Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
dihanne

dihanne

15-08-2017 om 16:53

dochter wordt 18, zorgverzekering & andere tips?

hoi allemaal,

onze dochter wordt dit jaar nog 18

we weten dat ze dan zelfstandig een zorgverzekering gaat afsluiten,
hoe hebben jullie de keuze aangepakt?

welke hebben jullie gekozen?

En zijn er nog andere slimme tips voor deze fase?
We gaan haar inschrijven als woningzoekende, nog meer?

groetjes
Dihanne

Triva

Triva

15-08-2017 om 17:13

tja

Eerst bedenken hoe ze zich wil verzekeren. Alleen basis of ook aanvullend, wat moet er dan precies in zitten.
Wie betaalt het eigen risico of als aanvullend niet is genomen of niet toereikend: wie betaalt dat. Neem je een extra eigen risico zodat je minder betaalt per maand?
Bedenk hoe je het met de tandarts wil.

Dat hebben wij allemaal op een rijtje gezet en toen heb ik zoon laten kiezen en vervolgens gewoon de goedkoopste gezocht via independer. https://www.independer.nl/zorgverzekering/intro.aspx Onderaan op deze pagina (gekleurde vakjes) kun je ook leren hoe het werkt, dat is wel stap 1 voor een 17jarige. De basisverzekering is overal hetzelfde, het is volstrekt onnodig om daar meer geld voor te betalen. Aanvullende verzekering hoeft niet bij dezelfde verzekeraar als de basisverzekering.

Wij hebben de deal gemaakt dat wij het eigen risico betalen en dat onze zoon het uitgespaarde geld (omdat hij minder premie betaalt) opspaart. Hij betaalt dus ook een soort eigen risico wat hij eerst aan ons betaalt. Stel dat hij met het hoogste eigen risico per maand 15 euro minder betaalt dan is die 15x het aantal maanden dat hij dit jaar verzekerd is zijn eigen risico. Alles daarboven betalen wij. +

V@@s

V@@s

15-08-2017 om 19:28

basisverzekering

Niet elke basisverzekering is gelijk. Verschil zit hem vooral in gecontracteerde zorgverleners. Belangrijk is om daarop te letten.

Triva

Triva

15-08-2017 om 20:00

dat klopt

https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/soort-zorgverzekering.aspx

Maar wát er vergoed wordt is gelijk.

lennest

lennest

15-08-2017 om 20:47

let vooral op budgetpolissen

Met bijv. Zekur of de budgetpolis van Zilveren Kruis van welke budgetpolis dan ook, ben je niet vrij in de keuze van een ziekenhuis. Heeft jouw polis geen contract met het ziekenhuis van jouw keuze, dan moet je 20% en soms zelfs 25% van de rekening zelf betalen. Heb je bijv. een blindedarmontsteking, dan bepaalt je verzekering waar je geopereerd kunt worden zonder extra kosten en dat kan best wel eens ver weg zijn. Toch even over nadenken.
De meeste gangbare 'gewone' polissen hebben contracten met alle ziekenhuizen. Je kunt er haast blind op vertrouwen dat ieder ziekenhuis in Nederland een contract heeft voor de normale polissen van de grote zorgverzekeraars. Maar: toch even checken!

Mijn stelregel is altijd: wat je zelf kunt betalen, hoef je niet te verzekeren. Heb je 1.000 euro op de bank en mankeer je nooit iets? Overweeg dan om het hoogste eigen risico te nemen. Heb je geen geld? Het laagste eigen risico. Alhoewel: die 385 euro eigen risico moet je altijd reserveren en bij voorkeur ook nog wat geld voor de tandarts, enig idee wat een wortelkanaalbehandeling kost of een kroon?

Triva

Triva

15-08-2017 om 22:19

lennest

Die ziekenhuiseisen gelden NIET als je met spoed naar een zkh moet. https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/budget-zorgverzekeringen

ijsvogeltje

ijsvogeltje

15-08-2017 om 22:52

budgetpolissen

Het probleem is niet die blindedarmontsteking. Ieder ziekenhuis zal je daarmee kunnen helpen.

Het probleem zit 'm erin als je een specialistische behandeling nodig hebt, dat je daarvoor slechts in een paar (of maar één) ziekenhuizen terecht kan. En dat kan dus ook een ziekenhuis zijn waarmee geen contract is. En denk niet te snel dat je geen bijzondere behandeling nodig hebt, want iedereen kan een bijzondere ziekte krijgen of een ongeluk krijgen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

15-08-2017 om 22:56

Collectief

Mijn dochter zit in het collectief van mijn werkgever. De basispolis was daardoor voordeliger maar ze heeft ook studentenaanvulling (incl tandarts). We hebben er wel lang over nagedacht en de tandartsverzekering gedaan vanwege de ongevallendekking. De aanvulling vergoedt ook eens in de twee jaar een bril, dus daar heeft ze ook wat aan als ze geen fysio nodig heeft. Eigen risico hebben we standaard gelaten want ze heeft de afgelopen jaren veel zorgkosten gehad.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-08-2017 om 00:11

Studentenverzekering

Ik zou ook kijken naar studentenverzekeringen. Je had die ook in niet-student variant en was dan ietsje duurder, ik weet niet of dat er nog is. Ik zou nagaan wat je dochter nodig heeft en van daaruit gaan wegstrepen. Zo ben ik bij Zekur weggegaan, omdat ik de vergoeding voor fysiotherapie magertjes vond. Nu zit ik bij FBTO met een zeer royaal fysiotherapie-pakket. Bij het aanvullende pakket van Zekur zit meteen een doorlopende reisverzekering, dus als dochter reislustig is, hoeft er geen aparte te worden afgesloten. Misschien is het verstandig om dit jaar nog even op jullie verzekering mee te liften voor de tandarts. Laat haar nog even controleren en eventueel behandelen, zodat ze dit jaar geen aanvullende tandartsverzekering hoeft af te sluiten. Er is uiteraard niets op tegen om dat wel te doen, maar het scheelt toch weer.

Ik ben helemaal niet zo'n reclamemaker voor winkels of bedrijven, maar ik noem toch ook dat je bij FBTO vrije zorgkeuze hebt. Met een beetje spitten kom je er wel achter of de zorgverleners waar jullie en je dochter naar toe gaan een contract hebben. Mocht je kiezen voor een natura-polis dan heb je altijd nog de mogelijkheid om toestemming te vragen en krijgen voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan wordt het wel volledig vergoed. Het is dus niet zo dat dat met natura altijd extra kosten betekent. Mijn dochter heeft dat meegemaakt en dat ging heel soepel. Zij zit nog bij Zekur.

https://www.studenten-zorgverzekeringen.nl/zorgverzekeraars.html

Kaaskopje

Kaaskopje

16-08-2017 om 00:26

Oh ja

Ik heb ook een jaar bij Ditzo gezeten dat vergat ik, dus ik ben overgestapt van Ditzo naar FBTO ivm de fysiotherapie . Ditzo vond ik heel gebruiksvriendelijk. Dit zijn echt 'internet'-verzekeringen, dus ze richten zich meer op communicatie via internet. Van Zekur weet ik nog dat ik de belkosten erg hoog vond, ontmoedigingsbeleid noem ik dat. Als er al een verwachting is van veel kosten die eerst via het Eigen Risico betaald moeten worden, kan het interessant zijn om na te gaan of dat meteen bij aanvang van het jaar al in maandelijkse termijnen kan worden opgedeeld. Dat kan niet overal. Ik heb zelf dan ervaring met 3 verzekeraars. Bij Ditzo kun je het van te voren al aanvragen.

Als jullie een WA verzekering voor het gezin hebben, dan kan een uitwonend studerend kind daar gebruik van maken. Als ze werkt niet meer. Inboedelverzekeringen kun je ook afsluiten voor kamerbewoners. Dan is de eigen kamerinhoud verzekerd.

Stel dat jullie een huurhuis met huurtoeslag hebben en je dochter werkt volledig, dan kan het zijn dat de huurtoeslag vervalt. Ik vermoed dat dat niet zo is, maar ik vermeld het toch maar even.

Tegemoetkoming scholieren

Google ook even op tegemoetkoming scholieren, zit ze nog op het vo?

Yvonne

Yvonne

18-08-2017 om 12:56

Spaarrekening

Als je dochter 18 jaar wordt, kunnen jullie niet meer bij haar bank- en spaarrekeningen komen. Ik heb -in overleg uiteraard- vóór mijn zoons 18e verjaardag het grootste deel van het saldo op zijn spaarrekening op een rekening op mijn naam overgemaakt. Dat staat er nog steeds en is alvast een spaarpot voor ???, dat mag hij zelf uitmaken.

zebra

zebra

18-08-2017 om 15:13

wellicht al bekend

maar veel zaken moeten ze op 18 jarige leeftijd zelf regelen/aanvragen. Al kun je als ouder wel advies geven als iets niet helemaal duidelijk is.

Triva

Triva

18-08-2017 om 15:25

Yvonne

Ik begrijp het even niet, waarom zou je een spaarrekening vet mesten en opeens leeg halen of vertrouw je je zoon niet omdat je er niet meer bij kan? In dat geval was ik nooit begonnen met sparen op naam van je kind.

zebra

zebra

18-08-2017 om 16:09

onwennig

ik moet toegeven dat ik het in het begin erg onwennig vond dat ik de bankgegevens van onze zoon niet meer zag toen hij net 18 was geworden. Niet dat ik erop lette maar ik kon het wel gelijk zien als ik internetbankieren opende. Nu ben ik het gewend en bovendien vertrouw ik erop dat hij verstandig met zijn geld omgaat. Er zijn perioden waarin hij veel uitgeeft aan uitjes, concerten ed maar daarna doet hij weer een tijd wat zuiniger aan.

Yvonne

Yvonne

18-08-2017 om 16:12

Waarom?

Triva
Ik vertrouw hem zeker wel. Hij kwam zelf met het idee om een spaarrekening op zijn eigen naam te hebben en één waar hij niet direct bij kan komen.

Triva

Triva

18-08-2017 om 16:14

Yvonne

ja maar wat leert hij er nu van dat het op jouw naam staat? Kan nog onvoordelig zijn ook belastingtechnisch.

zebra

zebra

18-08-2017 om 16:37

Yvonne

onze zoon heeft ook een spaarrekening waar hij niet direct geld kan afhalen (periodesparen30 maar er zijn natuurlijk genoeg andere mogelijkheden, afhankelijk van je bank) maar die staat wel op zijn eigen naam. Daarnaast kan hij wel direct geld overboeken tussen zijn betaalrekening en "gewone" spaarrekening.

Yvonne

Yvonne

18-08-2017 om 17:26

Triva/Zebra

Hij leert er inderdaad niets van dat een deel van zijn spaargeld op een rekening op mijn naam staat. Maar al het geld wat hij nu op zijn eigen spaarrekening heeft staan, dat heeft hij zelf gespaard. En dat geeft in mijn beleving een meer eigen gevoel. Vindt hij zelf trouwens ook. Zelf voor gewerkt en gespaard. Het belastingtechnische deel is niet relevant. En natuurlijk had ik toen een aparte rekening op zijn naam kunnen afsluiten, maar daar hebben we niet voor gekozen.

zebra

zebra

18-08-2017 om 18:23

is prima hoor

het was niet mijn bedoeling om kritiek te geven hoor. Maar meer als idee: zo kan het eventueel ook.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.