Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Edith van 't Hof

Edith van 't Hof

21-06-2011 om 13:34

Gratis internetcursus verlegen jongeren

Vrije Universiteit start een onderzoek naar internetcursus voor jongeren met sociale fobie

Met toestemming van de Forumredactie willen wij graag uw aandacht vragen voor het volgende:

De Vrije Universiteit (VU) heeft een zelfhulpcursus voor jongeren ontwikkeld getiteld: ‘Verlegenheid onder controle’. Deze zelfhulpcursus kan via het internet uitgevoerd worden. De VU wil graag weten wat de gebruikers van deze cursus vinden en in hoeverre de deelnemers in staat zijn om hun sociale fobie klachten te verminderen.

Voor wie?
De cursus is bedoeld voor alle jongeren van 13 tot 18 jaar die last hebben van een sociale fobie. Een sociale fobie kan het best omschreven worden als extreme verlegenheid. Zo kunnen mensen zich bijvoorbeeld zorgen maken om ‘af te gaan’ in ogen van anderen. Ze kunnen de angst hebben dat mensen ‘op ze neer kijken’, ze ‘raar’ vinden, of ze ‘afkeuren’. Deze angst kan bij sommige mensen zo erg worden dat het de overhand neemt en ze ernstig belemmert in hun (school)werk of vrije tijd. Jongeren die last hebben van extreme verlegenheid, hebben moeite met alle dingen waarbij ze aandacht van andere mensen kunnen krijgen, zoals telefoneren, uitgaan, reizen met openbaar vervoer, feestjes etc. Elke vorm van sociaal contact of zelfs het idee aan sociaal contact kan een angst oproepen waardoor ze dit soort situaties zo veel mogelijk gaan vermijden. Hierdoor kunnen ze zich steeds minder in sociale situaties vertonen en daardoor heel eenzaam worden.

De cursus
De cursus duurt 5 weken en leert deelnemers stapsgewijs om hun verlegenheid en angst onder controle te krijgen. Deelnemers moeten hiervoor iedere les een aantal opdrachten op de website maken, waarop zij feedback krijgen van hun persoonlijke begeleider. De online begeleiding wordt geboden door medewerkers van de afdeling Klinische Psychologie van de VU.

Onderzoek
Om erachter te komen wat de gebruikers van de cursus vinden en in hoeverre zij van hun klachten afkomen, zoekt de Vrije Universiteit jongeren met een sociale fobie die deze cursus willen volgen. In het kader van het onderzoek krijgen de deelnemers voor- en achteraf een vragenlijst opgestuurd via het internet.

Geïnteresseerd?
De werving van deelnemers is onlangs gestart. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: [email protected] of kijk om www.verlegenheidondercontrole.nl

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.