helpt me op weg?

four
die zijn er genoeg

Bijvoorbeeld de Stravaganza serie, de inkttriologie van Cornelia Funke, van Maria V. Snyder de studie serie (studie van gif, studie van vuur, studie van magie) en Outside In en Inside Out. De Kleine Odessa en het vervolg daarop. Verder natuurlijk de Hungergames triologie.

four
en verder nog

Van Joelle Charbonneau het boek 'De Test' en de twee volgende delen, van Veronica Roth de Divergent serie. Van Ally Condi het boek Matched. Van philip Pullman het boek "Het Gouden Kompas".

neteret mut
Thule trilogie

en een andere trilogie van dezelfde schrijfster

Lara Croft
Leuk!

Het gouden kompas kent ze al (ik neem tenminste aan dat dat hetzelfde boek is als the golden compass, ze leest ook veel in het Engels). Hungergames kent ze ook.
De andere series ga ik opzoeken.

En kent iemand kronieken van de onderwereld?

Marjoleine64
Thea Beckman

Thea Beckman, de trilogie 'Geef me de ruimte', 'Triomf van de verschroeide aarde' en 'Het rad van fortuin'.

neteret mut
re

Ja die bedoelde ik. Zij heeft ook een boek over Hasse Simonsdochter geschreven

mijk
De thule serie

Van Beckman is ook gaaf en een volwassen serie die volgens mij ook al wel te doen is is de keizzerrijk serie van Raymond Feist en de schrijfster ben ik even vergeten...

mijk
Nog een paar

De boeken van het begin gaat over jongens en meisjes
De boeken van Narnia ook

En hier heb je een engelstalig lijstje met stoere heldinnen....

http://www.dailydot.com/geek/greatest-young-adult-heroines/

Groet Mijk

Flanagan
Toch ook broederband

In deel 3 komt het meisje Lydia in de serie. Door haar talent speelt ze vaak een cruciale rol en wordt ze zeer gewaardeerd. Doordat het team uit zoveel verschillende personages bestaat, is het niet een boek waarin één hoofdrolspeler de held is.
Vanaf deel 4 gaat ze meer met Gilan uit grijze jager serie op stap. Romantiek?
Ookal is ze niet de leider, ze heeft een belangrijke rol n de avonturen en een paar jongens zijn ook verliefd op haar. GirlPower.

Flanagan
Of anders

De aardkinderen van Jean M. Auel. Geen mythes etc, maar een meisje dat in de tijd van de prehistorie haar familie krijt raakt, opgroeid door een apenstam, vlucht en moet leren overleven, zwaar, ontroerend maar ook heel stoer.
De serie bestaat uit 6 dikke pillen.

Lara Croft
Lydia juist niet

Lydia is juist een goed voorbeeld van wat ik niet bedoel, net als de meiden in Narnia trouwens. Lydia is sterk 'ondanks' dat ze een meisje is, een uitzondering dus. En de echte held/baas is toch Hal. Bij Narnia geldt datzelfde: de meiden zijn 'slechts' dappere koninginnen, maar de opperkoning is een man. En die man heeft het laatste woord. Zelfs de IJzerprinses laat zich leiden en redden door de Ash, de knappe winterprins.

Het moet toch mogelijk zijn om boeken te vinden die uitgaan van gelijkwaardigheid?

Flanagan
Dan de aardkinderen

De hoofdrolspeler is een meisje. Haar overleving in deel 1 gevolg door de zwerftochten, de natuur en het contact de dieren, hoe ze slim oplossingen vindt voor haar problemen zonder contact met andere mensen; op zichzelf aangewezen en leert door te proberen.de schrijfster heeft veel vooronderzoek gedaan naar de realiteit en praktijkervaring opgedaan door primitief bivakkeren. Haar kennis over planten heeft ze verwerkt in de verhalen.

Nur
Aardkinderen

Ik heb geen idee voor welke leeftijd lara boeken zoekt maar aardkinderen zou ik niet vlug aanraden voor een jonger iemand. De reden dat deze boeken zo populair waren us toch vooral vanwege de vele prehistorische seks die er in voorkomt. Nog afgezien van het feit dat de hoofdpersoon vrij irritant is maar dat is een kwestie van smaak verder. Maar door de soft-porno achtige seksuele beschrijvingen zou ik het dus niet aanraden aan iemand van onder de 14-16.

Nur
Verder

Ik zat nog eens na te denken over of ik nog boeken wist maar tot mijn spijt kan ik ook nauwelijks boeken bedenken met stoere vrouwen. Je hebt de Nancy Drew mysteries nog maar dat is geen middeleeuwse of fantasy setting. Ik weet trouwens helemaal niet of Nancy Drew nog steeds leuk is want ik heb ze niet meer gelezen sinds mijn vroege jeugd. Ik weet wel dat ze zijn geschrijven als reactie op de Hardy boys. Vrouwelijke lezers van de Hardy boys vroegen of er ook zulke spannende boeken konden komen met een vrouw in de hoofdrol. Dat werd dus Nancy Drew. Ik las trouwens ook altijd graag de hardy's. Eigenlijk las ik ook vooral series met jongens in de hoofdrol: Arendsoog, Biggles, Bob Evers... Allemaal jongens/mannen. Jammer inderdaad.

Mijntje
Ronja

Ik ken in dit genre alleen Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren.

Lara Croft
Geen sex inderdaad

Mijn dochter is net aan het puberen. De sex in de stam waar Ayla onderdak vindt, zal al te veel zijn waarschijnlijk. Laat staan de relatie met Jondalar verderop in de serie :-)

Nur
Website

Ik vond nog wel deze website:

http://www.librarything.com/topic/149882

Nur
En deze
mirreke
Over cassandra clare

En niet alleen Mortal Instruments maar ook City of Bones, City of Glass en zo, gaan inderdaad over een meisje. Ik denk dat je dochter dit ook spannend en goed vindt. Ik vind ze goed geschreven met inderdaad een hoofdpersonage die zelf ook pubert, en seks en zo in het begin ook niets vindt.
Maar waar het om gaat is dat zij de (belangrijkste) hoofdpersoon en de ik-figuur is. Het gaat wel om magie en duistere zaken, een soort schaduwwereld in onze wereld, maar het bijzondere daarvan vindt ik dat het wel in een moderne setting speelt, in New York (het eerste deel van de City serie).

En dan de Maaike en Domenico serie, van oorsprong Duits. Begint als de hoofdpersoon een jonge puber is, en in de boeken wordt ze langzaam ouder. Mijn dochter smulde daarvan toen ze beginpuber was, en nu (bijna 19) is het een van haar fijne lees-herinneringen. De serie verhuist met haar mee, zeg maar. Overigns een realistische serie, niet over hekserij en magie, maar over pubers in deze wereld met hun problemen.

Tine Winkel
de hongerspelen?

geen sex, wel stoere heldin.
Mijn dochter leest vanaf haar 13e veel boeken van het niveau Young Adult uit de bieb, vaak thrillers, waarin ook vaak meisjes/vrouwen de hoofdpersoon zijn in een stoere rol.
of boeken van Marion Zimmer Bradley, Arthurromans zijn dat. Waarin dan niet Arthur maar juist de damesrollen benadrukt worden.

Tine Winkel
over Bradley

zij heeft ook andere historische romans geschreven, bv. over de Trojaanse oorlog, ook dan vanuit het vrouwenperspektief.
Wel sexscenes, bedenk ik me (ook in andere boeken), maar niet zo expliciet als de aardkinderen.

AnneJ
Toch

Mijn dochter maakt niet zoveel onderscheid naar sexe. Ze kon zich ook goed identificeren met een 'held' in De Nevelprins.
En wat is een held?
Voor mijn zoon waren dat wat klassiekere gewapende of gespierde types. Voor mijn dochter juist helden die 'moreel' goed zaten.

Lara Croft
AnneJ

Mijn dochter baalt dat ze geen jongen is, omdat het altijd de jongens zijn die de leider en de held zijn. Daarom zoek ik boeken waarin meisjes of jonge vrouwen de held zijn. Als tegenwicht. Zodat ze tevreden is met haar (stoere) meisjes-zijn. Lang leve de emancipatie.

Charis
Juliet Marillier

Juliet Marillier heeft naast fantasy romans voor volwassenen ook een aantal YA boeken geschreven. Haar hoofdpersonen zijn altijd sterke vrouwen en meisjes. Ik ken alleen de Engelse titels: Wildwood Dancing, Cybele's Secret en recent de Shadowfell-trilogie.

Verder kan ik Graceling van Kristin Cashore aanraden. Erg origineel uitgangspunt met een kick-ass heldin. In het Nederlands heet het De gave van Katsa.

Caroro
Heksenwaan & Heksenkind

Van Martijn Adelmund en tekeningen van Iris Compiet. Twee delen; er komen er nog meer als het goed is.
Gaat over een meisje (13-14 jaar in het begin) dat ontdekt dat ze een heks is, en dat brengt de nodige verwikkelingen met zich mee. In deel 2 is de hoofdpersoon wat stoerder dan in deel 1.
Leest als een trein.

Emma
Mists of Avalon

Misschien meer voor volwassenen, maar mij sprak dit boek erg aan. Over de vrouwen in de legendes over Koning Arthur. Geen heldinnen, maar helden zijn er ook niet echt. Behalve Lancelot dan, als minnaar :-)
Enige kennis over Arthur, Merlijn en ridders van de ronde tafel is prettig. Leest heerlijk, historisch niet echt "onderbouwd", maar dat vind ik niet erg. Alle verhalen rondom Arthur zeggen meer over de schrijver/ster dan over hem zelf.

Lara Croft
Super!

De wensenlijst wordt steeds langer, erg gaaf. We kijken nu de serie Once upon a time, waarin Emma en Regina hoofdfiguren zijn, naast mister Gold. Dat valt ook erg in de smaak.

mijk
zoon kwam nog met deze:
Tesah
Nog een Engelstalige site

Deze is echt geweldig. Hun Facebook pagina trouwens ook

http://www.amightygirl.com

Tesah

Carole
Dragan Duma

Dragan Duma dus, van de Nederlandse schrijfster Patty van Delft!

Pagina's