Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Lynna

Lynna

07-09-2011 om 20:01

Gespreksonderwerpen tussen pubers

Mijn dochter van 14 heeft moeite om leuke gesprekken te voeren in de pauzes op school. Haar sociale vaardigheden zijn op zich goed (is ze ooit op getest) maar in de praktijk heeft ze er toch moeite mee. Ze zit in 5 vwo, is ook nog 2 jaar jonger dan haar klasgenoten. Ze vinden haar aardig, maar meer dan dat is er niet. Dit jaar wordt het nog meer anders, ze heeft geen echte klas meer en zit/staat steeds weer bij andere leerlingen die ze nu ook nog moet leren kennen. Ze wil graag een goede start.

Ze heeft geen idee waar ze met haar mede-leerlingen over zou kunnen praten. Ik heb voorgesteld dat we een lijstje met onderwerpen gaan maken, waar ze dan in gedachten uit kan putten als ze een gesprek voert. Graag ook jullie tips en misschien aanvullingen op het lijstje?

- Na het weekend: heb je nog iets leuks gedaan dit weekend?
- Voor het weekend: ga je nog iets leuks doen dit weekend?
- Nu na de vakantie: ben je nog op vakantie geweest?
- Wat voor sport doe je?
- Heb je dit of dat programma gisteravond ook gezien?
- Wat vond jij van die les?

Ze praten eigenlijk grotendeels over schoolzaken, maar dat wordt lastiger op het moment dat ze de pauze doorbrengt met meiden die niet samen met haar lessen volgen, of slechts 1 les per week. Dan moet je toch over andere dingen gaan praten. Waar praten jullie pubers over?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
kaatje43

kaatje43

07-09-2011 om 21:32

Werkelijk geen flauw idee

Maar bij oudste (16)gaat het thuis met vrienden wel over politiek. Als ze blijven eten, hebben we af en toe leuke gesprekken daarover. Ze hebben daar ook een zeer uitgesproken mening over. Het is inderdaad een nadeel voor je dochter dat leeftijdsverschil. Op die leeftijd is 2 jaar veel. Ook met uitgaan enzo.

Merel

Merel

07-09-2011 om 23:02

Muziek

Hier hoor ik mijn kinderen over muziek, over Lowlands en andere festivals waar ze graag heen zouden willen, of zijn geweest. Of winkels die ze graag bezoeken (bijv. tweedehands vintage winkel of een dumpshop) ze wisselen dan tips uit.

Sawo

Sawo

07-09-2011 om 23:18

Facebook

Hoi Lynna

Soms wordt ik er wel eens gek van maar de gesprekken hier (6vwo) gaan toch vooral over vriendinnen (of ex vriendinnen), leraren, en jongens.
Soms tv programma's, sport en uitgaan. Is ze dochter geen lid van facebook? dan kun je volgens mij over alles meepraten want dan kan je zien wat de anderen het weekeinde gedaan hebben.

Maylise

Maylise

08-09-2011 om 01:22

Verschilt

Mijn dochter van 14 en haar vriendinnen praten vooral veel over anderen: klasgenoten, jongens, andere vriendinnen, vriendinnen van vriendinnen, mensen die ze kennen via school... verder praten ze over muziek, series, films,boeken, beroemdheden... en natuurlijk alles wat er op school is gebeurd. Met haar vriendinnen van paardrijden, toneel en tennissen praat ze over (juist, ja) paarden, toneel en tennissen. Het is vooral veel giechelen en roddelen.

Mijn zoon van 17 heeft een groep redelijk politieke (linkse) vrienden en samen praten ze over staken, acties, hoe de wereld er uit zou moeten te zien en wanneer de socialistische revolutie zou komen (die is een eeuw geleden al geweest en heeft zich niet doorgezet maar daar lijken ze zich niet van bewust te zijn). Verder praten ze veel over boeken, films, filosofie... Hij heeft andere vrienden met wie hij veel over computerspellen praat en over andere wat meer nerdy bezigheden (Dungeons en Dragons en zo) Hoewel hij beweert nooit te roddelen klopt dit ook niet want ik vang toch wel eens wat dingen over andere schoolgenoten op Verder wordt er ook veel over de leraren en gebeurtenissen op school gepraat. Met de vrienden van zijn andere hobby's/sporten spreekt hij weer meer over die hobby's/sporten.

Dit alles is waar ik bij ben. Als ik er niet bij ben dan zullen ze waarschijnlijk wel eens wat meer gewaagdere gesprekken hebben.

Van mijn oudere kinderen weet ik dat ook bij hun op die leeftijd gesprekken over gebeurtenissen op school en roddelen over klasgenoten een grote rol speelde. Ze waren toch vooral wel heel intensief met elkaar bezig. Uitzondering was mijn oudste zoon. Die was daar nooit zo mee bezig. Die sprak vooral over boeken, kunst en filosofie met zijn vrienden.

Van mezelf van vroeger weet ik ook dat we toch wel heel veel spraken over jongens (wie op wie was, wie met wie ging, wie al verder was gegaan, eindeloos analyseren of de opmerking die X vandaag maakte nou inhoudt dat X ook interesse heeft..) en verder inderdaad over leraren, klasgenoten en het reilen en zeilen op school.

Ja roddelen

Wat ik hoor van de meiden hier is ook vooral 'roddel' die heeft met die en heb je gehoord dat en weet je wat die gezegd heeft...?
Ik houd er hélemaal niet van (van roddelen dus), ook niet toen ik puberde Want ik heug me nog goed dat mijn beste vriendin met wie ik dag en nacht samen was toendertijd een keer ontiegelijk boos op mij werd omdat ik 'nooit iets wist en als ik het wel wist zo weer vergat!" Mijn vriendin deed er wel vollop aan mee en wist álles....en onthield het ook.
Van oudste had ik dat wel verwacht, dat is gewoon een kletsmajoor en die stikt altijd van de vriendinnen.
Maar jongste daar was ik verbaasd over dat die dat ook deed, die is veel rustiger en zachter van aard. Die roddelt ook wel,maar relativeert de roddels meestal, als vriendin een nieuwe roddel verteld zegt jongste: " ach, misschien bedoelde ze dat wel niet zo..."
Ik heb ook gemerkt dat faceboek en hyves en msm er tegenwoordig een belangrijke rol in spelen. Ben je namelijk verliefd dan zet je in je naam hartjes en dat soort flauwekul of 'in love' in een ander lettertype.
Ga je uit en je ontmoet daar je grote liefde dan zet je op je hyves dat daar bent en hém ziet. En de volgende ochtend zet je erin dat je daardoor héélijk geslapen hebt en gedroomd over 'je schatje'.
Vele rare opmerkingen van die zegt dat tegen die....worden 'gekrabbeld' op hyves. Dan komt er een berichtje op msm....:"heb je gezien wat die en die gekrabbeld heeft naar die en die?" en dan moet jongste die naast me zit natuurlijk méteen kijken want anders kan ze niet meepraten morgen en wie weet verwijderd de eigenaar van die hyves het wel over 3 minuten.
Toen oudste van klas veranderde (waar ze niemand kende) kreeg ze via, via contact op faceboek met 1 klasgenoot en binnen no-time waren vrijwel alle nieuwe klasgenoten 'vrienden' met haar op facebook. Zo was ze al aardig ingeburgerd voor ze die ooit gezien had in het echt.
vragen: 'Wat heb jij in het weekend gedaan?' Denk ik niet dat ze veel doen...dat weten ze allang van elkaar via al die sites. Misschien nog wel voor de tijd :' Wat doe jij dit weekend' ....want dan staat het nog nergens vermeld tenslotte.
Ik denk dat het voor jouw dochter misschien wel leerzaam is die hyves,facebookpagina's etc. eens door te spitten. Als ze die op zondag bekijkt kan ze linea recta vragen aan klasgenoten hoe het was in disco huppeldepup en of ze die en die nog gezien heeft
(Kan bijna niet geloven dat ik iemand 'aanraad' om dat te doen, maar goed..)
Dan heeft ze wat handvaten om mee te praten bedoel ik.
groeten albana

Vergeet ik nog de andere onderwerpen

Wat betreft oudste: Muziek, nieuwe liedjes, nieuwe artiesten, concerten en optredens...maar die laatste alleen met anderen die ook muziek zelf maken of ermee bezig zijn op welke manier dan ook. Verder ook toekomstplannen, van zichzelf en anderen worden zeer kritisch onder de loep genomen (of dat wel haalbaar is en wat je dan evt.zou verdienen en of er wel werk in is etc.) Politiek alleen als er verkiezingen zijn of er iets speelt (bezuinigingen b.v.), vakken op school die interessant zijn verder uitspitten of er over filesoferen of mij uithoren.
Jongste praat veel over gym en turnen. Wat ze al kan en nog moet kunnen en welk onderdeeltje ze nog eng vindt. Ook met vriendinnen die niet turnen. En jongste praat ook wel over bepaalde t.v. programma's en leraren.
groeten albana

rosa

rosa

08-09-2011 om 08:44

Muziek, school

Ik hoor ze veel over muziek praten, over school natuurlijk (de lararen), over elkaar - maar weinig roddelen, over vakantie, over muziekfestivals, over youtube filmpjes.
Je vragen lijken me een prima begin!

Merel

Merel

08-09-2011 om 09:53

Facebook

Ja facebook is ook een prima medium om contacten mee te leggen, of in ieder geval te weten wat er zo'n beetje speelt tussen de een en de ander. Tenminste, dan moeten haar klasgenoten er wel op zitten. Bij dochter is dat hier het geval bij zoon helemaal niet.
Nare praat lees ik hier trouwens nooit, meer gekkigheid en ze maken er afspraken mee (wie gaat er mee naar dat cafe/concert/festival etc..

Kaaskopje

Kaaskopje

08-09-2011 om 12:52

Inderdaad roddelen

binnen bepaalde grenzen uiteraard, maar roddelen schijnt erg goed te zijn voor het groepsgevoel. Het is dus positief om te roddelen, wederom... tot bepaalde hoogte. En dat zegt iemand die net als Albana eigenlijk amper mee doet aan roddel, maar af en toe net genoeg om te doen alsof
Verder kunnen pubers lekker over mode, vriendjes, wat ze op hun werk meemaken, vakantie als die net achter de rug is e.d. praten.
Jongens (dat is in jouw geval niet aan de orde) praten over seks op een manier waar mijn oren van gaan klapperen, maar dat is bij jongens bij tijd en wijlen geliefd volgens mij.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-09-2011 om 12:54

Politiek

Ik zou als startende vriendenzoeker overigens voorzichtig zijn met onderwerpen als politiek e.d.. Het staat best intelligent om daarover mee te kunnen praten, maar het is toch even aftasten of de gesprekspartner daar voor open staat. Het kan ook afschrikken.

Hier

Vorig jaar dat het niet eerlijk is en dat je je recht moet halen, over de leerkrachten en de school natuurlijk.
Heb ik geprobeerd er in te peperen dat je je diploma moet halen en de rest is niet handig voor jezelf.
Ook onderwerpen zijn alto's, headbangen, metalheads en moshpits - Everybody Bleed Now. Wordt gewoon even gedropt en dan doen alsof je er aaaalles van weet.
En natuurlijk, wie je nog kent van vorig jaar en waar iedereen is.

Meedoen

Maar je hoeft natuurlijk helemaal niet zelf met iets te komen. Je kunt als kind bij een groepje gaan staan en gaan meebewegen. Goed luisteren en bevestigen: o, dat vind ik ook leuk! Of, ja die ken ik. Namen onthouden of vragen, een naam noemen als je iemand iets gaat zeggen.

MerelR

MerelR

09-09-2011 om 14:16

Leeftijdverschil

Met dochter over dit onderwerp gesproken aangezien zij ook een vriendin heeft die versneld is doorgestroomd en daardoor ruim één jaar jonger is. Volgens haar is het leeftijdsverschil en daardoor het verschil in interesse op deze leeftijd echt het probleem. Nu ze beiden ouder zijn is dit gelukkig minder geworden dus het komt wel goed.

Lynna

Lynna

11-09-2011 om 20:01

Reactie

Dank tot nu toe voor jullie reacties. Ze is niet altijd de enige hoor, die niet weet waarover te praten. Laatst stond ze met een meisje van haar klas en wisten ze allebei niet waar ze met elkaar over konden praten.

Het is inderdaad een leeftijdsverschil. Praktisch gezien is ze jonger, gaat ze nog niet uit, drinkt ze niet maar geestelijk is ze ver vooruit. En ze is kritisch.

Ik heb haar gestimuleerd om iets vaker een update op hyves te zetten, in de hoop dat klasgenoten daar mogelijk irl of juist op hyves op zullen reageren.

Over politiek praat ze nauwelijks met haar klasgenoten. Ze is zelf wel een beetje geinteresseerd, maar ik denk dat ze er niet over zal durven beginnen in de angst dat anderen dat gek zullen vinden.

Ik hoop zelf dat ze in december NLP gaat doen. Speciaal voor jongeren. Hopelijk leert ze daar mensen kennen en voelt ze zich in die veilige omgeving ook veilig genoeg om mensen de kans te geven haar te leren kennen.

Lynna

Lynna

14-09-2011 om 17:02

Wat nu? ze wordt echt buitengesloten

Het schooljaar is nog maar net begonnen en de meiden met wie ze nog een beetje omging sluiten haar buiten. Gister waren ze al onderweg naar strand voor een klassenactiviteit en moest ze dat halve uur alleen fietsen. Vandaag moesten ze naar gym, ze rijden met z'n vijven op een rij en dochter fietste er alleen achter. Mijn hart breekt en liefst zou ik hen allen met hun koppen tegen elkaar slaan.

Is er iets verstandigers wat ik kan doen? Behalve dochter alles tegen mij uit laten praten? Wat kan ik haar voor adviezen geven? Dochter is stil en gesloten. Ze wordt niet gepest, ze doet zo enorm haar best om gezellig te doen maar ze kan zichzelf ook niet helemaal veranderen in een feestbeest.

Het is 5vwo, ik kan ook niet meer naar haar mentor stappen. Die kan er toch echt niks aan doen. En zal sowieso zeggen dat dochter het zelf moet regelen met haar.

MerelR

MerelR

14-09-2011 om 21:40

Moeilijk hoor.

Mijn hart doet ook een beetje pijn als ik dit zo lees dus heb ik het met mijn dochter overlegt die ook in de vijfde zit. Praten met haar zodat ze haar hart kan luchten is sowieso fijn. Met gesprekken proberen te forceren haar binnen die meidengroep te krijgen heeft weinig zin lijkt ons. De meisjes zien waarschijnlijk wel dat ze buiten de boot valt. Ze doen dit niet bewust maar als er dingen afgesproken worden 'vergeten' ze haar mee te vragen. Dit zie je wel vaker in de bovenbouw omdat er door de verschillende lessencluster verschillende vriendinnengroepen zijn. Soms is het ook wel een kwestie van jezelf er gewoon tussen te wurmen volgens dochter. En vaak zie je dat in de loop van het schooljaar bepaalde verhoudingen veranderen zodat sommige meiden weer meer en andere weer minder pobulair worden.
Laatste advies van dochter was om ook vriendinnen buiten school te zoeken zoals op sport e.d.
Sterkte.

Lynna

Lynna

15-09-2011 om 21:15

Merelr en dochter

Dank julie wel dat jullie tips hebben gegeven voor mijn dochter. Ik had nog niet geantwoord maar heb jullie ideeen al wel gebruikt vanmiddag in het gesprek met mijn dochter (zonder haar te vertellen over dit draadje want dat zal ze absoluut niet willen). Ze reageerde goed op mijn verhaal.

Ik hoop zo dat ze een plek zal weten te vinden. Vriendinnen hoeft ze niet perse te hebben, als ze op school maar mensen heeft om de pauzes en tussenuren samen door te brengen en eens een kletspraatje te doen.

Ze moet nog 2 jaar, ik zou zo graag willen dat ze het ook nog een beetje leuk heeft op school!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.