Home » Forum » 6 puberteit 12 18 » Dochter 16 wil moeder worden

Dochter (16) wil moeder worden

16 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Brenda
Dochter (16) wil moeder worden

Momenteel zit ik met een enorm probleem waar met mijn dochter niet normaal over te praten is.

Sinds twee jaar heeft ze een vriendje. Leuke jongen, al denk ik dat het vanwege de leeftijd niet voor altijd zal zijn.
Dit jaar doet mijn dochter eindexamen en wil ze na de examens zwanger worden. Ze heeft het er al over dat ze gaat stoppen met de pil slikken en dat ze dan alles goed zal kunnen combineren met het mbo.

Toen mijn dochter hier voor het eerst over sprak, dacht ik dat ze een grap maakte. Maar ze is wel degelijk serieus. Ze koopt zelfs als unisex babykleertjes als ze de stad in gaat. Laatst heeft ze zelfs een kinderwagen gekocht via internet met haar centjes van de Jumbo. Deze staat nu in de berging. Ik heb gezegd dat ze die wagen terug moet sturen en dat ik het anders wel doe. Ik heb ook contact opgenomen met de webshop. Maar ze willen me niet helpen.
Een keer heb ik de wagen op Marktplaats gezet, waarna dochter toen ze erachter kwam razend werd en eiste dat de advertentie weg wordt gehaald.

Ik heb haar gevraagd waarom ze zo nodig een kind wilt. Nou, dat is leuk, zegt ze. Ze heeft het over dat ze het liefst een meisje wil omdat ze dan de haren kan invlechten. En dat haar nichtje die nu bijna 2 is zo schattig is.
Als ik haar vraag hoe ze het voor zich ziet, heeft ze het zelfs al over dat als ze op het mbo naar stage gaat ze een KDV naast de stageplek zoekt zodat ze haar kind meermaals per dag kan borstvoeden.
Zo ver gaat het.

Ik heb ook met het vriendje erover gepraat. Die is vrij onverschillig. Hij zegt alleen dat als hij pappa wordt hij een goede vader zal zijn.

Hoe breng ik mijn dochter van dit **** plan af om zwanger te worden? Ik heb zelfs al gedacht om met haar naar de huisarts te gaan voor de prikpil, maar vrees dat het op deze leeftijd niet meer onder dwang van de ouders kan.

tsjor
Weekend

Misschien kunnen ze samen eens wat langer op het nichtje passen.
Of: samen een gesprek met huisarts over lichamelijke gevolgen van vroege zwangerschap.
Is ze soms fan van teenage mum.
Ik vrees dat je met verzet de wil alleen maar versterkt.

Tsjor

wil40
Eerst de deur uit.

Een geplande zwangerschap onder jou dak? Of gaan ze al samenwonen? Eerst zelfstandig wonen en genoeg geld om het moederschap te kunnen betalen, dan mag ze het zelf weten.
Je dochter is wel een gemiddelde 16 jarige of loopt ze achter in haar ontwikkeling? Vooral omdat ze graag een dochtertje wil om haren in te kunnen vlechten, dat klinkt nog zo kinderlijk. Misschien is ze ook blij met een pop? Die huisarts lijkt mij een goed idee.

Kimberly
Niet volwassen genoeg

Ze is nog niet volwassen genoeg om de verantwoordelijkheid van een kind te kunnen dragen. Hoe wilt ze alles financieren? Als ze gaat sfuderen moet haar kind naar de dagopvang, of gaat ze er van uit dat jij er dan oppast?
Vraag een gesprek aan met de huisarts en laat haar langer op haar nichtje passen. ‘S nachts het huilen, poepluiers en alle andere problemen.... Haar dwingen kan niet, maar laat haar beter nadenken over haar keuze. Als ik het zo hoor is ze mentaal nog lang niet klaar met puberen...

Wilgenkatje
zo'n oefenbaby?

Zo'n pop die op onvoorspelbare momenten aandacht vraagt en registreert als daarop niet wordt ingegaan?

Dochter heeft serieus dit plan. Doet me denken aan een aflevering van Call the midwife serie 8. Meisje had ook al jong erop aangestuurd een kind te krijgen, dat kindje overleefde niet en nu was er een tweede. Ouders radeloos, wilden haar niet thuis houden. Baby wordt geboren en de zusters van Nonnatus House helpen haar een kamer zoeken. Dit meisje had een typediploma gehaald om thuis kantoorwerk te kunnen doen. Gelukkig leverde haar vader de typemachien met haar andere persoonlijke bezittingen af. Maar ja, dat was begin jaren 60.

Triva
geld

Maak een 'afspraak' met je dochter om de financiën te bespreken. Leg uit dat je begint met een baby als je op jezelf woont en ga haar voorrekenen wat dat kost. Leg ook uit dat eerst je mbo diploma er voor zorgt dat je een veel hoger inkomen hebt (tenminste als je een mbo diploma hebt voor iets waar ook werk in is te vinden: pas op) en veel makkelijker kan combineren met een kind.

Dus zet het geld op een rijtje en toon aan dat het geld (en het huis) er nu niet is. Maak ook duidelijk dat ze dit met de ouders van de jongen moeten bespreken en dat niet alles op jou terecht moet komen. Maak ook duidelijk dat je daar helemaal geen zin in hebt. Als die jongen er vandoor gaat zit jij met het jongetje zonder vlechtjes.

Het lijkt inderdaad dat ze verstandelijk wat achter loopt op de meeste 16 jarigen.

Fransien
Gezinsstage

Op de vmbo-school van de dochter van mijn collega hadden ze ook zo'n probleem, een behoorlijk populair meisje daar was zwanger geworden en had een kind gekregen. Ze woonde nog thuis en het ging met alle hulp van haar ouders goed met haar en haar kind. Ze had een meisje en die werd met allerlei merkkleertjes aangekleed en zag er supersnoezig uit.
De andere meiden in de klas zagen al die hulp niet, alleen het snoezige baby'tje met als gevolg meer tienerzwangerschappen op school.
Er zijn toen gezinsstages ingevoerd, ieder kind uit de tweede ging een week lang in een gezin met jonge kinderen meelopen en opdrachten uitvoeren zoals een maaltijd klaarmaken, kinderen naar school of peuterspeelzaal brengen, de was doen, enz. Ieder kind uit de derde ging twee weken naar een gezin met minimaal drie kinderen en daarbij moesten ze ook het huishouden leren doen, tegelijk met de kinderen verzorgen.
Dit heeft enorm geholpen om de meiden een realistisch beeld te geven van het hebben van kinderen. De dochter van mijn collega kwam voor de twee weken stage bij ons toen ik hoogzwanger was van de vierde en flink moest rusten om een vroeggeboorte te voorkomen. Ik deed wat ik kon, maar ze heeft flink moeten aanpakken. Ze heeft verzucht dat ze nog nooit van haar leven zoveel heeft moeten doen op een dag, en dat twee weken lang. Aangezien zij ook een behoorlijke kinderwens had en haar schoolwerk wat had laten liggen heb ik haar toen iedere keer als de jongsten sliepen aan het huiswerk maken gezet en haar even geholpen met waar ze moeite mee had. En haar vertelt dat je zo kinderen en een opleiding kon combineren.
Ze wist toen zeker dat ze nog even wilde wachten.

juf Ank
hoe dan ook

Neem de wens van je dochter serieus en ga met haar informeren hoe ze alles zou kunnen regelen. Inderdaad, ze moet ervaren hoe het is om echt kinderen te hebben. Misschien eens naar de huisarts om te vragen hoe die er tegen over staat. Misschien neemt ze van de ha wel dingen aan?

tsjor
Gesprekken niet alleen met dochter

Naar huisarts gaan, school, financien etc., ik zou zorgen dat die gesprekken niet met dochter alleen zijn, maar met dochter en vriend en vooral benadrukken dat het wederzijds verantwoordelijkheid is, ook voor elkaar. Als je een kind wil krijgen moet je je gaan gedragen als twee verantwoordelijke ouders. Anders is een goudvis een goed alternatief.
Anderzijds: Het hoeft gelukkig niet zo te zijn dat de wereld meteen in elkaar stort als ze een kind krijgt op haar 17de. Waarschijnlijk komt ze wel een heel eind met alles. Maar dat kun je in je achterhoofd houden.
Mocht het zo ver komen, vraag hier dan nog eens om raad. Ik heb ooit goede adviezen gekregen van iemand toen mijn pleegdochter op 17-jarige leeftijd zwanger bleek te zijn.

Tsjor

Lotte
verschillende sporen

Ik zou kiezen voor een meer sporen beleid.

Praten met professionals: huisarts, girl's talk cursus laten volgen ,het preventie programma van de rutger stichting, informeren bij gemeente wat zij doen om tienerzwangerschappen te voor komen:praatgroep of iets dergelijks? ook informeren bij school

mbo opleiding: wat gaat ze doen? is dat ook iets met baby's? Kraamzorg of iets dergelijks. Als daar haar interesse ligt. Misschien is dan na een paar maanden genezen. Als ze dan ook de minder leuke kanten vh moederschap ziet. Liever 1 jaar opleiding weggegooid, dan een tienerzwangerschap.

gesprek over financiën. maar ook over voogdij. als ze 16 is, zal ze de voogdij moeten aanvragen bij de kinderrechter. En dan moet ze aantonen dat ze het kind kan verzorgen.
Maak duidelijk dat bij een geplande zwangerschap, ze niet thuis kan blijven wonen. Waar dan wel? kamer, anti kraak mag allemaal niet. Van welk geld gaat ze leven?
Alles worst case scenario . Bij een ongeplande zwangerschap steun je jouw kind. Maar er is nu nog geen zwangerschap, dus hoef je haar nu niet te steunen .

zwangerschap/bevalleb: laat haar alle (horror) verhalen lezen. Onder het mom van , lees je maar alvast in. Heeft ze al eens gehoord over uitscheuren, tepelkloven , bekkeninstabiliteit.

leuk dat je zo veel interesse hebt in kinderen. Laat haar werken bij een oppascentrale , vrijwilligers werk doen bij scouting etc

probeer haar te verleiden tot een ander soort van anti-conceptie. Iets wat niet zo makkelijk te stoppen is, spiraaltje of prikpil? Zodat ze niet stiekem stopt met de pil. onder het mom van de pil is de laatste tijd zo slecht te verkrijgen, zou zonde zijn als ja na zo hard werken je eindexamen niet kan afmaken.
En als ze aangeeft bang te zijn voor prikken, of niemand tussen haar benen wil. Mooi grijp dit moment aan om uit te leggen dat als je zwanger bent, dit ook gebeurd.

vriendje er ook in bij betrekken. Heb je al contact gehad met zijn ouders? Hoe staan zij er tegen over dat ze binnenkort grootouders gaan worden als het aan hun zoon ligt.Kunnen zij ook in gesprek met hun zoon. Ik weet dat Adam bv ook programma's heeft voor jongens en vroeg vaderschap.

Meer verantwoordelijkheid in huis geven. Jij wil straks op jezelf. Dan moet je nu leren koken, zelf wassen en strijken etc

Elke keer als ze vraagt of ze iets leuks mag doen, bioscoop etc . Natuurlijk lieverd, geniet ervan straks met een kleintje kan je niks meer. Kan je niet weg en moet je de avonden gebruiken voor je studie. Dus neem het er nog maar even van.

Ik wens je heel veel sterkte. Lijkt me heel moeilijk dit

Lotte
vakantie

Hebben jullie al vakantieplannen? Grijp dat ook aan. Lieverd waar wil jij naar toe? Zal waarschijnlijk je laatste vakantie ooit zijn. (tienermoeders die een opleiding volgen hebben zonder steun van hun ouders geen geld voor vakanties). Dus wat wil jij?

Ook als uitslaapt. Bij het wakker worden, lekker geslapen? Neem het er nog maar van. Straks kan je niet meer uitslapen. Dan ben je al blij als je 4 uur achter elkaar kan slapen.

En krijgt ze zak en kleedgeld? Misschien ook nog een overweging om dat stop te zetten. En aangeven dat je dit dan alvast voor haar opspaart. Voor als de baby gaat studeren. Zodat als het kind geboren is en zij uit huis is, zij zelf verder kan gaan sparen. Want financiële verplichting hoort ook bij kinderen krijgen.

lupa
pffff

ik krijg het er al benauwd van als ik eraan denk.
zowel aan het feit dat m'n dochter zou zeggen dat ze zwanger zou worden als de treiterende aapak van Lotte. Zo zou ik het in elk geval niet doen. Lijkt mij olie op het vuur; continu benoemen met een negatieve insteek. Dat gaat de hele sfeer in huis bepalen. Ze wordt continu geconfronteerd met het feit dat haar moeder vindt dat ze een domme keuze maakt. Ik kan mij voorstellen dat een 16 jarige juist dan de hakken in het zand zal zetten.

Ik zou natuurlijk het gesprek met haar aangaan, en met jongen en met zijn ouders. Alle voorgenoemde opties. Maar ik zou ook het contact met dochter goed willen houden en dat bereik je niet door haar continu met haar neus op de feiten te duwen.

rode krullenbol
Feiten?

Een nogal gechargeerde voorstelling van zaken, zou ik zeggen. Hoe geloofwaardig zal dat overkomen?

Lou
Echt?

Hier blijft mijn oog op hangen:
"Ik heb haar gevraagd waarom ze zo nodig een kind wilt. Nou, dat is leuk, zegt ze. Ze heeft het over dat ze het liefst een meisje wil omdat ze dan de haren kan invlechten." Dat lijkt me een normale uitspraak van iemand van een jaar of acht. Niet van iemand van zestien.

Yura
Zij wel maar jij niet

Misschien moet je het gewoon heel zwart/wit stellen. Dat het leuk en aardig is dat ze een baby wil, maar dat jij geen baby meer wilt. En dat als zij een baby krijgt jij automatisch ook een baby hebt omdat ze bij jullie woont, dus dat ze eerst eigen woonruimte moet hebben.
Abstracte dingen als dat ze haar toekomst vergooit en dat het niet zo makkelijk lijkt als het eruit ziet lijken niet aan te komen. Dus dan maar gewoon zeggen dat je het niet wilt hebben punt!

Lotte
lupa

Ik benoemde in mijn post er boven ook verschillende sporen.
Maar ik zou haar ook zeker duidelijk maken, dat ik het geen geschikte keuze vind.
Nogmaals komt je kind ongepland zwanger thuis is het een ander verhaal. Maar zij wil bewust nu kiezen.
En het verre toekomst verhaal komt niet aan. Dan maar steeds met haar neus op feiten drukken waar tieners wel gevoelig voor zijn. (willen chillen, uitslapen etc)
Dat kan je treiteren noemen, ik zie dat anders.
Zeker omdat dochter er niet over wil praten.