Home » Forum » Hoe denken jullie over opmaken 13 jaar

Hoe denken jullie over opmaken (13 jaar)?

39 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Evelien
Hoe denken jullie over opmaken (13 jaar)?

Dochter van 13 (2e VO) had laatst wat make up onder haar ogen, bleek bij navraag van mascara te zijn die ze had proberen weg te halen. Het was een doordeweekse dag.

In gesprek gaf zij aan dat mascara wel mooi vond. Ik heb gezegd dat ik het niet nodig vindt dat ze gewoon naar school make up gebruikt. Ze is mooi zoals ze is, ze heeft dat niet nodig.

Ik zeg dat ik haar mooi vind, en vind dat ook, maar denk ook dat ze objectief gezien mooi is (zij het niet echt een model) - voor het geval jullie dat relevant vinden voor mijn vraag.

Ik wil voorkomen dat ze door het vaker te gebruiken op haar leeftijd (onzeker als meisjes op die leeftijd kunnen zijn) op een gegeven moment altijd mascara gaat gebruiken en vindt dat ze echt niet de deur uit kan zonder make up omdat ze er dan niet uit ziet (of zoiets). Ik vind het prima als ze mascara gebruikt als ze naar een feestje gaat of naar de disco.

Ik gebruik zelf ook nauwelijks make up (alleen lijntje onder de ogen), dus in die zin heeft ze het niet van mij :-).

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken en richting jullie dochters van die leeftijd daarmee omgaan. Ben ik ontzettend ouderwets? (ik ben zelf ook pas - met uitgaan - make up gaan gebruiken van af 15 of 16 jaar denk ik en vaker pas toen ik studeerde, denk ik).

Annet
Ik denk dat je ouderwets bent

Toen oudste in groep 8 zat, was ze de enige die geen mascara gebruikte. Dat wilde ze zelf niet.
Ook op het VO is mascara heel gewoon. Ik zou mascara voor een dertienjarige zeker toestaan.
Make-up (zo'n laagje op je gezicht) en erg zwaar opgemaakte ogen vind ik zelf erg lelijk bij een jong meisje. Je zou met haar afspraken kunnen maken dat ze daar nog mee wacht.

tonny
'Ze is mooi zoals ze is, ze heeft dat niet nodig.'

Ja, dat zei mijn moeder ook toen ik ooit in klas 6 met water vermengbare kleurpotlood oogschaduw had georganiseerd. Ik vond dat zo'n suffe opmerking :)

Heb toen bij de hema oogschaduw gekocht, heb de doosjes uit nostalgische overwegingen nog jaaaren bewaard.

Inmiddels heb ik veel te tranende ogen en te veel overhangende oogleden om nog wat boeiend van mijn ogen te maken, tja, de leeftijd plus genetische aanleg.

Terug naar je vraag. Laat je dochter gaan joh. Probeer samen uit wat mooi staat en wat to much is voor een doordeweekse dag. Ook al vind je het zelf niet nodig en is ze in jouw ogen perfect zoals ze is (want dat is ze!!)

Fiorucci
ja

Mijn dochter is wat men noemt emo/gothic/kawaii etc en gebruikt veel makeup, verft haar haren in kleurtjes enzo, en vindt het helemaal leuk. Mooi is ze nog steeds..:)
Ik snap je wel hoor, echt, maar ik zou proberen voor jezelf een grens te bepalen en er tot die grens haar een beetje loslaten.
Er is een wereld van verschil tussen een beetje mascara en een complete makeup. Mascara is ook te krijgen in zachtere tinten dan zwart.

Jasam
Waarschuwen

Je kunt het niet tegenhouden. Wel wat sturen.
Als ze het van jou niet mag kopen/hebben gaat ze het van anderen gebruiken.
Dan loopt ze erg veel risico om met ontstoken ogen te komen zitten.

Het is hetzelfde als met borstels, ook altijd je eigen gebruiken om het risico op luizen te beperken.

(OT)Mijn dochtertje, toentertijd 3 jaar oud, wilde zo ontzettend graag kauwgom, ik vond haar daar veel te jong voor.
Achter ons huis was een klein speeltuintje.
Op een gegeven moment kwam ze met kauwgom in haar mond thuis.
Van wie heb je dat gekregen?
Dat heb ik gevonden op straat, was haar antwoord.
(ze is onderussen 33, dus ze heeft er niets van overgehouden:)

moeder van pub...
hier ook make up

dochter maakt zich ook op, oogschaduw, lijntje, mascara, zelf gebruik ik geen make up.

Wel waarschuw ik haar als het te dik is, dit gebeurd zelden. Als het het een mooie kleur is zeg ik het ook, gewoon o te laten zien dat ik haar niet wil alleen maar het negatieve wil zeggen.

Aagje Helderder
Make up

Heb ik tegengehouden tot en met basisschool en min of meer vrij gelaten vanaf de overstap naar het vo. Ik vind ook dat het erbij hoort dat jongelui hun eigen keuzes kunnen maken tav hun uiterlijk.
Dus ja, ik vind het wel ouderwets om het te blijven verbieden. Mijn oudste gebruikt sinds de overstap naar het vo make-up vooral op haar ogen, soms ook foundation (of hoe het heet) en lippenstift en loogloss. Meestal vind ik het wel mooi, maar niet altijd. Soms probeer ik het wat bij te sturen, maar meestal doe ik mijn best om dat niet te doen. En natuurlijk vind ik mijn dochter ook prachtig zonder make up en vertel ik haar dat, maar voor haar hoort het er bij.

Aagje

Jaina
een beetje

een beetje mascara en wat lipgloss vind ik geen probleem vanaf de middelbare school. Daarvoor zeker niet. Heel veel make up en dikke lagen staat nogal trashy dus dat heb ik liever niet. Gelukkig vinden ze dat zelf ook. Daarnaast mag al te veel make up sowieso niet van de school. Ze doen geloof ik niet moeilijk over een beetje mascara maar als je met flink opgemaakte ogen komt dan moet je het er af halen.
Mijn man is wat strenger hierin dan ik.

patrica1966
ook een beetje

Dochters (13 en 16) gebruiken een beetje make up. Vaak alleen wat mascara. Ik vind dat dit bij de leeftijd hoort.
Zolang het er mooi uit ziet vind ik het prima. Verbieden heeft volgens mij geen zin. Ik zelf gebruik vrijwel nooit make up, maar dat is voor mij geen reden om het mijn dochters te verbieden.

Katniss
Prima

Mijn dochter mag vanaf de brugklas make-up gebruiken, zonder beperkingen eigenlijk. Mijn ervaring van vroeger (lang geleden) is dat in de eerste twee jaren sommige meiden helemaal los gaan qua make-up en anderen er ook snel weer mee stoppen. Dochter gebruikt alleen incidenteel lipgloss. Oogmake-up gaat op haar bril zitten, dus dat vindt ze niet prettig en ze vindt het prima zonder. Ze heeft wel al eens haar haar geverfd (dip dye). Laatst opperde ze het plan om haar haar zwart te verven. Toen heb ik gezegd dat ik het prima vond, maar wel gezegd dat dat waarschijnlijk niet lang mooi blijft en je er niet makkelijk vanaf komt als je het niet meer wilt. Daarna heb ik niets meer over die plannen gehoord ;-)
Qua kleding mag ze van mij ook aan wat ze wil. De school heeft sinds dit jaar wel een soort van kledingcode om al te korte rokjes/broeken en blote truitjes buiten de deur te houden. Dochter is gewoon in korte broek naar school geweest, dus blijkbaar was ze decent genoeg gekleed.
Zelf gebruik ik sinds dit jaar make-up (BB cream, poeder, oogschaduw, mascara). Ik vind dat eerlijk gezegd wel leuker staan dan zonder, maar durf ook gerust zonder de straat op.

Kaaskopje
Geen bezwaar

Een meisje van 14 jaar is eraan toe om wat te experimenteren met haar uiterlijk. Mascara vind ik dan wel een heel acceptabel begin daarvan.

Ik denk dat je eerlijk moet proberen te kijken of ze zichzelf in de weg zit met haar make-up. Als ze zichzelf slordig opmaakt, kun je daar beter iets van zeggen, dan haar zo de deur uit laten gaan. En als ze mensen afstoot door extreme make-up dan is dat misschien ook een 'praatmomentje' waard. Maar ik vind verder dat je haar zoveel mogelijk de ruimte moet geven. Zelfs als ze gothic neigingen zou krijgen. Het is niet wat je zelf mooi vindt waarschijnlijk, maar daar gaat het ook niet om.

AnneJ
verhalen

Het is dan de tijd om je eigen opmaakverhalen te vertellen. Misschien had je een allergie of je was een keer teveel opgemaakt of je herinnert je nog de geur van je eerste poedermakeup of die mooie blauwe mascara die zo leuk stond. Of je ouders waren er zelf tegen. Kortom, verhalentijd, verhalen over jezelf. Niet altijd voor je kinderen denken.

Moeder
Ze heeft het niet nodig?

Ze is mooi zoals ze is, ze heeft het niet nodig.

Wat bedoel je hier eigenlijk mee, hebben lelijke meisjes wel make-up nodig? Heeft ze het wel nodig als ze ouder is? Wat moet een kind met zo'n echt moederlijke opmerking?

skik
Vanaf de basisschool

Mijn dochters gebruiken make-up vanaf de basisschool, ze begonnen er in groep 7 mee ongeveer. De oudste doet dat vanaf het begin heel bescheiden en subtiel, de jongste ging enigszins los. Bij jongste is inmiddels het nieuwe er wel van af en doet ze het ook subtiel, geïnspireerd door grote zus die er echt handigheid in heeft. Ze zien er prachtig uit, met of zonder make-up. Ze zien het als een soort hobby, kijken op youtube instructiefilmpjes. Maar ze gaan net zo goed onopgemaakt de deur uit, hun zelfwaardering is er niet afhankelijk van.

skik

Charis
Niet te moeilijk doen

Ik denk dat je mening hierover wordt beïnvloed door het feit dat je zelf geen make-up gebruikt. Op haar leeftijd hoort experimenteren met mascara en oogschaduw er gewoon een beetje bij.

En Katniss, door jouw reactie weet ik nu wat jouw vorige nick was, haha. Fijn om een bekende terug te vinden ;-)

Yvonne
ja heel ouderwets

Het is net of ik mijn moeder hoor praten, mocht ook geen make up op p naar school toen ik 13 was. Ik laat mijn dochter er vrij in, ze gebruikt eigenlijk niet veel meer dan mascara en af en toe eyeliner

Tigress
Schilderij

Mijn dochter ging ook experimenteren toen ze van de basisschool af was. Verder dan een lichte eyeshadow en wat mascara ging en gaat ze niet. Ik vind dat ze het heel netjes doet.

Toen ik me ging opmaken vond mijn vader dat vreselijk. Mijn moeder heeft zich nooit opgemaakt zover ik weet. Ik weet nog dat ik mezelf prachtig vond toen ik de huiskamer binnen kwam, waar visite was. Mijn vader: "Blijf even daar staan, een schilderij moet men op afstand bewonderen."

AnneJ
Schilderij

:-)
Die houden we erin!

Wiske71
Laat gaan

13 is een volstrekt normale leeftijd om met make-up te experimenteren.
Maar het gebruiken van andermans make-up geeft wel meer kans op ontstekingen aan ogen etc. Dus eigen make-up. Ik heb het op de basisschool nog tegengehouden (alleen make-up voor feestjes) maar op de middelbare school is het tijd om dat los te laten.
Wel heb ik voor dochter toen een bruinzwarte mascara gekocht, dat staat wat minder heftig als zwart, zeker als je een lichte haarkleur hebt. Oh en ook een lipgloss. Later heeft ze daar zelf nog een veel uitgebreidere voorraad make-up van gemaakt. Met 15 jaar gebruikte ze dageljks veel make-up, teveel naar mijn mening, maar nog steeds niet helemaal dicht geplamuurd. Inmiddels (bijna 17) gebruikt ze alleen mascara en lipgloss doordeweeks.

Make-up is gewoon een fase van experimenteren. Zeg er wat van als het te gek word, maar laat haar verder lekker doen.

Wiske

Puck
Ook vanaf de middelbare school

Jongste zit nu in groep 8 en is nog een van de weinige die zonder make up naar school gaat. Ze vraagt er wel eens om en af en toe voor een feestje mag ze van mij. In de loop van dit jaar zal het er wel langzaam toe overgaan dat ze ook naar school wat make up op doet. Zolang ze dat beperkt tot mascara en lipgloss vind ik het wel prima, zoalng ze maar niet compleet gepimpt naar school gaat.

Yura
Laat

Ik vind je dochter nog laat met experimenteren. Ik zou zeggen lekker de gang laten gaan, vrij onschuldige bezigheid. Ze gaan vanzelf weer minder make-up gebruiken.

ikke
gut zeg wat vrij allemaal

ik ben het eigenlijk met vraagstelster eens... waarom make-up? word je er mooier op? ik gebruik niets en zou mijn dochter niet eens kunnen adviseren :-) Ik zou het nu ook nog niet leuk vinden als ze het ging gebruiken (12, 1e klas).

Yura
Mooier

Nee vaak word je er niet mooier op, maar daar komen ze wel achter door het uit te proberen. Mijn dochter heeft zelf ook wel commentaar op meiden die zich helemaal dicht plamuren met foundation enzo, dus gelukkig doet ze dat niet. Volgens mij is het alleen mascara en een lijntje onder de ogen. Als ze dat wel zou doen zou ik er misschien ook anders over denken.

Katniss
Nou

Mooi is natuurlijk iedereen en zeker die jonge meiden hebben geen make-up nodig om er frisser uit te zien, maar vanaf 'een zekere leeftijd' knap je er toch wel van op als je een beetje foundation, poeder en blush opbrengt. Oogpotloodje, mascara, en je ziet er zomaar weer uit als een jonge blom in plaats van een afgeleefde moeder van 40+.

Katniss
En vrij, tja...

Mijn dochter mag zijn wie ze is en eruit zien zoals ze wil. Ze neigt erg naar het alternatieve, en als het niet zoveel werk zou zijn zou ik haar er wel voor aanzien om als goth door het leven te gaan. Nee, dat vind ik er niet heel gezellig uitzien, maar zolang ze niet met rokjes van 3 cm en doorkijkbloesjes de deur uit gaat zul je mij er niet over horen. Ik vind dat niet per se vrij, eigenlijk gewoon logisch. Datzelfde geldt voor mijn 8-jarige, met het verschil dat zij dus nog geen make-up mag tot de brugklas (wel af en toe nagellak en haar haar laten knippen zoals ze wil).

Evelien
Tja... maar de groepsdruk?

Iedereen bedankt voor haar reactie. Wauw, ik wist niet dat ik zo ouderswets ben! :-) (in elk geval op dit punt dan)
Volgens maar maar eentje die het ook niet nodig vindt, echt verrassend.

Maar het is wel goed om te horen hoe anderen erover denken, maakt dat ik er ook niet meer zo'n punt van wil maken. En inderdaad: mascara lenen is nog een slechter idee ivm hygiene, goed punt.

Waar ik nog wel jullie mening over hoor is hoe jullie dan denken over groepsdruk. Want dat is (volgens mij) uiteindelijk de reden dat ze er nu toch wel aan wil - als "niemand" het deed en erover sprak zou ze er volgens mij nooit zelf aan beginnen. Nu is het nog iets onschuldigs als mascara/opmaken.

Maar straks komt er groepsdruk van (te) sexy kleding, roken, drinken, drugs en weet ik wat.

Ik denk dat ik daarover (de groepsdruk m.b.t. de mascara) nog wel een gesprek met haar wil voeren en dan in relatie tot andere onderwerpen die straks ook aan bod komen. Zien jullie dat verband niet?

AnneJ
je relatie

Ik denk dat het vooral investeren is in de relatie die je met je dochter hebt. Laten zien dat je haar vertrouwt en dat zij nu aan de beurt is. Ze weten vaak heel goed wat jij wel en niet kunt waarderen. Om zich af te zetten kan een kind dan juist iets doen dat jij niet wil. Als je daar wat soepel mee omgaat en het licht houdt denk ik dat de kans groter is dat je er weinig last mee krijgt. En anders zie je dat dan wel weer. Uiteindelijk gaan ze nu zelf kiezen en dat mag ook verschillen van wat jij wil.

AnneJ
groep 8

Dat is nog net op de valreep om bij jezelf na te gaan of je je dochter voldoende voorgelicht hebt over drugs en roken -zonde van je zakgeld, je bent snel verslaafd en dan is het vervelend om weer te stoppen, hoe goed het je ook kan laten voelen- en sex - altijd respect voor de ander en alleen doen als je er zelf aan toe bent, de pil, condoom, je moeder waarschuwen en vragen, afijn al die verhalen die ze weerbaar maken op het moment dat ze niet meer zo goed luisteren in de pubertijd.

Kaaskopje
Groepsdruk

Veel pubers doen iets omdat anderen dat ook doen, dat is heel des pubers, maar een beetje mascara is nog niet het begin van 'groot verval'. Mijn jongste dochter (20) heeft al vele jaren wat mascara en/of eyeliner op, dus ook toen ze puber was en haar kledingstijl was en is vooral wat lekker zit. Gewoon shirtjes, spijkerbroeken, blazertjes, dat soort. Ze gebruikt geen drugs, nooit gedaan ook, rookt niet, drinkt wel en een gezonde belangstelling voor jongens.

Het is natuurlijk prima dat je alert bent op hoe je dochter zich gedraagt, maar ik denk dat je er toch wat meer ontspannen mee om 'moet' gaan. Een gesprek over partydrugs e.d. is natuurlijk altijd verstandig.

Tonny
Groepsdruk, Evelien

Nou, daarin neem je nu wel enorme sprongen zeg.

Het is heel menselijk om rekening te houden met gewoonten van mensen met wie je samenleeft en je daarbij in zekere mate aan te passen. Maar evenzeer bepaalt ieder voor zich hoever dat gaat. Make-up toestaan leidt echt njet vanzelfsprekend tot allerlei ongewenste uitwassen. Je dochter en jij zien elkaar dagelijks, als je een open contact onderhoudt komen allerlei gesprekken den de daaruit vloeiende bewustwording vanzelf.

Katniss
Grappig voorval

Gisteren zaten oudste en ik een programma te kijken over een totaal volgetatoeëerde vrouw. Zegt dochter ineens: 'Op mijn enkel wil ik een zus en zo figuurtje, en dan neem ik aan de binnenkant van mijn pols een zo en zo plaatje'. Net of het heel normaal en vanzelfsprekend is om je vol te laten kalken ;-)
Ik heb maar gezegd dat ze daar nog minstens 3,5 jaar mee moet wachten, want ik ga er echt geen toestemming voor geven voor ze 18 is (en daarna is het haar eigen verantwoordelijkheid). Dat vond ze dan gelukkig nog wel logisch.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.