Home » Forum » Fiets voor aanstaande brugklasser

Fiets voor aanstaande brugklasser

16 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Pien
Fiets voor aanstaande brugklasser

Mijn zoon gaat na de zomervakantie naar de brugklas en dat is 10 km enkele reis. Hij moet dus een goede fiets. Zoon is erg klein voor zijn leeftijd, hij is nu 1.42, hij wordt in de zomer 12.

Hij rijdt nu nog op een kinderfiets met 24 inch wielen.

We zijn gisteren bij een fietshandel geweest waar de verkoper ons een Gazelle Puur liet zien. Zoon heeft daar een stukje op gefietst, met 28 inch wielen en de kleinste framemaat (XS). Dat gaat net, hij kan met zijn tenen bij de grond als hij op het zadel zit. Hij kon dan wel alleen een model zonder stang nemen, want met stang kan hij onmogelijk met zijn voeten op de grond bij bijv een stoplicht.

In deze winkel waren er alleen Gazelles, maar er zijn vast nog meer goede fietsen. Zoon wil wel heel graag zo'n transportfiets met rekje voorop. Wel of geen stang maakt hem na de uitleg van de fietsverkoper niet meer uit. Die vertelde nl dat veel jongens tegenwoordig op een fiets zonder stang rijden.

Ik ben op zoek naar wat ervaringen. Welke merken voldoen nog meer aan onze wensen? Hebben jullie verder nog tips? En is het inderdaad zo dat veel jongens zonder stang rijden?

Alvast bedankt.

vlinder72
Ja

Mijn zoon was ook klein toen hij de middelbare ging.

Wij hebben voor hem toen een batavus old dutch gekocht met het laagste dames frame. Dochter heeft vorig jaar een cortina gekregen met het laagste frame maar die fiets fietst wat zwaarder.

Zoon is nu 16 en ruim 1.76 en gebruikt de fiets nog steeds. Hij hoeft geen andere. Een fiets met rekje zonder herenstang is volkomen normaal op de Middelbare school. Je valt daar veel meer op met een batavus snake of iets dergelijks.

Lusithania
Giant

Dochter 140 cm heeft al jaren een Giant met framemaat s. Wetend dat ze niet groter zou worden werd het dus ook geen fiets op de groei. Dochter heeft ook een ebike en dat is een Sparta 26 inch omafiets (kinderfiets).

Tip voor een transportrekje is: http://www.steco.nl/nl/onze_producten_//Voordrager-Balhoofdbevestiging/15/
Dit rekje zit vast aan het frame en stuurt niet mee.

Phryne Fisher
Nooit op gelet

Mijn oudste had ook een Cortina 28” met het kleinste frame. Die is nu na 8 jaar nog in prima staat. Ik heb nooit opgelet of de meeste jongens op een damesfiets rijden, het lijkt mij onwaarschijnlijk. Maar ik zal het mijn dochter eens vragen als ze thuis is.

Lusithania
Phryne Fisher

Oma-/opoefiets heeft geen stang en erg hip voor jongens en meisjes.

akka
voet op grond

Waarom moet je met je voet aan de grond kunnen als je bij een stoplicht staat? Dat kan ik ook niet hoor.

Guera
Ja

Bijna alle jongens fietsen zonder stang
Hier ook zoon met oma fiets en rekje een Sparta pick up
NA de zomer is pas over 6 maanden. Dus ook al lijkt het nu nog wat groot je kan het makk e lijk wagen.
Met voeten bij de grond kunnen is wel veiliger.

Pien
Bedankt

Voor alle tips!

@Akka, als je plotseling moet remmen (stoplicht, opstopping in de groep waarin je fietst), moet je af kunnen stappen zonder je been over het zadel te zwaaien. Dat kan zoon niet met een stang, ook niet bij het kleinste frame.

Lente
Waarom moet je kunnen afstappen met stang?

Ik fiets ook wel eens op een te hoge herenfiets. Komt soms zo uit.
Bij een stoplicht of opstopping hoef ik niet af te stappen door het been over het zadel te zwaaien. Ik kan gewoon van het zadel afkomen, dan zak je genoeg naar beneden om met de voeten bij de grond te komen. De stang zit dan tussen je benen.
Bij een man/jongen moet je natuurlijk niet te dicht bij de stang komen, dat doet pijn :-)
Dat moet je dus even uittesten.

Zonder stang is nog makkelijker.

Als je het zadel afstemt op met de voeten bij de grond kunnen, dan staat je zadel te laag om langere afstanden te kunnen fietsen. Dan heb je de druk nodig op de pedalen en dat gaat niet zo lekker met een te laag zadel.
Die stand past beter bij jonge kinderen die nog niet zo goed kunnen fietsen. En geen afstanden fietsen.

Lilian1
sparta heeft ook een pickup in 26 inch

Die is vanaf nu verkrijgbaar.
Hier rijden heel veel jongens zonder stang, ook op oma fietsen.

AnneJ
Smalle voordrager

https://www.achielle.be/2015/smalle-voordrager/

Ik heb zelf een brede voordrager maar dat is soms wel wroeten om de fiets tussen andere fietsen in een rek te krijgen.
Dus je kunt je zoon ook ter overweging geven om een smalle voordrager te nemen.
Denk ook om snelbinders want niets blijft vanzelf op je voordrager liggen.
Zelf gebruik ik daarvoor een grote klittenband die we ooit overhadden van een opgerold nieuw matras.

Mijn zoon rijdt nog steeds op zijn iets te kleine fiets die hij nog van de laatste jaren op de basisschool had. Omdat hij veel met ov moest reizen hebben we indertijd geen nieuwe fiets aangeschaft en nu fietst hij wel eens van en naar de stad en dan wil hij geen nieuwe fiets vanwege mogelijke diefstal en ook al is de fiets iets te klein, het gaat prima zo.

Ik heb ze wel gezien die pubers met net te grote fietsen. En dan een rugzak vastmaken op de achterdrager en voor hij wegreed was de fiets alweer gekiept of gevallen.

Guera
Liever te groot

Beter is de fiets iets te groot
Onze zoon reed te lang met een te laag zadel
Toen ging hij ineens enorm groeien en kreeg knieklachten
De te lage fiets hielp niet bij het herstel zei de fysio

Dees
Passen

Maar als de huidige maat nog goed is zou ik geen andere kopen dan zou ik wachten tot de spurt is ingezet en dan een andere fiets kopen.

Tango
Cortina

Zoon hier was ook niet groot toen hij naar de middelbare school ging, ik denk ook zo rond de 1.45 m. Hij had in groep 8 een Cortina fiets gewonnen (met een prijsvraag) 26 inch. Daar ging hij dus ook mee naar het VO. Destijds koos hij voor het damesmodel, een stang vond en vindt hij niet handig. Ook paste hij er toen hij hem won nog maar net op, dus was wel handiger dat er geen stang op zit.
Inmiddels is zoon 1.57 en fietst nog steeds op de Cortina. Hij moet nu eigenlijk een grotere. Zoon is w.b. fietsen motorisch niet zo handig en stapt nog steeds op terwijl hij op het zadel zit. Vaak is het dus al lastig opstappen als ik het zadel iets omhoog zet. Tegen de zomer gaan we eens kijken voor een grotere maat. Hij vindt de Cortina ook niet lekker fietsen zegt hij, maar volgens mij geldt dat bij hem voor alle fietsen, hij houdt gewoon niet erg van fietsen.
Wat je zou kunnen doen is tweedehands een goede 26 inch kopen en tegen de tijd dat je zoon groot genoeg is een 28 inch kopen. Of wachten tot de zomer en dan kijken of hij goed op een 28 inch past. Een fiets die net te hoog is zou ik niet gauw doen, is niet heel veilig.

Fiets
Opoefiets

Met dezelfde lengte een Batavus old dutch, framemaat 49/50 doorgeschoven van oudere zus, maar zonder rek voorop; Onveilig en klo******* in de fietsstalling. ( minder balans in het stuur, fietsen in een groep en bij tegenwind wiel aan wiel. De kleinste beweging maakt dat de hele groep ligt)
Fiets is inmiddels zo’n 8 jaar oud en het intensieve gebruik is te zien. zoon is inmiddels 1.83, gebruikt ‘m als stations/stapfiets en wil ‘m nog niet inruilen voor een paar maten groter.
Rem en versnellingskabels zijn kwetsbaar, maar toen zoon op de kleinste herenmaat paste toch overgestapt op een degelijke (oud model gazelle) met 8 versnellingen.
Ik zou niet voor een 26” gaan.

Tamar
Hier

altijd Giants. Ze fietsen licht en zijn nog te betalen. Onze kinderen hebben rekjes achterop van Monkey Mee (geen aandelen). Je zet de rugtas vast met een riem die je vast klikt, klaar. Dat is een veiliger manier dan voorop vervoeren omdat je geen gewicht aan je stuur hebt hangen.

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.